icon

Je svadba až taká dôležitá?

lenka2232
14. mar 2016

Ahojte, chcela by som počuť Váš názor. S priateľom sme sa rozhodli stavať dom. So všetkým ideme na polovicu, aj čo sa úveru týka. Pozemok priateľ mal, polovicu dal prepísať na mňa. Rodina však na nás tlačí, že najprv svadba a potom zvyšok, ale my to tak nechceme. Chceme mať najprv kde bývať, to je pre nás priorita a až potom riešiť ostatné veci, je to podľa Vás zlé rozhodnutie? Svadbu si chceme platiť sami a chceme ju riešiť až neskôr.

hiro
15. mar 2016

@mimikas : "nemas pravo dedenia, nie si podla nasich zakonov proste nic. " - to nie je pravda.
"Ak zosnulý nemal potomkov, v druhej skupine dedí ... a tí, ktorí žili so zosnulým po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti."

cervenaruza123
15. mar 2016

@alaguema Suhlasim, manzelstvo neznamena, ze vztah je kvalitny, ani zdaleka. Ale napr. mne pride sympaticke, ked su niektori manzelia, mne to hovori o tom, ze mali odvahu sa vziat (na co ma dnes odvahu malo ludi), lebo ci to brali vazne ci nie a ci je ich manzelstvo dobre ci nie, rozchod pre nich bude tazsi, ako ked by boli len partneri. Nehovorim o spolocensky vyssom postaveni ani o tom, ze by som si takychto ludi vazila viac, ale je mi to sympaticke, ze v dnesnej dobe predsa len mali odvahu a dufaju, ze to bude dobre.

marcelatje
15. mar 2016

Iróniou je že pomenovania ako chuderka, slúžka, matrac, výlevka a im podobné ktorými tu nevydaté ženy ( teda aj mňa) častujú (vraj) spoločensky vyššie postavené manželky sa v mnohých prípadoch hodia i na ženy vydaté a nie je ich málo 😒
Láska, úcta a porozumenie sú najdôležitejšie. Nič iné.

mimikas
15. mar 2016

@hiro realne to tak ale nefunguje a ak jeho rodina potvrdi ze s nou nezil a nemal tam trvaly pobyt tak dedi rodina a nie ona. A ak su vo vzdatu deti tak zena a ani chlap nema pravo napr. na vdovske a pod. cize podla slovenskych zakonov si proste nic. jednoducho to tak bohuzial je. ja by som neriskovala s niekym len tak zit a zdielat majetok, nie to este mat deti.

natalym
15. mar 2016

@marcelatje To je pravda. Titul nezaručuje.

hiro
15. mar 2016

@mimikas To by ma zaujimalo aky moze byt dovod ze si da partner trvaly pobyt niekde v tramtarii a neda si ho spolu v dome ktory stavaju / kupili.
A dostavat vdovsky dochodok je smiesny dovod ked v pripade umrtia zamladi asi ani ziadny ani nedostane, maximalne tak 60% invalidneho a aj to len na rok. To uz je lepsie riesenie mat II. pilier napisany na partnera. Tam je za par rokov je pekna 5 miestna suma oproti almuzne zo vdovskeho.

alaguema
15. mar 2016

@mb269 právne áno. Spoločensky neviem...práve o tom diskutujeme. Za posledných 20 rokov sa to dosť výrazne zmenilo a mení sa to naďalej. Tieto veci nie sú nastavené. Sú dynamické a vyvíjajú sa. Pred 40 rokmi bolo samozrejmosťou vydať sa okolo 20-tky, prípadne trocha neskôr, po VŠ a mať deti. Dnes sa do popredia tlačia iné záujmy a manželstvo nebýva pre ľudí tohto veku priorita. Posúva sa nie len veková hranica, ale aj význam samotného manželstva, vzťahov.

mimikas
15. mar 2016

@hiro ked stavas dom tak tam napr. trvaly pobyt mat nemozes, pokym nie je skolaudovany. V najme ho tiez mat nebudes, no budes ho mat u rodicov a uz si nahraty. Potom su tam este veci ako v pripade rozchodu pravo na deti a pod. To je podla mna dost vela dovodov na manzelstvo. na slovensku bohuzial este neexistuje system registrovanych manzelstiev. A co sa tyka veci ako 2. piliera a pod. tak to 90% ludi ani netusi ze sa to da na niekoho ineho prepisat a pod. Z pravnej stranky je partner vo velkej nevyhode oproti manzelovi, nehovoriac o tom ak by sa mal clovek o nieco na slovensku sudit tak o 20r. ma realnu sancu ze dostane rozsudok.

