Je spravodlivé, že manžel platí svokrovcom hypotéku?
Baby, prosim pomoc. Mm splaca hypo na rodicovsky byt uz dlhsie ( cca 4-5 rokov) Dostali sa do dlhov bla bla. Ide o to, ze ja som sa dozvedela, ze po predaji toho bytu maju v plane peniaze rozdelit na tri casti. Aj jeho bratovi, ktory do bytu nedal ani cent. Mna ide roztrhnut. Moj mm plati mesacne hypo plus poistku. Nam zostava malo penazi a on toto? Je to spravodlive? Brat je zenaty, ma uz svoj byt. Deti este nemaju. A ako vravim nedal do rodicovskeho ani cent. Vsetko zachranoval moj m. My mame dieta, mame svoje veci na platenie, plus platime niekomu druhemu strechu nad hlavou. Len mne to pride ako uplny nezmysel? Muzovi, som vysvetlila, ze nech sa laskavo so vsetkymi porozprava. Ked chcu peniaze z predaja, tak nech teda platia hypo vsetci na tri casti. A to co uz moj mm vrazil do tej hypo za tie roky, mu pekne z predaja vratia. Nebolo by to fer? Vdaka za pripadne rady.
Ale ak sa ide ten byt predať, ako píšeš, tak nech ho predaju teraz, aby tvoj muž neplatil zbytočne. Ak to majú deliť na 3, tak nech všetci rovným dielom splatia zostatok hypo, peniaze rozdelia. A domysleli to rodičia, kde by išli po predaji bývať?
Nie je lroblem vycislit zaplatenu hypo za povedzme 60.mesiacov. Jeho tretina by bola vlastne kupena a tym 2 darovana. Je dovod, aby sa nechal osklbat, ked uz nabehol na ten splacaci bullshYt? ? 🤔
Len nezabudni na všetko dať papier !!! A žiadaj aby bola vrátená zaplatená suma. To tiež dohodni papierovo!!! A dúfam že manžel platí cez účet tu hypotéku aby vedel dokázať že to platil!! Lebo ústna dohoda je nic.
poradil by som sa s pravnikom. co viem tak pri dedickom konani sa presne toto berie do uvahy, ze kto tam kolko investoval a to sa potom kredituje
mimo pravnej roviny, chapem poburenie, ale uprimne, ja svojich rodicov mam rad a dali mi zivot a vsetko a na ulicu by som ich neposlal a hypoteku by som im splacal tiez. Nejak sme sa zacali pozerat na veci len cez peniaze...
@lubossi pri dedicskom ano, pri predaji počas života vsak nie.
A ono je fajn pomôcť, aj ja by som pomohla. Ale za to potom očakávam, že nebudem v rodine len osol otras sa a moja pomoc bude aj brána do úvahy... ale to sa už dnes nenosí. Lebo každý si háji iba svoje právo, na povinnosť akosi zabuda
@lubossi moja kolegyňa s mužom takto narazili, jej mužovi zomrela mama a pred smrťou požiadala deti, boli traja, aby dom pri dedičskom nechali otcovi, nech má "nejakú istotu", ale po čase bolo treba plot urobiť nový, strechu vymeniť, šopu opraviť atď atď, a kolegynin muž opravoval, mal stavebnú firmu tak robil všetko on, kupoval materiál, platil robotníkov, od súrodencov najprv chcel aby sa podieľali aspoň na cene za materiál, ale každý mal kopec rečí, a nič. Možno si tu každý povie, že čo však má firmu, ale tie peniaze čo minul z firmy na otcov dom, mohol minúť na svoj byt alebo dovolenku. A jedného dňa jej zavolala známa z obecného úradu, či vie, že otec dal dom najmladšej dcére. A to ešte týždeň pred tým riešil otec, že treba vymeniť kotol a radiátory, lebo vraj kvapkajú.
No je aj povinnosť výživného, ktorú majú deti voči rodičom, neviem koľko majú svokrovci príjem, ale teda skus na to ísť najprv takto že keď už im pomáhate, sú povinné všetky deti a dá sa to aj súdne vymôcť. Ale čo bolo už zaplatené, dá sa chápať ako dar a ťažko by sa dokazovalo niečo iné.
