icon

Je socka ten, kto nebýva v dome?

26. máj 2023

Nedávno som sa pýtala známej, či jej rodičia bývajú v byte či dome - jednalo sa o opatrovanie a sebestačnosť, v ramci rozhovoru som sa to spýtala preto, že s domom je viac práce a pre starších ľudí je to záťaž.
Ona sa začala akoby obhajovať, ze majú veľký pekný byt atď., proste akoby sa hanbila ze nemajú dom 🤦
Ja som to hneď samozrejme vysvetlila ze preto sa pýtam lebo v byte majú menej práce a ľahšiu mobilitu, že to je super ze sa nemusia starať o dom. Aj moji rodicia byvaju v byte a je to ovela lepsie aj pre opatrovatelov aj na pracu.
Potom som sa stretla s kamoskou a ona tiez take reci akoby obhajovala ze ma byt a zaklincovala to ze aj by ma pozvala ale maju len dvojizbovy byt.
Potom mi doslo ci to nie je preto ze my mame velky dom, obrovsku zahradu okrasnu aj uzitkovu, sad.
Ale mne je jedno co maju ostatni, mne to nevadi aj keby mali unimobunku, ak su spokojni, super.
Mate to tak ze beriete ludi podla tohto? Neviem ako reagovat...ja si na tom nezakladam, ale tu som viackrat citala ze dom je luxus.
Je pravda ze naklady su vysoke, jasne ze stale cosi vykepsujeme, staviame atd. Ale zas ludia co napriklad byt zdedili cize nejmaju hypo a platia len energie, maju oproti nam hned dve tisicky vo vrecku mesacne a nosia sa v znackovom a chodia na mihalnice ( obrazne povedane, aj ja by som mohla keby som chcela).
Vsetci nasi znami a priatelia maju domy.
Proste fakt ma teraz "kazdy" dom a v bytoch byvaju len chudobnejsi?

Strana
z10
katkami123
28. máj 2023

@slovakboy
Čo sa týka západu, úprimne, tam by ľudia chceli vlastniť majetky, ale ceny sú už take, že hypotéku ani nedostanú a neostáva im nič iné, iba bývať v podnajmoch. Taktiež nechápem, prečo sa to prezentuje, podnajom, ako niečo úžasné. V rámci Londýna som sa sťahovala 3x, vždy to bol des, na Slovensku tiež 3x, kým som zakotvila. Do toho nerátam, keď som sa balila cez leto, cez prazdniny do zahraničia za prácou. Moje posledné sťahovanie bolo s manzelom a malým dieťaťom, už do našeho, veľmi sme rozmýšľali nad lokalitou, ale už som si povedala, že nikdy viac. Každý príbeh problémového človeka, vraha, hudobníka, začína tým - ako dieťa sa veľa sťahovali, menil často školy. Na tom nie je nič vznešene. Takto žije pracujúca chudoba. Ja osobne by som toto deťom neurobila, pretože si tu zvykli, na učiteľky v škôlke, prostredie, majú tu svojich kamarátov. Aj teraz by chceli ľudia stavať, kupovať byty, ale žiaľ, s pomaly 5% úrokom na hypo, (v Čechách už 7%) to nie je možné, nedostanú ju a tak sa to tu prezentuje, ze netreba byt viazaný na nehnutelnost. Jediný problém vidím v tom, ze ľudia nerozmýšľajú nad lokalitou a hlavne koľko pracovných možnosti majú v okolí, ale chcú byt blízko rodičov, v mieste, kde vyrastali, vezmú hypo a potom sa škrabkaju po hlave, ze nevychadza.

katkami123
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dadis
28. máj 2023

@goodidea ja si myslim, ze v tejto diskusii padlo uz dost urazok.

goodidea
28. máj 2023

@dadis súhlasím

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dadis
28. máj 2023

@elizabet173 asi z oboch stran, aj ja som sa uz neudrzala 🙈

goodidea
28. máj 2023

@dadis najhoršie že uplne na trápnej,nezmyselnej téme...troška kľudu a viacej mieru do tých životov,veď sa majme trocha viac radi

dadis
28. máj 2023

@goodidea Uplny suhlas ❤️

h2
28. máj 2023

Fíha, dobre sa to tu zvrhlo. Urážky, hádky, osočovanie... A to som sa len prišla pozrieť, či už mi autorka odpovedala na moju otázku o ušetrených 6000€ pri bývaní v lese, oproti bývaniu v dome. Alebo aspoň 2000€ pri bývaní v byte. Lebo toto by ma fakt zaujímalo.

katkami123
28. máj 2023

Názov témy je provokačný, neviem či ho tu dala samotna autorka alebo jej ho zmenili admini, takze sa mohol dotknúť veľa ľudí a NEPRÁVOM. Ale vybláznili sa tu aj take nicky o ktorých som si myslela, že sú to veľmi inteligentne, životom skúsené ženy s múdrymi názormi, takze preto som už ani ďalej v čítaní nepokračovala, nech si už vôbec nepokazím mienku.

