icon

Je v poriadku prerušiť kontakt s vlastnými rodičmi?

12. máj 2025

Nikdy som si nemyslela, že budem musieť riešiť niečo takéto.

Odkedy som sa stala mamou, moje vzťahy s rodičmi sa začali meniť – najmä s mojou mamou. Neustále zasahovanie do výchovy, ponižovanie pred deťmi, manipulácie typu „keby si bola normálna, tak nás nenecháš samých“... a najmä ten večný pocit viny, ktorý sa vo mne zasa prebudil po rokoch.

Niekoľkokrát sme sa pokúšali o normálnu komunikáciu, no zakaždým to skončilo výčitkami alebo citovým vydieraním. A tak som urobila niečo, čo ma desí – prerušila som kontakt.
Neviem, či som to spravila správne, no viem, že momentálne mi je pokojnejšie.

Má niekto podobnú skúsenosť?

Je podľa vás v poriadku odstrihnúť sa od vlastných rodičov, ak nás to psychicky ničí?

bonboniera
12. máj 2025

Presne tak, nevieš deň ani hodinu svojej pominuteľnosti a preto nestrácaj zbytočne čas a nervy a nenechaj sa deptat len za to, ze je niekto tvoja rodina. Kedy to bol cudzi človek, nenechas si takéto správanie, tak prečo od niekoho kto ti je rodina?

ema22270
12. máj 2025

Je to v poriadku, pokial su tie vztahy fakt zle toxicke, citis sa zle kvoli nim - ja ta s otcom nekomunikujem - jedine ked by sa nieco vazne ohladom mamy dialo, tak mu budem volat. Ani so sestrami - s jednou to nie je mozne komunikovat s druhou sa aj snazim niekedy, ale vzdy to skonci rovnako a tiez sa mi zije ovela lepsie bez nich. Mam svoju vlastnu rodinu manzela a 2 deti a je pre koho zit.

zmrzlinka2021
12. máj 2025

Určite nie. Treba minimalizovať stretnutia, dvakrát do roka hodinová návšteva ale odstrihnúť nie.

efka77
12. máj 2025

Myslim ze nikto z nas nevie posudit ci ano alebo nie v tvojom konkretnom pripade.
Ja som za sancu a snahu o napravu. Ale pokial je osoba natolko toxicka ze sa to jednoducho neda a velmi kontaktom trpis, nikto ta nemoze nutit kontaktovat sa. Aj vlastny rodic vie totalne znicit zivot svojmu dietatu,vtedy to treba ukoncit. Mas pravo zit stastny a spokojny zivot. Drzim place

terezka1947
12. máj 2025

Rozmýšľam,že čo všetko a kto všetko sa dá ospravedlniť tým čarovným "toxický".
Lebo stačí,že mi niekto protirečí,nedajbože povie iný názor,je to toxický človek,ubližuje mi.
Neviem,ale to by museli byť neskutočne vážne veci,aby som odstrihla rodičov.

sova7
12. máj 2025

Urcite áno. Je to dobry krok. Tvoje deti potrebujú mamu ktorá je v pohode a ty si určite urobila všetko čo si vedela. Neslo to tak si sa zariadila tak aby ti rodicia neublizovali. Ak sa cítiš dobre v pohode uľavilo sa ti aj keď ťa to desí je to dobrý krok. Nikto nemusí udržiavať vztahy ktoré ho nicia. Ani s rodicmi. A vydrž nenechaj sa zase vtiahnuť do vzťahu ak ti je takto lepšie. Nikomu nemusíš nič vysvetľovať.

sova7
12. máj 2025
@terezka1947

Rozmýšľam,že čo všetko a kto všetko sa dá ospravedlniť tým čarovným "toxický".
Lebo stačí,že mi niekto protirečí,nedajbože povie iný názor,je to toxický človek,ubližuje mi.
Neviem,ale to by museli byť neskutočne vážne veci,aby som odstrihla rodičov.

@terezka1947 asi to tak aj bolo že ju dostávali do vážnych stavov pocitov viny a podobne a urobila dobre. K tejto téme by sa nemal vyjadrovat niekto kto má s rodičmi bežný ok vzťah s bežnými spormi. Niekedy je to ťažké ale ina cesta ako odstrihnúť ľudí aj blízku rodinu nie je ak sa nechceme nechat úplne znicit

sova7
12. máj 2025
@zmrzlinka2021

Určite nie. Treba minimalizovať stretnutia, dvakrát do roka hodinová návšteva ale odstrihnúť nie.

