icon

Je to fér?

linda97
28. sep 2022

Ahojte, chcela som sa opytat na nazor. Zijeme s priatelom v zahranici a mame 4 mes. Babo.
Tu materska konci ked ma dieta 2 mesiace a ide do jasli. To si nedokazem predstavit aby som spravila. Praca mi chyba áe proste nie dieta ma potrebuje, najskor som ochotna tam babo dat ked bude mat rok. No tym padom som teraz bez prijmu. Moj partner zaraba dobre ma 28 na hodinu len casto do roboty aj nejde ci uz je problem na jeho strane( zaspi) alebo na zamestnavatelovi.. no ale stale chce aby sme vsetko (okrem najmu ten mame 30-70%) platili na poli. Ze teda mi tu moju cast bude pisat a potom mu splatim.. nepride mi to fer staram sa o domacnost a babo snad to je nateraz moja najdolezitejsia praca..
fakt nie som nejaka leniva zenska co sa rada necha vydrziavat, rada pracujem a vzdy som si vedela dobre zarobit.
No myslim ze je to nateraz jeho úloha ako uloha chlapa sa o nas postarat.. co si myslite?

wayway
28. sep 2022

@zoro9836 citujem autorku: „To si nedokazem predstavit aby som spravila. Praca mi chyba áe proste nie dieta ma potrebuje“. Toto si zena niekedy uvedomi az neskor. Nie je prirodzene odtrhat polrocne dieta od matky. Keby bol chlap vnimavy a v rodine pritomny, sam by na to dosiel. Ide o jeho potomstvo. Chapem, ze sa niekedy inak kvoli financiam neda, ale u nich sa, podla toho, co pise, da... Ano, mohli sa dohodnut skor, ale aj tak mi taky chlap nepride normalny, byt mojim manzelom velmi by u mna klesol, ale ze velmi. Drzgrosenie na tento styl je u mna definicia luzerstva.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
draik
28. sep 2022

@viestta
V zahraničí je úplne bežné, že rodičia chodia do práce omnoho omnoho skôr ako na SK, ale zase napr. omnoho viac využívajú skrátené pracovné úväzky. Na to sa nedá pozerať zo slovenského pohľadu, že keď na SK je luxus trojročnej platenej MD/RD, tak automaticky to má byť štandard aj u zadávateľky. To si dotyční musia vykomunikovať.
K zošítku som sa nevyjadroval.

wayway
28. sep 2022

@zoro9836 ano, vsetko by malo byt o dohode. Idealne. Mohli by sa aj vymenit, problem je vsak, ze dieta si buduje vztahovu vazbu v prvych rokoch primarne k jednej osobe a narusit tuto vazbu znamena narusit jeho psychicky vyvoj. Na rovinu a uprimne napisem, ze my zeny casto tahame za kratsi povraz, lebo vnimame zaujmy dietata. Ako zeny na MD stracame respekt spolocnosti, pri nevyzretych chlapoch stracame aj ich respekt, stracame po financnej a kariernej stranke, niekedy stracame same seba, len aby sme ulahodili vsetkym naokolo a hlavne muzovi, kedze my sme „len doma“ a sme totalne „neprinosne“.

nurielka
28. sep 2022

To by boli milióny mužov na svete považovaných za drzgrosov, keby sa na to nazeralo z pohľadu, že muž má "zabezpečiť" ženu a dieťa počas starostlivosti o dieťa. Nemusí, ale môže. Tam nenastala komunikácia ohľadom financií. Na SK je rod.prispevok, ale kde je napísané, že žena si nemôže odkladať úspory pred materskou aby žila ďalej svojim zaužívaným štandardom, alebo si nemôže zarobiť svojou šikovnosťou. 🤷 Chápem autorku. Ale žije s partnerom, dieťa neplánovane. No..očividne v tomto prípade nefunguje "ale ja te miluji aj bez penez".

viestta
28. sep 2022

@draik ja na to nepozerám len zo slovenského pohľadu. Viem, že je bežné odísť do prace od niekolkotyzdnoveho bábätká, rovnako bežné je, že žena ostane doma s deťmi až kým nechodia na druhý stupeň, a všetky možnosti medzi tým. Ale v každom prípade na tomto prípade mi ten zositok, kde sa matke bude zapisovať dlžná suma je prinajmensom zvláštny nápad.

