icon

Je spravodlivé zvýhodniť jednu dcéru pri dedičstve?

29. jan 2026

čaute, chcela by som poznať nestranný názor na situáciu v rodine. rodičia mali 3 dcéry, najstaršia sa vydala skoro, jej muž bol však lajdák, alkoholik - celé zle. ostala bývať aj s 2 deťmi v rodičovskom dome. mladšie sestry z domu odišli a rodičia im pri odchode (pred cca 20-25 )rokov prispeli určitou čiastkou na nové bývanie. tieto 2 dcéry sa osamostatnili, majú vlastné bývanie, rodiny. Dcéra, ktorá ostala bývať s rodičmi sa rozviedla, ostala sama s malými deťmi a dlhmi po bývalom manželovi. Rodičia ju celý čas podporovali, platili čiastočne aj jej dlhy. Dlhé roky neprispievala ani na energie. Otec zomrel a ostala po ňom finančná čiastka, ktorú chce matka spravodlivo rozdeliť medzi 3 dcéry . Podľa nej je spravodlivé, že dcére, ktorá býva s ňou dá väčší podiel z tej sumy, pretože jej nikdy nedala žiadnu hotovosť, tak ako tým 2 dcéram, ktoré z domu odišli. Je toto rozdelenie podľa vás spravodlivé?
Viem, že matka môže tie peniaze deliť ak chce, ale ona sa vyjadrila, že takto je spravodlivé.

aandrea9
29. jan 2026

@anonym_autor ak po otcovi zostala hotovosť, tak by ju v prvom rade mala pani matka priznať v dedičskom konaní.

autor
29. jan 2026
@sissy27

@anonym_autor najspravodlivejsie by bolo, keby si mamina tie prachy uzila na zazitky a vy by ste nedostali nic a nemali by ste si co zavidiet a o co sa hadat 😃
Mna by celkom zaujimalo, o akej sume je rec, ci je to tolko, ze vam to zasadne zmeni zivot. Lebo ak sa bavime o tom, ze mate kazda dostat 10tisic a keby sestre dala menej, tak na vas dve by vyslo napr po 12, tak ako fakt si nezasluzite nic.

nehádame sa, nezávidime len mám pocit nespravodlivosti. ak jednému svojmu dieťaťu kúpiš čokoládu a druhému nie, budeš sa čudovať, prečo je to druhé dieťa smutné? určite ma to časom prejde, ale sluhu už robiť nebudem.

cacianka
29. jan 2026
@simca06022011

@anonym_autor no moj nazor je ze dedi sa podla zakona a teda po ocovi, polovicu manzelka, zvysok si rozdelia tri dcery. Ja by som skor sadla so vsetkymi detmi a dohodla sa, lebo zomriem aj ja a co s nimi bude?? cize by sme sadli, poriesili rodicovky dom, dedicstvo po otcovi atd.. ak ma ta dcera byvajuca u mamy uz vysporiadany zivot dlhy atd, tak by sme dohodli prepis domu, a vsetkeho aby vsetci dostali spravodlivo = primerane. lepsie je ked sa vsetci dohodnu spolu. My sme sa dohodli so surodencami, moj otec tiez so svojimi bratmi, u nas to takto chodi, nik nema potom reci, ani nie je ukrivdeny, elbo sa dohodnu a suhlasia. Chcela by som aby sa to poriesilo podobne ak by islo aj o moje deti, napr aj s tym, aby dcera co byva doma bola zabezpecene a napr po smrti neskoncila na ulici, lebo deti sa budu vadit "ze ty si dostala vtedy a ty vtedy, ty si tu byvala, nebyvala, starala si sa, nestarala". Zbytocne.

@simca06022011 nie celkom. Ak bol majetok v BSM, tak polovica je matkina, tá sa neprejednava. Otcova sa delí na 4 časti - matka + 3 dcéry.
Ktovie z akého zdroja chce matka deliť a čo ?

autor
29. jan 2026
@aandrea9

@anonym_autor ak po otcovi zostala hotovosť, tak by ju v prvom rade mala pani matka priznať v dedičskom konaní.

