Je normálne robiť zoznam hračiek?
Baby zaujíma ma váš názor. Je normálne, aby otec kontrolooval 2,5 rocnemu synovi hracky a lego mal dokonca skatalogizované v počítači? Keď prišiel z kúpeľov, kontroloval koľko kusov lega chyba. Zobral krabicu a kus po kuse kontroloval so svojim zoznamom....Ďakujem za nazory.
asi by som panu oteckovi odporucala dalsie kolo kupelov, aj s patricnymi procedurami. Na hlavu!
Z mojej strany: za normalne to nepovazujem.
Druha vec: ide fakt o Lego alebo Duplo? Duplo su velke castice a tie sa len tak rychlo nestratia. Povysavat sa tiez nedaju.
My mame troch chalanov, mame aj duplo aj lego. Mame toho na kila,nic nekatalogizujeme, nepiseme, netriedime, vsetko je nahadzane v jednom velkom plastovom boxe. Lego extra, duplo extra. Ano, lego nie je prave najlacnejsie a hlavne pre tych väcsich, ale hracky sa kupuju pre deti a je to ich "majetok". Nasim sme to vysvetlili a vedia velmi dobre, ze ked si nieco stratia, tak maju smolu. Ked si nepozbieraju, tak ked ja vysavam, tak im to povysavam. A koooolko toho vysavac uz vcucol a letelo to do kontajneru. Ale nejako sa nad tym nerozculujem, aj tak sa stava, ze povodnu vec postavia len raz a uz su len kreativni. A myslim, ze to pomaly a isto zacinaju chapat, ze si maju drzat veci v poriadku. Ked sa niektory rozculuje, ze mu nieco chyba, je moja odpoved, len, ze si mal na to davat väcsi pozor a riadne poopratovat. Ja za ich hracky nezodpovedam, tak ako krpci nezodpovedaju za nase dospelacke. A fakt to prinasa ovocie, uz si pytali extra box, a zacali triedit malicke castice do jedneho boxu, panacikov do druheho, vselijake kolesa do dalsieho atd. Takze dufam, ze casom tych vysavacom vcucnutych castic bude stale menej. 😉
ke´d nebude mať doma čo počítať , a budeš sa ho chcieť zbaviť tak na 2 mesiace ----pošli ho k nám ......mám tu po 3 synoch tolko , že ani ................. 😀 😀 😀 😀 😀 ..............sa v tom nevyzná ..........niečo mu potom nadomov zabalím 🙂))) ale nie teraz vážne , bez pardonu - nie je to v norme .... čo on na to ? si sa ho spýtala - prečo to robí ?
Normalne to nie je. Ak sa takto pedantne prejavuje aj v inych veciach, uvazovala by som nad navstevou psychiatra/psychologa. Ako Ti tu niektore kocky pisali, moze ist o obsedantno-kompulzivnu poruchu.
otecko asi nema co na praci 🙂 toto by ma v zivote nenapadlo 🙂 je ine robit zoznam ake lego dieta ma az nekupim 2 krat to iste ale pocitat kocky ? toto mi uz pride trosku padnute na hlavu 😀 ale tak kazdy robime nieco co pre ineho moze byt divne 😉 opytaj sa ho preco to robi a aky to ma prenho vyznam ...mozno prides na to preco to robi 😉 pokial pre chybajuce kusky lega nekrici na dieta a nerobi cirkus tak by som to neriesila
@cecil36 no skoda, ze si toto nedala ako diskusiu, takto ti samozrejme kazdy napise, ze to normalne nie je, ale mozno to ma naozaj nejake jednoduche a logicke vysvetlenie a nie hned, ze je pan manzel na hlavu....
