Je škola dôvod k ukončeniu života?

13. mar 2024

Ahojte caka ma skuska na vs a ja neviem ako to zvladnem lebo mam posledny pokus..mam chut sa zabit :( vobec ma nebavi sa to ucit, mam voci tomu nechut a stracam aj chut do zivota lebo cele dni iba sedim doma a rozmyslam..Okolie na mna tlaci aby som mala skolu inak sa nikam nepohnem a mne to nerobi dobre lebo to vo mne evokuje pocit ze ked si nedorobim skolu tak sa moj zivot skoncil..Strednu mam len gymnazium a neviem kde by som sa zamestnala :( Kazdy den premyslam nad samovrazdou a premyslam ze by bolo lepsie keby sa tej skusky ani nedozijem...

mirkie
13. mar 2024

Viem presne aký je to pocit, ked sa na VŠ nedarí, robila som štátnice na posledný pokus, mala som len gympel, Bc. sme na právnickej fakulte nemali. Nakoniec som mala šťastie a nejak som tu školu dokopala. Som Mgr., ale pracujem v inom odbore, vôbec by som právnička byť nemusela. Mám krásne zdravé 3deti, v živote sú iné veci dôležité. Samozrejme aj škola je, ale koniec sveta to nie je ani náhodou. Napíš mi súkromne ak chceš 🙂 držím Ti veľmi palce ❤

alex49
13. mar 2024

Žiadna škola nestojí za život. Skúšky a školu si môžeš spraviť aj o desať rokov. Vie rodina ako sa cítiš?

andrejka1974
13. mar 2024

A čo si sa zbláznila si úžasná baba , čaká tá v živote veľa krásnych chvíľ koľkí školu nedokončili a sú úspešní a čo vždy sa nájde čo tá poteší a určite vyhľadaj psychológa pomôže ti kľudne mi napíš

ckocka
13. mar 2024

Chápem ten momentálny pocit bezvýchodnosti a zúfalstvo - ale ver, že to prejde, a to bez ohladu na to ako dopadne skúška. Takých chvíl ťa ešte v živote čaká vela, len s postupom času, čím viac ich prežiješ, tým viac si budeš uvedomovať že to všetko zvládneš, že zase bude lepšie a že na to aj zabudneš.
Čo sa týka priamo školy, tú si možeš urobiť aj neskor.

jumama
13. mar 2024

Uf, si v tazkej situaci, skus kontaktovat napriklad IPcko, urcite ti tam lepsie a odbornejsie poradia. Naucia ta, ako zvladat tlak okolia a tiez ti mozno pomozu zorientovat sa v sebe, v tom, co by si v zivote ty sama chcela dosiahnut. Vobec nie je nutnym predpokladom vysoka skola. Aj keby si zacala ako nejaka office manazerka, co len objednava mineralky do kancelarie, tak je to fajn. Kolektiv ta potiahne, skusenost ta potiahne... Neboj sa toho, sprav to prosim pre seba, je o anonymne, ako aj tu na koniku: https://ipcko.sk/ Potrebujes zrejme trosku vyrozpravat sa a doma to mozno nejde, ked na teba tlacia. Skus sa s niekym, kto vie pocuvat a kto ti vie polozit tie spravne otazky, aby si sa na vsetko pozrela len z ineho uhla pohladu a zistila, ze sa mozes usmievat.

zuzinka888
13. mar 2024

Neexistuje ziaden dovod aby si ukoncila zivot. Pocujes?!! Ziaden dovod a nikdy. A ludia aj bez vysokej skoly mozu najst zmysel zivota a stastie. Toto ti ziadna skola nezaruci. Porozpravaj sa s rodicmi sko sa citis a co prezivas. Keby mi moja dcera pkvedala ze sa citi zle, ze skolu nedava ja prva by som jej povedala aby hladala zmysel niekde inde.🥰

