Je správne obmedziť návštevy novorodenca?
Ahojte.
Babky,babičky,starke...kto ako to ma🤷♀️
Je v poriadku,keď vám vaša dcéra privedie na svet dietatko-vase vnúčatko a vy ako "babka" mate od vlastnej dcéry nastavene presne pravidlá kedy môže prísť pozrieť svoje vnucatko ci vlastne aj dcéru.Je v poriadku nevidieť vlastne vnúča aj 3 týždne ale ze vôbec?Ani baštová v nemocnici,ani doma.
Chapem-sestonedelie...atď....bacily atď....no ruku na srdce my matky co sme rodili x rokov do zadu.Neboli vtedy baktérie?Šestonedelia?A babky s veľkým očakávaním hneď prišli aj do nemocnice a celé rodiny sa tešili z príchodu nového člena rodiny.To už vymrelo?Dnes môže matka navštíviť svoju dcéru a jej dieťa len po dohode?To co je za dnešnú mládež a preafektovane mladé mamičky.
Nie,netvrdím,že hneď nabehnúť a pusinkovat dieťa s kašľom ci rovno chrípkou....ale toto?
Cakala si, ze tu budeme na tvoju dceru nadavat? To by ti ulavilo na dusi, keby tu kazda rad radom tvoju dceru ohovarame? Ty musis byt matka roka, ked ohovaras svoje dieta na internete. Keby ste mali normalny vztah povedala by si jej svoje pocity, a necakala by si povzbudenie od cudzich ludi.
Za mňa to vôbec nie je v poriadku. Z pôrodnice som šla rovno k mojej mamke, lebo to bolo v rovnakom meste a po ceste domov hneď na pár minút k svokre. Nikdy nezabudnem na slová, ktoré mi povedala svokra: ďakujem za krásneho, zdravého vnúčika. Veľmi sa tešila a tak je to dodnes. Avšak musím podotknúť, že toto je moja druhá svokra. Prvá svokra to už je iný príbeh.😁
Keď tak vyvádzaš dcéra urobila dobre, že chce mať zatiaľ pokoj od teba.
@anonym_autor ked citam tvoje komentáre tak neviem ci si sa aj prisla spytat na nazory alebo len ponadavat na dceru, na mladez, na kazdu matku ktora robi nieco inak nez si ty prajes.. vidim same Ja, ja, ja.. ziadne ako sa asi moze citit dcera, ci nieje vycerpana fyzicky psychicky emocionalne.. kazda zena sa po porode dava dokopy inak, mozno prave tvoja dcera potrebuje proste len byt sama s babatkom, mozno ma poporodnu traumu ktoru potrebuje najprv sama spracovat, atd... ale ty vidis len to ze TY potrebuješ vidiet vnuca a ked nie, tak je dcera hned najhorsia... nezavidim jej takuto mamu
Rodila som minulý rok koncom februára sekciou a tiež sme návštevy prijímali až po mesiaci. A vieš čo? Spravila by som to tak znova. No blbé je že sa k vlastnej dcére správaš ako panovacna svokra. Lebo ty alebo tvoje kamarátky ste niečo spravili, neznamená že to tak isto musí spraviť aj tvoja dcéra. A ešte jedna vec. Tvoja dcéra neporodila tebe vnucatko. Ona porodila dieťa sebe a manželovi, ktoré je tvoje vnúča. Tak si to uvedom a vezmi na vedomie.
@anonym_2135b3 aby si sa nezbláznila ...
@bolarazjedna vzhladom na inkubacnu dobu RSV si ho kludne mohol doniest už z porodnice,ano,aj nemusel,ale to nevieš
@anonym_5d9860
@janinah
Viem ze sa dá očkovať (nemyslela som na to počas pôrodu, moja chyba). Ale existuje mnoho iných vírusov, voči ktorým sa očkovať nedá, takže ochorieť dieťa môže tak ci tak. Človek je najinfekcnejsi na konci inkubacnej doby, keď mu ešte nič nie je a citu sa zdraví. Čiže nedá sa riadiť tým, že však som zdravá, tak môžem navštevovať.