@aandrea9 ako ty vieš že ju nepriznala?

ivik4
29. jan 2026

No ale skus sa na to pozriet aj zo strany tej ktora byva s mamou. Obe jej sestry by dostali 2x od rodicov financnu ciastku. Jednu na rozbeh, druhu neskor ked mama ostala bez otca. Ona ani ani . To je ako s tou cokoladou co pises. Nema byt smutna? Rovnako to pride asi nefer aj mame ,preto nechce teraz uz robit medzi Vami rozdiely

anonym_ec38ca
29. jan 2026
@anonym_autor

Podľa vašich názorov vidím, že je to asi normálne, že keď je niekto šikovný, snaží sa, vie "gazdovať" s peniazmi tak sa musí uspokojiť s tým, že ten druhý, ktorý sa nechá celý dospelý život dotovať, tak tomu sa prispeje naviac.
Budete takto pristupovať aj k svojim deťom?

@anonym_autor "Podľa vašich názorov vidím, že je to asi normálne, že keď je niekto šikovný, snaží sa, vie "gazdovať" s peniazmi tak sa musí uspokojiť s tým, že ten druhý, ktorý sa nechá celý dospelý život dotovať, tak tomu sa prispeje naviac.
Budete takto pristupovať aj k svojim deťom?"

Z tejto odpovedi tipujem, žesi jedna z tých sestier, čo sa odsťahovala. Chcela si vedieť vox populi, tak si ho dostala. Nebuď voči diskutujúcim útočná, nezaťahuj sem ich deti. Diskutujeme teraz o tebe, nie o deťoch diskutujúcich.

autor
29. jan 2026
@anonym_ec38ca

@anonym_autor "Podľa vašich názorov vidím, že je to asi normálne, že keď je niekto šikovný, snaží sa, vie "gazdovať" s peniazmi tak sa musí uspokojiť s tým, že ten druhý, ktorý sa nechá celý dospelý život dotovať, tak tomu sa prispeje naviac.
Budete takto pristupovať aj k svojim deťom?"

Z tejto odpovedi tipujem, žesi jedna z tých sestier, čo sa odsťahovala. Chcela si vedieť vox populi, tak si ho dostala. Nebuď voči diskutujúcim útočná, nezaťahuj sem ich deti. Diskutujeme teraz o tebe, nie o deťoch diskutujúcich.

@anonym_ec38ca nevidím, v mojom príspevku nič útočné, dala som len hypotetickú otázku.

aandrea9
29. jan 2026
@anonym_autor

@aandrea9 ako ty vieš že ju nepriznala?

@anonym_autor píšeš, ze mama ide deliť. Ak by priznala, tak by s najväčšou pravdepodobnosťou delil notár podľa zákona a bolo by to uvedené v uznesení o dedičstve.

autor
29. jan 2026
@ivik4

No ale skus sa na to pozriet aj zo strany tej ktora byva s mamou. Obe jej sestry by dostali 2x od rodicov financnu ciastku. Jednu na rozbeh, druhu neskor ked mama ostala bez otca. Ona ani ani . To je ako s tou cokoladou co pises. Nema byt smutna? Rovnako to pride asi nefer aj mame ,preto nechce teraz uz robit medzi Vami rozdiely

@ivik4 sestra počas toho ako bývala s rodičmi dostala od nich celkovo oveľa viac a teraz znova dostala oveľa viac. a mama sa čuduje, prečo to ostatným vadí, prečo už viac nechcú pomáhať sestre. Ja toto mamino rozhodnutie rešpektujem, ale očakávam, že aj ona bude rešpektovať moje pocity a rozhodnutia.

fiirsttiime
29. jan 2026

Mna by zaujímalo keď mamina nebude vládať, ktorá z vás troch sa bude hrnut k tomu aby ju doopatrovala🫣 nehneváš sa, neurazila si sa ale hneď si dala najavo ze uz sestre nepomozes a to ste ešte ani žiadne peniaze nedostali... predtým ako sa začal rozdeľovať majetok si nevidela ze ta zneužíva? Si nevedela povedať dávnejšie ze sluhu zo seba robiť nebudeš?

ivicatolic
29. jan 2026

@anonym_autor áno je

cacianka
30. jan 2026

Nie je

anonym_9875fe
30. jan 2026
@anonym_autor

@ivik4 sestra počas toho ako bývala s rodičmi dostala od nich celkovo oveľa viac a teraz znova dostala oveľa viac. a mama sa čuduje, prečo to ostatným vadí, prečo už viac nechcú pomáhať sestre. Ja toto mamino rozhodnutie rešpektujem, ale očakávam, že aj ona bude rešpektovať moje pocity a rozhodnutia.