selest
28. sep 2022

Isla by som teda do prace v case ked panko "spinka" a on by sa zatial staral o babatko. Nemusi ist vobec dk jasli. A na polku by islo vsetko, domacnost, dieta, financie. Do casu kym by som si nenasla ine byvanie a panka nechala sameho nech nemusi privela pocitat..

leskovael
28. sep 2022

Tak nech ti teda prispieva výživným na dieťa... Toto čo je za vzťah? Celé choré.. A prisaham ze vždy keď idem z nudy čítať diskusie sa len divím, kde na takéto indivíduá akože "chlapov" chodíte 🤦‍♀️

kukuk29
28. sep 2022

@linda97 dobreho chuja si si nasla 💪🤭a za splodenie potomka si nevypytal polku - urcite sa na tom tiez nadrel ..🙀

sima338
28. sep 2022

ženy, ktoré sem dávate tieto diskusie s lakomcami, kedy pochopíte, že to nie je o tom, či zarába 10, 20 alebo tisíc na hodinu, je to v povahe, sú chlapi, ktorí sú lakomí bez ohľadu na to, koľko zarábajú a vždy takí budú, lebo to majú v povahe...samozrejme, že je to z jeho strany totálne mimo, lebo sa staráš o vaše spoločné bejby a on nedáva peniaze cudziemu, ale vlastnej rodine...

vilma7
28. sep 2022

Tiež sme v zahraničí. Keďže manžel v čase keď sa nám narodil syn nemal prácu, išla som po polroku ja do práce. Dovtedy sa platilo účty z našetreného.
Dieťa aj tu bežne ide ca po 16 týždňoch do súkromných jaslí.
Nájdi si prácu na čas, keď je priateľ doma a môžeš si ísť privyrobit. Ja tiež pracujem, na polovičný a manžel na plný úväzok. Všetko platíme spolu.

draik
28. sep 2022

@viestta
Veď to je práve o tej dohode. Nie o tom, že si jeden rodič povie, že to bude takto a takto. Nikto cudzí s tým nič nemá a už vôbec nie nejaké potlapkávanie po pleci alebo kritika zadávateľa otázky, v tomto prípade teda snaha o utvrdenie svojho názoru.

viestta
28. sep 2022

@draik iste, dohoda musí byť. Ale takáto? To by jej písal dlh aj keby nemohlo ísť dieťa do jaslí zo zdravotných dôvodov? Na druhej strane, síce sa môžme vopred dohodnúť, ale ak sa zmení situácia, tu mama doska na to, že asi nebudu jasle pre dieťa to najlepšie, tak prečo nenájsť inú dohodu? "Budeš mi platiť ušlý zisk" je od otca chrapunstvo.

selest
28. sep 2022

Mna by este napr zaujimalo ci otecko ma v plane aj v noci vstavat ku dietatu na striedacku, vozit dieta do jasli na striedacku, varit pratat atd. Pochybujem. Mamicka ma toto zvladnut a druhy den vstat a este makat v praci. Tiez sme zili v zahranici s malym dietatkom, a vacsinou tam bezne ludia funguju ze si podavaju dieta pri dverach na ceste z/do prace alebo sa velkej casti jedneho platu (niekedy cely plat ak mama robi na pol uvazku) platia jasle, kt tiez nie su zadarmo.. Ano mali si to dohodnut predtym ale keby na mna moj muz vytiahne nejake podobne pocty tak vyratam cenu za opatrovanie dietatka plus nocne priplatky, cenu za starost o domacnost, vydelim dvomi, vyuctujem si jeho polku a z toho mu kludne vyplatim polku uctov. Ked uz chce pocitat. Keby tej zeny nebolo a staral by sa o dieta sam tiez by nevedel chodit plnohodnotne do prace aj keby bolo dieta v jasliach..

milenke
28. sep 2022

@linda97 ja neverím že toto je reálna téma....to fakt exzistuje taký chlap?😳😳😳

ruzovakrava
28. sep 2022

@linda97 otázky financií ste mali odkomunikované alebo len teraz začal špekulovať? To bol takto zvyknutý na vydeľovanie už z domu? Začni mu faktúrovať starostlivosť o dieťa, varenie, upratovanie, nakladanie práčky, vešanie prádla 😃
Kks keby mám syna a toto povie neveste tak mu utrhnem hlavu

aaadkaaa
28. sep 2022

Stale tu niektori omielate, ze sa mali dohodnut...ale asi sa nedohodli proste...tak pan tvorstva zadelil, ze mu bude dlzna...bez dohody. Ok. Tak mu proste bude dlzna. A tak isto autorke bude on dlzny za starostlivost o dieta a domacnost. Tiez bez dohody. Vyriesene...

