Je zlé žiadať pomoc od rodičov?
Ahojte tak na úvod opíšem situáciu aby ste boli v obraze... s partnerom sme sa rozišli, mame spolu malé dieťa. Nechal mi čas a nechal nás bývať ešte uňho kým si nenájdem prácu. Prácu som si našla, budúci týždeň si len upresnime veci ohľadom práce čo a ako, chcela by som robiť na skrátený úväzok keďže finančne by mi to vyšlo všetko v pohode. Lenže je tu problém že jasle ešte niesu otvorené, volala som tam a vraj sa mám informovať začiatkom júla. Keďže malá by tam šla po prvý krát tak samozrejme ju tam hneď nemôžem nechať pól dňa ale vyskúšať len na skúšku nejaké 2-3 hodiny aspoň v prvé dni aby sa oťukala. A tu nastáva hlavný problém ja do prace už potrebujem nastúpiť, mamu som požiadala o pomoc či by mi v júni a v júli možno dva týždne ešte pomohla s malou. Mama nerobí, je doma čiže som rátala s jej pomocou... a keďže by som robila len na polovičný tak by to aspoň bolo menej ako 8 hodín... ale odmietla, nepostráži mi malú.. ja rozumiem že to nieje jej povinnosť, aby ste si nemysleli že ju chcem len tak využiť k decku.
Myslite že som naozaj chcela tak veľa od nej ?
@loginexistuje ...na niektorych frontoch sa fakt neoplati bojovat..alebo inak, kde nic nie je ani smrt nezoberie
@puklica13 no tvoje deti sa na svet nepýtali a tak nechápem čo sa tu ohradzas tým, že si im utierala zadok, bolo to tvoje rozhodnutie a tvoja následná povinnosť a plus ty si myslíš, že akože keď si im ty zabezpečila utieranie zadku a potom si sa v dospelosti na ne vykaslala, lebo ty sa predsa nejdeš zodrať, tak oni sa akože majú pre teba zodrať? Neboj sa ak budú mať dosť rozumu, tak ti nájdu pekný starobobinec (to jediné je ich povinnosť) a tam ťa možno raz mesačne prídu pozrieť. Ty si si deti urobila asi nato, aby sa mal kto o teba starať, žiadna pomoc a ochota tu pre ne byť. Som rada, že nemám takú mamu, ktorá len nastavuje ruku a myslí si, že je moja povinnosť sa o ňu starať aj keď je to sebecká trúba.
@puklica13 nikto nechce od jej mamy aby sa teraz isla zodrat, chce od nej pomoc pocas dvoch mesiacov aj to nie cele, to je taky strasny problem. Neziada od nej aby sa jej o dieta starala denno denne 24h v tyzdni, nedramatizuj to tak.
..nerozumiem postoju niektorych prispievateliek, ze je to vlastne ok, ak autorke nechce matka pomoct, lebo to nie je jej povinnost.. Ide tu predsa len o obmedzenu, presne urcenu dobu, pocas ktorej bola poziadana o pomoc, nie o dlhobobu zalezitost... a ano, stara mama ma na to plne pravo to odmietnut, ale podla mna, je to dobre svinstvo odmietnut pomoc vlastnemu dietatu..
Ale tak, zrejme som ovplyvnena vztahmi vo vlastnej rodine - moja takmer 80r babka by mi dieta s radostou strazila (ano, uz by som to nechcela, bolo by to na nu vela, ale ona by sa urcite podujala..), ani moji vyse 60r rodicia by s tym tiez nemali problem..
Atorka prispevku - drzim ti palce, nech to zvladnete!
@0kristina0 ja som to pisala vseobecne..dost casto sa to tu rozobera, je x tem kde baby pisu ako im nepomaha svokra mama...a vies je ze zvlastne..x bab tu place ako to nezvlada ale pritom to iste chcu od o +-30rokov starsej osoby..
