Kam na Vianoce? Svokrovci, či naši?
Ahojte, prosim Vas nevedeli by ste mi poradit ako vyriesit situaciu ked Nas ( mna a manzela) volaju na vianoce aj Nasi a aj svokrovci ( obe rodiny su take ze Vianoce dost krestansky vnimaju, ze rodina by mala byt spolu) vydata som len pol roka a absolutne neviem ako tuto situaciu vyriesit aby sa nikto neurazil. Rozmyslala som aj nad tym ze ich zavolame k nam ale s tym nesuhlasia.
Jeden rok jedni druhy rok druhy. Ale ja by som na štedrý den ostala doma, vy ste rodina led ste manzelia a na návštevy du prvy druhy sviatok vianočný ale je to na vas
My sme to robili tak, že jeden rok vianočná večera u jedných (a 25. návšteva u druhých) a druhý rok naopak. Teraz s deťmi sme to ešte vyšperkovali a robíme to tak, že skorá vianočná večera u jedných, potom hodinka cesty k druhým a neskorá vianočná večera u druhých 🙂
My sme mavali Vianocne sviatky dost rozlietane. 24 sme isli na skoru veceru ku svokrovcom, tam prisla aj svagrina s rodinou a manzelova babka, potom presun k mojej mame a bratom, tam neskora vecera a rozbalovanie darcekov az do polnoci. 25 sa tradicne chodilo k mojej babke z otcovej strany kde sme sa stretli aj s mojim otcom a celou strykovou rodinou. 26 sa potom islo k tete u ktorej travila sviatky babka z maminej strany. Neraz sme si vraveli, ze tento raz to je naposledy, ze naco sa nahaname, ale dalsi rok sme to absolvovali opat. A teraz spatne som naozaj rada ze sme si nevydupali Vianoce sami doma...ono sa to postupne redukuje samo.... takze ja ti @katka1323 poradim asi uplne opacne ako vacsina dievcat, ale uzivaj si sviatky s rodinou kym sa da, rodicia tu vecne nebudu a tych Stedrych vecerov kde budete doma vo dvojici , pripadne len s detmi si v zivote uzijes este dost.
S mužom bývam 10 rokov, manželmi sme rok. Pre mna sú Vianoce moji rodičia a neviem si predstaviť Vianoce bez nich. Lebo Vianoce=rodina=moji rodičia. Prvé roky sa moji rodičia s mužom nemali záujem nejak kontaktovat(mal o 10 rokov viac a to im vadilo, potom ho už aj na Vianoce k ním volali, nechodil, pre mna bolo dôležité tento deň stráviť s nimi, tak som išla sama a na vecer sa vratila k drahému..). Keďže jeho mama ho od 8 rokoch nevychovavala a mala novú rodinu, okolo Vianoc sa tam len zastaví, takze nemusime riesit tuto dilemu a sme u našich.. Tento rok budú výnimočne Vianoce, bude s nami oslavovať Vianoce 1x naša dcerka a budeme zase u nasich😊
@katka1323 aj u nás, aj v mojom okolí to riešime rovnako. Vianoce u jedných, Veľká noc u druhých, ďalší rok naopak. Je to veselšie, druznejsie. Boli sme aj sami, komornejsie Vianoce, ale naše deti chcú, aby nás bolo viac, ak sa zadaria aj sesternice a bratranci, ideál. ☺️ slávime to tiež v kresťanskom duchu. A v čase, keď boli deti malé, bola som prestastna, že som prišla do uprataneho prostredia. 😉
dohodnite sa vy dvaja s manzelom a aj to dodrziavajte....je jedno kde a ako,zaklad,aby ste sa vy dohodli a dohody platili,aby ste boli aj vy ok,aj ostatna rodina spokojna
toto riesi kazda rodina,vzdy je to o kompromisoch
ja tvrdim,ze my dvaja este tych Vianoc vo dvojici si uzijeme.....ked nas niekto niekde vola,resp.chce byt s nami,budme radi -aj ked jasne,je to ine akoby sme boli sami doma
my sme 8r.manzelia a 6 z nich bol svokor u nas....a kto vie,ci tento rok to zvladne....mozno aj nie
rodina je zaklad....a najma na sviatky-nie iba vianocne,by ludia mali byt spolu
@terezka1947 máš pravdu.ale prvé Vianoce vo dvojici majú svoje caro.
@saslavka73 ano....ale ja som nemala to.stastie,ze by rodicia,ci svokrovci boli sebestacni...mamka bola sama,svokor tiez uz sam,potom mamka zomrela,je iba svokor....a myslim,ze prave kvoli tomu,aby na Vianoce neboli ludia sami,preto sme "obetovali"slobodu,nevedela by som mat krasne Vianoce a niekto moj blizky by bol vtedy sam a smutny. Pokial su rodicia ok,mizno vtedy je to ine,neviem....ja som taku situaciu nezazila,preto iba svoj pohlad viem vysvetlit.
A este doplnim....mnohi chodite na Vianoce na navstevu,nevarite,neriesite...opat je to ine...
K nam sa na Vianoce chodu,co znamena,ze ja musim pripravit,upratat,navarit....a aj jed je to narocne,neľutujem
Mozno si uzivame rodinu,kt.mame este....lebo rodicia a svokrovci,najma sebestacni nie su samozrejmostou.
