icon

Je to spravodlivé?

sisi1111
21. feb 2014

Písala som tu otázku že mám problém ohladne bytu s priatelom, pozrela som si viaceré názory tak by som Vám to chcela ešte upresniť. Ten úver si bral priatel na začiatku nášho vzťahu aby sme boli spolu a bývali sami, keďže ja som vtedy prácu nemala tak som ani nemohla o úvere rozmýšlať. Sme spolu tri roky a keď s niekým plánujem budúcnosť tak si myslím že aj bez papiera sa dá hovoriť o rodine, no nepáčil sa mi jeden názor že rodina nie sme, však ani svadba nezaručí že s tým človekom ostaneš navždy..takže rodina sme. No nepáči sa mi ako ste aj mnohé písali že si robí ako keby zadné vrátka. Úver si platí sám keďže ho chce sám pre seba plus nájom a ja platím elektriku, inetrnet a stravu. On zarobí podstatne viac ako ja ale robí iba v lete tak celú zimu je doma. Čiže na stravu mi prispieva v lete normálne a v zime ako kedy....Mne by pripadalo úplne normálne keby sme boli na ten byt písaní obaja, však sme rodina ale on je tvrdohlavý a povedal že chce aby bol ten byt iba jeho. Neviem či zle rozmýšlam ale mali by sme mať veci spoločné, plánujeme aj svadbu, aspoň takú menšiu ale toto mi príde zvláštne.

sissmiss
22. feb 2014

@mima4 poprosim studiu na to co je dokazane ze "ale aj sociologicky je dokazane, ze na spoluzitie "na divoko" su skor nachylnejsie a skor to akceptuju menej vzdelane zeny. Hovorim o vztahoch, kde sa planuju alebo uz su deti."
Vdaka. Som sice vydata, ale toto ma zaujima cisto profesne

mima4
22. feb 2014

@sissmiss
nekopirujem si linky, kde citam vsetky mozne veci, pochopitelne 😉

ale skusila som googlit, pozri si napr. stranu 6 http://www.family-sk.sk/download/File/pastor_ma...

je vela studii na to spravenych, ale verejne sa nepublikuju. Celkovo vezmi si napr. romske osady...tam manzelstva nefunguju 😉

Ja osobne sa pohybujem v prostredi, kde 95 % ma vysokoskolske vzdelanie, pričom momentalne poznam iba jeden par (ona ma vyšku) s dietatom, čo nie su vzatý, pričom plánuju tento rok svadbu..

mima4
22. feb 2014

@sissmiss alebo:

Kohabitujúci sú zvyčajne ľudia mladší, menej religiózni, menej vzdelaní, majú nižšísocioekonomický status, sú menej motivovaní mať deti (Smock, 2000). Nižší stupeň vzdelaniamôže súvisieť s tým, že kohabitujúci sú zväčša ešte študenti. V roku 2006 bola v Českejrepublike kohabitácia rozšírená hlavne v mladších vekových skupinách, u menej vzdelaných,nezamestnaných, v sociálne najslabších skupinách alebo naopak v skupinách ľudí s vysokým príjmom, u ľudí bezdetných alebo naopak mnohodetných (Vitečková, Brabcová, 2010). NaSlovensku je v súčasnosti najviac kohabitujúcich s ukončeným základným a učnovským(odborným) vzdelaním. U osôb bez náboženského vyznania a u osôb patriacim k ostatnýmvierovyznaniam je pomer kohabitujúcich a nekohabitujúcich vyšší ako u osôb viac náboženskyzaložených (Lachová, 2005). Kohabitujúci častejšie žijú v mestských oblastiach alebo v ich blízkosti (Franiuk, 2006; Mládek, 2003). Pre kohabitujúcich predstavuje tento typ vzťahuväčšiu flexibilitu, menší záväzok a tým pádom aj menšie ťažkosti s rozchodom.

zdroj: http://www.academia.edu/1642410/Kohabitacia_a_m...

afrika
22. feb 2014

@mima4 veď mne to ani nevadí 🙂 🙂 ja len nechápem ako môže niekto v podstate tvrdiť, že vzťah je pekný AŽ na základe manželstva.. krásny vzťah tvoria úplne iné veci 🙂 🙂

afrika
22. feb 2014

@mima4 a najlepšie je keď sa niekto opiera o články 😉

mima4
22. feb 2014

@afrika
ja sa neopieram o tieto članky. Len som reagovala na jednu poziadavku..a čo som nasla, dala som sem.

