Je normálne žiarliť na partnerku kvôli pôrodu?
Ahojte, som veľmi smutná, že mi moje manželstvo nevychádza, tak ako by malo. Máme s manželom tri krásne detičky, obaja ich veľmi ľúbime. Môj partner nám však znepríjemňuje spoločne strávené chvíle tým, že ziarli . napr. na to, že ma videl cudzí muž /doktor/pri pôrode nahú . Je to normálne žiarlit na doktorov? Veľmi mi to sťažoval, keď som bola tehotná, bývam 300 km od rodiny. Napriek tomu som mu porodila tri deti, pri pôrodoch nebol, lebo nechcel. Vraví, že to je nič, oproti tomu, čo si musel v hlave upratať on, pričom to hocikedy vyťahuje /takže až tak sa s tým nevyrovnal /. Návštevu psychológa odmieta. Ziarli aj na môjho otca, nesmie ma vidieť, ako kojím malého. Alebo, že večer, keď som v pyžame , nemám pod ním nohavičky, pričom nenosim žiadne negliže, alebo priesvitné veci. Keď sa sklonim k deťom, nesmie mi byť vidno do výstrihu. Je to už psychicky náročné, byť veselá pri deťoch, dať im veľa lásky v takomto prostredí. Ako to vydržať ? Mám radšej odísť? Byt nechce predať, tvrdí, že to je náš domov a nedovolí mi odísť s deťmi. Nevie pochopiť, že ma strašne demotivuje byť pri ňom romantická a sexy, keď to vo mne už potlačil tými svojimi výčitkami.
@mimla
myslim, ze dojcenie na verejnosti sa ma praktizovat slusne, nie vytrcat cecok, ako dnes sa za to bojuje. Taktiez aj kakanie je zakladna ludska a normalna potreba, ale ked idem na WC, zavriem slusne za sebou dvere. Taktiez aj sexualny zivot manzel je uplne v poriadku, je to zdrave a dobre a prijemne, ale nepatri to na oci verejnosti.
Myslim si, ze treba mat urcite zdrave hranice a neukazovat celemu svetu partie, ktore maju byt pred nim zahalene. To je o slusnosti, o urcitom uvedomeni si, v akom prostredi sa nachadzas a hlavne o respekte. Neraz sa da naklonit doboku, aby zenu cele okolie neocumovalo. Minule som bola v restike, a jedna mlada matka vytiahla prsnik pred vsetkymi, a taky stary pan sa na nu zahladel a ona zacala po nom ziapat, ze ci je uchyl ci co...ale co cakala..no bolo to cele trapne. POdla mna clovek by mal poznat urcite hranice. To je moj nazor.
@marriah je chorý som zdravotník a určite potrebuje ist k psychiatrovi, lebo mu to može prerast do nejakej psychozy a može ta napr aj zabit alebo deti.......ak sa nebude liečit, može sa mu to časom len zhoršit
@marriah fajn, ze si tu 🙂 dobre, on nepôjde dobrovolne k psychologovi,
ale k psychologicke môzes ist ty. ona ti poradi, ako dalej. ujasnis s,i v akom vztahu zijes a co chces zmenit.
ty nepotrebujes suhlas muza, aby si zmenila svoj zivot.
tvrdenie, ze deti musia zostat u manzela, ked ty odides nie je pravdive. môzes poziadat o zverenie deti do opatery, strach, ze nemas financie tiez nemusis mat, lebo polovica z vasho prijmu patri tebe. kym si na materskej si aj inac chranena. vyzivne na deti aj na teba, by muzovi vyratal sud aj bez vasho rozvodu.
mozno by si mala skusit zit docasne oddelene, lebo to aka si zlomena je uz dôsledok poslednych rokov...
asi malokto by to vydrzal bez ujmy.
ak mas zaujem vediet ako presne mas postupovat, mamicky z konika ti poradia.