Ano, mohol doniesť z pôrodnice, ale ja som tam prijímala návštevy tiež, boli pozrieť babky, aj kolegovia (pracujem v nemocnici, kde som rodila).
ja by som to mojej mame ani mame muža nespravila.
celé tehotenstvo sa tešili na príchod bábätka. prečo im kaziť radosť.
@mondolina no ved to nie su cudzi ludia alebo vzdialeni pribuzni...ale autorka je zvlastna trochu. Podla jej dalsich komentarov.
Ja mám 5-mesačne babo a tak mám všetko v čerstvej pamäti a hned som si všimla na začiatku - dcéra priviedla na svet svoje dieťa a to je dôležite pochopiť (napr. moja svokra zvykne hovoriť, že som jej priviedla na svet vnučku, ale ja som primarne priviedla na svet dcéru sebe a môjmu manželovi) Treba dcere nechať priestor, ak ho potrebuje a žiada ho. Ale myslím si, že až tak laskavy vzťah nemate, lebo potom by ste neriešili danú situáciu. Treba rešpektovať hranice čerstvých rodičov.
@anonym_autor tak su matky ktorym sa tie hranice stanovit musia lebo sa nedokazu drzat na uzde a su ako z retaze pustene.
Uz pri slovach "keď vám vaša dcéra privedie na svet dietatko-vase vnúčatko" sa mi vsetky chlpy zjezili nad tou sebestrednostou. Dcere sa narodi dieta, ona sa hlavne stane matkou. Ale pochybujem ze to pochopis.
Cakala si, ze tu budeme na tvoju dceru nadavat? To by ti ulavilo na dusi, keby tu kazda rad radom tvoju dceru ohovarame? Ty musis byt matka roka, ked ohovaras svoje dieta na internete. Keby ste mali normalny vztah povedala by si jej svoje pocity, a necakala by si povzbudenie od cudzich ludi.
@anonym_8c7ee3 nadávať?Urcite nie.A manipulatorka tiež nie som.Som len sklamaná matka,ktorá celé tehotenstvo prežívala so svojou dcérou,lebo to až tak dobre nedávala....a tešila som sa na to svoje vnucatko a keď to prislo-tak nič.To pochopí len matka,ktorá si niecim podobným prešla.
@anonym_8c7ee3 nadávať?Urcite nie.A manipulatorka tiež nie som.Som len sklamaná matka,ktorá celé tehotenstvo prežívala so svojou dcérou,lebo to až tak dobre nedávala....a tešila som sa na to svoje vnucatko a keď to prislo-tak nič.To pochopí len matka,ktorá si niecim podobným prešla.
@anonym_autor Nechaj ju žiť, vnučku určite uvidíš, netreba dramatizovať
Niečo vo vašom vzťahu "nefunguje", ťažko povedať prečo sa tak dcéra zachovala. Za mňa to úplne OK nie je. Mňa si obidve dcéry zavolali k pôrodu, prvá som držala v náručí vnúčatka, videla každý ich pokrok atď. Proste všetko intenzívne prežívam s nimi, ale vo vzájomnom rešpekte. Nie je to tak, že sa nasáčkujem, to absolútne, mám rada svoj pokoj atď. Vždy som pozvaná do ich života. Asi by som sa s dcérou hlavne "bez emócií a citového vydierania" v klude porozprávala, že prečo to chce mať takto nastavené. Čo prežíva, ako sa cíti...
@anonym_autor celé zle!
keď vám vaša dcéra privedie na svet dietatko-
Dcéra nepriviedla na svet dieťa pre starú mamu ani dedka ani svokru. Tak haló.