@777januska777 vobec si nepochopila co som tym chcela povedat.. Len mi proste vadi ako sa tu vsetky navazate do zeny, o ktorej nic neviete len preto ze dcera pise aka je , ze je doma a mala-mohla by ale neurobi a uz je z nej sebecka zenska...pritom to cele moze byt uplne inak..
K ostatnemu sa ani nejdem vyjadrovat, nemas elementarne pravo sa vyjadrovat k mojej lssme l mojim detom
@puklica13 nemyslím si, žeby tu bola až taká diskusia a žeby sme tu na babičku nadávali, keby sa tu niektoré prispevatelky nezastávali jej rozhodnutia a tvrdili by, že je to len jej právo a že je to fajn, že sa tak rozhodla a dcéra sa nemá čo na ňu hnevať. Myslím si, že to väčšinu báb pobúrilo pomaly viac ako príspevok.
@puklica13 tak sa nevyjadruj vseobecne ale vykadruj sa ku konkretnej situacii lebo tejto temy sa to vobec netyka. Predstav si, ze su aj lenive matere a svokry a su aj take co by sa rozdali, autorka ma jednodnoducho smolu.
@0kristina0 ty si presne vyjadrila, že sú aj také a aj také babičky...
Prevažná väčšina rieši na základe tohto príspevku svoj život, respektíve dáva svoje skúsenosti zo svojho života a pohľadu..
Baby prečítajte si poriadne diskusiu..
My vieme o situácii len ten jeden pohľad, a aj to nie celý, lebo opakujem zakladateľka odpísala len na to, čo ju nahnevalo. Nie na tie ostatné otázky. Prečo sa nespýtala na dôvod, prečo nechce strážiť vnučku babka.
My si len domýšľame, že je to na obmedzenú dobu, ale sama autorka mohla tú otázku dať máme iným spôsobom. Lebo už len to, že očakávala, že sa jej automaticky o vnučku mama postará a potom v inom príspevku písala, že mama sa jej nezvykne starať o vnučku.
A za to hneď prezentujete že babky sú sebecké, arogantné a uz nikdy by ste vy im nepomohli... Lebo si dovolili povedať nie. Nikto nevieme čo je za tým. Možno deti v dospievaní ignorovali rodičov a potom Očakávajú, že rodičia sa pôjdu zodrať, aby im mali pomáhať v ich rozhodnutiach. Možno napriek prosbam rodičov si nechali dieťa nedostudovali a potom Očakávajú pomoc rodičov.
Jednoducho sú rôzne situácie a neviete čo môže byť za tým.. a áno aj tie babky, ktoré ignorujú svoje vnúčence existujú. Žiaľ...
A takisto rodičia, ktorí od začiatku manželstva ignorujú starých rodičov, lebo je to predsa ich dieťa, ale keď potrebujú pomoc, zrazu sú starí rodičia dobrí a keď sa tí zatnu, tak je zle nedobre...
To všetko sú len príklady, lebo mi nepoznáme pozadie.
Vy všetky napíšete len svoj pohľad, zo svojho života.
@ljzozv autorka napisala, ze sa mamy pytala preco jej ho nepostrazi a ta jej povedala, ze preto lebo neni povinna to robit a nech sa staraju oni ako rodicia. Ja nechapem tomuto zmyslaniu, bolo by lepsie, keby autorka srala na robotu, nasackovala by sa k mame a vyciciavala by ju? Autorka ma snahu uzivit sa sama, nebyt nikomu na tarchu a teraz ked je situacia taka aka je, potrebuje pomoct so synom aby mohla uzivit seba aj syna. Ved to nie je ziadny autorkin rozmar, ze chce ist niekde na chatu s kamoskami, nech jej mama postrazi syna. Tu ide o existencne problemy autorky. Jej mama by si mala uvedomit, ze ked teraz dcere pomoze, pomoze tym aj sebe lebo bude jej dcera samostana a nevude jej musiet financne vypomoct.
