icon

Je spravodlivé zvýhodniť jednu dcéru pri dedičstve?

Včera o 14:26

čaute, chcela by som poznať nestranný názor na situáciu v rodine. rodičia mali 3 dcéry, najstaršia sa vydala skoro, jej muž bol však lajdák, alkoholik - celé zle. ostala bývať aj s 2 deťmi v rodičovskom dome. mladšie sestry z domu odišli a rodičia im pri odchode (pred cca 20-25 )rokov prispeli určitou čiastkou na nové bývanie. tieto 2 dcéry sa osamostatnili, majú vlastné bývanie, rodiny. Dcéra, ktorá ostala bývať s rodičmi sa rozviedla, ostala sama s malými deťmi a dlhmi po bývalom manželovi. Rodičia ju celý čas podporovali, platili čiastočne aj jej dlhy. Dlhé roky neprispievala ani na energie. Otec zomrel a ostala po ňom finančná čiastka, ktorú chce matka spravodlivo rozdeliť medzi 3 dcéry . Podľa nej je spravodlivé, že dcére, ktorá býva s ňou dá väčší podiel z tej sumy, pretože jej nikdy nedala žiadnu hotovosť, tak ako tým 2 dcéram, ktoré z domu odišli. Je toto rozdelenie podľa vás spravodlivé?
Viem, že matka môže tie peniaze deliť ak chce, ale ona sa vyjadrila, že takto je spravodlivé.

Strana
z3
aandrea9
Včera o 20:07

@anonym_autor ak po otcovi zostala hotovosť, tak by ju v prvom rade mala pani matka priznať v dedičskom konaní.

autor
Včera o 20:15
@sissy27

@anonym_autor najspravodlivejsie by bolo, keby si mamina tie prachy uzila na zazitky a vy by ste nedostali nic a nemali by ste si co zavidiet a o co sa hadat 😃
Mna by celkom zaujimalo, o akej sume je rec, ci je to tolko, ze vam to zasadne zmeni zivot. Lebo ak sa bavime o tom, ze mate kazda dostat 10tisic a keby sestre dala menej, tak na vas dve by vyslo napr po 12, tak ako fakt si nezasluzite nic.

nehádame sa, nezávidime len mám pocit nespravodlivosti. ak jednému svojmu dieťaťu kúpiš čokoládu a druhému nie, budeš sa čudovať, prečo je to druhé dieťa smutné? určite ma to časom prejde, ale sluhu už robiť nebudem.

cacianka
Včera o 20:16
@simca06022011

@anonym_autor no moj nazor je ze dedi sa podla zakona a teda po ocovi, polovicu manzelka, zvysok si rozdelia tri dcery. Ja by som skor sadla so vsetkymi detmi a dohodla sa, lebo zomriem aj ja a co s nimi bude?? cize by sme sadli, poriesili rodicovky dom, dedicstvo po otcovi atd.. ak ma ta dcera byvajuca u mamy uz vysporiadany zivot dlhy atd, tak by sme dohodli prepis domu, a vsetkeho aby vsetci dostali spravodlivo = primerane. lepsie je ked sa vsetci dohodnu spolu. My sme sa dohodli so surodencami, moj otec tiez so svojimi bratmi, u nas to takto chodi, nik nema potom reci, ani nie je ukrivdeny, elbo sa dohodnu a suhlasia. Chcela by som aby sa to poriesilo podobne ak by islo aj o moje deti, napr aj s tym, aby dcera co byva doma bola zabezpecene a napr po smrti neskoncila na ulici, lebo deti sa budu vadit "ze ty si dostala vtedy a ty vtedy, ty si tu byvala, nebyvala, starala si sa, nestarala". Zbytocne.

@simca06022011 nie celkom. Ak bol majetok v BSM, tak polovica je matkina, tá sa neprejednava. Otcova sa delí na 4 časti - matka + 3 dcéry.
Ktovie z akého zdroja chce matka deliť a čo ?

autor
Včera o 20:16
@aandrea9

@anonym_autor ak po otcovi zostala hotovosť, tak by ju v prvom rade mala pani matka priznať v dedičskom konaní.

