icon

Je toto rodičovská láska?

augustovkaa
18. feb 2014

Ahojte, dnes sme sa s mamou pohádali a mne je do plaču. Bavila sme sa s rodičmi o tom, že nejaká herečka sa rozvádza. Otec mi povedal, že rozvod volia ľudia lebo sú pohodlný riešiť problémy, že idú tou lahsou cestou. Že je proti rozvodom a že keby som sa niekedy ja alebo moji súrodenci rozviedli, že nám nedovolia vrátiť sa k nim domov do 5 - izbového domu ani na deň.Že keď už sme sa raz vydali ozenili, nech sa o seba postarame sami. Oni nás vychovali a tým to končí. Mama má ten istý názor. Proste potrebujú svoj kľud. Prišlo mi to veľmi ľúto. Ja im pomáham aj keď som sa vydala ako môžem, či už finančne alebo prácou okolo ich domu. Ja som síce na materskej ale keď potrebujú peniaze, tak im poza mužov chrbát dám. Žijú len z jedného dôchodku. Mama bola celý život domáca, tak nemá nárok na dôchodok. Mame som kúpila túto zimu čižmy, otcovi detto. Keď sa im pokazila chladnička, poskladali sme sa so súrodencami na novú. Občas ich berieme na výlety, samozrejme platíme my. Keď mal otec dlh v zdravotnej poisťovni, my sme mu ho splatili. Každý deň im volám ako sa majú, mám ich proste rada a oni mi potom všetkom povedia, že kebyze sa rozvediem alebo nám vyhori byt, dvere máme u nich zatvorené. Maximálne na týždeň. Otec má 64 a mama 58. Sú zdravý ako ryby. Je mi to veľmi ľúto:(

veronika33
19. feb 2014

@augustovkaa brat im prepláca cestu, keď ho tých párkrát do roka prídu navštíviť?

alexandramaria
19. feb 2014

@augustovkaa
moja drahá, ja som normalne neverila, ze tvoja téma je prava. Ja ti poviem narovinu, oni absolútne nepotrebujú teba, toto spravanie nie je normalne. A ty mi prides s takými názormi jak keby si spadla z marsu. Teba trápi len to ze sa nebudes mať kam vrátiť? To ze ta okrádajú doslova ta netrápi? Ako normalne mi kypi žlč, ked citam tvoje vyjadrenia typu ja chudatenko.sak im narovinu povedz ze peniaze nemas a nedaas a ziadne výpočty za taxi nebudú, nakoľko to auto ste platili vy, tak nech moc nevyskakuju a su radi ze ho maju. Do prdele s takými rodičmi.
Pardon , ale som sa rozčúlila.

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@alexandramaria Asi si nečítala poriadne, ja im už pol roka peniaze nedávam. A už ani nebudem. Možno mám Iné názory ako väčšina, každý sme nejaký. Ja sa nehrám na chuderku, len mám problém povedať nie. Dnes som si zriadila sporenie v istej banke, radcej budem peniaze šetriť ako dávať im. A trápi ma najmä to, že sú ku nám chladný, keď nás nepotrebujú, sme im ľahostajný. A pritom dcéra ich veľmi ľúbi.

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@alexandramaria a všetko je pravda

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@alexandramaria ja nie som žiadne chudatko, keď mi mama povedala, že som chudera pred vtedy ešte snubencom, povedala som si dosť. Pobalila som si veci, sadla k snubencovi do auta a mame som len poslala sms, že odchádzam. Jasné, že sa mi ušlo pár skaredych nadávok. Niekoľko mesiacov sme sa nebavili, až keď som otehotnela, chcela som aby vnučka poznala babku a dedka a oni ju. Tiež som ich prišla pozvať na svadbu.

namornicka
20. feb 2014

@augustovkaa Viem si predstaviť aké to budeš mať ťažké radikálne zmeniť prístup, ale prekonaj sa a naozaj preruš kontakty, ono to fakt platí "zíde z očí, zíde z mysle". Uvidíš že časom ti budú menej a menej chýbať, bude sa ti ľahšie dýchať. Zavoláš raz za mesiac, pozveš na narodeniny, meniny ....... ak "nemajú" na benzín tak oslávite bez nich. O nejakú rodičovskú pomoc či podporu neprídeš pretože ju nemáš už ani teraz. Urob to pre seba, pre tvoje šťastie, pre tvoj dobrý pocit zo života. Pri stretnutí s nimi buď usmiata a veselá, keď sa bude schyľovať k hádke zmeň tému alebo sa nedaj do toho vtiahnuť. Nevadí že deti ich budú vidieť menej, koľko rodín žije v zahraničí alebo na opačnom konci krajiny a dedkovcov vidia 2 - 4 x do roka. Držíme ti tu všetky palce.