cecilia29
13. mar 2024

Škola určite nie je dôvod k ukončeniu života . Prosím ťa, daj si upokojujúci čaj, pozri si film a vyspi sa z toho.
Ja som mala sen, veľký sen byť lekárkou. Aj som sa.tam dostala a aj som pre 1 kredit neprešla do ďalšieho ročníka. Mala som sa zabit? Prosím ta, zivot je krásny. Je vlastne taky , aký si ho urobíš. Vypni sa od okolia, oddýchni si a potom sa skús do toho ešte pozrieť. O aký predmet ide? Nemáš niekoho kto tu s.tym pomôže?
Ja som nakoniec vyštudovala inú školu, vydala sa, mam 3 deti a medina je iba spomienka a skusenost.
Aj keď máš pocit ze centrum života je VS tak jeho sprostosť. Váž si svoj život. A aj reálne pouvažuj nad psychológom, lebo také myšlienky nie sú zdravé.

dominikamacakova
13. mar 2024

Nič nie je dôvod na ukončenie života a už vôbec nie škola.

777januska777
13. mar 2024

Nie škola nie je vôbec dôvod na ukončenie života. Si zdravá a pravdepodobne aj mladá, zi svoj život. Máš najlepšie možnosti na to, aby si hľadala šťastie a skúšala obrovské množstvo vecí. No tak skúsila si školu, lebo sa to tak malo, lebo to od teba čakali. Ty však vidíš a sama na sebe cítiš, ze to tak nechceš. Tak maj odvahu a ukáž ze si sebavedomý človek plný nápadov a života. Máj odvahu a chuť skutočne žiť svoje rozhodnutia a svoj život a nie to co druhí od teba chcú. Niekedy sme tak veľmi stratení vo svojom malom svete a trápime sa v ňom svojimi vecami co nám nejdu, trápime sa v ňom rozhodnutiami iných, či očakávaniami iných, ale keď zdvihneme hlavu uvidíme ze svet je obrovský a ze život je oveľa väčší a zaujímavejší ako naš malý svet.

pralinka25
13. mar 2024

mam 42 rokov a zivot ma naucil ze kde sa jedni dvere zvru otvoria sa ine zvacsa lepsie ako to predtym.
ak aj skusku nespravis nie je to koniec sveta ani zivota. mozo toto len nie je tvoja cesta a vyssia moc ti dava sancu ist inym lepsim smerom. zamestnas sa mozno na menej platenej praci ale nikde neni napisane ze tam musis zostat tale mozes ist studovat nieco ine. ludia studuju aj neskor. mozno prides na to ze ta nieco ine bavi viac.
mozes ist do zahranicia naucit sa jazyk spoznat nieco nove a potom sa vratit a spravit inu skolu. vzdy su moznosti. vzdy!!!!!! teraz ti to pride strasne ale ver mi ze v skutocnosti je tato konkretna skola len jedna z mnohych moznosti.

autor
13. mar 2024

@cecilia29 vyspať sa z toho nedá. Každé ráno sa budím so strašným búšením srdca lebo mám stres, v posteli ležím aj do 12 do obeda.Nechce sa mi z nej ani vyliezť keď viem aký deň ma zase čaká. Hlava mi ide vybuchnúť z toho všetkého ja už naozaj nevládzem. Sú dni kedy sa nedokážem ani učiť lebo stále iba plačem a klepem sa.

vikusjk
13. mar 2024

Nie, nie je. Urcite. Na zemi zije nespocetne mnozstvo ludi, kttori nemaju skolu - mnohi ani len strednu, alebo zakladnu. Hlavne sa upokoj a neboj sa povedat nahlas, ked citis tlak. Netlacte na mna, nerobi mi to dobre, necitim sa dobre. Nechajte ma teraz tak, potrebujem sa upkojit. Ak by si nahodou aj tu skusku nezvladla, naozaj sa ti nic strasne nestane. Vsetko zle je na nieco dobre, ale iba s odstupom casu prides na to, preco to tak bolo. Dopraj si ten cas. A ak to nebudes vediet zvladnu sama, dopraj si aj pomoc. Zasluzis si ju. Zasluzis si zit a byt stastna. A budes, uvidis

cecilia29
13. mar 2024

Prosím ťa, aký máš predmet? Možno ti niekto tu aj pomôže. Máš úzkosti, to by trebalo skutočne riešiť s odborníkom. Zatiaľ zvýš dávky magnézia.