drz sa! 🙂
@mima4 Prepáč, túto diskusiu som už prestala sledovať, ale tvoj príspevok ma donútil reagovať. Nepoznám nikoho, kto by chcel, ako tvrdíš ty, "vytrcat cecok, ako dnes sa za to bojuje". Za nič podobné sa nebojuje, Ale rada ti ešte raz zopakujem svoj názor. Dojčenie je normálne. Možno máš pocit, že na teba niekto útočí, ak ponúkne prsník svojmu dieťaťu. Poviem ti za čo sa bojuje. Bojuje sa za to, aby ženy neboli nútené prekrývať hlavy svojich detí počas dojčenia nejakým šálom. Niektoré deti z toho šalejú a nechcú jesť. Bojuje sa za to, aby matky nemuseli kŕmiť svoje deti v prebaľovacom kútiku, pri záchodoch. Tiež by si si toto miesto asi nevybralana konzumáciu jedla. Bojuje sa za to, aby ženy boli uchránené pred hlúpimi poznámkami. Bojuje sa za to, aby deti dostali jesť vtedy, keď potrebujú, spôsobom, ktorý je prirodzený. Prsia sú primárne určené na kŕmenie detí. Áno je príjmné mať prsia, zvlášť, ak sú pekné, muži to ocenia, to nejdem spochybňovať, ale muži sú až druhí v poradí. Príroda (alebo Boh, každý si vyberie podľa seba) to tak zariadila. Je smutné, ak naša spoločnosť dokáže vidieť reklamu na spodnú bielizeň a nikto sa nad tým nepozastaví a dojčiaca matka spôsobí rozruch, pritom dojčiaca matka je odhalená oveľa menej ako digitálne upravená modelka v minipodprsenke. To, že sa ľudia nad dojčením pohoršujú, je iba zrkadlom spoločnosti, v akej žijeme. Prsia sa stali takým sexuálnym objektom, že sme zabudli na čo pôvodne sú. Čo by si poradila matke v reštaurácii? Aby sa v tichosti vzdialila na toalety? Nikdy som si nemyslela, že sa práve ja budem obracať na cirkevnú autoritu, ale prečo ak pápežovi neprekáža dojčenie v kostole, dokonca k tomu matky vyzýva, tak prečo bežnej žene vadí dojčenie v reštaurácii. Najskôr by som sa pozastavila nad tým, prečo "starého pána" pohoršujú prsia. Starší páni toho za svoj život videli a kúsok kože okolo bradavky mu hádam infarkt nespôsobili. Samotná bradavka je zakrytá dieťaťom. Každá žena, vrátane mňa počas mojej krátkej "dojčiacej kariéry", dojčili potichu a v kľude, pretože tak sa aj dieťa vie najesť. Neviem, kde si prišla k názoru, že ženy ktoré propagujú normalizáciu dojčenia bojujú za právo chodiť hore bez. To je hlúposť. To je zase môj názor.
@mimla ja som napisala len svoj nazor, mne to prekaza, nie preto, ze je to zle, ale ze to nepatri pre ostatnych ludi. Prsia su intimnym prvkom zenskeho tela a zenske toboz sexualnym. Nevidim dovod, preco by sa mamicka nemohla odklonit, aby nemal kazdy vyhlad na jej odhalene prso... A ano, muzi to aj ocumuju, a a stari paprdovia.. Vsetko sa da zariadit, ked matka chce
@mimla no je to už trošku off topic, ale ja tiež zdieľam názor, že dojčenie je vysoko intímna záležitosť a aj napriek tomu, že je to normálna a prirodzená aktivita, tak nepatrí na verejnosť v tom zmysle, že "teraz a tu" ... vždy sa to dá zariadiť tak, aby žena s dieťaťom nebola na očiach tisíc ľuďom kdesi uprostred nákupného centra - keď už teda nevyhnutne tam potrebuje ísť s novorodencom... pol roka sa snáď dá vydržať bez reštaurácií, obchodných centier a podobne, od pol roka už to nemusí len prsník... ak predsa len, tak trošku v ústraní... nie kvôli nám ostatným, ale aby dojčiaca žena a dieťa mali aspoň aký taký kľud a súkromie... prejsť pár krokov napr. do rohu reštaurácie a otočiť sa chrbtom by snáď nemusel byť taký problém, nie? kamarátka má teraz malé bábo, bola som u nej, spolu sme maličkú kúpali, prebalili, zabalili, ale keď prišlo na kojenie, tak som sa vzdialila, nie preto, že by mne bol nepríjemný pohľad na ňu, ale preto, aby mali ony dve kľud... ale ťažko chcieť, aby evakuovali nákupné centrum alebo reštauráciu vždy, keď sa niektorá žena rozhodne dojčiť "tu a teraz" ... a v neposlednom rade si myslím, že tak ako stolovanie a stravovanie nás dospelých má mať nejakú úroveň, tak aj to dieťa si zaslúži jesť na úrovni a nie kade tade...