mamavera
20. feb 2014

@augustovkaa ty nemáš problém s rodičmi, ty máš naozaj problém sama so sebou, ako sa ti tu ž niekoľko žien snažilo naznačiť. Môže za to z časti aj tvoja povaha, ale najmä prostredie, v ktorom si vyrastala. To bolo absolútne choré, tvoji rodičia sú síce biologickými rodičmi štyroch detí, tváriacimi sa navonok, aká sú šťastná a milujúca rodina, ale tú rodinu sa im vytvoriť nepodarilo. Tvoja mama, ak je naozaj taká, ako ju opisuješ je jeden lenivý arogantný falošný človek, ktorý by mi nestál za to, aby som mu zavolala raz za mesiac. Tým, že jej voláš denne a preplácaš cestu preto, aby ťa mohli navštíviť, sa snažíš ich pozornosť kupovať. Neviem, či s tým niečo dokážeš sama urobiť. Tvoj sebavedomie bolo a je roky pošliapavané mamou. Ty jej nikdy zrejme nebudeš schopná povedať, keď do teba rypne, že tvoja sestra lepšie pečie, že akú má tvoja kamarátka super mamu -nenadáva, nerýpe, svoje deti zahŕňa láskou.....Buď rada, že si našla dostatok lásky v manželovi a v ďalších ľuďoch okolo seba, nehľadaj ju tam, kde nie je. Na rovinu slušne povedz rodičom, že sú u vás vždy vítaní, ale cestu im preplácať nebudeš a volať im denne nebudeš tiež, pretože si na MD a vlastne tým, že to robíš, ukracuješ svoje deti. Prepáč, ale mne táto téma tiež trošku pripadá ako vymyslená. Ak to tak nie je, želám ti more lásky od manžela a detí, od priateľov a veľa síl, aby si sa aspoň trošku zmenila z poslušnej ovečky na ženu sebavedomejšiu, ktorá si je vedomá svojej hodnoty.

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@mamavera ďakujem ale téma je reálna

renka40
20. feb 2014

@mamavera výborne si napísala. Vidím, že veľa zien tu má môj názor a kypí im žlč! Ja som jej to napísala sprosto,pravdu do očí... ale tu je škoda rečí.

ianitka
20. feb 2014

Precitala som celu temu a vsetky prispevky (aj tie, ktore situaciu dovysvetlili).
@augustovkaa tak odpoved na Tvoju otazku je, ze ano je to rodicovska laska, len "trosku" zdegenerovana, podmienena (budem ta mat rada,ak....)
a Ty v tom pokracujes nadalej, lebo si tu lasku snazis kupit, pre seba ako dceru, aj pre vnucata - nemyslim teraz na peniaze a hmotne veci, ale spravanim, postojom, snazis sa podsuvat,pokorit, len za cenu, aby ma mali radi, aby tu lasku prejavovali navonok...
Ja by som sa na Tvojom mieste fakt s tym snazila nieco robit - kvoli manzelstvu, kvoli detom, lebo fakt je, ze "nelubime ako chceme, ale ako vieme, nevychovavame ako chceme, ale ako vieme".

Zapisalo sa tu 10 stran, a nedovolim si Ta posudzovat, ale tak nejako mi v Tvojich prispevkoch zacina prejavovat spravanie Tvojich rodicov - mas nejake idealne predstavy a tuzby ako by ich spravanie rodicov malo vyzerat a snazit sa ich do toho dotlacit. Mozno som ina, ale radsej jeden prejav lasky,ktory je uprimny, ako navstevy, telefonaty, vyhlasenia o buducnosti, ktore su vynutene.

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@renka40 Keď je škoda reči, tak sa nemusíš vyjadrovať. Amyslim, že patrične kroky som už podnikla. Na tom čo som napísala nie je vymyslené ani mäkké f. A myslim, že na to všetko, co som prežila som celkom v pohode, nemám ani depresie. Veľa vecí ma baví.

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@ianitka možno máš pravdu, že svoj vzťah s rodičmi porovnávam s tým aké majú vzťahy s rodičmi kamosky. A smojimi predstavami o pomoci.

