Je správne žiadať príspevok od partnera na bývanie?
Ahojte prosím o radu...bývam s priateľom 6 rokov.. býva v mojej chalupe do ktorej nevlozil ani jeden cent.. platí polovičku elektriny , vody, plynu. Prosím vás myslite ze v poriadku keď sa chdem dohodnúť na nejakom finančnom vyrovnaní. ze chcem od neho aspoň 100-150 eur na mesiac aj spätne. ( on si mysli ze je v poriadku to takto mat nastavene , ze je to moja chalupa tak ze on nebude prispievat na nic ina na energie..lenze ja na to aby som to mohla predtym robit som musela setrit odopierat si. On si všetky peniaze minul neodlozil nic. Neminul na mna..zeby mi cosi kupil niekam ma vzal, pozval.Poviem vám nejde mi o tom peniaze ale o ten princíp . Ako by ste s s ak tomu postavili..plánujeme tu byvat on nechce ísť nikde aj ked som mu to navrhla ze teda nech ideme teraz bývam tam kde on to vybaví bude všetko platiť a ja sa budem podieľať len na energiach a zatiaľ nasetrim..ja neviem rozmýšľam správne..co myslíte , poradte
Ano, podla mna ano. JE spravne aby ste sa dohodli na primeranom najme. Ak do nicoho nechce dat ani cent, neche si ta ani vziat a rata kazdy centicek, ja by osm ho poslala kade lahsie a uzila si svoj dom a sovje prachy lepsie aj bez neho.
A citam, ze mate dieta, no este lepsie... cize ty riesis byvanie pre celu rodinu, kym on si da prispevocek na pol energii :D
A nie, v ziadnom pripade na neho nic zo svojho neprepisuj. Ani za peniaze. Ako sa v priapde rozchodu budete potom vyrovnavat?
@abbey1 nie nezaplatí nic..predtým ako sme sa rozhodli mat dieta som nešetril cca 10000 aby som nemusela zivorit cez rodičovskú... nahovoril ma ze za tie peniaze nech kupime auto ze on si nájde brigádu navyše aby sa to vykrylo...auto sme kúpili ptve dva roky chodil na nom v kuse on..brigádu nenašiel.. peniaze co zarobil mesacne nestačili tak som ešte zo zostatková hypotéky doplácala peniaze na bežné vydavky.. ( tu musím povedať že od hypotéky platí polovičku hypoteky) a není schopný niečo doplniť z toho co sa mina navysw
však ja nepíšem, aby si na neho napísala časť domu. Ja som sa len pýtala či by si to urobila. Tvoja odpoveď potom svedčí o tom, že nemáš právo od neho pýtať peniaze navyše. Napísanie pred právničkou mu nič nepomôže. Teraz ti dá 10 000 eur a o 15 rokov to môže mať hodnotu tak 4 000 eur. Pri časti vlastníctva by sa mu investované peniaze zhodnocovali
To je v poriadku, ze neplatil. Je to tvoja nehnutelnost. Ale ako chlap mohol platit komplet aspon naklady na energie ale este aj tie ste platili na polovicu. Hlavne, ked ty si brala aj uvery a neviem co. Vobec ti nerozumiem, ze naco je ti taky partner. Ves ma all inclusive za 100€ mesacne za energie.
Tak platí tu polovicu hypotéky? Lebo to mení situáciu.
Ja by som si od neho 150e vypytala.. ved to by kazdy chcel mat taky podnajom kde by platil len polovicu energii..
@lonely66 posledne 2 roky 150 eur mesacne ja druhu polovicu..10000 eur auto písané na neho
Keby nebýval u Teba tak by musel pravdepodobne platiť niekde podnájom. Alebo kde by mohol bývať len za polovicu energií? Jasné, že chlap je príživník. Spätne už na to kašli, ale nastav teraz nové pravidlá a nech platil aspoň tých 150€.
Napíš všetko naraz nie n a každej strane niečo, takto sa nedá radiť. Ak platí polovicu energií aj polovicu hypotéky čo má ešte platiť?
Veľmi často sa tu opakuje otázka, prečo by mal platiť, keď to nie je jeho. No tak napríklad preto, lebo tam býva, lebo to užíva. A nestálo ho to ani cent. Nechápem, čo je na tom také ťažké pochopiť, že sa tu táto otázka objavuje pravidelne vo všetkých podobných témach, či už je majiteľom nehnuteľnosti muž, alebo žena.
Veď mu predaj podiel a je to.
Ty si mu kúpila za svojich 10 tisic auto, ktoré si prepísala na neho?? Prečo, žena??🙄
@koniarova Ja som už ďalej nečítala, takže, koníkovská klasika, napokon je všetko inak?! 😁
Ale to je jedno, vlastne to na mojej odpovedi nič nemení, keď sa bavíme všeobecne o prípadoch, kde jeden z partnerov býva v nehnuteľnosti toho druhého a neprispieva na nič, okrem vlastnej spotreby.
@koniarova 2 roky 150 eur..kúpila som auto za svoje ktoré je na neho za 10000...čiže platí aktuálne skôr auto ako bývanie ci?
Tak rekapitulacia:
Nasetrila si 10t = prehovoril ta na kupu auta, ktore uziva, a prepisane je na neho (wtf??)
Plati ti polku energii +150EUR z hypoteky
Dobre pisem?
A kolko plati na domacnost, jedlo, dieta,... ? resp, nie ze plati.. ale co nakupuje.. ci to riesis uz len ty, alebo napoly atd..
Ak sa podiela na ostatnych nakladoch, je to ok... ak to nestaci, treba preratat a riesit. Kolko tvorite rezervu atd... dom treba rperabat, opravovat,... byvanie v nom urcite nestoji par eur.
To auto mu predaj, alebo si ho prepus na seba. Preco kupujes chlapovi auto?
No lenže tie hlúpe rozhodnutia robíš ty sama. Myslíš, že teraz sa zmení?
@zmrzlinka2021 tym padom by mu mala ale autorka zakazat pouzivat veci, ktore sa jeho pricinenim opotrebuvaju. Pretoze chladnicku otvara aj on, v pracke sa peru aj jeho veci, TV pozera aj on. skor ci neskor sa tie veci pokazia, ale vtedy uz mozno spolu nebudu. Preco by si potom mala autorka vsetko kupovat nove z vlastneho vrecka, ked jeho pricinenim sa mozno pokazia o 2 roky skor?
Je to nepekne kalkulovanie, a absolutne nevhodne do vztahu s dietatom. Uz chyba iba to, aby si zacali rozratavat kolko stali teplaky pre dieta, lebo ak raz nahodou pojdu od seba a dieta zostane v starostlivosti matky, tak aj teplaky s nim zostanu. Tak podla tejto logiky by priatel predbezne nemal dietatu na nic prispiet, lebo to v pripade rozchodu neodide spolu s nim. To nie je vztah, ale vypocitava jednostranna dohoda.
@sasa1310 ved su iba splaca auto ktore ma pisane na seba, kupene z autorkinych nasetrenych penazi.
Napriklad by mohol platit stravu pre celu rodinu, vylety, potreby pre dieta. A nie delit vsetko napoly. Lebo silne pochybujem o tom ze on a ona zarabaju rovnako. Len chlap je zgrlavy a vychcany.

Určite nič neprepisuje… keď nevie šetriť, aby si raz na dome nemala exekúcie…a prepáč, ale fakt nechápem takýto spôsob fungovania… nepomôže, nezaplatí… teraz je takto pýtať, sk si zvykol za 6 rokov na komfortný zivot