enigmaenie
28. máj 2023

@zmrzlinka2021 stoji pretoze deti maju vsetko co potrebuju a travime s nimi cas kazdy den viac ako mnoho rodicou co maju jednu pracu moj muz je doma o 14 tej a ide naspat do prace o 18 tej ked sa idu chystat na spanok a ja pridem o 3 po nich do skolky a druhu pracu si robim vecer ked uz spinkaju .

dana802
28. máj 2023

@kristiii No o čom sa bavili boli rodičia a starostlivosť o ne takúto tému mali a tak sa opýtala kde žijú tam prišlo na ten byt a od vtedy bola daná kamoška nepríjemná a utorka sa pýta či by to mohlo byť tým že ona býva v dome lebo kamoška mala poznámku že by ju aj pozvala ale má len BYT na čom autorke nezáleží len chcela vedieť čo a ako u jej rodičov či sa treba starať aj o dom alebo či bývajú v byte a podobné veci ktoré riešia keď už rodičia potrebujú pomoc a prepáč poznám ľudí ktorý závidia a neprajú a majú potom takéto poznámky ako tu kamoška síce to nepovedia nahlas ale žerie ich to a potom reagujú aj takto že sa začnú obhajovať seba a svoje ako keby na nich niekto útočil alebo ich súdil čo autorka nerobila len viedla rozhovor a pýtala sa tak isto ako sa pýtala aj ona určite ja nesudim ľudí podľa toho kde žijú ale bohužiaľ niektory súdia mňa podľa toho kde žijem a stáva sa že sa dozviem že má tak súdi aj niekto kto sa tvári pri mne úplne ináč ako a pritom som tá istá ako som bola aj pred tým no im sa zdá zrazu ze uz niesom taká istá alebo nedaj bože si nevšimnem niekoho a nepozdravim sa už hneď už sú ohovaračky ale čo už niekto si zakladá na materiálnych veciach niekto nie hádaj ktorá som ja

dana802
28. máj 2023

@dana802 Ale kašlem na to napísala som svoj názor s môjho pohľadu keďže som zažila aj takéto kamošky. A ospravedlňujem sa za pravopis robím žiaci veci naraz takže neriešim bodky čiarky otázniky keď sa podarí nemajte ma prosím za analfabetka Ďakujem pekný deň prajem všetkým

elizita
28. máj 2023

@hankab áno,mne je to celkom jasné. Mnohí máme nie dobre spomienky z domu z detstva a ešte aj z dochádzania busom 🤦ale teraz sa to robí už inak ..teda je tá možnosť . ja som sa preto bránila dlho domu hoci podmienky sme na to mali... Rovnako už teraz existujú vseliake iné byty s veľkými výhodami . Takže už ani byt nie je byt ako byt... My bývame v novej bytovke, 5bytov, 2posch, spoločný oplotený dvor,výťah,super susedia,práčka,párty apod nikdy nebol problém plus môžem pestovať keby chcem . Ideme skúsiť dom s mini pozemkom a uvidíme či si zvykneme... Lebo už poloha nie je ono, no 5izieb a dvojgaraz má tiež svoje čaro 🙂

reddflowerlife
28. máj 2023

Autorka my sme teraz kupili dom, poschodovy, v meste tak na kraji taka uzatvorena oblast s domami, vlastnou zahradou garazou.. velmi sa z toho tesim. Ked som to oznamila kamoske , a cakala som ze sa bude tesit so mnou (vedela ako trpim v malom byte ze nemam kde davat veci a uplnu depku tu mam). Ona naˇiesto toho hned zacala: Jeezis nezavidim tii to teraz plno izieb budes musiet upratovat, boze a bude sa ti chcuet robit v zahrade ? No my sme spolojni v byte nemusim vela upratovat… No úplne som nechapala, hned zacala o sebe hovorit aki su spolojni v byte.. a to stacilo aby povedala ze super gratulujem ze konecne sme nasli to co ske chceli. nie ona zas o sebe a o byte

kristiii
28. máj 2023

@dana802 tak buď to dobre hráš alebo naozaj nie si autorka, keďže si očividne nepochopila, že tá kamoška, čo sa mala podľa autorky "obhajovať", že by ju aj pozvala, ale má len dvojizbak, nie je tá istá, čo "obhajovala" svojich rodičov, že žijú v byte.
Tá prvá ju proste len u seba doma na návšteve nechcela, nech už na to mala dôvod akýkoľvek.

mapypotkancek
28. máj 2023

Na Slovensku žije veľa ľudí, ktorí považujú dom za niečo viac ako byt. Ja osobne nie. Každý nech žije tak, ako sa mu páči a na čo má.

viky173
28. máj 2023

@reddflowerlife aj ja som sa dakedy stretavala s takouto osobou (nejdem ju nazyvat kamoskou, lebo to kamosky nerobia), co mala neustalu potrebu dehonestovat vsetko, co som jej povedala... vzdy ma to len znechutilo az som si jedneho dna povedala dost a zacala som ju uplne ignorovat, nezdvihala som jej viac telefon, neodpovedala na spravy a bol pokoj, zije sa mi bez tej osoby stokrat lepsie, odporucam aj Tebe 🙂

evelyn246246
28. máj 2023

.. mat dom bolo vzdy "viac" ..nehovorim o cene .. ale o tom , ze tvoje sukromie, ziadnych 300 susedov, papierove steny ...tvoj dvor ..tvoja zem ..byt moze byt neviem aky velky a drahy ale furt je to len taka "kralikaren" ...ale komu co vyhovuje ..