erickaa
20. feb 2014

@augustovkaa Uffff, mám dosť, kým som to prečítala... takže dosť bolo rozoberania, trocha života do toho "umierania". Si vlastne zdravá, šťastná, máš milujúceho manžela a deti. Si vlastne šťastný človek, ktorý ale za každú cenu si potrebuje komplikovať život a deptať sa. Daj svojim rodičom STOP! Žiadne telefonáty hlavne každý deň. Raz za týždeň na začiatok postačí. Odstrihni sa proste a začni žiť normálny život, nie si prispatá Maruška. Tvoja mama je silná káva, ale inú mať nebudeš. Takže si to prestaň pripúšťať, jedným uchom dnu-druhým von. Také blbé reči o tom, ktorá sestra lepšie pečie a ktorá lepšie vychováva deti, nech si nechá sama pre seba, nezaujíma ťa to a pravdu povediac, by mi to bolo proti srsti, aj keby to pravda bola. Proste neprípustné. V živote by som im ten benzín nepreplatila, veď auto ste im kúpili vy!!!!!!!!! Čo sa zbláznili dočista??? Veď prosím, nech nechodia...aspoň ťa nebude mať kto deptať. Preboha, dať si zaplatiť 25 km...to je sila. Veď sú toť za rohom. Tvoja veriaca mama evidentne nepochopila vieru a čo je to láska k blížnemu. Btw. ja som vôbec neni veriacia, ale jedna mamina tu pekne písala aj tie citáty. To sa mi páčilo. Takže šup kúpiť spomínané knižky, kopnúť do vrtule, pokecať s bratom prípadne, nech máš "spojenca". A veľmi ťa chválim za to, že si založila deťom to sporenie, to bol už prvý krok. A hlavu hore! Nečakaj hlavne, že sa tvoja mama zmení alebo to pochopí aspoň. Pravdepodobne nikdy. Ale to už nie je tvoja starosť, ale jej. Minimálne na tej smrteľnej posteli jej o možno dojde. 🙂

kiki68
20. feb 2014

ak bola mama cela zivot pani v domacnosti,tak sa neda cakat nieco,co by vyhovovalo dnesnej dobe. Vsetky zenske v domacnosti,co poznam su zaseknute vo svojom casopriestore a nemaju ponatia o tom,co je dnes,aky je zivot. Lebo to nikdy nevideli spoza okna a polievania muskatov. Od rodicov sa treba trosku odstrihnut,najma ak by zasahovali do kludu Tvojho zivota. Presne ako tu radia,ziadne denne telefonaty,naco sa radit o zivote s niekym,kto to vlastne ani nechce. A ten rozvod...to by sa videlo keby sa taka situacia stane, nastastie sa podla mna nema preco stat a tak to ostane iba v rovine teorie. By som trosku rodicom dala najavo,ze co a ako....lebo toto rodicovska laska nie je...
Matky si nevyberame,tak s tym sa len naucit nejak gazdovat ako to ide....

eeffka
20. feb 2014

@erickaa no nedojde, podla mna este na tej smrtelnej posteli sa dvihne a povie a poriadne drahu truhlu kupte nech v dedine vidia ze som si deti dobre vychovala... 😖

@augustovkaa cim viac citam, tym som presvedcenejsia ze neries rodicov ale seba, ty musis byt strasne ubity a ustrachany clovek, co povedia, preco ma nemaju radi, preco ja nemam sestra ma/da, mame brata ..... bla bla bla.... ako nechces ma? ok nechcem ta! cau a pa. Podlizovanim a podplacanim si nikoho lasku neziskas. Naozaj zacni riesit seba, ja si ani neviem predstavit ako moze niekto vyrast v tak ustracheneho jedinca, zena mas rodinu, deti... vies sa postavit za ne? co by si im povedala ak by prisli ze mami on ma nema rad ak mu nedam peniaze??? by si ho poslal kratkou cestou do riti, preco nechas toto robit so sebou.
Rodicov nezmenis, prejdi na formalne vztahy ako brat a bude klud. Som si ista ze on spi kludne a ma uplne dakde ci vasi maju alebo nemaju na seky. maju 2ruky? maju tak nech makaju

ppetinka
20. feb 2014

@augustovkaa tvoji rodičia sú silná káva... nečítala som ani všetky tvoje príspevky, ale je to strašné, ako ťa zneužívajú ... áno, zneužívajú ťa. Kúpite im auto, dávaš im peniaze poza manželov chrbát a oni si nakúpia TV a sedačku ??? Panebože, kde to sme ??? Príde mi to od nich ozaj sebecké. Pýtať peniaze na benzín, keď ťa prídu navštíviť ??? Mám pocit, že tá pupočníková šnúra sa trošku otočila - nejde od rodičov k tebe, ale naopak, preto je najvyšší čas im tú šnúru prestrihnúť a viac žiť svoj život. Radšej tie peniaze, ktoré im dávaš šetri deťom, nevolaj im denne, na čo to je dobré ?? Prečo by si ich mala sponzorovať donekonečna ? Pomáhať rodičom treba, to áno, ale nie nechávať sa využívať. Ozaj to nie je normálne :/

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@erickaa Jasné, nebudem sa v tom rýpat. Čo bolo, bolo. A keď nabudúce povie, že sestra je lepšia kuchárka ako ja, len sa usmejem. Ona rada porovnáva nás súrodencov. Vždy má jedného obľúbeného a jeden je čierny peter. Sestra je pýcha rodiny, lebo je Ing, dobre pecie a dáva rodičom veľa peňazí. Čierny Peter bol najstarší brat, lebo ich nepodporoval. Ale mne je už jedno, kde ma zasksatulkuje. Nebudem sa doprosovat. Ja si dobre rozumiem so všetkými súrodencami.