@zmrzlinka2021 a keď ťa na tej hodinovej návšteve rozoberú tak že nevieš potom aj niekoľko dní fungovať? Aj také sa stáva. Ja som otca nevidela a nebola s ním v žiadnom kontakte cez desať rokov až kým zomrel a neľutujem. Nič lepšie som urobiť nemohla

bystrozraky
12. máj 2025

Nech to je akokoľvek, toto ti určite pomôže... počúvaj to, kým to nebudeš vedieť naspamäť (ma to 4 minuty): https://www.facebook.com/share/r/1B7pLTWWJS/

kikappp
12. máj 2025
@feuille

Divne. Nečuduj sa keď teba aj tvoje deti vydedia.

@feuille vydedit sa len tak nedá

zmrzlinka2021
12. máj 2025
@sova7

@zmrzlinka2021 a keď ťa na tej hodinovej návšteve rozoberú tak že nevieš potom aj niekoľko dní fungovať? Aj také sa stáva. Ja som otca nevidela a nebola s ním v žiadnom kontakte cez desať rokov až kým zomrel a neľutujem. Nič lepšie som urobiť nemohla

@sova7 začnú riešiť, upozorním, pokračujú, vstanem a papa... Vidíme sa o pol roka. Ty dávaš hranice

marca12
12. máj 2025

Nedokazem povedat,ci je to v poriadku. Tiez mam rodicov tazkej povahy,mama je hrozna povaha,ktora uz hranici s nejakou diagnozou. Ale nedokazala by som prerusit kontakt s nimi. Naucila som sa byt asertivna a nebrat si ich reci k srdcu. Keby som sa aj odstrihla,nemala by som pokoj na dusi.

kris_tin257
12. máj 2025

Áno ja mám takú skúsenosť, bude to rok čo s mamou neudržiavam kontakt, a žiaľ ale je to tak cítim sa šťastnejšia mám viac kľudu v živote som vyrovnanejšia a cítia to všetci v rodine 😊

terezka1947
12. máj 2025
@sova7

@terezka1947 asi to tak aj bolo že ju dostávali do vážnych stavov pocitov viny a podobne a urobila dobre. K tejto téme by sa nemal vyjadrovat niekto kto má s rodičmi bežný ok vzťah s bežnými spormi. Niekedy je to ťažké ale ina cesta ako odstrihnúť ľudí aj blízku rodinu nie je ak sa nechceme nechat úplne znicit

@sova7 lenže v dnešnej dobe je už otázkou,čo je to bežný vzťah.
Keď pozriem MK,ktokoľvek má iný názor ako ja,je toxický.
kam sme sa dostali ako spoločnosť?
Určite sú speci situácie v rodinách,ale odstrihavat sa od najbližšich je veľmi vážne rozhodnutie. Treba to naozaj zvážiť....

solvina88
12. máj 2025
@irusa

ak by som mala riešiť ako ty, tak už nekomunikujem 20 rokov.... podľa mňa v poriadku to nie je , hoci viem, že 95 % nebude so mnou súhlasiť, preto nebudem ani odpovedať na prípadne útoky...vždy treba mať na pamäti, že sme pominuteľní a nikto nevie miesto ani hodinu...podľa toho sa riadim celý život....

@irusa tak toto je rada uplne o h...e (nicom) kazdy ma pravo na vlastny zivot a vychovavat svoje deti podla svojho uvazenia...nechat sa urazat a ponizovat mojich rodicov pre mojimi detmi? Radsej dovidenia a ak ani po case nebude normalnej reci tak bohuzial...je to bohovsky tazke ale nakoniec ma clovek taky spokojny a kludny zivot, ze je to na neuverenie..

feuille
12. máj 2025
@kikappp

@feuille vydedit sa len tak nedá

@kikappp prerušenie kontaktu je dôvod

kikappp
12. máj 2025
@feuille

@kikappp prerušenie kontaktu je dôvod

@feuille nieje to take jednoduché,tam sa to posudzuje ,či ten poručiteľ rodic ,sam nevyvolal spravanim to ,že vzniká taka situlacia ,ze sa napríklad v tomto prípade nenavstevuju .
Véd si zober dcéra sa celý život stará o matku napr. Ku sklonku života začne tu matku iný súrodenec ovplyvňovať vo svoj prospech,ubližujú dcére a matka ju neprávom vydedi .Kde by bola potom spravodlivosť.
Snáď sa nenechá terorizovat nikto .

