icon

Je správne platiť nájomné rodičom za dom?

3. dec 2024

Ahojte, len chcem poznat Vas nazor, lebo som sa za toto pochytila s kamoskou a mrzi ma to. Je podla vas v pohode, ked rodina byvajuca v rodicovskom dome (rodicia byvaju vo svojom inde, cize nebyvaju spolu) plati okrem mesacnych nakladov za dom, investicii a oprav kolo domu aj najomne rodicom? Su to dospeli ludia bohate po 30ke, maju maleho syna, platenie najomneho partnerovym rodicom im ukrajuje z rozpoctu, niektore mesiace idu do minusu… pre mna je nepochopitelne, ze rodic pyta od syna a jeho rodiny peniaze za byvanie, ked este aj vsetky opravy a investicie su na “mladych”. Neplatia im vysoke najomne, je to mozno 200-300€ momentalne, ale naozaj na to nie su odkazani lebo maju nadpriemerne dochodky. Kamoska uz rezignovala a ja jej hovorim, ze predtym ako skonci rodicovsku dovo nech si dohodnu co vsetko ma vlastne za dom platit, aby to neskoncilo tak, ze mesacne da 500€ za byvanie v dome, ktori nie je ich a jej ani nikdy nebude. On inam ist samozrejme nechce ved byva v rodicovskom dome a ona zasa nebude kvoli byvaniu rozbijat rodinu, co je pochopitelne. Ja som jej len radila tolko, aby si toto vopred dohodli. Odjakziva si davala pozor na financie, aj toto byvanie chcela riesit inak, ale nepreslo to a je to take ake to je.

sense
3. dec 2024

Nie sú manželia nič ju tam nedrží. Pretože problémom nie sú jeho rodičia ale jej partner. Keby odíde hneď by videla koľko jemu záleží na rodine
A áno povedala si jej kravinu lebo toto mali mať vyriešene pred založením rodiny. Čo jej to teraz pomôže riešiť keď chlap inde ist nechce.

cacianka
3. dec 2024

@skeblicka777 toto je všetko OK, ale oni do toho domu vrážajú € aj na opravy, úpravy, výmeny, investície, píše to v úvodnom príspevku

sasa1310
3. dec 2024

tvoja kamarátka majú 2 byty, ktoré prenajímajú a bývajú u rodičov, a tebe sa nepáči že platia veľa rodičom. A prečo sa divíš? Veď majú kde bývať a nebývajú. Či to teraz majú bývať u rodičov zadarmo alebo za 200 eur? a kto vráti rodičom súkromie?

som_realistka
3. dec 2024

@skeblicka777 nevidím problém v tom, že platia nájom. O to pokoj. Ale platia v podstate postupnú rekonštrukciu. A to už celkom správne nie je.

natalka13
3. dec 2024

@sasa1310 rodicia s nimi nebyvaju.

sasa1310
3. dec 2024

@natalka13 taký aký problém? Však logicky nech platia niečo rodičom, keď svoje dávajú do podnájmu.

misanthropicdann
3. dec 2024

Jednoznačne mi to príde pohode. Nevidím dôvod prečo by dospele osoby mali niekde bývať zadarmo aj keď by malo ísť o rodičovský dom. Doma som platil nájomné od chvíle kedy som začal zarábať co bolo okolo 17 rokov. a to boli brigády kde som za mesiac zarobil 250-350e a doma som platil 100€.
Prečo by tam mali bývať zadarmo?

natalka13
3. dec 2024

@sasa1310 kto vrati rodicom sukromie?

stanulienkat
3. dec 2024

Vsetkym sa zda v pohode, ze vlastni rodicia miesto toho, aby pomohli detom, tak pytaju od nich najomne ako od cudzich? Ved platia reziu a udrzbu. Ked bude treba doopatrovat rodicov, tak treba potom od nich pytat komercne opatrovne. Aj to by malo byt asi v pohode, nie?

margotka17
3. dec 2024

Zober si to z inej stránky. Jej rodičia z tých peňazí platia zrejme elektrinu,vodu, plyn. Pri viacclennej rodine to bude asi vyššia suma. Ak by bývali v byte v podnájme, tiež musia platiť a možno ešte viac. Zrejme rodičia majú na to dôvod, že to tak robia. Aj tebe rodičia platia SIPO? Možno len chcú, aby mladý za seba prebrali zodpovednosť ohľadom bývania.

stanulienkat
3. dec 2024

@margotka17 ja rozumiem tomu tak, ze energie a reziu platia mladi a okrem toho este 200-300e navyse.

michaela329
3. dec 2024

@margotka17 oni si platia energie a ešte aj prerábky sami. Rodičia len kasírujú nájomné.