@mima4 Myslím, že nechceš pochopiť. Nevadí. Tvoj názor, aj to že "paprdovia" očumujú, je len výsledkom toho, ako choro sa u nás vníma žena ako taká. A došlo to až tak ďaleko, že zakladateľka témy bola kritizovaná vlastným manželom, že dojčila jeho dieťa domácom prostredí v kruhu rodiny. Ja som tiež dojčila pred svojim bratom. Nič sexuálne v tom nebolo. Ak by bolo, bolo by to na odborníka v oblasti sexuológie. Dieťa chcelo jesť pomaly každú pol hodinu, to by som strávila prvé mesiace materstva "decentne otočená" niekde v kúte. Ďakujem, neprosím
@mima4 No vidíš a ja som zase reagovala na problém zakladateľky témy. Osobne nepoznám nikoho, kto by z dojčenia na verejnosti robil demonštráciu. Všetky moje známe dojčia alebo dojčili v kľude, bez zbytočného upozorňovania, ale ani vo sne by ma nenapadlo odháňať ich od stola, ak by samé nešli. Nesúhlasím totiž s izolovaním matiek od zvyšku sveta. Potom si tu ľudia ako zakladateľkyn manžel pestujú Madonin komplex, kedy nie sú schopní vidieť svoju manželku ako matku, ktorá normálne rodí a normálne dojčí. Všetko v úplnej počestnosti.
@mimla ja napr suhlasim s @mima4 . Pamatam si na svoj uplne prvy zazitok, bola som v UK ako aupair, sedeli sme v restike, a zrazu jedna mamka vybrala prsnik, potom dieta a krmi ho. Dieta odmietalo, ona prsnik vytiahnuty ukazuje celej restike. vtedy som mala 19 rokov, a neverila som vlastnym ociam. Myslim, ze sa da nakrmit babo aj decentne. Neviem, preco by to mal byt pre dieta problem krmit ho pod satkou, ved dovtedy bolo aj tak v brusku, v tme, ci??? A co sa tyka toho odchodu na tiche miesto, dcerka napr tam, kde bolo rusno, jest nechcela, stale sa otacala, ona potrebovala klud. Respektujem vsak mamky, ktore koja hocikde, nemyslim si, ze je to *otrcanie a predvadzanie sa*, ale chapem, ze niektorym ludom, ktori to vidia, to moze byt neprijemne.
Je zaujimave, ze sa bojuje proti tomu, aby sa detom nefotili pohlavia a nevycapovali sa na webove stranky, no na druhej strane, mamky dokazu ukazovat svoje prsia sirokemu publiku.
A mne napr nevadilo byt decentne otocena kazde dve hodiny, lebo to bola polhodinka intimity s mojim dietatkom. tiez si neviem predstavit mat porod pred otcom ci bratom, dokocna ani mamou. Ale to je len a len moj nazor.
@mimla este si nevidela "demonstrativne" dojcenie? Mas stastie. Ako inak nazvat>
1. Zenu s dietatom prisatym na prsniku, ktora plati pri pokladni v DMke. Faakt surne potrebovala tu farbu na vlasy ci co to mala, bola to otazka zivota a smrti 😀
2. Zenu dojciacu okrem ineho na eskalatore v Eurovea. Dojcila pocas "prechadzky" takym sposobom, ze na eskalatore, popri vykladoch, sem-tam sa s prisatym dietatom pristavila pri vyklade ukazat kamoske tlaciacej jej kocik zaujimave kusky 😀
3. Dve dojciace zeny, ktore si na dojcenie vybrali v Auparku rovno stredny stol v cokoladovni (kto pozna vie, ze su to vlastne stoly uprostred ulicky, kde chodia ludia kade-tade). BTW objednane nemali nic, proste si len tak prisli nakojit. NIezeby v celom auparku bolo xy prijemnejsich a hlavne kludnejsich zakuti.
@viera27 Na toto ti musím trošku oponovať. Ak máš dieťa v šatke pri sebe alebo aj v kočíku a zrazu sa chce nakojiť, tak ako mu vysvetlíš, že počkaj ešte 5 minút, kým nájdem nejaký tichý kútik. Ty sama si kojila na požiadanie? a ako dlho? Mne bábo začalo plakať napríklad zrovna vtedy ked bolo okolo veľa ľudí, hned sa mi tak rozplakala, že sa všetci obzerali. Tak som si musela sadnúť na najbližšiu lavičku v parku a nakojiť, lebo ináč by urobila strašný randál a všetci by sa potom pohoršovali že aká som matka, dieťa mi vrieska a neutíšim ho. Vtedy žena nerozmýšľa, či do strednej uličky, do bočnej, chce to dieťa rýchlo utíšiť. Moja napríklad sa chcel kojiť občas ked bolo okolo veľa ľudí, bolo to aj zo strachu, chcela sa tak upokojiť, nosenie na rukách nepomohlo, to bol ešte väčší rev, lebo čakala prsík a ked som jej ho hned nedala, tak sa veľmi nahnevala. Bábätku do pol roka určite nevysvetlíš, že teraz nie, tu to nie je vhodné a podobne. A ked má žena manžela v práci celý deň, potrebuje si nakúpiť, aj dieťa potrebuje ísť von a postupne získať kontakt s ľudmi. Ja uprednostním kútik pre mamičky s deťmi na kojenie, ale ked nie je, tak čo mám robiť? A k tým mužom, čo očumujú. Tak ked to tej mamičke vadí, tak prečo to nemôže povedať pánovi? Ked to tebe robí dobre, že sa ti muži pozerajú na prsia, aj ked zahalené, tak ona sa nemôže ozvať?