@ljzozv asi ti nerozumiem... akú druhu stranu chceš počuť ? Ma ti sem moja mama napísať či ako? Píšem tak ako to je.. prečo by som si mala vymýšľať ? Áno je to len na obmedzenú dobu... ja nemôžem za to že jasle niesu otvorené ale rozprávala som sa s pani učiteľkou a sama mi povedala že v july môžem malú prihlásiť a vezmú ju
Aj to mama by nechodila každý deň, len vtedy kedy by sa nedalo môjmu expartnerovi a mám prácu na skrátený úväzok čiže by to nebolo ani celých 8 hodín
Nikde na ňu nenadávam ani nevravím že sa na ňu už do konca života vykaslem, sama som vyššie písala že niesom pomstychtiva povaha a vždy radšej to zle zahodim za hlavu a snažím sa všetko odpustiť a mat dobre vzťahy
Ale v jednom máš pravdu, dieťa som si nechala a vysokú skolu som nedoštudovala. Ale plánujem Si VŠ ešte spraviť len na to musí prísť vhodnejší čas. A možno si ju nikdy ani nespravím, ja neviem. Teraz ma netrápi škola ale to ako nás dve uživiť a prácu mám len neviem ako poriešiť dieťa. Rozmýšľam nad tou opatrovateľkou ale aj to som písala že mám trosku obavy z cudzej osoby a radšej by som bola keby bola mala so svojou starkou 🙂 a vôbec to nieje tak že by sme ich doteraz ignorovali a zrazu od nich zobreme pomoc..
👍👌
Autorka....
Nie... Nie všetko čo som spomínala v príspevku platí na Teba. Len tí písalo už veľa maminiek a hlavne tí písali svoj pohľad na základe svojich skúseností a života. Preto som napísala príklady prečo to môže byť tak alebo tak. Lebo ti tam už písali, že babičky sú sebecké a arogantné a oni by sa na ne potom tiež vykašľali.
A už si sa jej aj spýtala, že prečo ti ju nechce postrážiť? Dôvod alebo vysvetlenie? Lebo si písala dobre vzťahy že máte a potom toto... Mne to jednoducho ako dobré vzťahy nevychádza.
Ja som vôbec prekvapená, že sa nevraciaš naspäť k mame. Väčšina by nezvládala počas materskej platiť vlastný byt, čiže by im nič iné nezostávalo. Takže je fajn, že sa snažíte to riešiť inak...
@0kristina0 toto všetko máš pravdu, ale stále to neznamená automaticky, že stará mama musí naklusat. Už som to písala aj autorke, že som prekvapená (v dobrom), že snaha je udržať sa v byte a nemusiet sa vrátiť naspäť k mame, akoby to žiaľ väčšina v jej situácii musela riešiť.
Ja viem, že toto nie je úplne štandardná situácia.... Ale stále si nemyslím, že babka je zlá, lebo z nejakého dôvodu (stále nevieme akého, ani autorka to nevie) nechcela sa postarať o vnúča.
@ljzozv pokial si citala aj ja som pisala, ze jej povinnost to nie je ale kedze ide existencne problemy autorky tak tam nie je o com. Ine by bolo keby chcela autorka zneuzivat mamu na strazenie lebo chce chodit po kozmeticke, kadernicke, s kamoskami na kavu ale tu sa jedna o pomoc v pravom slova zmysle a pre mna sa moze jej matka hanbit. Jedine co by ju ospravedlnovalo je ze by bola zamestnana alebo chora.
@ljzozv tak možno preto si to nemyslíš, lebo si to nezažila. Ale poviem ti, že aj takí ľudia sú, sú zlí a sebeckí a jediný dôvod prečo niečo robia je len aby oni boli spokojní a šťastní, nezaujímajú sa o nikoho len o seba. Je to smutné, ale je to tak a najsmutnejšie je, že sú často krát aj také matky k vlastným deťom. Veriť v dobro ľudí je dôležité, ale treba byť v živote aj realista a vedieť, že nie každý je ochotný pomôcť.