maya_hi
13. máj 2025

Áno, vzdialila som sa. Nedávno mi zomrel otec a je mi ľúto že tie roky sme prežili takto. Ale nie je mi ľúto, že som to urobila. Nič by sa z ich strany nezmenilo. Moja sestra s jej deťmi pažravo "zhltla" pozornosť mojich rodičov na celé roky. A bolo to tak až doteraz. Rodičia si nič neuvedomili. Je to smutné, ale nič s tým neurobím. Teraz sestra bojuje s psychickou manipuláciou mamy a ja som úplne nad vecou. Dokážem sa od toho odosobniť. Pochopila som to už dávno. Otcovi som odpustila a nechala to za sebou. A verím, že aj on nakoniec pochopil. Všetko bolo tak, ako malo byť a aj teraz je všetko tak ako má byť. Každý zožne, čo zasial.

karolinakr
13. máj 2025
@mondolina

@karolinakr
presne tak. a je jedno či to je kamarátka, mama, otec, sestra, brat...

@mondolina nevieš prosim ťa nahodou, ako sa vola typ človeka, čo ťa stale spochybňuje? neviem to vygoglit, je to nejaka diagnoza a taktika, ako zlomit druheho človeka a robi sa to vedome, teraz si nespomeniem, kde som to čítala..

sova7
13. máj 2025
@terezka1947

@sova7 lenže v dnešnej dobe je už otázkou,čo je to bežný vzťah.
Keď pozriem MK,ktokoľvek má iný názor ako ja,je toxický.
kam sme sa dostali ako spoločnosť?
Určite sú speci situácie v rodinách,ale odstrihavat sa od najbližšich je veľmi vážne rozhodnutie. Treba to naozaj zvážiť....

@terezka1947 myslím že každý čo toto ťažké rozhdnutie urobil vie prečo. Od rodičov sa odstrihnúť nie je len tak a skôr ľudia udržujú aj veľmi náročné vzťahy ktoré im nerobia dobre ak niekto dokáže vzťah ktorý ho taha dolu obmedziť alebo ukončiť na to musel byť vážny dôvod. Nevrtala by som sa v tom. Ak jej je teraz lepšie psychicky bolo to správne rozhodnutie

terezka1947
13. máj 2025
@sova7

@terezka1947 myslím že každý čo toto ťažké rozhdnutie urobil vie prečo. Od rodičov sa odstrihnúť nie je len tak a skôr ľudia udržujú aj veľmi náročné vzťahy ktoré im nerobia dobre ak niekto dokáže vzťah ktorý ho taha dolu obmedziť alebo ukončiť na to musel byť vážny dôvod. Nevrtala by som sa v tom. Ak jej je teraz lepšie psychicky bolo to správne rozhodnutie

@sova7 súhlasím,už autorka vie

lea513
13. máj 2025
@majah212

samozrejme, to že sú rodičia im nedáva právo ta psychicky ničiť. Držím palce aby ste to zvládli ako rodina 🙂 a reči, že sú to tvoji rodičia a mala by si im byť vďačná atd. ani nepočúvaj, pretože ak sú to rodičia, tak dbajú na zdravie vlastných detí, ľúbia ich, podporujú a neničia, nevydierajú, nemaniplujú a pod.

@majah212 Ano tak by to malo byt. Rodic by nemal ublizovat dietatu. A pokial to robi vedome, je uplne v poriadku prerusit kontakt...