Ale to, ze z mojho okolia, kde su vacsinou vysokoskolsky zvdelani ludia, sa taketo spoluzitie vyskytuje minimalne a s detmi velmi ojedinele..to pisem na zaklade reality okolo mna.

Tvrdila som, ze vztah je krasny az na zaklade manzelstva?

digysa
22. feb 2014

@afrika hmmm, ten papier.... este raz tu spomeniem tych homosexualov (niekto iny o nich zacal, zabudla som jej nick). Zaujimave, ze oni za ten "papier" bojuju uz neviem kolko rokov v nasej spolocnosti....len aby mali ten posraty papier, aby mohli mat ten svadobny obrad..ktoreho sa heterosexuali tak nezistne vzdavaju....a beru na lahku vahu.

Otazka znie.....preco o ten "papier" tak bojuju PO CELOM SVETE? Ach ten moderny svet je postaveny na ruby, ze??? 😉

Mozno ty mas odpoved na tu otazku- preco je svadba a sobasny list taky dolezity???

afrika
22. feb 2014

@mima4 och... a ešte sa ideme opierať aj o tituly 😉 😉 to je také.............. bola som vydatá, momentálne už niesom a mám iný vzťah - nevidím v tom najmenší rozdiel. ľudia, s ktorími sme v kontakte a ktorí nás poznajú sa na nás pozerajú ako na pár, ktorý zachvíľku (dúfam) vytvorí rodinu.. a moja sestra sa napríklad nikdy nechcela vydávať - je jej dobre takto, takže to vôbec nevnímame tak, že je to zo strany chlapa takto... (to si písala niekde vyššie tuším)
čo sa tíka článkov - aj mne si jeden adresovala hoci som ho vôbec nežiadala 😉

afrika
22. feb 2014

@digysa milá digysa ja na to odpoveď určite nemám 😉 ja len tvrdím, že rodina sa nezačína iba manželstvom 🙂 rodina je v mojom ponímaní niečo úplne iné 🙂
čo sa mňa tíka - manželstvu sa nebránim.. no tiež v tom nevidím rozdiel - byť a nebyť vydatá...
takže na svoju otázku budeš musieť hľadať odpoveď niekde inde. určite nie u mňa 😉

juliana77
22. feb 2014

@zuzanockamt máš veľmi zaujímavé myslenie, do vzťahu a manželstvu vstupuješ nie moc presvedčená, že to vyjde a ak to nevyjde tak sa vrátiš aj s dieťaťom k rodičom. Ak by si mala ešte dvoch takto uvažujúcich súrodencov, neviem či by to vaši rodičia utiahli. Pekné, že berieš ohľad na manžela, že nepotrebuješ jeho byt, lebo ty nie si na to vysadená, ale podľa mna neberieš ohľad na dieťa a ani na seba, pretože každá rozumná žena, sa snaží si zabezpečiť niaky bývanie nie kvôli sebe, ale kvôli deťom a to preto, ak by sa z jej veľkej lásky vykuklil veľký idiot a bynemusela skončiť u rodičov síce hrdá nematerialistka, ale bez strechy nad hlavou.

ja beriem ohľad na deti a mojich rodičov.

juliana77
22. feb 2014

@digysa Toto na MK nevysvetlíš. Načo svadbu, ved sexovať sa dá aj bez papiera, a ten pocit, akože slobody je neoceniteľný, a ten pocit, že žena nie je jeho a akože ju stále dobíja a nie je si nou istý a potom prídu deti a potom vychladnú vzťahy a potom ten pocit že po desiatich rokoch nemá žena ani strechu nad hlavou, lebo v tej euforii si nevšimla, že spláca jeho byt a jeho auto a potom tie pocity beznádeje, ktoré tu ženy opisujú, čo im Priatelia napáchali a to majú tri deti.

Ten papier je záväzok akéhokoľvek charakteru a Z toho papiera majú muži strach, nie že ho nepotrebujú, Nechcú ho.

sense
22. feb 2014

@digysa homosexuali preto bojuju tak za "papier" aby boli viac akceptovani spolocnostou, zial pre vela ludi budu aj ked zosobaseni homosexuali vzdy len buznovia, alebo chori ludia.ale to uz je ina tema

vejula
22. feb 2014

@digysa Pretože takí sme my ludia jednoducho... Vždy chceme to, čo mať nemôžme, a ked to mať môžme, tak si to nevážime 🙂

digysa
22. feb 2014

@afrika Smutne je, ze my, co mame moznost manzelskeho zvazku ho berieme ako - "pche"