wheelsonthebus
15. mar 2016

@lenka2232 precitala som si len otazku, urcite sa zoberte. Tu nie sme v usa, kde je mozne poriesit vsetko zmluvne. Ved staci svadba na urade, neskor romantika a oslava pre rodinu a priatelov.

mima4
15. mar 2016

@alaguema
hodnota cloveku urcite nie je "v stave", avsak byt v stave priatelky by aspon pre mna bolo smutne a ponizujuce a este to oslovenie "partnerka" je pre mna chladne... skor vyjadruje "obchodny vztah" s urcitymi pravidlami, chyba mi v nom take to rozhodnutie, zavazok....

Za seba mozem povedat, ze manzelstvom sa nas vztah dostal na iny level, uroven, a som rada ze to tak je..lebo veci isli postupne a urcite nechcem do vztahu s priatelom davat to, co mam pripravene pre manzela... proste srdce som si chranila, aby bolo fakt exkluzivne iba pre manzela.

sardinka335
15. mar 2016

@marcelatje tak vieš...ale tebe sa stuplo na otlak..takze jasne ze vsetko ti je irónia....ale ked sa niečo stane tak by budeš s holou riťou, ak si si to s tvojim amantom nejako pravne nezazichrovala a tie matrace aj ked su manzelky na tom stale budu lepšie...proste stale su minimálne právne viac. To je holy fakt..v pripade pruseru z porozumenia, ucty a kecov deti nenakrmiš. BUdeš potreboat ,,to viac,, nech sa utešuješ ako chceš.

sardinka335
15. mar 2016

@hiro kopirujem zo strany 3 kedze nemas pravdu v niektorých bodoch :Zákon nechráni neformálny vztah muza a zeny tak, ako hráni inštitút manzelstva....Uz ked sme len pri streche nad hlavou tak citujem : Spoločným bývaním, prípadne aj investíciami do bytu (hoci aj vysokými) alebo nahlásením trvalého pobytu v byte, ktorý patrí partnerovi, nevzniká žiadne právo k bytu a vlastník bytu sa môže kedykoľvek domáhať toho, aby jeho partner tento byt vypratal. Vlastník môže tiež kedykoľvek zrušiť nahlásený trvalý pobyt osobe, ktorá k bytu nemá žiadne právo (vlastnícke právo, spoluvlastníckeho právo, nájomné právo, právo doživotného bývania a podobne). V radoch verejnosti prevláda názor, že tam, kde mám nahlásený trvalý pobyt mám právo bývať. Nie je tomu tak, nahlásenie trvalého pobytu má len evidenčný charakter a žiadne práva k nehnuteľnosti tým nevznikajú.
A dalšie body:
- vzájomná vyživovacia povinnost manzelov - medzi druhom a družou nevznika
- bezpodielove vlastnictvo manzelov - medzi druhom a družkou nevznika
- nemožnost osvojenia dieťaťa
- pokial druh nededi zo zavet (kolkati maju zavet že?) nastupuje dedenie zo zakona
- nárok na vdovske ma len manzel, manzelka a na odškodnenie v pripade urazu jednorazové odškodnenie z dôvodu smrti v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania majú len manžel, manželka a nezaopatrené deti...
A teraz idu aj dane a samozrejme len na manzelku si moze manzel uplatniť nezdanitelnu čast...
Proste tých vecí je vela, ktore manzelstvo upravuje ale spoluzitie na divoko nie

mima4
15. mar 2016

@marcelatje
tie pomenovania su v tom zmysle, ze tomu muzovi ta zena nestala ani za to, aby si ju vzal za svoju zenu, svoju manzelku, aby s nou vytvoril rodinu (aj ked tam nie su deti). Ze mnohe zeny nepoznaju svoje hranice a nemaju ziadne ocakavania. Veria, ze dietatom si muza "ulapia", ale ten muz to tak nebere.... pre neho to nie je zavazok k zene, ale iba k dietatu