@aandrea9 ako ty vieš že ju nepriznala?

ivik4
Včera o 20:21

No ale skus sa na to pozriet aj zo strany tej ktora byva s mamou. Obe jej sestry by dostali 2x od rodicov financnu ciastku. Jednu na rozbeh, druhu neskor ked mama ostala bez otca. Ona ani ani . To je ako s tou cokoladou co pises. Nema byt smutna? Rovnako to pride asi nefer aj mame ,preto nechce teraz uz robit medzi Vami rozdiely

anonym_ec38ca
Včera o 20:22
@anonym_autor

Podľa vašich názorov vidím, že je to asi normálne, že keď je niekto šikovný, snaží sa, vie "gazdovať" s peniazmi tak sa musí uspokojiť s tým, že ten druhý, ktorý sa nechá celý dospelý život dotovať, tak tomu sa prispeje naviac.
Budete takto pristupovať aj k svojim deťom?

@anonym_autor "Podľa vašich názorov vidím, že je to asi normálne, že keď je niekto šikovný, snaží sa, vie "gazdovať" s peniazmi tak sa musí uspokojiť s tým, že ten druhý, ktorý sa nechá celý dospelý život dotovať, tak tomu sa prispeje naviac.
Budete takto pristupovať aj k svojim deťom?"

Z tejto odpovedi tipujem, žesi jedna z tých sestier, čo sa odsťahovala. Chcela si vedieť vox populi, tak si ho dostala. Nebuď voči diskutujúcim útočná, nezaťahuj sem ich deti. Diskutujeme teraz o tebe, nie o deťoch diskutujúcich.

autor
Včera o 20:29
@anonym_ec38ca

@anonym_autor "Podľa vašich názorov vidím, že je to asi normálne, že keď je niekto šikovný, snaží sa, vie "gazdovať" s peniazmi tak sa musí uspokojiť s tým, že ten druhý, ktorý sa nechá celý dospelý život dotovať, tak tomu sa prispeje naviac.
Budete takto pristupovať aj k svojim deťom?"

Z tejto odpovedi tipujem, žesi jedna z tých sestier, čo sa odsťahovala. Chcela si vedieť vox populi, tak si ho dostala. Nebuď voči diskutujúcim útočná, nezaťahuj sem ich deti. Diskutujeme teraz o tebe, nie o deťoch diskutujúcich.

@anonym_ec38ca nevidím, v mojom príspevku nič útočné, dala som len hypotetickú otázku.

aandrea9
Včera o 20:33
@anonym_autor

@aandrea9 ako ty vieš že ju nepriznala?

@anonym_autor píšeš, ze mama ide deliť. Ak by priznala, tak by s najväčšou pravdepodobnosťou delil notár podľa zákona a bolo by to uvedené v uznesení o dedičstve.

autor
Včera o 20:38
@ivik4

No ale skus sa na to pozriet aj zo strany tej ktora byva s mamou. Obe jej sestry by dostali 2x od rodicov financnu ciastku. Jednu na rozbeh, druhu neskor ked mama ostala bez otca. Ona ani ani . To je ako s tou cokoladou co pises. Nema byt smutna? Rovnako to pride asi nefer aj mame ,preto nechce teraz uz robit medzi Vami rozdiely

@ivik4 sestra počas toho ako bývala s rodičmi dostala od nich celkovo oveľa viac a teraz znova dostala oveľa viac. a mama sa čuduje, prečo to ostatným vadí, prečo už viac nechcú pomáhať sestre. Ja toto mamino rozhodnutie rešpektujem, ale očakávam, že aj ona bude rešpektovať moje pocity a rozhodnutia.

fiirsttiime
Včera o 20:45

Mna by zaujímalo keď mamina nebude vládať, ktorá z vás troch sa bude hrnut k tomu aby ju doopatrovala🫣 nehneváš sa, neurazila si sa ale hneď si dala najavo ze uz sestre nepomozes a to ste ešte ani žiadne peniaze nedostali... predtým ako sa začal rozdeľovať majetok si nevidela ze ta zneužíva? Si nevedela povedať dávnejšie ze sluhu zo seba robiť nebudeš?

ivicatolic
Včera o 21:16

@anonym_autor áno je

cacianka
Dnes o 00:03

Nie je

Strana
z3