Ale vyjadrim sa k tvojmu nazoru....tiez nevravim, ze manzelstvom sa rodina zacina, manzelstvo rodinu "specatuje"
A ak si citala tento konkretny problem (diskusiu), tak jej by manzelstvo asi pomohlo. Dobre si precitaj moj prispevok na strane 1. Ona chce mat rovnaky majetkovy podiel ako jej priatel. (z pravneho hladiska), lebo su vraj rodina..... No tak nech sa z toho pravneho hladiska aj stanu rodina...preto je radim svadbu. Ide jej o pravne hladisko ale len vo financiach.....ale to je na hlavu postavene.

digysa
22. feb 2014

@sense Aj, ale to zdaleka nie je vsetko....priklad. ak sa stane uraz, tak u nas mozu dostat informacie o zdravotnom stave iba rodinni prislusnici
Ak mas bankovy ucet na svoje meno a zomries, tak len manzelka/manzel dostane pristup k uctu
Ak muz/zena zomrie, tak dochodok bude poberat iba manzel/manzelka (nie priatel s ktorym zili 20 rokov...to nikoho nezaujima)
Ak muz/zena pridu k urazu,zostanu v kome- rozhodovat za nich moze len manzel/manzelka (ak si priatel/priatelka, tak prenechavas toto rozhodnutie na rodicov svojho druha)
Zdravotne poistenie- v praci moze manzel/manzela dat na poistku len svoju rodinu ( nie svojeho priatela 😒 )

A o majetku hadam ani pisat nemusim..... ale ak budes chciet, tak mozem zistit vsetky vyhody manzelskeho zvazku pre ktore homosexuali bojuju... Urcite to nerobia len pre to, aby boli akceptovani.

Poznam tu jeden par, ziju spolu 20 rokov a koli majetku a jeho zdravotnym problemom- Jeden si adoptoval druheho, aby boli RODINA a mali vsetky vyhody, ako "rodina"

mima4
22. feb 2014

@afrika
chcela by si sa vydat za svojho sucasneho priatela alebo nie?

afrika
22. feb 2014

@mima4 ako som už písala viackrát svadbe sa v mojom živote nebránim, no takisto si nemyslím, že vzťah tím naberá inú úroveň 😉 keď mám porovnať napr. vzťah mojej sestry a jej muža (priateľa), tak majú omnoho krajší vzťah ako hociktoré iné páry, ktoré žijú v manželstve.. ja v tom jednoducho rozdiel nevidím, no ak partner príde s tím, že on sa ženiť chce, tak ho zrejme raz v budúcnosti (nie teraz) neodmietnem 🙂

afrika
22. feb 2014

@digysa v tomto máš pravdu.. ak sa nedajBože niečo stane, tak vtedy je manželstvo naozaj omnoho lepšie.. v tomto naozaj súhlasím

mima4
22. feb 2014

@afrika
ako ja nikomu nechcem brat jeho "predsatvu" ze je rodina so svojim priatelom... ale som zastanca toho, ze clovek ma v takom vztahu pravo kedykolvek odist z hocijakeho dovodu, pretoze je to slobodny jedinec, pravdaze mal by nadalej brat ohlad, ze vztah rodic-dieta pretrvava.

afrika
22. feb 2014

@mima4 Mima ale aj z manželstva môžeš hocikedy odísť... 😔 viď môj príklad - teda môjho bývalého...

oslo1
22. feb 2014

@kaktusik007 neuveris, ale takto to budeme mat aj my vyriesene, dietko zatial nemame 🙂

mima4
22. feb 2014

@afrika ja chapem a je mi luto, ze to u teba dopadlo tak ako dopadlo a fakt ti prajem, aby si bola stastna.

Ja len vyjadrujem tu svoj postoj. Pre mna manzelstvo je aj o tom, ze prijmam cloveka aky je, riesime spolu problemy, musim sa povzniest nad veci, ktore mi nevyhovuju... ale pravdaze da sa s nimi zit... proste berem to tak, ze prijala som zavazok na cely zivot a urobim maximum aby vydrzal..