dai
15. mar 2016

@sardinka335 nie som si tym ista ale mam pocit ze aj pojem partner je zadefinovany zakonom ( osoba zijuca v spolocnej domacnosti urcity pocet rokov ma tiez urcite prava ) - presne toto neovladam tak nepisem... ale urcite je tam aj dedicne pravo aj oboznamovacie a tak...
fakt je ze ustavne je v SR stale najviac chranena rodina...
Pre mna osobne tieto pravne aspekty stale ale nie su najdolezitejsie na fakte ze sme sa s muzom zobrali... Pre mna bolo velmi dolezite ze moj muz pred vsetkymi a pred bohom jednoducho si mna vybral za manzelku, nielen matku jeho deti ale mna - zenu... neviem to vysvetlit, je to skor pocit - proste sme svoji, inak svoji ako sme boli bez svadby... fungujuci vztah sme mali aj predtym a stale vdaka bohu mame, ale proste ten pocit je iny... a ano, naplna ma niekde hrdostou fakt ze som manzelka a nielen priatelka - tiez tu vnimam rozdiel🙂

wieruska1
15. mar 2016

nie svadba nie je dolezita, len zivot vacsiniu funguje systemom dnes sa milujeme ako kone a zajtra sa hadame o mikrovlnku..... partnerstva vyzeraju vselijak a netreba tu na fore ani dlho hladat a zistis ze vyzeraju aj tak, ze partner pyta od frajerky pocas materskej rodicovskej polku na najom ....... so svadbou si si aspon na istom ze tvoj dlh je aj jeho dlhom a musi ta zivit.......
my to tak s muzom nemame..... kazdy z nas ma svoj majetok a spolocne je len dieta ....... lebo laska lebo mikrovlnka lebo lebo ....... zvaz ale ak investujete do niecoho obaja svadba pred je mudry krok ..... zavet v slovenskom prave je viac menej zdrap papiera, ktory je tak lahko napadnutelny ze dovi dopo ......

sardinka335
15. mar 2016

@dai ale napr. ak ma ta osoba vlastny byt, ktory prenajima napr. tak sa uz na nu nevztahuje dedenie toho majetku...tam je tolko nuansov...ze dobry pravnik ...ako ja by som sa nechcela tahat par rokov za prsty so sudmi....
Dávam jeden priklad : Začnime reálnym príbehom, ktorý sa naozaj stal a ktorý by sme mohli nazvať aj „Láska je naozaj slepá". Každý vzťah začína v obláčikoch, racionálne myslenie sa vytratí, však sa „budeme milovať večne". Takto začínal aj príbeh pani Terézie z východného Slovenska. Vo svojej dlhoročnej osamelosti po rozvode s manželom despotom jej zrazu zasvietilo svetielko nádeje, keďže sa zoznámila cez inzerát s pánom Petrom zo západného Slovenska. Vzťah sa vyvíjal ako z románu, párik sa stretával každú voľnú chvíľu, zaľúbenci chodili na výlety, dovolenky a aj do spoločnosti, avšak problémom stále ostávala vzdialenosť medzi bydliskom Terézie a Petra. Neustále cestovanie milencov unavovalo, tak sa Terézia rozhodla k Petrovi presťahovať. Svoj byt predala a aby vniesla do spolužitia taktiež určitý kapitál, tak peniaze, ktoré obdržala za predaj svojho bytu investovala do prerobenia Petrovho bytu. Kúpili si nové okná, podlahy, vymurovali bytové jadro a bolo po peniazoch. Terézia sa so súhlasom Petra prihlásila k nemu na trvalý pobyt. Po rokoch sa však láska vytratila, začali vznikať konflikty, ktoré vyvrcholili tým, že Peter ako výlučný vlastník bytu zrušil Terézii trvalý pobyt a požadoval, aby jeho byt opustila. Na výzvu Terézie, aby jej vrátil investované peniaze odvetil, že jej žiadne peniaze nedá, lebo žiadne aj tak nemá. Terézia sa z bytu odmietla vysťahovať, tak podal Peter návrh na súd a bol úspešný. Súd prikázal Terézii vysťahovať sa z Petrovho bytu. Nuž a právnik jej povedal, že ak chce získať naspäť peniaze, ktoré investovala do Petrovho bytu, čaká ju zdĺhavé, časovo a finančne náročné súdne konanie s neistým výsledkom.

