Je toto rodičovská láska?
Ahojte, dnes sme sa s mamou pohádali a mne je do plaču. Bavila sme sa s rodičmi o tom, že nejaká herečka sa rozvádza. Otec mi povedal, že rozvod volia ľudia lebo sú pohodlný riešiť problémy, že idú tou lahsou cestou. Že je proti rozvodom a že keby som sa niekedy ja alebo moji súrodenci rozviedli, že nám nedovolia vrátiť sa k nim domov do 5 - izbového domu ani na deň.Že keď už sme sa raz vydali ozenili, nech sa o seba postarame sami. Oni nás vychovali a tým to končí. Mama má ten istý názor. Proste potrebujú svoj kľud. Prišlo mi to veľmi ľúto. Ja im pomáham aj keď som sa vydala ako môžem, či už finančne alebo prácou okolo ich domu. Ja som síce na materskej ale keď potrebujú peniaze, tak im poza mužov chrbát dám. Žijú len z jedného dôchodku. Mama bola celý život domáca, tak nemá nárok na dôchodok. Mame som kúpila túto zimu čižmy, otcovi detto. Keď sa im pokazila chladnička, poskladali sme sa so súrodencami na novú. Občas ich berieme na výlety, samozrejme platíme my. Keď mal otec dlh v zdravotnej poisťovni, my sme mu ho splatili. Každý deň im volám ako sa majú, mám ich proste rada a oni mi potom všetkom povedia, že kebyze sa rozvediem alebo nám vyhori byt, dvere máme u nich zatvorené. Maximálne na týždeň. Otec má 64 a mama 58. Sú zdravý ako ryby. Je mi to veľmi ľúto:(
@augustovkaa aby si sa zbavila minulosti a nepríjemných pocitov z nej, treba urobiť hrubú čiaru a odpustiť im, odpustiť svojim rodičom. Možno aj oni trpeli chladnou výchovou, ak nie obidvaja, možno jeden z nich. Nedokázali svoje deti vychovávať inak, nedokázali im dať lásku, ktorú potrebovali. Všetci si nesieme nejaké krivdy. Tvoji rodičia sú takí akí sú a nevedia svet ani vzťahy prežívať inak, nevedia rozdávať, iba brať. Možno aj oni trpeli niečím vo svojom detstve a dodnes si neuvedomili ako ich to poznačilo po celý život. Odpusti, odstrihni sa, cti si ich ako rodičov, ale nenechaj sa využívať. A lásku čerpaj od manžela a svojich detí. Krásny život ti želám.
@0silvia0 ďakujem pekne. Mamu nebili rodičia, ale otca áno. Preto to považoval za normálne. Ja som im to odpustila. Síce teraz ma už nebiju, ale mama si rada rypne. Áno, lásku cerpam od manžela a detí.
to sa nezmení. to už ked doteraz po tom všetkom,čo pre nich robíte, nepochopili a dokážu povedať také slová.........sú asi dosť chladní a ty sa zbytočne trápiš. Ja som sa trápila kvôli mame, prečo do mňa stále vyrýva, má hlúpe reči, i ja som jej kupovala a darovala, ale to neni pre ňu dosť. Stále hovorí, ako by ona chcela od detí toto, potom hento a to ani nevie, v akej situácii sme a že nám skôr treba pomôcť a nie čakať. Výsledok je taký, že trápenie sa skončilo, zamerala som sa na dôležitejšie veci......lebo toto nemalo význam
@augustovkaa, ja ta obdivujem, ja so svojou povahou by som s nimi bola ozaj minimalne v kontakte, ak vobec. Ale nie kazdy je taky ako ja.
@augustovkaa no ja len oci otvaram... tak rodicia ta vychovavali prisne, castokrat aj s bitkou, zili ste aj v biede, musela si sa podriadovat ich autorite... coz je sice normalne, predosle generacie boli vacsinou takto vychovavane, ale teraz mi povedz, ako je mozne, ze z teba vychovali takeho poslusneho baranka... ja som mala dost podobnu vychovu, ale teda ja som asi lev... 😉
mamina do vas surodencov dodnes rype, nadava ti, "generáluje", ochotna pomoct nie je... a tebe chybaju jej navstevy a moznost porozpravat sa... no moja, uff, klobuk dolu! ale teda fakt na zamyslenie a ten psycholog, co tu jedna navrhovala, by nebol odveci...