Kym vo vztahu, kde by som sa pre tento zavazok nerozhodla... si myslim, ze mam pravo kedykolvek odist. Proste zistim, ze mi nieco nevyhovuje, odidem... vztah pred manzelstvom vnimam ako proces rozhodovania sa, kym manzelstvo je uz konkretne rozhodnutie.

sissmiss
22. feb 2014

@mima4 vdaka, pozriem sa na to, toto som fakt netusila

afrika
22. feb 2014

@mima4 zmýšľala som podobne... 🙂 možno teraz zo mňa trošku hovorí aj zatrpknutosť z manželstva.. ale sestra má fakt krásny vzťah 🙂 🙂
momentálne som šťastná takto.. 🙂

mima4
22. feb 2014

@afrika to je super, ze sestre sa dari a je spokojna 🙂
Ja som tiez bola zatrpknuta, z manzelstva mojich rodicov, takze viem ako to beres.

zuzanockamt
22. feb 2014

@juliana77 dakujem za nazor 🙂 😉 ... ano, mam velmi zaujimave myslenie 🙂 - a som na to hrda 🙂 ... o moje dieta sa nemusis bat 🙂 🙂 🙂 ... a ak podla tvojich kriterii rozumna nie som - nuz tvoj nazor, podla mna som rozumna az prilis 😉

zuzanockamt
22. feb 2014

@digysa aj pre tie argumenty, ktore si napisala som sa ja rozhodla podpisat papier 🙂 ... je to bohuzial tak 😝

snehovavlocka
22. feb 2014

@sisi1111 je normalne, aby ste mali veci spolocne, cize aj byt. lenze mi pride nenormalne mat spolocne len nieco. ja prispievam tebe a ty mne? byt plati on a stravu ty? a deti? kto bude platit plienky? kto bude platit vybavu? kto bude platit pobyt v nemocnici? kto bude platit lieky, ked bude chore? preco spolocny byt ano a spolocne financie nie? a ked ostanes na materskej/rodicovskej dovolenke o mensej sume, nez si doteraz zarabala, tak ako prerozdelite vydavky? ako som pisala uz na tvoju otazku- ja osobne by som nechcela rodinu s muzom, ktory deli toto je moje a toto tvoje, toto platim ja a toto ty. a ked ochoriem, tak ma opusti,lebo ma nebude chciet zivit??? ja viem, istota tu nie je nikdy, ale vy ste uz teraz v rozdelenom vztahu, ked si vsetko delite na moje a tvoje. a teda sa necudujem, ze chce nim plateny byt mat svoj, i ked mu to neschvalujem.

adri266
22. feb 2014

@sense nie je to pravda, oni bojuju preto, aby mali rovnake vyhody, ak ziju s niekym 20 rokov ako manzelia.

macamac
22. feb 2014

ach, aká som rada, že mám život taký, aký mám
že som stará škola
že bola najprv svadba bez spoločného bývania pred ňou ( načo, žiadne bývanie "na skúšku" nič nezaručuje), potom prišlo prvé dieťa, potom sa staval dom, potom druhé dieťa...a teda všetko sme nadobudli spolu a máme všetko spoločné - ešte aj ten účet v banke 😀 😀 😀
Booože, ale sme nemoderní....ale spokojní 🙂

ja by som dieťa mimo manželstvo nechcela
taktiež by som nechcela sťahovať sa po svadbe do partnerovho bytu - domu. nie. ten nech si nechá, ale bývanie si zabezpečíme svoje hneď od začiatku. spolu. to, že by mal za slobodna čokoľvek, je jeho vec. nech má. ale ja by som určite nebývala v JEHO. na to mám asi prílišnú hrdosť
manželstvo vnímam ako spoločenstvo ľudí. nie moje - tvoje - a niečo naše. toto je model oddeleného manželstva. tak ako pre mňa oddelené účty.
nechápem celkom zmýšľaniu, že nech si do svojho bytu na prerábku a pod dáva zo "svojich peňazí" ( svojich už v manželstve 😅 nie sú to náhodou spoločné peniaze? čo vrazí do prerábky napr., o to menej dá do rodiny, či? všetci tu na MK majú nadštandartné príjmy, ktoré dokážu po stovkách - tisíckach mesačne deliť do "koloniek" na rodinu - dieťa - byt - prerábku - hobby - ....? 😅 )
to, že manželia majú mať rovnakú životnú úroveň a aj ich deti, to je kde?
ak napr. žena zostane invalid, tak akú úroveň bude mať? len do výšky jej invalidného dôchodku?
či berieme sa a sľubujeme len v dobrom? a v zlom - dovi - dopo?
či ako?
nejako sa mi nechce veriť, že sú ženy v takýchto vzťahoch skutočne spokojné a v pohode
vo vzťahu, kde si musí šetriť bokom, keby náááhodou raz prišlo k rozvodu, aby mala z čoho začať
to aké platy majú tieto ženy? koľko dajú bokom? čo ak príde rozvod skôr, než našetria na ročný podnájom?
neverím, že bokom si našetria všetky na byt
a spoliehať sa na návrat k rodičovi mi príde také dosť...divné no

ale to je len môj skromný názor
pre mňa dobrý a pre niekoho neprijateľný 😉