natalym
15. mar 2016

@sardinka335 A preto by som si svoj bytík nepredala, ale prenajala. A peniažky z prenájmu buď dala na dovolenku s pánom Petrom alebo do banky. 😉

dai
15. mar 2016

@sardinka335 jasne... taketo pripady ale mas aj ked ziska vlastnictvo muz a nasledne sa zena k nemu pristahuje - potom sa zoberu a napriek tomu je pravne byt v pripade rozvodu vylucnym vlastnictvom muza...🙂 toto je uz potom len o nejakom sedliackom rozume danej zeny - ked investuje do cudzieho tak treba mat o tom dokazy... 😉

nic to ale nemeni na fakte ze napr. ked zomrie partner dlhodoby tak aj partnerka ktora s nim zila urcity pocet rokov v spolocnej domacnosti po nom tiez dedi😉 ja tu zivot na hromadke neospravedlnujem, len pisem ze zakonodarstvo zacina prihliadat aj na realny stav spolocnosti kde sa sobasi stale menej a menej ludi a snazi sa zabezpecovat urcitu ochranu aj ludom zijucim dlhodobo v spolocnej domacnosti... ( hlavne teda pre pripad smrti a pod. ... v takom pripade ako si napisala tam pani bez dokazov svojich investicii do domacnosti asi ani na sude vela nezmoze☹ )

nyusika
15. mar 2016

@dai do bodky súhlasím s každým jedným slovom 🙂

mima4
15. mar 2016

@sardinka335
...a na čo svadba? a načo...?

mozno by som tu otazku obratila:

... a preco nie? 😉

uved dovody preco si dotycneho/dotycnu nechces vziat? 😉
čo ti v tom realne BRANI? 😉

natalym
15. mar 2016

@mima4 Inak to by ma zaujímalo čo by dotyčný uviedol ako dôvod. 😉

mimikas
15. mar 2016

@dai ono ale nejde len o majetok po urcitej dobe, napriklad ako manzel/manzelka mas vacsie prava na deti ako len partner. Lahsie sa rioesia veci ako vyzivne, starostlivost a hlavne ak chce partner striedavu starostlivost, tam prave vztah manzelstva pridava na hodbnote. proste manzel ma stale vacsie prava ako len druh. To je realita. Co sa tyka uz samotnehop manzelstva, tak tam mne osobne by vadilo ak by si ma moj muz nechcel zobrat ale deti by boli ok, pre mna je dolezite napriklad aby som mala take iste meno ako nase deti a moj muz a to ze si ma pred vsetkymi zoberie za svoju manzelku. Ale toto je uz ozaj na osobnych preferenciach. stale ale v zakonoch je manzel/ manzelka chraneny viac ako druh a druzka.

baklik
15. mar 2016

@hiro tiez nechapem, ze mnoho zien sa tu ohana vdovskym dochodkom, na ktory aj tak v mladosti ani narok nemaju. my nie sme zobrati a absolutne mi nevadi,. ze v pripade partnerovho umrtia by jeho majetok dedilo nase dieta....

wheelsonthebus
15. mar 2016

Veru v dnesnej dobe je smutne, ze manzelstvo sa povazuje za nieco co nie je k zivotu vo dvojci nutne. Ano, vsetko je fajn kym sa naozaj nieco nepokazi, ale tak to chodi so vsetkym. Pre mna uz len predstava, ze by som nemala rovnake priezvisko s mojim dietatom lebo sak sa milujeme, mame spolocnu hypoteku, ale sme boli "lenivi" zobrat sa je udesna. Ja nepoznam z mojho okolia jediny nezobraty par, kde by dieta dostalo priezvisko po matke, ale za to poznam dve zeny, ktore to, ze ich dieta ma priezvisko po byvalom partnerovi velmi lutuju. Jedna ma uz manzela a dalsie dieta, vsetci traja sa samozrejme volaju rovnako a jej dcera ma priezvisko po jej ex partnerovi ktory sa o nu ani nezaujima ani na nu neplati. No nic prijemne!

