Je správne poslúchať manžela vo všetkom?
Je správne manžela poslúchať vo všetkom? .... lebo " žena má poslúchať "
@zazvorka87 podriadenost zeny muzovi?! To snad nie.
@viestta žiaľ chýba, zúfalo chýba v školách rodinná výchova, povinná na druhom stupni a stredných školách, bolo by menej nešťastných ľudí a najmä detí. Ja sa nestačím niekedy diviť, čo vyprodukujú ženy o generáciu mladšie odo mňa ☹
@zazvorka87 zas raz si ukázala, kde je tvoja mentalita. V 15. storočí 😔 najsmutnejšie je, že tak asi vychovávaš aj svoje deti a potom nám tu pobehuje toľko aj mladých ľudí, čo sú úplne mimo a zabraňujú všeobecnému pokroku v ľudskom zmýšľaní. 😔😔😔😔😔
Autorka- prosím ťa, pre tvoje vlastné dobro, príď medzi nás do 21.storocia. Ženy neposlúchajú a nepodriaduju sa. Všetci sme si rovnocenní, máme rovnaký podiel na rozhodovaní, výsledkoch, máme rovnaké pracovné a kariérne možnosti, rovnako môžeme riadiť firmy či štáty, rovnako môžeme cestovať do vesmíru... Je jedno či ide o ženu, muža, nebinarneho človeka, bieleho, cierneho, finálového, či zeleno-ruzoveho a tykadlami. Sme ľudia. Rovnocenní a rovnoprávni.
@elementissa *fialoveho (autocorrect)
Odpadla som. Neviem si predstavit zeby mal muz vo vztahu navrch. Vztah by mal byt o dvoch ludoch na rovnakej urovni, kde sa rozhoduje spolu, kompromis, komunikacia. Inak si vo vztahu neviem predstavit akoby som fungovala.
tak volant mozno u nas drzi chlap, ale ja drzim mapu a vravim mu kam ma odbocit 😀 a ciel si dohodneme doma pred cestou
@elizabet173 presne ja mam tesne po 50 a niekedy len otvaram usta, co vypotia mlade zeny vychovane v modernejsich casoch ako ja. Vyroky typu... "muz MUSI mat navarene, popratane"... alebo "kolko vam muz DAVA penazi, musite si ich pytat?" alebo "pomahaju vam vasi muzi doma? /cize praca je zenina a muz sa laskavo uvoli "pomahat"/.
a o primitivnych traposinach typu... prazdne vajcia, plne brucho...ani nehovorim. Ja stara krava sa potom citim ako nejaka uletena extremna feministka. 😀
ked moja stara 71 rocna svokra kváka o "zenskych pracach" a posluchani zien a dievcat - tak prevratim oci a este si poviem, OK stara generacia, ale ze sa s tym stotozni mlada kocka 20+ to mi rozum neberie.
Otvorila som túto debatu z čistej zvedavosti, a aj keď keď sa úplne stotožnujem s tým, že partneri sú si rovnocenni, zaujalo ma, že napríklad v gréckokatolíckom sobášom obrade je uvedená samotná formula pri slube nevesty ".. sľubujem manželskú poslušnosť".
Muz to nemá. On sľubuje len úctu, lásku a vernosť. Táto formula je u ženy navyše.
Nemyslí to autorka takto, z toho dôvodu?
Nie, nie je to správne. Doba je iná a partneri by mali byť rovnocenní. A každému jednému by malo záležať na názore toho druhého a mal by ho počúvať. Už nie je stredovek, vtedy to možno tak fungovalo, že sa očakávalo, že sa proste žena podriadi, no teraz by som v takom vzťahu proste zotrvať osobne nemohla
@elizabet173 ja by som k tej rodinnej vychove pridala aj kapitoly zo psychologie, najmä poruchy osobnosti, ktore zena/muz nezmenia laskyplnym pristupom, ustupovanim a najmä prisposobovanim sa hlave rodiny az do stavu, ze uz nevie chuda skoncipovat vlastny nazor v dlzke rozvitej vety. 🙂
@elizabet173 prezradím to iba tebe.... psst... nie je to z mojej hlavy, píšem to za niekoho 😂😙😂.... a tak aspoň diskusia .... v plnom prúde
@zazvorka87 Anna si to ty?
Manžela poslúchať vo všetkom? 🤔 uuuf to by sme ďaleko nedošli 😅… drahá autorka, manželstvo by malo fungovať na spolupráci dvoch ľudí a nie na systéme jeden diriguje druhý tancuje ako sa mu píska …
Žena má poslúchať manžela vo všetkom len ak je nesvojpravna. Inak nie...