sasa1310
3. dec 2024

@stanulienkat píše, že platia 200 alebo 300 eur. To je úplne bežná cena za dom na energie. Nevieš či nie je nízkoenergetický, koľko platia z toho elektrinu na celý dom, atď. My máme 200 eur v byte nájomné len. A tých 500 eur to si autorka domyslela

maranco
3. dec 2024

@margotka17 @sasa1310
písala toto

* ved ale oni okrem 300€ platia aj spotrebu samozrejme, to je niekolko stoviek za mesiac (20r dom s energetickymi unikmi) a este navyse opravy, odvoz smeti *

* Potom isli na dom ze skusia a uz ked boli veci “dohodnute” prisli jeho rodicia s tym, ze im maju platit 500€ (to bolo pred 6rokmi) a aj spotreby. Az ked sa ozvala tak potom dohodol jej partner nizsiu sumu, lebo nebude vlastnym rodicom platit trhove najomne a este sa aj starat nad ramec. *

sasa1310
3. dec 2024

@maranco tak toto som si nevšimla. Každopádne nechápem, keď 6 rokov takto bývajú, prečo nepredajú tie byty a nekúpia niečo väčšie a budú mať pokoj

autor
3. dec 2024

@misanthropicdann ale ved nebyvaju zadarmo, ludia vy viete citat? Ci len napisete prve co vam napadne a ani si neprecitate diskusiu? Ved platia za to byvanie tolko, kolko by platili za vlastny dom na hypoteku. To co oni platia rocne platime rocne my a to byvame vo svojom v novostavbe, sice 15km dalej a platime hypo, ale bude to nase

autor
3. dec 2024

@sasa1310 nepredaju byty lebo jeho rodicia im dom nepredaju a jej partner inam nepojde a ona rodinu rozbijat kvoli byvaniu nebude. Proste pre nu je ta situacia nevyhodna, preto som sa jej snazila poradit aspon nieco, aby po nastupe do prace neplatila 500-600€ mesacne partnerovi za to, ze byva v 20rocnom dome jeho rodicov, kde naozaj nezije ani v prepichu ani nic a podchvilou treba do cohosi vrazat peniaze.

sasa1310
3. dec 2024

aha chápem, tak jedine nech sa kamarátka vráti k sebe do bytu

autor
3. dec 2024

@sasa1310 tak toto by som jej nikdy neradila, rozbit rodinu kvoli tomu, ale ok kazdy ma na to iny nazor

sasa1310
3. dec 2024

nemyslela som to tak, že sa rozísť. Myslela som to tak, ho vystrašiť, nech si uvedomí, že jeho domov je pri nich a nie pri rodičoch

autor
3. dec 2024

@sasa1310 aha takto

tiezjedna
3. dec 2024

@autorka mne príde úlet žmýkať deti z peňazí práve vo chvíli, keď im mám možnosť pomôcť. Ak mám dom a poskytnem ho na bývanie svojmu synovi a jeho rodine, tak od nich budem chcieť maximálne réžiu a prípadné prevádzkové opravy, rozhodne nie investície, nájomné atď. Vôbec nechápem tie komentáre, podľa ktorých má byť nájom "výchovným prostriedkom" ako im dať na známosť, že v živote nie je nič zadarmo. To už snáď majú dávno vedieť, nie? Druhá vec - partnerovo jednostranné rozhodnutie by ma vytáčalo viac ako nájom. A moc nerozumiem kamarátke, že na to kývla, obzvlášť, keď mala svoj byt. Takto to v dobre fungujúcom vzťahu nemôže fungovať.

margotka17
3. dec 2024

@stanulienkat no to, že ešte im platia sa mi zdá teda čudné. A prečo ak oni prenajímajú svoje byty žijú v rodičovskom dome potom?

margotka17
3. dec 2024

@tiezjedna zrejme preto od nich pýtajú rodiča naviac, keďže vedia, že oni svoj byt prenajímajú a tiež nie len za réžiu. Či...? 🤔

tiezjedna
3. dec 2024

@margotka17 rodičia im vôbec túto možnosť nemuseli ponúkať, keď vedeli, že majú svoje. Zrejme to urobili zo zištných dôvodov - pravidelne plať, opravuj, investuj. Mňa by hanba fackovala byť na mieste tých rodičov.

margotka17
3. dec 2024

@tiezjedna no mohli im ten dom prepísať a nech si robia opravy už na svojom. Ak predaju oni byt, majú za čo opravovať.

tiezjedna
3. dec 2024

@margotka17 to by bola samozrejme úplne iná situácia. Ale nie je.

autor
3. dec 2024

@tiezjedna Presne moj nazor… nech sa im o to staraju a platia

autor
3. dec 2024

@margotka17 prepisat? 😀 oni im ho nechceli ani predat

margotka17
3. dec 2024

Tak by mala svojmu milému povedať, že nebudú dávať peniaze do vetra, zbaliť sa a odísť. Za čím čakajú teda? ....ze on chce bývať v rodičovskom dome je slabý argument pre mňa.