marcelatje
15. mar 2016

@sardinka335 rozdiel medzi nami je že ja na svojom "amantovi" nie som finančne závislá, no zdá sa že ty si sa v tomto smere radšej zazichrovala. To mi pripadá ako "šľachetnejšia" odnož zlatokopky no pointa rovnaká = peniaze, pretože jedinú výhodu manželstva vidím v materiálnej (ne)istote žien. Ja na peniaze nie som, nepotrebujem aby ma niekto živil dokážem to sama a možno aj preto svadba nemá pre mňa takú váhu. Uprednostňujem úplne iné hodnoty a zdá sa mi že som vyrovnanejšia ako ty. Uvoľni sa prosím, nemusí mať každý život podľa teba na to aby bol šťastný.

@mima4 väčšina žien asi sníva o svadbe odkedy si to uvedomujú, no sú aj také ktoré po tom netúžia nech už je dôvod akýkoľvek. Kvôli tomu že žena nie je vydatá nie je automaticky ohrdnutá chuderka.

mb269
15. mar 2016

nieco mi tu nesedí, ked sa obhajuje ze načo svadba ved sa milujeme aj bez papiera, važime si jeden druheho, je tam ucta laska pochopenie ze je tieto veci su dolezitejsie. Ale tieto veci su aj v manezelstve tak prečo sa nezobrat ? Pride mi to ako alibizmus a pravda je taká ze je tam nejaky strach , obava so závazku voci tomu partnerovi. Preto sa pytam preco si nechcete zobrat svojho priatela/priatelku ?

mima4
15. mar 2016

@marcelatje
pisem svoj nazor, obycajne zena (rozumej 95 % zien zijucich v týchto zväzkoch), ktora odmieta manzelstvo, bud:
1. nechce dotycneho za muza
2. je urcitym spôsobom zranena
3. nechce si ju dotycny ani vziat...a ona sa snazi zvykat na to...a jasne, ze ju to zranuje

katuliena82
15. mar 2016

@marcelatje ako manzelka som mala ovela vyssi prijem ako manzel, teraz sa to otoci, som na MD. Manzelkou sa zena nestava kvoli peniazom, zvlastne to otacas....

sardinka335
15. mar 2016

@dai jasne ja ta chapem čo chceš povedať - ano začina sa prihliadat...ale je tam tolko nuansov kedy nema narok, ze zial kludne sa moze stať, ze nezdedi tak ako by mohla...napr. pri družstevnom byte vznika spoločny najom len medzi manzelmi...s družkou vznika tento vztah len zmluvne....(a kolko ludi si toto ošetrí? podla mna minimum....lebo to ani neriešia, netušia...) Ak by však družka (druh) so zomretým nájomcom nežila tri roky pred jeho smrťou, bez ohľadu na to, či má alebo nemá vlastný byt, k prechodu nájmu bytu nedôjde a byt musí vypratať.
Takze tam je tých zádrhelov tolko ze družka sa dostava do ťažkej pozicie, a pri dokazovaní má ovela ťažšie postavenie.

majusik236
15. mar 2016

toto je tak dikutabilné, či je svadba dôležitá..pre niekoho áno, pre niekoho nie, každý má svoj pohľad na vec ..... ja som vo vzťahu, kde svadba bude prirodzeným krokom nášho spoločného života, na čom sme sa zhodli obaja .... ale ak sa našli ľudia, ktorí manželstvo nepovažujú za až tak dôležité, nemusí to znamenať že majú neplnohodnotný vzťah, alebo že žena mužovi nestojí za to aby ju oficiálne za svoju ženu.... poznám pár, ktorý žijú ako druh a družka 20 rokov, obaja majú za sebou neúspešné manželstvá, prešli si ťažkými situáciami, ktoré X manželstiev nerozchodí, ustáli to, stále sú spolu a vidno, že sú spokojní, o nejakej neúcte nemôže byť ani reč, ale manželstvo nebolo nikdy pre nich prioritou, nežijú o nič horšie ako zosobášení ľudia....ja si myslím, že je to o tom, aby ľudia žili tak , aby to vyhovalo obom , ak jeden z partnerov odmieta sobáš, druhý tajne dúfa, že raz, možno a úplne sa prispôsobí tak to je zas o inom.....