blonde_bella
13. mar 2024

Salies? Aj bez vs vie byť človek úspešný. Možno aj viac ako ľudia s vs

autor
13. mar 2024

@cecilia29 farmakologia

elenajezova
13. mar 2024

Bože môj... Už len ten názov je strašný a naháňa hrôzu... Určite to nie je dôvod na ukončenie života, moje nervy....

janaolas332
13. mar 2024

Ja mám aj VŠ a robila som aj úplne iné veci,a aj robím...takze,asi tak, akže či máš alebo nemáš školu,je niekedy úplne jedno,môžeš si urobiť xy kurzov/školení/externé študovať popritom pracovať/zahraničie veľmi veľa možností ... a nájdi si aj tu veľa príbehov,ako robia napr.uctivnicky ale nenapĺňa ich to aj tak tak začali napr.učiť v škôlke,dorobia si školu, kozmeticky,nechtarky,na úradoch ženy,stačí niekedy že vieš jazyk, si šikovná tvorivá....pozri o rok si na to už ani nespomeniem,že bola nejaká skúška

zeldia
13. mar 2024

Ja som na tej druhej strane ta ktorá podpisuje známky a tak ti poviem že nič nestoji za to aby sa ti niečo stalo. Škola ta ma naučiť dobre prežiť v spoločnosti takže ak si niečo urobíš tak si to pokašľala na plnej čiare nie koli neurobenej skúške alebo vyhadzovu zo školy ale koli tomu že nedokážeš ani takú blbosť akou je neaka blbá skúška prežiť. Nie nic nestoji zato aby si si ublížila a jedinú vec ktorú tým dosiahneš je že ublížiš všetkým naokolo (rodičom, babke, kamarátke aj tomu pedagógovi)

januska12323
13. mar 2024

Žiadna blbá skúška za zo nestojí.

777januska777
13. mar 2024

A ešte jedna vec, bola som nedávno na stretávke zo strednej a keď som počúvala co ti ludia všetko zažili.
Ano väčšina ludi žije tak, ze skončia školu, nájdu si prácu, založia rodinu atd. A to sa nejako automaticky očakáva od každého. A každé také malé zaváhanie alebo náhodou nejaký problém, že nejaka nalinkovana časť v živote nevychádza už ten človek vyzerá pre okolie zvláštne. Ci nejde škola podľa predstáv, či nejde hľadanie partnera podľa predstáv a ci je nejaký problém s detmi. Vzdy sú tieto veci v očiach druhých problém a berú to ako nejaké zlyhanie.
Ale nie nič z toho nie je zlyhanie, je to len iná cesta. Ved aká by to bola nuda keby sme každý fungovali dokonalo a správne? Život je krásny práve preto, ze tie akoze "nesprávne" veci a nedokonalosti robia nás život krásnym. Ty sa trapis v škole a to neber ako svoje zlyhanie ale dôvod, zmeniť svoj život a hľadať iný smer, smer kde sa nebudeš trápiť a budeš cítiť naplnenie. Lebo ver tomu take miesto existuje, len musíš sama hľadať.

simona20201309
13. mar 2024

Školu si vieš kedykoľvek dorobiť aj neskor. Myslíš, že sa svet zrúti ak ju neurobíš hneď teraz? Vieš koľko ľudí si urobi vš po rokoch?
Kľudne si daj pauzu. Skus nejakú prácu, možno sa spojiť s nejakou kamoškou a vycestovať do zahraničia. Ale musíš byť odolnejsia voči tlakom okolia. Bud sama sebou a neboj sa toho, čo si pomyslí okolie.
Neblázni..... kvôli nejakej skole ????? 🙏🙏🙏

en123456
13. mar 2024

Pozri sa na to racionalne. Ak to je uplne posledna sanca a nejde ti to, mozno ta ten odbor ani nebavi len to studujes kvoli okoliu, je uplne normalne skoncit a skusit odbor, ktory ti sadne viac. Alebo sa zamestnat, praca sa da najst aj ked nemas vysoku skolu, a ked budes sama chciet studovat nieco co ta bude bavit, tak si spravis vysoku popri praci.