@jahodka8 5 minut? Niekolko laviciek je do cca 20metrov od spominanej kaviarne. Tak naco sa posadit rovno do stredu vsetkeho diania?
KOjenie za pochodu radsej ani nekomentujem. Fakt velmi bezpecne....
Ja som chodila s dietatkom na prechadzky von, nie do hypermarketov, takze mne sa akosi tie problemy vyhli....
@viera27 Tak asi ti mal kto nakúpiť, ked si chodila iba po vonku a s bábom si nikde inde nebola. Niekto radšej ide s bábom do hypermarketu, lebo ho nemá s kým nechať. Či už na lavičke 20 metrov alebo v strede reštiky, všade sú ľudia, ktorí môžu nakuknúť. Ked môžu ľudia pozerať na autonehody na ulici, chodiť na pohreby, pozerať a čítať kriminálky, tak preč sa nemôžu pozrieť na niečo pekné ako je dojčenie? Ved to je o láske.
Ešte sa vyjadrím k mojej žiarlivosti, ktorú spomenul manžel. Ja som nebola ziarliva . Začalo to až posledné dva roky, keď mi už začalo vadit , že ja nesmiem nič. Pritom som vždy snažila, aby bol manžel pekne oblečený , aby bol čistý a mal pekné vecí. Má čisto ženský kolektív, takže on môže byť k nim pekný, len ja nesmiem byť pri nich krajšia . A to nenosim sukne, ani vystrihy .
@jahodka8 cez den samoska na ihrisku, velke nakupy ci posedenia s kamoskami vecer, ked bol manzel doma s malym. MM je top manazer, takze pracovnu dobu ma nonstop a zijem 300km od rodiny. Vsetko sa da, len treba chciet. A ja som rozhodne nechcela vlacit svoje dietko po "hypacoch".
@marriah .....ja nechapem co chces este pocut
Myslim si ze VSETKY prispievatelky ti poradili dobre......ale ty samu seba akoby si presviedcala ze este stale je to v poriadku....ked neobhajujes seba tak obhajujes jeho....je to zamotany kruh z ktoreho sa takto nedostanes.
Nemas nadhlad.....dovolim si povedat ze si natolko zmanipulovana a natolko sa bojis ze vobec nevidis tu vaznost tejto situacie z ktorej nam ostatnym beha mraz po chrbte
@jahodka8 pretoze pri dojceni odhalujes prsnik a je to intimna zalezitost, tak ako sex. Tiez nepresviedcas ludi tu, ze prečo by si nemohla mat sex s manzelom v restike pred vsetkymi. Proste su urcite hranice a ludia, ktori sa ich snazia rucat, maju obycajne problemy so sebaprijatim a pochopenim danej veci ako celku, nie iba tej malej casti. Vo vztahu k dietatu je prsnik na mlieko, pre dospelych ludi je to prvok sexuality. To ako keby si ukazovala pindulku, ze z tade ti vyslo dietatko...vsak to bolo krasne...pozrite sa vsetci 😀
myslim ze dojcenie na verejnosti tiez prejde svojou "reformou"...tiez nie som hlboko veriaca, ale to co napriklad spravil papez, ked vyzval matky, aby kludne nakrmili dietatka, tak to bola pre mna taka sprava, ze som skoro spadla na rit!!! Mozno malicke krociky, ale postupne spolocnost a svet napreduje 🙂 🙂
Inak som rada, ze sa zakladatelka ozvala, tak to vidime, ze ju manzel neprizabil. Len teraz je na nej, ako stym sa vyrovna, alebo co spravi...ja len dufam, ze sa rozhodne spravne.
@mima4 to hovoris ty ktora este ani dieta nema...milujem reakcie zien na veci, ktore este ani nezazili a uz su mudre ako radio

@sisaha pri mne by sme sa k odpojeniu netu nedostali... u mňa by skončil ale že oveľa oveľa skôr...
@marriah to je nám všetkým jasné... ale každopádne, tento vzťah nedopadne dobre, to ti hovorím na rovinu... a úprimne sa bojím, aby si nebola príspevkom v krimi novinách...