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@kiki68 No veď to, mama nevie aká je realita. Chodí iba do kostola a potravín.

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@eeffka Ja sa viem postaviť za svoju rodinu. Mama nemá rada môjho muža, pretože je ateista ale ja som sa pred pár rokmi voči nej postavila a povedala, že ja ho milujem a zoberiem si ho. Mama má voči nemu rešpekt, lebo on sa jej nebojí.

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@eeffka A manžel sa smeje, že keď bude umierať môj otec opýta sa maminy: umieram, môžem?

eeffka
20. feb 2014

@augustovkaa a ty nie si clen tvojej rodiny??? tak sa postav sama za seba a zacni zit podla svojho nie podla predstav svojej maminky. furt tocis len o kostole, ateista, budhista to je snad uplne fuk...
precitaj si poslednu vetu po sebe.
mama ma respekt lebo sa jej neboji !!!

prestan sa jej bat aj ty a mas po probleme.

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@eeffka Asi to bude v tom, že sa jej podvedome bojím doteraz.

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@eeffka Ja netocim o viere účelovo, ale ako príklad, že som sa jej párkrát postavila.

kiki68
20. feb 2014

treba sa veru mamy prestat bat,mas stastie,ze mas muza akeho mas, lebo mam dojem,e vsetci okolo maminky skacu ako take poslusne veverky,len aby zle nebolo a nechala sa jej ta dogma. No a otec ako jej manzel je uz podla mna rezignovany a ochoceny,takze proti nej nikdy nepojde. Mala som podobnu babicku...veru moja mama na to dosla az v 50tke,ze ma byt nezavisla bytost a nebat sa jej...ze dovtedy mama pojedala antidepresiva a furt sa trapila nemusim hovorit,lebo chcela by dobre bolo a hlave,aby sa rodicom pacilo. Babka bola tiez silna katolicka,ci jak to nazvat, no pouzivala to ako zamienku,ze s dobrym krestanom sa neda hnevat. Potom som prisla ja a ja som sa jej nebala. Potom sa jej prestala bat aj moja mama....ale len ciastocne.

namornicka
20. feb 2014

@augustovkaa Ale už si urobila dva kroky k úspechu. Prvý, že si si to celé uvedomila a pomenovala, čiže vieš s čim bojovať. A netajíš, že máš z toho obavy a že to nebude ľahké. A druhý, že si deťom založila sporenie. Tak snáď už kroky späť nepodnikneš, bolo by to škoda.

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@kiki68 Áno, priznávam, že keď sa mama rozčúli bojím sa jej aj keď som dospela. Keď sa niečo opýtam otca, odpovie že bude tak ako povie mama. Mne to nie je smiešne, ale muž sa na tom úprimne smeje. A mama môjmu mužovi dokonca vyka🙂

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@namornicka Áno, konečne som niečo aj urobila. Mama sa mi od hádky neozvala, uvidíme čo bude ďalej.

augustovkaa
autor
20. feb 2014

@kiki68 Asi som podobná ako bola tvoja mama.

jania023
20. feb 2014

@augustovkaa vies ono to nieje jedno preco sa clovek rozvedie..Ver tomu ze keby ta rodicia videli ze manzel je opilec a mlati teba aj deti tak by vraveli inak..Taketo reci typu ze u nas by si mala dvere zatvorene je iba v takom pripade ze manzelka sa urazi na manzela a zbali seba a proste zdubka ku rodicom trucovat..
Pamatam sa ze moja mama nam opakovala neustale ze ked ostaneme tehotne a nebudeme vidate ze nas vihodi z bytu 😀 No a ked som jej oznamila ze som tehu a samozrejme ze vidata som nebola tak sa nezmohla na ziadne vyhrazky ci vyhadzov..bola rada ze to ako tak zvladam..Boto sice len plany poplach ale to nemohla vediet..Takze vidis rodicia toho nahovoria svojim detom ale ked pride na najhorsie tak je to uz o inom 😉

erickaa
20. feb 2014

@augustovkaa prístup tvojho muža sa mi páči, mala by si to skúsiť aj ty... proste sa na mame zasmiať. 😀 Mávnuť rukou a žiť svoj život podľa svojich predstáv 🙂 V dospelosti sa báť rodičov, to si neviem predstaviť..čo ťa vybijú? Ale mám tiež jednu kamošku, čo sa bojí doteraz svojho otca a to už má 32 rokov. Mne to príde hrozne smiešne.. nechce si pred ním zapáliť cigaretu,dáva si žuvačky, len aby otec nevedel,že fajčí..hehe. FAjčí už 15 rokov.ehm.