icon

Je vhodné oslovovať svokru pani?

10. máj 2022

Este nikdy som svokru neoslovila, a kedze jej vykam je mi blbe ju oslovit menom. Mozem ju oslovit pani? napr. -pani donesiem Vam nieco na pitie?

anjelicek26
10. máj 2022

Ano samozrejme, ze by som to navrhla po desat (!!!!) rokoch, co ju poznam... Na veku by mi absolutne nezalezalo, ved celemu okoliu sa to musi zdat divne, ze jej nepovies po mene. .

andrea_82
10. máj 2022

ja som svoju svokru už pred svadbou začala oslovovať ako môj muž - volám ju mama, ale vykám jej. Priateľka môjho brata mojej mame tyká a oslovuje ju menom, normálne sa jej opýtali, ako ju má volať. Keď sme sa o tom, že jej tyká, rozprávali s mojou svokrou, povedala mi, že veď aj ja jej môžem tykať. Uzavrela som to ale tak, že by to bolo čudné, keby som jej zrazu po 20 rokoch začala tykať, tak sme zostali pri vykaní.

a_alexandra_a
10. máj 2022

@anjelicek26 Ja napríklad nevidím nič zlé na vykaní so svokrovcami. Mne napríklad príde čudné tykať si s nimi. A už je maximálne nevhodné povedať svokre, že toľko sa poznáme a netykáme si... to už je úplne cez...

tosomja
10. máj 2022

Moja mama môjmu už ex na svadbe povedala, aby ju volal mama. Ale vykal jej, samozrejme.
Mne svokra nepovedala nič také, tak som sa vyhýbala osloveniu. Až po rokoch sa jej moja švagriná opýtala, že prečo ju nevolam mama, ako ona. Kývla plecom, že nevie. Potom prišla za mnou, že tak tykaj mi aj ty, aby si nebola ako čierna ovca, odmietla som. Ale ani raz som jej nepovedala mama. Neskôr keď sa nám narodila dcéra, tak som cez ňu oslovovala, že povedz babke nech mamke dá vodu atď 🤣

mijunik
10. máj 2022

Môj manžel mojim rodičom vyká a oslovuje ich mamina, tatino (ako ja, ibaže ja svojim rodičom nevykám). Ja svokrovcom tiež vykám a oslovujem ich (keďže máme deti) babička, deduško. Kým sme deti nemali (1 rok od svadby), ani neviem, ako som ich oslovovala; asi teta, ujo. Svokre som, myslím, povedala aj “teta mamina”. Ale ja mám zlatých, srdečných svokrovcov, s komunikáciou nie je žiaden problém.

luccija
10. máj 2022

@anjelicek26 nepatrí sa, aby ona navrhla tykanie.To mala spraviť svokra.
Ináč tiež nerozumiem po 10 r toto riešiť.Ved hovor neutrálne kde ste boli, prinesiem Vám....určite nie pani a ja som svokru nikdy neoslovila ani menom, ani, že babka.

anjelicek26
10. máj 2022

@a_alexandra_a tak cudne ako cudne, je to bezne si tykat. A nejako zacat musi, ked to svokru po tolkych rokoch samu nenapadlo...ako keby bola furt "cudzia" pre nu.

viestta
10. máj 2022

Za 10 rokov si ju neoslovila? Už to mi príde choré. Moju svokru oslovujem babka alebo mama a vykam jej. Môj moju mamu tiež oslovuje babka a vyka jej. Keby, použijeme oslovenie pani, asi ich obe vyvráti.
A áno máš v istej veci pravdu, k vykaniu patrí pani a priezvisko, ale nie v rámci blízkych vzťahov a rodiny. Ak svokra nie je babka, tak ju oslov Mama, dáte si kávu? Je síce pravda, že to nie je tvoja mama ale je to mama tvojho muža, čiže tam to nie je nič, čo by ti malo krivit kolená.

tosomja
10. máj 2022

A ináč, priateľovi rodičia mi aj po 4 rokoch vykaju. 🙄 Hoci som im päťkrát povedala, nech mi týkajú, tak jeho otec prvý deň ahoj, daj, poď...a vyspal sa z toho a zase dobrý deň, podajte mi, urobíte mi...🤔 Ale oni sú takí namyslení trošku 😬

janickacrazy
10. máj 2022

@anjelicek26 ja si tiež so svojou svokrou vykám, poznáme sa 13 rokov, proste tykanie má navrhnúť ona, ked nenavrhla, budem jej vykať dalej, moj muž si s mojou mamou tyká už dávno, ale to navrhla mama

jennky13
10. máj 2022

a co takto mama ? - to svokrovci odo mna chceli automaticky a moji rodicia od manzela. Tiez to odkladal a potom mu to bolo blbe, ale cim skor zacnes, tym lepsie . Najlepsi je vzdy uprimny rozhovor. Ved jej povedz, ze ti je luto, ze za 10 rokov si nenabrala odvahu spytat sa ako by si ju mala oslovovat.