@anonym_autor dolezita je tu otázka, koľko dostali dcery penazi od rodicov, dary za zivota sa totiž započítavajú pri dedičskom. Ak napr zostala hotovost 100 000, matke ide 50% (BSM) + 1/4 a každej dcere by malo ist 12500. Ak však dve dcery dostali po 40 000, tak nemajú teraz nárok na nič, lebo sa im tento dar započítava. Bežná pomoc tretej dcere sa práveže nezapočítava a nezohľadňuje pri dedičskom. Napis presne sumy, ktorá koľko dostala príspevok na hypotéku a koľko zostalo penazi po otcovi, vieme hneď vypočítať, na čo mate zákonný nárok.
Ďalšia vec je etika, ak ste sa dobre vydali a nepotrebujete tie peniaze, vzdajte sa svojho podielu a nechajte tie peniaze mame. Ak ti ide o spravodlivosť, nie je etické brat tie peniaze mame, sú to jej peniaze a vášho otca, ktoré si spolu usetrili, vy ste sa im k tym peniazom nijak nepričinili.
A posledna vec, mama zostala zrazu bez vášho otca, to, ze tam ma dceru, ktorá je s nou, je velka psychická pomoc. Keď zomieral môj otec, nasťahovala som sa k mame. Ocino ma v lete prosil, keď vedel, ze sa blizi koniec, aby som sa o maminu postarala, lebo na moju sestru nie je spoľahnutie. Plnila som toto jeho prianie a bola som jej oporou, aj pred aj po jeho smrti som u nej nejaký čas zostala (doma som nechala male deti s mužom), zariaďovali sme pohreb (navsteva troch pohrebných sluzieb, navsteva 4 x cintorína s výberom vhodného miesta + milion veci, ktoré bolo treba zariadit po ocinovi). Ocino bol významná osobnost s medzinarodnymi úspechmi, na pohreb sme cakali trojciferné cislo smútiacich, takze príprava pohrebu trvala dlho, a to už sme veľa veci riešili v čase, keď zomieral. Moja bezdetna sestra sa na mamu vykaslala, predlžovala si dovolenku v zahranici, aby nemusela vôbec prist, vidiet ocina v zlom stave a prisla az na pohreb a ešte sa spýtala, ze čo na tom akože tak dlho organizačne trvalo a ešte zadrela, ze som išla k mame byvat, aby som si oddychla od deti. Vôbec nevidela to, ako mama trpi, ze po 46 rokov veľmi šťastného manzelstva stratila milovaného manžela a pevnú podu pod nohami. Takze chapem, ze ty, ktorá s mamou nezijes, vôbec nevidis to, aku sluzbu mame robi dcéra, ktorá s nou zije. Miesto týchto svojich subjektívnych pohľadov by si sa mala zamerať na to, ako pomôcť mame, zobrať ju na dovolenku niekde na rozptýlenie alebo hocico iné…a nie, ty nerespektujes jej rozhodnutie, ale aj touto diskusiou hladas utvrdenia v tom, ze len tvoj subjektívny nazor je správny. Aj keď chapem, ze teraz vami Lomcujú emocie, deje sa to aj mne a viem, ze je tazke sa odosobniť, ale treba robit všetko preto, aby smrt vášho otca nerozvratila vzťahy, lebo on by si to určite neprial.

anonym_10cea0
30. jan 2026
@13uzivatelka11

Sa čudujem že vám to príde spravodlivé. Prvé dve dcéry síce dostali peniaze na štart a nové bývanie, ale tretiu dcéru dotovali roky. Platili za ňu dlhy a mala zadarmo bývanie. To sa neráta ako peniaze?