Excel tabuľka
Vypísať po rokoch všetky splátky za byt a kurobit prepočet na dnešnú hodnotu peňazí (na nete je prevodová tabuľka)
Keď sa predá byt, tuto sumu vám vrátiť a až zvyšok deliť na tri časti
@marsmykkok chlap zarobí 2000? Keď ma rodinu a dieťa?
Nie, to nie je veľa.
Co na to tvoj muz? Ja by som muzovi nedovolila platit hypo rodicom, ak ho nedaju na list vlastníctva, podla vysky zostatku dlhu. Dufam, ze moj muz by nebol taky somár. To ze pomoct rodicom je jasne ale nie robit zo seba somára otras sa. Ak by nam to v rozpočte chybalo, tak dom predat a rodicia do maleho bytu.
Fer by bolo po predaji rozdelit na 3 casti po tom, co muzovi vratia za hypo+poistku
prečo toto trpíš už 5 rokov ?
Och, tu to nejako všetko letí do bludu, ako sa hovorí. Stiahni výpis, poloz pred svokrovcov a ostatných súrodencov a povedz im, že v prípade niečoho, kto má aký plán a kto chce zo súrodencov začať splácať ďalšie splátky. Teraz by na tú dobu ako splácal muž, cca 5 rokov, mohol splácať ďalší súrodenec a potom opäť ďalší. Čiže vy by ste mali 10 rokov bez splátok. Aaaa, rodičom to tak vyhovuje? Nemajú žiadny príjem? Veď časť si môžu splácať aj sami a už im len doplácať. To celé je divné. Potom aj tvojim rodičom by mohol niečo splácať, čo by si kúpili na čo nemajú. Alebo len tú istú sumu doma do kasičky odkladat.
@tatisna je rozdiel výživné a splátky hypotéky.
@som_realistka 🙈🙈🙈 kokso ludia su fakt divni. Kludne od jedneho dietata beriem a druhemu davam.
fér by bolo pri predaji bytu vyplatit manzelovy, co do bytu dal a ten ostatok rozdelit na 3 casti.
Bolo by spravodlive, keby pri sa pri dedeni zohladnili/vratili spat splatky a az potom na 3 casti.
Ale zase nevies, ci ostatni surodenci neplatia tiez na nieco ine pravidelne rodicom. Sice trochu iny pripad, ale mala som hamiznu kamaratku, pri rozvode/deleni majetku chcela riadne osklbat jej muza teda vlastne uz byvaleho a furt sa na nieco stazovala a zrazu od ex prislo, kolko zaplatil on na zaciatku na spolocny byt (zrejme viac ako ona a mal to i zmluvne podlozene), najprv chcela napadnut tie zmluvy, ze su falosne, furt vykrikovala svoje a nasledne jej niekto zrejme pripomenul niektore veci/situacie, az vykrikovanie, ako dostat vsetko skoncilo.
Urcite sa v klude porozpravajte, aby si nebola prekvapena, co platia surodenci.
@betulinka1 inac presne toto sa stalo aj u nas. Muz daval svokre peniaze na jedlo a zivot lebo nemala a ona kupovala veci, darceky a jedlo druhemu bratovi lebo “nemali”. 🤬🤬🤬🤬🤬 otrasné 🙈
@andrejkap123 moja mama mala takych rodicov. Od nej brali dokonca peniaze za to, ze strážili vnučku, moju sestru. Po skole ju babka vyberala a mama ju brala ako isla z roboty. Moj otec im robil mega nakupi, vsetko im pomáhali okolo domu, zahrady. A ked prisli mamine setry tak im plnili kufre auta, strkali peniaze, lebo chúďatká oni nemaju. A najlepsie bolo, ze ked mama zomrela, tak kazdy hovoril, ze najviac dali mojej mame 🙈🙈🙈🙈. Akoze ja som na to strasne alergická, ked vidim takuto nespravodlivosť. Ale tak co uz.

A ako reagoval tvoj manžel, že sa má so všetkými porozprávať? Ako vidí on riešenie tejto situácie?