janickacrazy
10. máj 2022

@jennky13 napr. mne to jednoducho nejde z úst svokre povedať mama, proste mama je len jedna, mne to príde divné, ja skor menom alebo babka

maribell
10. máj 2022

Pokiaľ máte deti tak najjednoduchšie je oslovovať ich babka a dedko .. 👍

katulienocka999
10. máj 2022

Ja moju oslovujem teta a uplne v pohode 😊 teda väčšinou neutrálne ale ked tak teta ako sa mate a tak 😁 krstným mi to príde cudne a pani je tiez, najma ked sme manzelia a rodina

katulienocka999
Autor odpoveď zmazal
nikdenikto
10. máj 2022

Ja moju tiež nijako neoslovujem ale napríklad môj muž hovorí mojej mame Svokruš dáte si kávu alebo Jani date si kávu? My sme ale mladá rodina (mama ma mala v 17r, teraz mám 28 takže ma ešte ďaleko do 50ky) a milión krát mu navrhla tykanie ale on nechce.

tomikejt
10. máj 2022

Švagriná oslovuje moju mamu, čiže jej svokru, teta.

coccinellaseptapunktata
10. máj 2022

Moja sestra oslovuje svokrovcov, svokor a svokra. Lebo veď to aj sú, čiže je to neutrálne, nemôžu sa uraziť a je to oslovenie. Majú aj dieťa a stále je to, "svokra dáte si kávu?" čiže aj toto je cesta 🤷‍♀️
Ja svoju mama alebo babka, ale ja to mám ako formalitu pre pokoj v rodine, keďže my spolu bývame.

kat_
10. máj 2022

@ivkaaaaa mam to uplne rovnako, vykam, ale vlastne nijako neoslovujem 🙂))

lintu
10. máj 2022

Odkomunikovat to este mozes nejak cez manzela alebo zobrat si priklad od niekoho ineho v rodine. Vsade su ine zvyky.

sojorez
10. máj 2022

Tak ju oslov "mama, date si..." Moj oco tak cely zivot babke onikal, s oslovenim mama. Ak sa Ti to prieci, ze mamou volas len tu svoju, oslovuj ju menom a vykaj alebo sa spytaj, ako oslovovat. Pani sa mi zda nevhodne. Ja som si so svokrou tykala a oslovovala menom uz pred svadbou, ona bola taka slobodna dusa, svokrovi som do svadby vykala a neoslovovala a po svadbe a narodeni vnucky tykala s oslovenim dedo.

evkamotka
10. máj 2022

Oslov ju mama a vykaj

tojada
10. máj 2022

Ak máte deti, môžete ju volať babka, v okolí je to vrodinách zvykom.

terezka1947
10. máj 2022

No,za 10r neoslovil nijako svokru,to už je na zváženie. A dosť divné.
Tiež som svokrovi vykala a aj keď ťažko mi to išlo z úst,oslovovala som ho otec.
Otec,dáte si?alebo iba vykala. Ale niekedy je potrebné to oslovenie.

evica17
10. máj 2022

Ja som ju zatial neoslovila, akosi to nebolo nutne. Pred muzom ju volam tvoja mama a pred ostatnymi vacsinou teta, alebo muzova mama.
Ale uz sa mistalo, ze ti ktori ju poznaju boli az zhrozeni ze preco ju volam teta a nie mama, tak pred nimi ze muzova mama.

janko77
10. máj 2022

Jooj to nie pani, neviem si predstaviť že by som tej mojej povedala pani, chvála Bohu mame super vzťah ale odkedy sú deti je to jednoducho babka,do vtedy som sa vyhýbala osloveniu mama😁🤦 Môj muž si zasa tyka s mojou mamkou však on má 43, mamina 60 majú perfektný vzťah človek keď ich niekedy počúva jak pubertiaci 😂😃

trema
10. máj 2022

A preco ju neoslovujes svokra?

beronsche
10. máj 2022

mne to pride zvlastne sa cele roky vyhybat priamemu osloveniu, ved to nie je cudzia osoba, nemohla by som..
Svoju volam mama/babka, ako kedy, tykame si.
Ani argument, ze mama je jedna u mna neobstoji, lebo oslovit takto svokru nijako nedegraduje vlastnu mamu..
Ale zase chapem, ze nie kazda svokra je neveste blizka, ako u nas, takze to moze byt neprijemne..

Autorka - tak si predstav, ako sedite viaceri a ty povies svokre - pani, date si kavu? Este stale ti to nepride absurdne? Ci to povies, pani XY?

mandzula
10. máj 2022

Rovno sa jej opytaj, ako by sa jej to pacilo, a mas po starostiach. Ja moju volam babka blazniva, ale my mame super vztah, ona ma vola neviestka.🙂

lucia851
10. máj 2022

Ja jej hovorím babka lebo už máme syna tak jej hovoríme všetci babka. Ona chcela aj aby som jej hovorila mama ale to ja nedokážem keďže svoju mamu mam.