@13uzivatelka11 presne tak. Takéto parazity a spravodlivosť milujem. Dcéra ktorá ostala s rodičmi v dome bola určite vždy chúďatko, ešte aj v chalupe ostane. Vo väčšine prípadov to tak je v každej rodine.

anonym_10cea0
30. jan 2026
@zuzana76

@13uzivatelka11 bolo by treba vediet kolko tie dlhy boli a kolko dali realne rodicia, to ze u nich dcera byvala neberiem ako terno, ak teda neprepise matka na nu aj dom/byt, lebo vlastne po smrti matky tato dcera nebude nic mat, len podiel na dome/byte u rodicov a bude bud musiet vyplatit surodencov, alebo hladat nieco pre seba. Kym teda oni budovali svoj domov, ona nic nemala a tiez asi vrazala peniaze do rodicovskeho domu. Lebo ak dlh po jej ex bol 10 000 a rodicia jej dali 5000 ale ti surodenci predtym dostali po 30 000 kazdy, tak to je trochu rozdiel, nie? Tym padom ona dostala len vlastne 5000, stravu hadam platila nieco aj ona, urcite nezili uplne zadarmo u rodicov.

@zuzana76 tá čo ostala v rodičovsskom dome, určite za tie roky benefitovala viac. Bývanie, strava, pomoc s deťmi, vyplatenie dlžoby. Každý vidí, že 2 sestry dostali. No určite získali menej ako tá, čo ostala u rodičov. Garantujem 😃

anonym_10cea0
30. jan 2026
@janinah

Verim,ze surodenec s pobabranym zivotom by vymenil akekolvek peniaze za sťastny rodinny zivot. Nie kazdemu toto vyjde,rodicia to vidia a je normalne,ze viac pomahaju tomu slabsiemu,tiež by som tak urobila.Zavidiet vlastnemu surodencovi je tak prízemne,ze až.

@janinah tu ale nediskutujeme o závisti. Ale o spravodlivosti. 😉 Každému rovnako, to je spravodlivo. Mi nehovor, že by si bola spokojná s tým, že ty dostaneš napr. 5 000 na štart do života a tvoju sestru by živili rodičia roky, a ešte platili dlhy za jej vandráka ex muža. No to určite , rozprávky starej matere.

anonym_10cea0
30. jan 2026
@anonym_autor

Dcéra, ktorá tam býva sa o rodičov nestarala ani nestará. Otec zomrel náhle a mama je zdravá, samostatná. Doteraz vari, perie, žehlí, pre všetkých. Na údržbu domu tiež neprispieva, všetko platili rodiča. Celá rodina jej vždy pomáhala.

@anonym_autor presne som vedela, že to takto bude. Pomaly ešte aj dcérenku ofukovať a opatriť

anonym_10cea0
30. jan 2026
@patrike

1. Toto nie je dedicstvo v pravom slova zmysle, to by sa totiz riesilo u notara zo zakona a bez zavetu by sa peniaze delili medzi matku a deti (u tych kazdemu rovnako).
2. "Spravodlive" to nebude nikdy, to je vec subjektivneho vnimania.
3. Matka ma teraz nejake peniaze, o ich pouziti moze slobodne rozhodnut a dat kazdemu (aj falosnemu doktorovi z internetu) kolko uzna za vhodne, to je jej vec. Z pravneho hladiska ide o dar, kde opat moze dat vsetko aj na charitu a dceram nic.
4. Caka vas velka zabava po smrti matky, ked sa budete ruvat o rodicovsky dom ako besne psy. Ak sa navzajom nebudete vediet vyplatit, ste paradne v sachu.

@patrike bod 4. Ak sa nebudú vedieť vyplatiť, jednoducho za dom predá. Ízi pízi

anonym_10cea0
30. jan 2026
@anjelicek26

My sme tri sestry, na Slovensku zije len jedna... ktora je rodicom po ruke a oni jej... o par rokov budu vo veku, kedy to bude skutocna a narocnejsia pomoc... ja dedit nechcem nic a viem, ze druha sestra zijuca v zahranici tiez nie... takkze su aj take moznosti, ze niekto nejake dedicstvo neriesi, nepotrebuje.