@ljzozv rozumiem čo myslíš, moja mama nieje zlá hocikedy mi povie nevar donesiem vam obed, hocikedy mi len tak dala peniaze aj keď som ich nepotrebovala, šupla mi 20€ že kup niečo malej ale iba tak , neprosila som ju nikdy o peniaze keďže s peniazmi sme vždy na tom boli dobre, asi len tak chcela dať peniaze.. aj malej často nosí jej obľúbené jogurty tyčinky občas nejaké oblečenie a len tak sama od seba, nieje to tak že jej kazem kupovať. No k tomuto stráženiu sa veľmi nevyjadrovala len to čo som písala aj vyššie. A ja som to viac ani s ňou neriešila keďže raz sa vyjadrila že nie tak nie. Jej slova sú že my sme rodičia a my si to musíme zariadiť sami ako vieme. Preto vravím že mame dobre vzťahy aj na výlety chodíme, navštevujeme sa normálne, nemáme nezhody až na toto ale ja niesom hadavy typ takze som nevyvolala hádku a možno je to aj chyba ale neviem sa tak pchať do zadku, keď ma raz niekto odmietne tak sa stiahnem a “neotravujem, nechcem byt na príťaž”.
A Ešte k tomu ti odpoviem, nechcem ísť ku ním bývať lebo majú maly byt a my ani oni by sme nemali súkromie. A keďže si to viem finančne utiahnuť aj sama s pomocou expartnera tak radšej pôjdem do svojho.
Chápem ze to zamrzí ale svojim spôsobom chápem aj babku. Mne moji rodicia tiež nechceli strážiť batoľa, mali ju až keď mala 3 roky. Teraz keď ma 10 by ju tam mali kľudne aj celý mesiac.
Tiež ma to vtedy mrzelo, hnevalo, bolo mi to luto ale ako mam staršie dieťa tak som tomu pochopila.
Obcas strazievam kamoške dieťa pretože je sama a nemá jej kto pomôcť a teda bolo to náročné pre mňa aj keď šlo iba o hodinku ci dve.
Úprimne keby si mam vybrať ísť 8 hodín okopavat zemiaky alebo 2 hodiny strážiť malé dieťa beriem tie zemiaky.
Tak keď máte také dobré vzťahy podľa tvojho popisu, tak by som sa jej asi znova spýtala a poprosila o vysvetlenie, prečo to teda tak je. Lebo fakt to nevyzerá na zlé vzťahy medzi vami a presne ako vyššie písali viacerí napríklad
@0kristina0 , že vy ste stále rodičia, len potrebujetw občas výpomoc. Možno sa mama bála, že to bude častejšie alebo stále. Príde mi to, že si jej to asi ďalej nevysvetlovala, podľa toho čo si písala, že si sa nechcela hádať.
@777januska777 mýliš sa, zažila som to od najbližšieho človeka...
Úder priamo do srdca...
Ale som večný optimista, ktorý sa stále teší z vánku v tráve, z čvirikania vtákov vonku.
Hovorím si, že som optimistický pesimista, alebo pesimistický optimista .. vždy poviem ostatným, že bude horšie, ale v kútiku srdca dúfam v to lepšie. A napriek tomu, že má už toľkokrát zranili, vstanem a som znova ochotná aj cudzím ľuďom pomôcť. Som žiaľ jednoducho taká...
Mozem vam napisat ?

@puklica13 preco by sa mali tvoje deti o teba starat? ved tak ako existuju opatrovatelky pre deti existuju aj zariadenia pre seniorov a raz za cas navsteva
tiez uz nebudu najmladsie tvoje deti ked budes bezvladna a presne tie iste dovody budu mat ako teraz ty voci budovaniu si vztahu s vnucatami lebo teda sa nebuduje z obcasny h navstev