@katka1981 Je to ťažké, ale zažili sme aj pekné chvíle.
@hori asi je to nejaký syndróm, veď aj týrané deti majú radi svojich rodičov lebo iných nemajú. Ja mám takú poslusnu povahu. Proste po mame nie som.
@augustovkaa časopis "Mamina" je úplne iný časopis ako časopis "Dieťa"
@hori Ja proste nedokážem voči nim zatrpknut.
@augustovkaa a ta tvoja sestra je tiez taky poslusny typ, alebo rodicom pomaha len preto, ze je bohata a teda nerobi jej problem zafinancovat? inak... nerozmaznala ich prave ona? ze ako potom cakaju podobnu pomoc aj od dalsich "zabezpecenych" surodencov...
zatrpknut nemusis... len si urci nejake hranice, ze pomahat budes odtial-potial, aby to nezneuzivali a aby raz voci tebe nezatrpkli tvoj manzel a deti...
@hori nie každý má rovnakú povahu, jedna situácia sa dá zvládnuť mnohými spôsobmi 🙂 Augustovkaa chce byť stále dobrá dcéra a túži po tom, aby ju rodičia mali radi. Na každého príde uvedomenie inokedy, alebo každému pretečie pohár trpezlivosti v inom čase. Možno aj jej rodičom s kamennými srdcami sa časom otvoria oči, pochopia svoj nesprávny postoj k deťom a snáď sa aj zahanbia. Ale je možné, že so svojimi skostnatelými postojmi k deťom budú žiť až do smrti 😖
@hori Ja som proste introvert, sestra je priebojnejsia aj starší brat a mladší je ako ja. Povahu nezmenis. Je možné, že ich sestra rozmaznala. Má veľký plat, dom, ona aj manžel majú svoje auto. Ona rodičom mesačne posielala aj 300 eur.
@hori tiež mi záleží na tom, aby deti mali starých rodičov
@augustovkaa Prepáč. ale sú strašní ciciaci, že ich hanba nefacká...
@blankaj veď to
@augustovkaa podla mna to co hovoria nemyslia vazne...neviem si predstavit,zeby sa takto otocili vam chrbtom..,
@augustovkaa len ci oni budu mat zaujem o vnucata aj potom, ked im vysvetlis, ze im nemas z coho prispievat, to je otazne... no... pekne bludny kruh...
ci je to rodicovska laska? svojim sposobom je... len tvoji rodicia "uviazli" kdesi v puberte a na lasku este nedozreli... a obavam sa, ze uz ich nezmenis... zial... zmenilo by ich, keby ich nikto z rodiny nepodporoval a videli by, ze vy ako surodenci v tomto drzite pri sebe... ale na taku "krutu terapiu" sa asi vsetci neodhodlate, hoci tvoj zenaty brat uz zacal, ale asi rezignoval, nie?
@hori brat nepodporoval ani nepodporuje, ja som sa pridala na jeho stranu, ale sestra bude podporovat. Cize je najlepsia dcera.
@augustovkaa ved to... 😒 no a k bratovi maju aky postoj? a k jeho detom? ci nekomunikuju, nechcu vidiet ani vnucata? ani raz za cas?
@hori k bratovi maju vlazny vztaj, par krat do roka navsteva.
Ako vidím, opísala by som to takto, že zo strany rodičov je tu nehorázna drzosť vynucovať si ten pomyselný groš. To musí ísť samo a musí to cítit tak ako rodič chce nezištne dávať, tak potom dieťa teda už dospelý človek chce nezištne vracať.