@zazvorka87 A ako ta podriadenost (nie disciplina) prebieha v praxi napr. u Vas doma? Vies uviest tak jeden dva priklady resp. situacie? Ja si toto neviem akosi predstavit, co to konkretne znamena.
@tomas115 to si kde na takéto perly prišiel? Vyššie som spomenula mojich rodičov, už nežijú, takže to bolo dávnejšie. Otec zarábal nepomerne viac, ako mama, nikdy nebol doma bossom, vždy o všetkom rozhodovali spoločne. Po rokoch mama začala podnikať a darilo sa jej, začala zarábať viac ona, na ich vzťahu sa to nijako neprejavilo. Bývala som kúsok od nich, takže som to manželstvo pozorovala dosť zblízka. Ak by mi partner dával najavo, že preto, že zarába oveľa viac, ako ja, tak bude rozhodovať on o dôležitých veciach v našom vzťahu, tak by nebol mojím partnerom. Netrpím žiadnym komplexom, príjem máme s partnerom približne rovnaký.
@daniela2202 u nás raz ustúpi jeden, raz druhý... Vzťah je o kompromisoch. Ale podriadovat sa, sú silné slová. To nerobím nikdy, vždy sa dohodneme. Ale mame to aj rozložené, niektoré veci rieši len manžel a niektoré len ja, je to rychlejsie. Takže u nás rozhodne partnerstvo. Pred nikým sa neponizuj a nad nikým sa nepovysuj.
@zazvorka87 ja ti rozumiem a suhlasim. je dolezite, aby si zena vybrala mudreho muza, starostliveho a zodpovedneho. aby mali rovnake hodnoty. rozhodnutia takeho muza vyrazne ulahcuju zivot zene, pretoze sa moze na neho spolahnut a opriet a pretoze vie, ze muz bude rozhodovat vzdy v zaujme rodiny. zena potom nemusi riesit vsetko, nejde jej vybuchnut hlava, lebo sucasne okrem rozhodovania by musela aj tak mysliet aj na varenie a skolske kruzky atd.
ale dnes zeny nebyvaju rozumne a beru si muzov, ktori nemaju moralnu uroven, su sebecki a rozhoduju sami za seba bez ohladu na ostatnych. nazor aj rozhodnutia takeho muza je tazke vazit si. potom maju zeny v manzelstve tendenciu robit si "po svojom" a vznika konflikt. lebo chyba nastala uz pri vybere muza, neboli tam rovnake hodnoty a zena si nebola ista, ze jej muz chce to iste, co ona.
nejde tu o podriadenie sa muzovi, akoby zena nemala vlastny rozum. ide o to, aby bol muz mudry, cestny a aby zena vedela, ze by nebol schopny sebeckeho nerozumneho rozhodnutia, ktorym by ohrozil rodinu.
@daniela2202 to čo je za teóriu ? A ty pre muža neznamenáš nič? Tak ako je vo vzťahu dôležitý muž, je dôležitá rovnako aj žena. Muž je väčšinou ten čo poskytuje rodine istotu a žena vytvára teplo domova pretože to máme ako ženy v sebe. Ani bez jedného to nefunguje na 100%. Toto je postoj muža, ktorý to musel vidieť aj doma u rodičov. Žena nemá poslúchať a byť dobrá ako pes. Sme živé tvory, ktoré sa tiež potrebujú realizovať a napĺňať svoje potreby . Och, toto sa už len ťažko číta. Nechcem si taký vzťah ani predstaviť.
Taky muz, ktoreho by som posluchala sa este nenarodil 😁
@daniela2202 tak, ako si s snažila vykľučkovať zo spomenutej primitívnej diskusie, keď ti prispievateľky napísali, že ani mená, ktoré za slovenské považuješ, nie sú pôvodom slovenské, snažíš sa aj teraz, ale nevydalo. Najskôr skús popremýšľať, kým založíš ďalšiu témy, aby si nebola za ....doplň si, čo chceš

@zazvorka87 ak si s tým stotožnená a žije sa ti tak dobre, je to v poriadku, ja som rada rovnocenným partnerom. Funguje nám to takto perfektne už dlhé roky a fungovalo to takto aj mojim rodičom aj svokrovcom, ktorí boli veriaci a ktorí sa brali po roku 1960. Nikdy som nezažila, že by mama mala poslúchať, nie je pes a že by rozhodoval u nás názor otca.