A k autorke - mame patri polovica a dceram kazdej 1/3 tej druhej polovice... nech mama nevymysla delit deti rozdielne, len to zlu krv narobi.

@anjelicek26 ty neriešiš, lebo si sa dobre vydala 😀 Nehovor, že ak by si žila na Slovensku a drhla v Jednote s viacerými deťmi, že by si tvrdila že nechceš a bola by si s parazitujúcou sestrou u rodičov spokojná. To určite.

anonym_10cea0
30. jan 2026
@anonym_autor

mamine rozhodnutie rešpektujeme, nepáči sa mi však, že to považuje za spravodlivé a čuduje sa, že sa nám to nepáči. Nebudem sa kvôli tomu hádať, sestre nezávidim, ale naše vzťahy to narušilo. Ona je relatívne mladá, z najhoršieho je vonku, ale stále očakáva, že všetci ju budú obskakovať, lebo ona mala zlého muža a my máme dobrých manželov. Problém nastal, keď som jej dnes 1x povedala NIE. Ja po nočnej spím, ona mi volá,že zmeškala autobus, nech po ňu prídem. Povedala som jej, nech si vezme taxi a ona od zlosti zložila mi telefón. popoludní mi volala mama, že prečo som to urobila, ona chudera musela dať 7 € za taxi. Že či to teraz už bude tak, že si už nebudeme pomáhať , tak som sa jej opýtala, kedy naposledy mi sestra pomohla - zložila mi telefón aj mama. Tak asi som tá najhoršia sestra.

@anonym_autor scénar ako cez kopirák. Sestra lajdáčka chudiatko a ty, ktorá sa ozveš tá zlá 👌

anonym_9900b5
30. jan 2026
@anonym_autor

ako som napísala, hádať sa pre tie peniaze nebudem, ale odmietam jej robiť sluhu - tak ako to robili rodičia doteraz. Mama o tom, že to nepovažujeme za spravodlivé samozrejme vie, ale stále nechce vidieť, že sestra ju využíva a očakáva aj od nás ostatných, že budeme stále k dispozícii.

@anonym_autor je rozdiel, keď mama urobí s peniazmi ako uzná za vhodné a druhá vec, že ty tiež sestre budeš pomáhať ako uznas za vhodné
S mamou sa skús porozprávať a tému peňazí vynechajte
Ty máš tiež svoj Život svoje starosti a bohvie ako to má/nemá sestra ale to je medzi nimi aj keby mama neviem čo chcela urobiť s peniazmi
Ako je sestra dospelá a chce být mamin cecek,tak aj tvoja mama je dospelá a chce mať cecka na krku
Môžeš povedať svoj názor ale je to medzi nimi
Hlavne aby boli spokojné bez ohľadu na peniaze
Tak isto aj vy aby ste boli spokojní bez ohľadu na peniaze
U nás sa tiež vždy pomahalo komu bolo najviac treba a neriešili sme ci si za to môže alebo nie a nikto neriešil či sa ta pomoc vráti a asi zrejme to ma tak tvoja mama
Pomoc je nezištna a keby tvoja mama nechcela,tak nebude to robiť
A aj to, že pomáhali niečo splácať nieje to isté ako dostať jednorazovú veľkú injekciu na začiatok čo ona nemala, takže porovnať sa,na čo?
Kašli na to,je to tvoja rodina a hlavne nech su spokojne

13uzivatelka11
30. jan 2026
@ivik4

@ivik4 ale sestra v konečnom dôsledku dostala postupne tých čokolád viac, len ju nedostala naraz, ako jej sestry a ešte dupka nožičkami, keď okolo nej všetci neskacu ako ona píska. Možno by to aj sestry inak brali, aj keď dostala tu pomoc od rodičov aj finančnú, ale aspoň vidia snahu u sestry a vďaku.. ale veď vidíš čo píše autorka, sestra sa ešte ide urážať a máme nedala ani cent za energie.

simca06022011
30. jan 2026
@cacianka

@simca06022011 nie celkom. Ak bol majetok v BSM, tak polovica je matkina, tá sa neprejednava. Otcova sa delí na 4 časti - matka + 3 dcéry.
Ktovie z akého zdroja chce matka deliť a čo ?