pipistrel13
13. máj 2025

z mojej skusenosti,nateraz je to uplne v poriadku,pretoze ti ublizovali,deptali ta a isto sa to prenasalo do kazdodenneho zivota a ak citis pokoj,je to teraz spravne rozhodnutie..
my to mame s manzelovi rodicmi,8rokov boja,deptania,my v nervoch,nepokojni,deti nestastne tiez az sme sa rozhodli,ze staci,velakrat pauza 3mesiace a po tom zase to iste...
Tak sme to odstrihli,aj s terapeutkou sme to riesili,vyse 2 roky nic,deti ich nechceli a my sme zistili aki sme zrazu pokojni,ako je manzelovi dobre,nema nervy,nie je stale nahnevany a pod.
Ale casom sa ta zlost na nich za to vsetko zle co nam urobili,nejako u nas premienala a zacalo nam dochadzat,ze su to rodicia a ze do istej miery je mozne udrziavat kontakt a hlavne mna desilo,aky davame priklad detom,ze niekoho uplne zahodime...
Sem tam manzel napise sms rodicom,ked ich stretneme (byvame v rovnakej dedine) slusne odpovieme,nic specialne,ziadne vrucne vztahy,ale teraz to takto uz dokazeme
V minulosti si to neviem predstavit a pre to vravim,ze nateraz si sa rozhodla spravne,len nikdy nezatvor dvere navzdy,lebo ono to vlastne rozoziera sameho cloveka.
Ale su aj teke situacie,ze naozaj nie je mozne ani len maly kontakt mat,ale to uz su skor alkoholici,psychosi a pod.

mara66
15. máj 2025

Áno, je to v poriadku, veď ťa psychicky deptali.

purple_wolf
15. máj 2025

ja som to spravila este pred svadbou a uz roky pred nou som mala obmedzeny styk ... ide o tvoj zivot a tvoje stastie... bohuzial vlastna krv je niekedy ten najvacsi nepriatel s akym musis vo svojom zivote bojovat

zana147
16. máj 2025

Áno je ja som sa ostrihala od vlastnej matky, dokonca na žiadosť mojich detí. Neustále klamanie , manipulácia, všetko čo sme spravili bolo zlé, prekrútené a koniec nastal keď si " požičala peniaze" . Máme pokoj a kľud a nebojím sa čo bude keď príde aký prúser zas vyrobila.

lea513
16. máj 2025
@purple_wolf

ja som to spravila este pred svadbou a uz roky pred nou som mala obmedzeny styk ... ide o tvoj zivot a tvoje stastie... bohuzial vlastna krv je niekedy ten najvacsi nepriatel s akym musis vo svojom zivote bojovat

@purple_wolf To mas pravdu. Niekedy sa mi rozum zastavi nad tym ked niekedy rodic akoby nemal sebareflexiu. Clovek urobi aj to co by nemusel, nedocka sa vdaky v rodine a este su aj nanho dalsie poziadavky...🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

mimzy123
21. máj 2025

Ja to mám tak podobne. Som v štádiu, keď rodičov už nemôžem vystáť. Ked som sa to snažila riešiť už pred rokmi, úplne to ignorovali a robili stále to isté. Teraz mi už mama vyhadzuje na oči koľko oni prispeli na našu svadbu, že koľko krát mi prišla postrážiť dieťa, uráža stále manžela. Tak ju už nevolam strážiť, všetko od nej odmietam, nechodím k nim. Je to však stále horšie a horšie lebo bývame blízko. A vôbec nevie čo s nimi mám robiť, aby to konečne pochopili.

sisska96
21. máj 2025
@mimzy123

Ja to mám tak podobne. Som v štádiu, keď rodičov už nemôžem vystáť. Ked som sa to snažila riešiť už pred rokmi, úplne to ignorovali a robili stále to isté. Teraz mi už mama vyhadzuje na oči koľko oni prispeli na našu svadbu, že koľko krát mi prišla postrážiť dieťa, uráža stále manžela. Tak ju už nevolam strážiť, všetko od nej odmietam, nechodím k nim. Je to však stále horšie a horšie lebo bývame blízko. A vôbec nevie čo s nimi mám robiť, aby to konečne pochopili.

@mimzy123 ak máte toľko peniaze, by som vrátila tu sumu koľko dali na svadbu. Normálne by som položila cash na ich stôl

margotka17
22. máj 2025

Ja ti napíšem len za seba. Neviem si to ja ani predstaviť, síce moji rodičia už neziju, ale patrí im moja vďaka a všetka česť, ako má vychovali. A áno, občas aj mňa kibicovali, že to, že tento, ale nikdy to nebolo tak, že by ma niečo také napadlo, prerušiť kontakt. Zrejme v tvojom prípade to už hranicilo so zdravím a ty si zvolila túto cestu. Ja by som skôr obmedzila kontakt, aj keby mi vyzvanali na mobil, zdvihla by som len občas. Reči typy ty by som zatrhla hneď a riešila by som to len krátkou zdvorilostnou návštevou typu kávička a čau mami, nemám čas, idem tam a tam.