To jej dieťa svojich rodičov a bodka
Ani šestonedelíe nevymysleli včera, keď sa to patrať nechce tak aj AI ti povie že aj tradičnom slovenskom a slovanskom vidieckom prostredí bolo obdobím prísnej izolácie. Mladej matke nosili jedla na posilnenie. Mala prísne zakázané dojiť, šiť a pod.
Tak sa prosím ťa zobuď , az začínam chápať tvoju dcéru.....
Mám dve dospelé dcéry (vnúčatá ešte nie) ale už v časoch keď som rodila ja bola moja mama v nemocnici iba raz aj to som jej bábo ukázala iba cez okno a potom som vzala s5 do izby. Vieš čo moja mama ma super vzťah s mojimi deťmi aj dnes a nemusíš sa obavať, moje deti sú samostatné a schopné sa postarať o seba
@anonym_autor Ja si tiez myslim, ze nieco medzi vami nie je ok. Moji boli uz v porodnici a po prichode domov som sa len a len tesila, ked moja mama prisla. Ale napriklad na navstevu svokra s priatelkou som sa tiez nejakych par tyzdnov necitila. Tam ale bol problem, svokor pil a vztahy s nim boli komplikovane. Chcela som, aby videl vnuca, ale tie prve tyzdne s novorodeniatkom a este po sekcii mi to prislo ako stres navyse.
Sestonedelie je obdobie, kedy sa mamicka s babatkom zzivaju, vytvaraju si denny rezim, nepotrebuju ta tam a ty to respektuj. Ak chces zlepsit vztahy, prenesies sa cez toto opravnene rozhodnutie tvojej dcery a namiesto hnevu jej posli napr. dobry vyvar.
Známa svoje prvé vnúča videla naživo ako 4 mesačné a prežili to všetci v zdraví.Mala akútnu gynekologickú operáciu, dcéra s rodinou býva v zahraničí,a tak babička videla drobčeka na fotkách a krátkych videách,ale objala ho až ako štvormesačného.Nevidim dôvod nerešpektovať prianie matky novorodenca.
A čo ti akože dcéra povedala? Kedy môžete prísť?
Ja som rodila v zahraniči, kde aj žijem a mama sa mi veľmi chystala pomáhať. Ale my sme boli s manželom dvaja doma, tak som sa poďakovala a povedala,že to zvládneme v pohode aj sami dvaja.
"keď vám vaša dcéra privedie na svet dietatko " Vám? Aké Vám? Dieťa priviedla ma svet sebe, nie vám. Píšeš to akokeby ti ho mala hneď odovzdať.
@anonym_autor Je to tak správne a treba to rešpektovat. Najviac čerstvej mamičke pomôžeš, keď jej navaris.
@anonym_autor možno, ze si príliš akčná....a natlakova.Dcera vie, čo od teba môže čakať, tak sa takto " poistila".Ak nemám pravdu, tak nezúfaj. Respektuj ju , aj ked je to kruté. Moja dcéra ,ani nevesta,nenamietali.
Obidvom som varila, aby mali čas pre seba a babeno. Zdržala som sa u nich max 1/2 hodinku, alebo podľa potreby , iba ak chceli.
@anonym_autor nech ťa to netrápi. Konečne prišla doba, že matka po pôrode si môže dovoliť povedať nie a vlastný názor. Nielen držať hubu a krok aby sa náhodou niekto neurazil. Také bolo v móde v roku 1983, nie dnes.
Nie je v poriadku nevidiet dceru a vnuca aspon na pár minut,ked pridu domov z porodnice,hoc nemusi to byt hned v prvý deň. My sme sa vzdy dohodli kedy co ako.Aj ked vnucata v zahranici som videla naživo po par tyzdnoch nebolo ti preto,ze by niektora strana niecomu bránila. Posledne vnucatko sa u nas doma zastavilo cestou z porodnice,pyšný zať ich doviezol ako darček nám dedkovi a babke,boli Vianoce,bolo to užasných pár minút.