MM by tiez mohol o mne napisat, ze som sisi, lebo mam v PC zoznam nasich spolocenskych hier 😀
ano, mam, a nemam ziadnu "diagnozu". Ale hier mame velmi vela, mnohe sme kupili aj cez bazariky ( tymto pozravujem vsetkych "poctivych" predavajucich co predavaju veci v 100 % stave a ked pridu, tak polovica dielikov chyba). Takze si zapisem co tam vsetko chybalo hned na zaciatku a o pol roka ked hru deti rozhadzu, tak viem hned, ktore dieliky mam este hladat roztratene po byte alebo vo vrecku vo vysavaci a ktore hladam zbytocne...
Asi pôjdem proti prúdu, ale myslím, že nemusí byť vôbec na hlavu. Tiež občas kontrolujem počet puzzle a ak sa nejaké stratí, nemá už takú hodnotu, ani deti nebaví skladať obrázky, kt. sa nedajú poskladať úplne. Aj lego kocky a iné druhy skladačiek, ver, že ich máme dosť, máme pekne potriedené v nádobách. 🙂 Aj deti si zvykli, že to má byť správne potriedené 😉 a zvykli si vybrať novú hračku, keď predošlú upratali. 🙂 Aj keď tento zvyk bolo veľmi ťažké vypestovať. 😝 A to nemyslím, že trpím nejakými poruchami, len mám rada, ak doma nemáme smetisko z hračiek. 😵 Kvalitné hračky sú aj drahšie, malo by sa s nimi aj úmerne jednať. Myslím, že je to divne vnímané, lebo sa jedná o muža. Ak si to však prirovnám k albumom nafotených hračiek, oblečenia, .... na Mk, 😀 😀 😀 A nikto to nerieši. 😵
Alebo ak hodiny presedím pri pletení, alebo iných podobných činnostiach, tiež by sa mohlo povedať, že sme na hlavu, sedieť a čumieť na tie isté ihlice a rátať očká a riadky... 😅
Problém by som toto správanie videla, len ak by bol agresívny, ak sa niečo stratí. Alebo bol napätý a nervózny, keď sa malý hrá.... Ale to asi nie je tvoj prípad.
Skús sa s ním porozprávať. Bez predsudkov. Možno len nemal dostatok v detstve a preto je neúmerne citlivý, alebo je priveľmi pedantný..... Kvôli týmto vlastnostiam by som však "nemútila" vodu v rodine... 🙂
no co ti poviem. Normalne/nenormalne moze byt vselico, povedzme, je taketo spravanie je minimalne nestandardne. A dieta sa ako k tomu stavia?
neviem ale hracky su pre deti, urcite by som dieta viedla k poriadku a zodpovednosti, ale aby si jeho otec robil zoznam lega a podobne, ako sa to dieta moze tesit z hry s takymi hrackami...., vsak ak by postracalo diely a nedalo by sa postupne poskladat nic, tak by bolo dopredu upozornene, ze ked si neda pozor, tak nove nebude tak skoro a hotovo....
ako manzelka muza, ktory by robil to co pan v prvom prispevku, by som sa ho sama opytala, ci je normalny...
baby mne to nedalo.. som to prečítal adrahému a jeho reakcia? :"Čoti je* e" 😀 😀 😀 pardón za výraz.. ale to isté napadlo aj mne.. Ja sa čudujem, že mu to vôbec dovolíš. Chudák dieťa keď to vidí. Však nikomu ani nedovolí sa s tým legom hrať, lebo mu ho otec počíta.. a čo ak stratí nejaký kamarát jeden kúsok.. celé zle 😒 by som chlapovi dala triediť/párovať ponožky.. lepši zábava 😀 😀
mám pro pána manžela zábavu a to takovou že vysyp my 1 kilo hrubé mouky a ať sečte zrníčka a pak rýže taky tak....