karolinakr
28. sep 2022

Toto je jednym slovom chore a este pri takom plate, čo on má...Takto chcete fungovat do smrti? Teraz sa ti rozsvietilo, čo je za lakomca? Je to vòbec Slovak al.cudzinec, u kt.je toto normalne? No u mňa by nemal šancu, alebo potom by som začala učtovat ja a ešte aj hajzlak by mi platil do puntíku

majulino
28. sep 2022

@linda97 no pozri, riešila by som to takto
1. cena upratovačky
2.cena kuchárky
3. Cena jaslí
Toto všetko vydelit 2. Tá časť čo ti má dať odrátať od výšky nájmu.
Ešte samozrejme predtým by som si poriesila poriadnu antikoncepciu, nech nemám s takým chujom ďalšie dieta

judar
28. sep 2022

To je tak ked si v cudzine robis deti bez poriadneho premyslenia a este s chlapom co zjavne rad na striedavo zaspaca aj do prace a vo vysledku este jeden druhemu ako dvaja cudzinci si navzajom vyuctovavat naklady a reziu 🤦🤦🤦

galioska
Autor odpoveď zmazal
ysseba
28. sep 2022

@linda97 Fúúú, no vďaka Ti Bože za môjho manžela a za to, že mi po materskej "nevystavil účet" koľko mu dlžím 😨

domak2
28. sep 2022

Ved nech ti to kľudne zapisuje, kúp mu na to pekný diár. A keď budeš pobalena a postavena na vlastných nohách tak ho drbni do krbu. Ten diár 😅

elizabet173
28. sep 2022

@domak2 nie do krbu, ale o hlavu, ja sa radšej ani nevyjadrujem, ženy si urobia dieťa dnes s hocikým, za akýchkoľvek podmienok 🙉

domak2
28. sep 2022

@elizabet173 tak niekedy si človek nevie predstaviť aký debil je ten druhy, až kým mu to reálne neukaze.

galioska
Autor odpoveď zmazal
kassandra25
28. sep 2022

@linda97 no ked takto, treba navstivit tam miestne organy pre rodinu a mal by mozno platit vyzivne aj na teba...., neviem, skusit aj pravnika, aj orgány.

elizabet173
28. sep 2022

@domak2 píšem to tu 148 krát, že človek sa vo svojej podstate nemení. Občas nejde do práce, lebo zaspí, to mi chceš povedať, že kým otehotnela, tak sa mu to nestávalo? Že ju doteraz zahŕňal darčekmi, pozýval ju na večere, dovolenky, keď jej chce teraz zapisovať, koľko mu má vrátiť? A sorry, ona je nesvojprávna? Veď vedela, ako dlho bude niečo od štátu dostávať nie? To sa nikdy nebavila s tým svojím darcom semena (lebo od otca má ďaleko), o tom, ako budú ďalej fungovať? Veď hádam nemá 16.

oblecenie99
28. sep 2022

No skús odhadnúť bolestné za amortizacou tela počas deviatich mesiacov plus pôrod, cenu za varenie, upratovanie a baby sitting deleno dva, tiež si zapisuj, a potom na konci tvojho nehorázneho pobytu doma s batoľatom,keď už pôjdeš konecne do práce, si len započítate vzájomné pohľadávky. Upozorňujem, že zabudol na dieťa, čiže kým to má v hlave čerstvo od narodenia, tak by bolo vhodné začať zapisovať výdavky na neho, aby sa potom neodzubal pri ich vymáhaní, 18 rokov prejde cobi dup, kto sa už bude neskôr pamätať, koľko stála postieľka?
Rozhodujem sa, ktorá téma mi vybila poistky viac: ta s tým spoločným účtom so svokrovcami a svagrovcami či táto... Hm... 🤔
Nepoznám ťa ale napriek tomu je mi úprimne ľúto, že máš dieta s takouto entitou.

viestta
28. sep 2022

@domak2 debil je debil, ako debil sa správa vždy. Sú len dve možnosti. Bud to nevidela alebo sa naivne nazdávala, že sa zmeni keď bude otcom. Neviem, ktorá z tých dvoch možností je horšia.