Zo strany dcéry je tu tiež nehorázna drzosť žiadať odpoveď a radu, keď je viac než jasná!!!!! Ono sa to tu rozpísalo na 10 strán a stále sa to motá viac a viac ku sebeckosti rodičov a hlúposti dcéry. Lebo toto všetko čo tí rodičia vystrájajú sa mi chce vracať! A niet tu čo riešiť. Dcéra keby to nechcela tak to nerobí. Ale kedže sa považuje za takú dobrú, že má svätožiaru nad hlavou, tak jej tú obetavosť nemôžeme brať, zakazovať, len ju pohladiť a povedať aby bola naďalej ona tou najlepšou dcérou.Prepáč augustovka. to som písala tak z nadhľadu...
Neznamená, že keď niekomu všetko dáme, že pomáhame. Možno mu skôr ubližujeme. (moje dieťa keď niečo veľmi chce a viem,že by mu to bolo na škodu, tak mu to určite nedám, nedovolím, neumožním... práve preto, lebo ho milujem... chápeme sa?) O to vážnejšie je to u dospelých ľudí..
@renka40 ja som sa nepýtala ohľadom peňazí, ja som sa pýtala ohľadom toho, čo mi povedali. Ako som písala, peniaze im už pol roka nedávam okrem peňazí na benzín a o tom manžel vie. Dalo sa to aj krajšie napísať. Tvoje slová sú riadne tvrdé. Keby ti rodičia plakali, že nemajú na šeky, nedala by si im? Oni o inú pomoc ako finančnú nestáli.
@renka40 a ja nepovažujem za svätú, brala som to ako morálnu povinnosť pomôcť im, aj keď si to možno nezaslúžia. Nadávať cudziemu človeku je prepáč ale minimálne drzosť z tvojej strany.
@augustovkaa nie, nie, nie. neurážaj sa. Ja som to napísala v globále. ako z nadhľadu.... naozaj, prepáč. bol to zámer.
Potom ťa tu urážajú všetky, len to píšu zaobalene... Asi som napísala prostú pravdu, sprosto. Veľakrát sa nedá ináč človeku otvoriť oči, a toto zvykne zaberať 🙂 (aj ja som bola dlhé roky hlúpa, slepá, využívaná a toto na mňa zabralo 🙂 )
@renka40 beriem, len ja nemám rada takúto ostrú reč, pripomína mi moju mamu:( čiže terapiu šokom nemusím🙂 pekný večer
@augustovkaa nie , keby mi rodičia plakali že nemaju na šeky a žili by tak ako si opísala ty tu , tak nie nedala by som im . Nech to znie akokoľvek tvrdo.i
@augustovkaa ked som to cele vsetko precitala, tak NIE nezda sa mi ze by to bola rodicovska laska. Urcite nie taka ako si ja predstavujem rodicovsku lasku (uprimna, nezistna, napomocna). Toto je akesi konzervativne v spojeni s divnymi prioritami zo strany rodicov.
Ten rozhovor o rozvode je len taka tema, ktora bola zrejme bodkou za vsetkym, pod hladinou su ovela vaznejsie nedostatky vztahu. Ale asi by Ti vazne nepomahali po rozvode, kedze nemala by si ich ako "podporovat" - z coho.
Laska je dolezita pre kazdeho, hlavne ked to vidis okolo seba, ked Ti to tu vsetci pisu. Preco by si Ty nemohla mat tiez tolko lasky? Ludi okolo seba, ktory Ta skutocne maju radi pre Tvoju osobnost? Podla mna sa nezatazuj rodicmi, su vychovany tak tvrdo, nevedia prejavit city. Obklop sa detmi, obzri sa okolo seba, kolky Ta maju radi 🙂 skus uvazovat troska inak. Neviem Ti dat adekvatnu radu, lebo toto som nezazila, ale drz sa. Rozdavaj radost okolo seba a vrati sa Ti to 🙂 Ale teraz som myslela financne nezavislu radost.
@bambinkaa Áno, mám super manžela, dve krásne deti, súrodencov, babicku, kamarátky. Pracujem s postihnutými ľuďmi. Im všetkým rozdavam lásku a radosť. Ľúbia ma aj bez peňazí. Toto je taká moja trinásta komnata.

@katka1981 rodičia sa asi nezmenia, otec nás už síce nebije, ale vzťah s ním je narušený a s mamou tiež, lebo ona tie bitky schvalovala.