ale jinak pohled (můj) na celou věc je taký že to prostě není normální
on fakt skatalogizoval lego? wau!!!! to akoze ma nascitane kazde tie 2,3,4,...tuplikove kusy? je dobry....mozno by sa to dalo vyuzit nejako v domacnosti,ked napr. operies 30 ks ciernych ponoziek, nech ich podla odtiena pretriedi,..., alebo spatne prebrat hrstkovu zmes na povodne kopky 😀
....inak moj otec bol neskutocny pedant, kosele v stlpiku, ponozky zoradene podla farieb a otocene vsetky jednym smerom,...ale bolo to neskodne...dokonca teraz po case aj ja sama nieco praktizujem
...ale normalne to isto nie je, ale ak to neovplyvnuje vas chod domacnosti a celkovy zivot, tak a len nad tym usmej, skus mu tam zamiesat nejake navyse, cii to zbada
..podľa mňa mu tie kúpele skôr uškodili.. 😀
tak ja napr.vzdy triedim hracky,mam v tom system a ucim aj malu aby si ich odkladala....puzzle mame doma pozehnane,sme vo veku kedy nas to bavi......obcas ho ceknem,vacsinou pozbieram po zemi pocas vysavania,ale zeby som si robila tabulky v exceli a takto kontrolovala pocet,to isto nie.....su taki zanieteni ludia,ktori radi stavaju zlozite puzzle,je to ich hobby,ako pre mna napr.upratovanie ci varenie......ale mna v tvojom pripade zaskocili tie tabulky.....to je na mna uz moc.ja napr.musim mat v skrini absolutny poriadok,vysavam kazdy den,ak je vokol mna neporiadok,posobi to na mna zmatocne.....kazdy sme nejaky.....zalezi od toho ci vieme mat nase uchylky tak povediac na uzde😉je zarazujuce ze tvoj manzel ma dostatok casu na taketo prepedantne triedenie lega,pre niekoho kto cita tvoje riadky je to zabavne😉
Nie je to normalne,otecko ma asi inu diagnozu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🤐
@betain Mam doma zberatela (manzel) a stavitela (syna). Manzel ma tisicky komixovych kniziek a ma ich inventar kazdej knizky (samozrejme aj preto, lebo to predava), cize ma vsetko zaevidovane a ma v tom poriadok. Ale aby kontroloval detom hracky a ratal ich na kusy, to teda nie....
Syn ma velmi vela stavebnic lega. Na vianoce dostal jednu obrovsku stavebnicu, ktora ma 1254 kusov.
Staval to 2 tyzdne a jedneho dna mu to padlo...... 😅 😕 😨 No neviem si predstavit, ze by sme teraz ratali 1254 kuskov lega.
Teraz ich pouziva ako nahradne diele a ked mu nieco chyba, tak ma velku krabicu lega, kde si moze najst chybajuci kusok
Tu je obrazok tej stavebnice...myslim, ze je nerealne aby som po rozobrati odratala 1254 kuskov 😎
http://www.fishpond.com/Toys/LEGO-Star-Wars-796...
@cecil36 Nie, nie je to normalne. Bud ma OCD ako pise @bosoriak co je dost zavazna diagnoza a tazko liecitelna, alebo je strasne setrny a vie, ze LEGO je drahe. Ale problem je v tom, ze taketo lega sa stracaju jedna radost a dufam, ze za to netresta dieta, ak nedajboze pocet kuskov nezodpoveda jeho inventaru 😒
nevolá sa náhodou Adrián Monk?
nejaky chlap to tu uz pisal - ak by to bolo jeho lego a staval z toho nejake velke obrazce, stavby... bolo by to normalne, ale ak to tak ma u dietata, tak normalne to nie je.. Priklanam sa k nazoru Adriana Monka.... zaujimalo by ma, ci aj svoje veci ma tak spisane....
Normálne nie je ani to, že 2,5 ročnému decku sa dá ako hračka lego - po prvé ešte nemá takú zručnosť a po druhé, môže si ublížiť napr. že nejakú kocku zhltne alebo napchá do všetkých možných otvorov, že?. Takže keď si chce pán manžel robiť zoznamy v PC, nech lego zverí synovi, keď bude väčší a bude tomu jeho zoznamu rozumieť.