Chapem ťa a dnesne poniektoré mladé matky su tak mudre a vsetko robia tak perfektne az je to nam starym vydram usmevné. Ale ich to dobehne. Aj ty este budes dobrá na pomoc a strazenie,ale možno prave vtedy nebudes mať cas a chuť. Nenatiskaj sa.bud nablizku,ale ži si svoj život.
Bohuzial tvoja dcera pozabudla,ze nie si vzdialena tetka ani suseda z konca dediny,ale jej vlastna mama. A ta by mala byt v tomto pripade vitana rovnako ako babka z druhej strany. Posielam objatie a neboj sa,tvoj babkovsky čas ešte príde. A s darcekmi striedmo,ak môzem radiť.
@janinah staré vydry sa nemusia tváriť úsmevne. Stačí aby rešpektovali rodičku a jej hranice. To mnohé staré vydry (keď už sa tak tituluješ) dodnes nepochopili.
Nám nevesta volala z auta, keď u syn z pôrodnice viezol domov - môžete prísť pozrieť, kedy chcete, konečne nás pustili domov.
V tvojom prípade - to nie je o dožadovaní sa rešpektu, ale o chlade zo strany dcéry.
Ja, keď takýto prístup cítim - robím poriadne dlhý krok dozadu, aby si dotyčná osoba uvedomila môj odstup. Zvyčajne to dlho netrvá, a následne precitne.
@anonym_autor ja som.bola velmi.rada ked mama prišla.A nie nezakazovala som nič tiež niektoré mamičky nechápem..... No.lwn stym myslím.nič neurobíte.....
No, u mna a za mna to nie je v poriadku. Lenze s tym asi nic neurobis, ak sa dcera takto rozhodla. Ja len dufam, ze moje dcery a nevesty nebudu taketo, ehm, sebestredne, a pochopia, ze porodili noveho cloviecika nie pre seba, ale do rodiny. I ked ako vidim tu na fore, rodina a rodinne vztahy sa nenosia, tak sa necudujem, ze ako spolocnost sme v peknych s*ackach....
@janinah staré vydry sa nemusia tváriť úsmevne. Stačí aby rešpektovali rodičku a jej hranice. To mnohé staré vydry (keď už sa tak tituluješ) dodnes nepochopili.
@anonym_5124b3 stare vydry sa mozu tvarit presne tak ako chcú,aj usmevne a myslieť si svoje...to sa s respektovaním nevylučuje...to radim aj autorke,ak si si nevšimla
Inak zaujimave ako anonymovia vedia vytrhavat veci z kontextu
Sestonedelie je obdobie, kedy sa mamicka s babatkom zzivaju, vytvaraju si denny rezim, nepotrebuju ta tam a ty to respektuj. Ak chces zlepsit vztahy, prenesies sa cez toto opravnene rozhodnutie tvojej dcery a namiesto hnevu jej posli napr. dobry vyvar.
@emjee aha,takze vyvar poslať ( poštou či ako?) ale bozechran ho tam osobne odniesť a zdrzat sa polhodinku

@anonym_autor tak urcite po dohode. Nasi sa spytali, kedy a ci mozu prist, prisli cca 2 tyzdne po narodeni (teraz), pocas covidu, ked sa nam narodilo, tak ho nazivo videli asi 4 mesacneho.
Pri prvom bola mama so mnou aj v porodnici a pomahala mi s dojcenim, potom doma s domacnostou. To nie je pre mna navsteva.
Svokra bola pri mne aj pri porode, no a pomahali svokrovci hlavne so starsimi detmi muzovi doma a na chvilku prisli pozriet, ked sme prisli z porodnice. Pred tyzdnom som dokonca piekla tortu a urobila oslavu dcere a muzovi, mali narodky zaciatkom septembra.
Tak zavisi aj od vztahov...Ale mne pride zvlastne, nepustit domov rodicov, aspon na chvilku. Ak by som sa bala bakterii, tak s ruskom a pochopili by to.
Nasa dcera ma 5 tyzdnov a od piatku skolkarka sopli. No co mam robit? To je zivot...