V blizkej rodine mam osobu, ktora isla studovat VS kvoli naliehaniu rodicov. Ze co si pocne bez titulu, bude robit predavacku, jednoducho MUSI studovat dalej, aj ked na to ta osoba nemala. To trapenie sa trvalo 2 roky, prenasanie skusok, rozne doplnky na sustredenie, neustale ucenie sa veci, o ktore nebol zaujem. Nakoniec v druhom rocniku nedala opravne skusky, zo skoly ju vylucili. Do dvoch mesiacov mala tato osoba dobre platenu pracu, kopu benefitov, zrazu clovek plny zivota, a stale sa jej dari. Zial rodicia pochopili ze VS nie je zarukou uspechu az po tom, ako pokazili svojmu dietatu 2 roky mladosti.
Urcite to nie je dovod na ukoncenie zivota, len situacia, ktora akokolvek dopadne, ti moze v konecnom dosledku otvorit mnoho novych moznosti.

cecilia29
13. mar 2024

Tesne som sa minula. S biológiou, molekularnou boologiou by som ti vedela pomôcť.
Pozri sa, nemáš čo stratiť. Život nie je o výške, či titule. Chcem sa ťa opýtať, baví ťa tato VS? Vybrala si si ju ? Ostatne predmetyvsu ok a len tato skuska visí?
Lebo ak nezvládaš tak nezvladaš. Nevadí. Musíš hľadal riešenia. Všetko má riešenie. Pomohol by ti odklad a pauza? Doučovanie ? Či zmena VS ? Alebo vôbec nechodít na VS , urobiť si kurzy a robiť možno niečo iné co ta baví?

Ale ak ťa baví škola , ktoru studuješ zabojuj. Ak skúšku nespravíš, nič sa nedeje a opakuješ ročník a dorobiš iba túto skúšku. Nie si prvá aní posledná. Dejú sa ľuďom aj horšie veci. Vieš mala som kamarátku, spolužiačku z gympla. Išla na VS, úspešne skončila, mala prácu a snubenca. Plánovali svadbu a deti. 2 mesiace pred svadbou ich zabili (ano Kuciak a Martina) . Vieš, čo by dali oni za život v tej chvíli , ako by sme boli aj my radi ze ich tu mame. Vieš si predstaviť ako trpí rodina a priatelia tou stratou ? Aj ty máš rodinu a priateľov - a si pre nich dolezita či titul máš alebo nemáš. Či si z účnovky alebo z gympla. Nie tvoje diplomy ale ty.

Preto sa neopúšťaj. Povedz o pocitoch blízkym, konzultuj s odborníkom a.drž sa.

mayast
13. mar 2024

Škola je !len! prestupný most k práci. (Aspoň sa to tak vsade vraví no je to pravda? nemyslím) Niekto ju prejde hladko niekto ťažko. A niekto ten most vôbec nepotrebuje ;) je to na zváženie šikovný si vystačí aj bez nej poznám veľa takých čo školu nedokončili v poslednom ročníku, ale robia to co študovali a za dobré peniaze ;) Stojí na zváženie či nie je lepšie prerušiť štúdium, skúsiť pracovať a popritom robiť čo ťa baví, chodiť na kurzy a zdokonaľovať sa samostatne bez školy a nátlaku. Myslím, že najprv by Ti bolo lepšie nájsť seba až potom študovať to čo ťa baví a nie ubíja. Veľa študentov neprejde skúškami, ale stále je to len skúška, len škola. Okolie ti hovorí aké to je dôležité a neviem aké múdrosti ešte. Nie škola nie je dôležitá dôležitá si Ty bytosť! Ja som začala študovať neskôr do toho času som pracovala, cestovala, chodila po brigádach volala som to zušľachťovanie 🤣 iný v mojom veku už koncili školy ja som začínala 😁 a neľutujem o nič som neprišla aj v tej praci (dosť roznorodej) som sa veľa naučila. Držím palce skús sa porozprávať aj s odborníkmi Ipcko - mladí úžasní ľudia ❤️❤️❤️