Fúha tak to by sa u nás narobil-ale k otázke ,no moc normálne to nieje asi je štatistik alebo Monk 🙂
no ja som na konci tyzdnovej dovolenky tiez zratala ci idem domov so vsetkymi kuskami dupla. Nebolo to z nudy ani obsecie...prosto som chcela vediet ci su vsetky kocky zbalene alebo sa mam po nejakej este poobhliadat za postelami a tak.
zaujimal by ma dovod preco to robi....aby som si trufla odpovedat ci to je alebo nie je normalne. Mozno ma tiez nejaky tajny nami nepochopeny dovod
ale pacil sa mi ten navrh : pridat domace prace 😀
@koniarova predstavujem si nasu rocnu ako sa snazi hltnut duplo 😀 nemozne 😀
...je to debil...prepáč,ale je môj názor 😲
iveta71: tak asi myslela Lego Duplo nie, to je pre male deti 🙂 🙂
jasné, že je to normálne, potom sa prechádza na číslovanie špáradiel....v ďalšom levely....rozmýšľam, čo by ten človek urobil so mnou - už sa mi podarilo stratiť krásnu koženú peňaženku z Talianska, samozrejme aj s peniazmi, nechať 3000Sk v bankomate a odísť len s kartou, stratiť obrúčku, aj zlatú náušnicu.....
som sa teraz dobre zasmiala....ja by som just kupila synovi na vianoce nieco co ma 2500 dielov...by to po 5tom preratani vzdal 😀 😀 😀 a ked nie, aspon by nestihal ratat vsetko
Prepac ale musrla som sa zasmiat.to neni veru normalne.co tym vlastne sleduje? a co.potom ostatne veci v domacnosti? Pride mi to uplne absurdne....
no, ak to bolo nejaké zberateľské lego, prípadne už mal z neho postavený "hrad" alebo niečo, a našiel to rozobrané, tak sa nečudujem, že kontroloval... 😀 ... len škoda, že nevieme bližšie info...aké lego, či to robí aj v nejakých iných činnostiach ... alebo o čo mu ide...? škoda, že nemôžeš reagovať na naše otázky ... lebo v prvom momente som si spomenula na Monka😀... ale, ak by mal OCD, tak by si to už spozorovala dávnejšie ... či? 😅
Tak ja som tiež zástancom toho, že normálne to určite nie je. U detí človek jednoducho musí rátať, že čosi sa stratí, pomieša, omylom vyhodí s niečím iným atď. Skôr by som čakala, že otecko po príchode domov z kúpeľov sa k synovi pripojí a bude sa s ním hrať a nie počítať mu lego. Veď to je naozaj trochu smiešne. Ale dôležitý je dôvod, prečo to robí. Ak len pre vlastnú kontrolu a v podstate rozdiely v počte nevyvolávajú akúkoľvek reakciu, teda počíta lego len pre informáciu o stave, a samozrejme synovi sa venuje, nechala by som to tak. Ak však reaguje podráždene ak čo i len dielik chýba alebo táto kontrola ide na úkor času stráveným so synom tak to je už iná káva. To už by bolo naozaj na konzultáciu u odborníka.

Ako mužovi mi nedá nereagovať. Ak je tvoj chlap vášnivý staviteľ lega a v príspevku ide o také z ktorého vo finále vznikne nejaký super robot alebo helikoptéra (píšem bez srandy :D) čo sa fakt ťažko a dlho stavajú, tak by ma asi zaujímalo či mám všetky diely aby som sa do toho niekedy pustil. nikto by asi nestaval puzzle ak vie že mu jeden diel v strede chýba nie ? ale ak ide o nejaké "šmišné" detské lego o 20 kúskoch tak by som uvažoval o nejakej obsesívno-kompulzívnej príčine jeho chovania 🙂