@cacianka celkom... napisala som kto dedi. A spravne. To ze ja by som rozdelia veci skor je druha vec.

cacianka
30. jan 2026
@simca06022011

@cacianka celkom... napisala som kto dedi. A spravne. To ze ja by som rozdelia veci skor je druha vec.

@simca06022011 zákon vraví niečo iné ako ty

vevesh
30. jan 2026
@anonym_autor

Podľa vašich názorov vidím, že je to asi normálne, že keď je niekto šikovný, snaží sa, vie "gazdovať" s peniazmi tak sa musí uspokojiť s tým, že ten druhý, ktorý sa nechá celý dospelý život dotovať, tak tomu sa prispeje naviac.
Budete takto pristupovať aj k svojim deťom?

@anonym_autor nie kazdy dostal do vienka rovnako a nie kazdy ma stastie v laske a osud, ktory mu hra do karat. A nie, nase deti nedostanu rovnako- ale su na to pripravovane uz od mala, kedze zivot je raz hore, raz dole a ja nemozem garantovat, dat kazdemu dietatu rovnaku ciastku, len aby nebolo medzi nimi zle. Az dostanw jwsno dieta viac, raz druhe, raz tretie, raz stvrte....Ale to treba uz od malicka taketo veci vstepovat a zodpovednost za takyto pristup a surodenecku sudrznost. Ja tiez nebudem dedit skrz postihnuteho surodenca a urcite by si moj surodenec vymenil cely majetok za to, aby bol zdravy a schopny postarat sa o seba a nebyt rodine na "ostaru", ako by to niektori nazvali...

krasneleto
30. jan 2026
@alenka58

@krasneleto finančnú čiastku chce rozdeliť medzi 3 dcéry, čiže ako jeden z dedičov myslí tým svoju čiastku predpokladám, chce peniaze len pre dcéry, ak tie peniaze nie sú v pančuche

@alenka58 aj financie pokial ich nemala doma v pancuche ako pises sa dedia narokom zo zakona...

anjelicek26
30. jan 2026
@anonym_10cea0

@anjelicek26 ty neriešiš, lebo si sa dobre vydala 😀 Nehovor, že ak by si žila na Slovensku a drhla v Jednote s viacerými deťmi, že by si tvrdila že nechceš a bola by si s parazitujúcou sestrou u rodičov spokojná. To určite.

@anonym_10cea0 vzhladom na moju pracu a studium nie, ale tak toto je ako krmit trola🙄

anonym_9900b5
30. jan 2026

Vieš, ked si zoberies, ked vam dali vtedy tie peniaze a jej ,,nič,, bolo to fér? tiež boli také rozbroje?
A možno keby tak isto dostala jednorázovo veľa mohla byt inde
A nie že jej po,, troškach,, pomáhali

anonym_9900b5
30. jan 2026

Takže podľa mňa úplne zle to beriete
Mali ste vtedy dostať všetky rovnako aby to bolo teda fér aby všetky rovnako ste dostali aj teraz aby to bolo fér
Lebo ty zahrnas do dedičstva to čo jej pomáhali ale to nemá nič s tým, že vy ste vtedy dostali a ona nie
Takže je úplne ok, že o to jej chce dať viac

anonym_9900b5
30. jan 2026

Nehovoriac ak je dokázateľne, že vám tie peniaze dali darom a jej nie
a išlo by o peniaze v dedičskom čo teraz riesite
a vy nesúhlasíte s matkou ,že o to chce dať viac jej,tak notár to posunie na súd a keď je to preukázateľne váš dar čo ste dostali ajtak rozhodne v prospech sestry
Lebo rodičovská pomoc čo sestra mala u nich nieje dar
Tak ako ste dostali vy