zeldia
13. mar 2024

A ešte jeden postreh zo života. Mala som spolužiačku ktorá sa tak ucila na štátnice z pedagogického minima (ak niekto nevie čo to obnáša to je niečo ako z pomocnej školy maly zošit s poznámkami na desať stran a otázky typu ako ma byt daleko lavica od tabule). A neviem konkrétne čo sa jej stalo ale na asi dva mesiace jej tak preplo že ochrnula na štvrtinu tela normalne nevedela otvorit jedno oko nemala funkčnú jednu ruku jasne že minimum nespravila lebo tam nedošla bola v nemocnici ale prežila. Na normalne štátnice už prišla aj ich spravila a skonštatovala že keby tak odpovedala na skúške ako na štátniciach tak jej tu skúšku nedaju. Čo tým chcem povedať že teraz po dvadsiatich rokoch je to už iba smiešna spomienka a tých dvadsať rokov medzi tým si užila aj bez urobenej štátnice z pedagogického minima - takej blbosti.

tundra
13. mar 2024

Nic nestoji za to,aby si len mala taketo myslienky.
Ani chlap,ani zena,ani skola,praca,nepajnici,proste nic!Si prepracovana,stratila si rovnahu medzi skolou-ucenim a zitim.Chvilku to potrva,utried si myslienky a sprav rozhodnutie.Kasli na nazory rodiny,najdolezitejsi je ten Tvoj.Zamysli sa,co by ta naplnalo a sprav si kurz.Druha varianta,ak vies trochu jazyk,vyber sa do sveta.Staci sa na problem,pozriet z ineho uhla a vlastne casom zistis,ze to problem ani nebol a mozno to vyhodnotis,ze nic lepsie sa ti stat nemohlo,ako skolu ukoncit.Pamätaj,ze vzdy mas inu moznost,vzdy.
Ak by si chcela vycestovat do Švajciarska,napis mi a uvidis,ake moznosti by si mala.Inac, moj syn toto absolvoval v prvom semestri,tiez mal posledny pokus na vyske v Zurichu a dal to.Drzim palce,nadstav mysel do pozitivneho módu a vsetko pôjde lepsie.❤️😉

bloger
13. mar 2024

Nie neexistuje dôvod na ukončenie života. Ak sa to nepodarí svet sa nezrúti. Všetko máš pred sebou. Môžeš skúsiť niečo iné čo by ťa bavilo. Ty to zvládneš si šikovná.

kristi40270
13. mar 2024

ja som sa pri mature zosypala psychicky ,viem znie to možno smiešne lebo matura.....ale bola som v tak obrovskom strese vôbec som nespala plakala depresie stres neskutočný ...na skúšky som ani nešla sama bola som pod vplyvom liekoch ...totiž ja som sa na strednej vôbec neucila bola som lajdak prvej triedy ...Poviem ti jedno žiadna škola ti nestojí za toto trápenie ! Dokonca aj na základnej som mala problémy stresy malo som jedla atď ...nestojí ti to zato ...po mature som mala ďalšie 4 mesiace problémy preplo mi ...depresie ,plač do roboty som chodila jak zufalec obhryzene pery vychudnutá ...keď si to zoberiem spätné tak mi je ľúto že som sa trápila tak pre maturu nestalo to zato ...nakoniec som išla za hranice a tam som bola šťastná ,všetko sa otočilo ...škola nieje život..prácu budeš mať aj bez vysokej ,alebo sú ju dorobis raz keď sa nato budeš cítiť .Porozprávaj sa s rodinou ,povedz im že to nezvládas po psychickej stránke .drž sa

tana85
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
13. mar 2024

Ďakujem vám všetkým za podporu. Na inú školu určite nepôjdem, učenie ma vôbec nebaví a keď si predstavím, že by som sa mala znova niečo učiť tak mi je zle. Toto mám štátnicu a posledný pokus a nie že si dám prijímačky zase o rok. To určite nie..
Rodina vie ako sa cítim (mama a tato) a hovoria mi, že sa musím iba zaprieť a učiť sa a dobre to dopadne. Len je problém, že mne sa nedá ani učiť lebo mám k tomu strašnú nechuť a odpor a do toho tie panické ataky...Celé zle.