h2
28. máj 2023

@evelyn246246 S týmto sa tiež nedá na 100% súhlasiť. Mať dom v meste je väčšinou viac, než mať byt v meste. Mať dom na dedine je väčšinou viac, než mať byt na dedine. Ale mať dom na dedine a byt v meste, tak tam už to je rozdiel. Samozrejme, v každom zo spomínaných prípadov záleží aj na tom, aký dom a aký byt to je. Asi ťažko sa dá strešný mezonetový byt s obrovskou terasou na vrchole nejakého mrakodrapu nazvať králikárňou. A asi by ho jeho majiteľ nevymenil za starý dvojizbový dom bez kanalizácie a plynu niekde pri ukrajinskej hranici.

prunee
28. máj 2023

@kittykat22 uplne suhlasim
Nic nie je cierno-biele, nechapem, preco si niekto mysli, ze vsetci ludia su v byte len preto, lebo nemaju peniaze na dom, nie je to len o tom, na co mame, ale aj o tom, co chceme, existuje vela dovodov, aj moznosti ako chcu, ci mozu lidia zit...

lelelienka
28. máj 2023

@evelyn246246 😂😂 ale toto je hlupost, pekne moderne byty uz davno nie su kralikarne, castokrat maju dokonca zahradky, cize mas aj “tvoju zem”, nemusia mat 300 susedov ani papierove steny, mas tam krasne poupravovane okolie. A v dome mas predsa tiez susedov, ak nebyvas niekde na lazoch. Nemozes si hadam mysliet, ze byty su len na klasickych panelakovych sidliskach. Nic nie je menej alebo viac, ide cisto len o preferencie 😉

evelyn246246
28. máj 2023

.. myslela som to tak, ze byt je zdielana budova, nikdy nie tak celkom tvoja .. samozrejme ide o kazdeho preferencie.. a ano su aj take mega luxusne byty ale pre mizive percento, nepocitam tych co to maju na hypo a teraz z odretymi usami trpnu ako preziju, kedze vsetko ide do .. prec ..ale to je uz o inom ..nech kazdy byva tam kde uzna za vhodne ;)

dadis
28. máj 2023

@evelyn246246 Nemyslim si, ze bezne sidliskove panelakove byty su pre socialne slabych. Byvam v takom a som spokojna. Ano, mozem si dovolit dom. Nie na Boriku, ci v Horskom parku, ale v sateilte pri BA lavou zadnou a aj v Bratislave, keby sa pustim do stavby. Ale hoci je pozemok v Bratislave, tak mhd je od pozemku najblizsie cca 500m, skolu aj kruzok by mali deti s jednym prestupom. Zatial mi vyhovuje byt co najblizsie k ich skole a kruzkom. Ak si niekto mysli, ze som luza, tak nech. Este aj auto mam 15rocne, tak asi luza som 😂🙈.

mateson
28. máj 2023

Som si povedala, že do tejto témy neprispejem , ale nedá mi to. Môj sen je byt v Prahe na Malej strane , Kampe, Novom svete . A ešte k tomu by mohla byť ako bonus chalupa v blízkosti Prahy (to na leto)😁🤣 .Ale pretože na taký byt nikdy v živote mať nebudem, tak bývam v dome v okresnom meste na západe SK.

kristiii
28. máj 2023

@evelyn246246 ani v dome to nemusí byť ideál, ver mi. Moja posledná skúsenosť: chalanisko cez ulicu oproti si založil servis motoriek/skútrov. Fakt fasa, keď uspíš dieťa a vzápätí vrrrm..nielen dieťa, ale aj všetky psy naokolo spustia svoje.. môžeš mať svojich nepapierových stien koľko chceš... ale samozrejme, nech som fér, aj na paneláku vie byť zábava...ked doposiaľ normálnej susede prepne a stane sa z nej zberač, tak amen tma..a to sú len moje posledné dve životné skúsenosti. Susedia (súčasní či budúci) sú prudko individuálni, nech už bývaš kdekoľvek a ich prítomnosť niekedy nemáš šancu ovplyvniť nech bývaš kdekoľvek, možno jedine tak na Marse.

fionaodshreka
29. máj 2023

Poviem ti moju osobnú skúsenosť, po narodení dcéry sme si kúpili s mužom byt v centre v paneláku, komplet rekonštrukcia veľmi som sa z toho tešila vsetko bolo nove podľa mojich predstáv, a do momentu kým mi jedna “kamoska” nepovedala že oni k nám neprídu na návštevu a hrať sa keď sme ich pozvali, lebo že bývame v byte! a jej dievčatá sú zvyknuté na dom a záhradu a čo by u nas robili. Vtedy sa ma to veľmi dotklo a dlho som sa s nikým potom nechcela kamosit a stretávať lebo som si žiaľ pripadala menejcenna.

Strana
z10