My sme chodili tak aby boli všetci spokojný najskôr okolo štvrtej k svokrovcom a okolo siedmej k mojom rodičom, domov okolo pol jedenástej aspoň som nemala žiadne starosti s prípravami a varením, teraz, keď máme detičky už sme na štedrý deň doma a na druhý deň ideme doobeda k.jednym na obed a poobede k druhým na večeru 25.12 :D a spokojný sme všetci 😉
@terezka1947 my napríklad chodíme k rodičom a vždy robím šalát a polievku, otec rybu/rezne, mama upratuje + tie neviditeľné maličkosti...
Co keby si to zahrala tak ze ako cerstvi manzelia chcete mat spolocne vianoce.. vy dvaja.. a prvy aj druhy sviatok prestriedate rodinu.. tak sa bud neurazi nikto alebo vsetci rovnako.. tak hadam pochopia
Ste nova rodinka a vy spolu budete. Vasi rodicia aj svokrovci by to mali respektovat a tak ako oni nechcu ist k vam lebo chcu byt vo svojom, by ste si mali zobrat priklad a tiez zostat stedry den doma. Dajte im priklad ich samich. Vychutnajte si tu peknu prvu stedru veceru sami s manzelom. Potom po veceri sa da ist posediet na poharik aj o jednym aj k druhym rodicom.
@katka1323 ahoj jedny Vianoce u vašich jedny ilu našich keďže si žena mal by muž ustúpiť u nás to funguje už roky bez problémov
@marseillefan paanecku..a to vladzete tolko jest..?aj mo sme tak chodili ked sme este nemali deti a neb8 sme manzelia ale u svokrovcom som jedla uz len z donutenia...neratalo by sa im keby som u nich nejedla
@katka1323 asi tu budem za divne, ale pre mňa sú prave Vianoce, keď je dom plný ludi, nie som zastanca toho, že nová rod iná má tráviť Vianoce sama. Takze kazdy rok je u nás svokra a ak sa podarí, tak aj moja mamina. My máme zase radi pokoj 25.december, to ostanem väčšinou celý deň vo vianočnom pyžame so sobikom a iba tak oddychujeme. Ani náhodou sa mi deň po vianociach nechce obiehat rodinu. Ak treba k niekomu zájsť, tak najskôr na Štefana, alebo medzi sviatkami
@katka1323 Jeden rok by som išla k jedným a druhý rok k druhým. My to robíme tak, že na štedrý deň ideme doobedu k svokre, tam máme obed + darčeky, a večer ideme k našim, kde máme večeru + darčeky. Svokra žije sama, a naši boli tiež na štedrý deň sami, tak sme to vyriešili takto. Prvoradé je, že sme takto s tým všetci spokojní a o to predsa ide 🙂 Prvé vianoce sme však trávili s manželom sami dvaja. Svokra vtedy bývala s druhým synom a u našich bol brat s rodinou. Až po večeri sme sa asi na hoďku zastavili u našich. Keď sme už boli 4, tak tiež jedny vianoce vyšli tak, že sme boli sami. A až po večeri sme zašli k našim.
Toto je vecou vkusu a zvyku. Moja mama vzdy trvala na spolocnych Vianociach, tj.rodicia, stari rodicia, deti a ich rodiny... Cely zivot som to sialene neznasala, spusta ludi, kopy darcekov, vreskot, vsetci nervozni.... Takze som bola ledva rada, ze som sa odstahovala dostatocne daleko, aby som tento cirkus nemusela absolvovat. Dodnes oslavujeme doma, mama chodi k nam (otec uz nezije), Vianoce si uzivame doma. Pre mna je to uplne hororova predstava, skora vecera, neskora vecera, cele Vianoce len pendlovat... Ostala by som doma, navstevy vybavila po Stedrom veceri, prvy alebo druhy sviatok vianocny
@katka1323 kým sme boli bez deti,striedali sme to,raz sme boli na štedrý večer s našimi,raz so svokrovcami a po večeri a darčekoch sme išli porozdávať darčeky k tým druhým,nikto nemal k tomu výhrady. Keď sa narodila dcérka,boli sme s našimi,keďže sme u nich aj bývali a ku svokrovcom sme išli na druhý deň poobede a na 2.sviatok vianočný aj na obed - u nás (v mojej rodine) to mame tak zaužívané,že na Bozie narodenie varíme slávnostný obed,u svokrov sa vari “až” na Štefana😊 takze takto sme si to rozdelili a všetci boli spokojní..ja som však zástanca toho,že rodina by mala byt spolu,pokial je to možné a pokial samozrejme,sú vzťahy dobre..my sme sa od našich odsťahovali asi len o 100m ďalej,ale za cely ten čas sme v nedeľu obedovali sami len jedenkrát, potom sme boli zakaždým spolu, buď som varila ja alebo mama alebo sme si to skratka nejak skombinovali. A za tie spoločné chvíle s oboma mojimi rodičmi a deťmi som teraz neskutočne vďačná,keďže pred dvoma rokmi ocino zomrel a už to nikdy nebude take ako bolo.
Takze držím palce,nech to u vás dopadne k spokojnosti všetkých,aby ste si užili hlavne pokojne a šťastne sviatky..všetci ste dospeli ľudia a hádam nájdete spoločný kompromis.
u nas to je tak, ze stedry den sme spolu s manzelom, tento rok si uzijeme posledny krat samy dvaja 😊 a 1.sv. vianocny ideme k jeho rodicom, a 2.sv. vianocny k mojim rodicom, a to s mojimi rodicmi byvame pod jednou strechou, s tym ze na stedry vecer ideme si rozbalit darceky k mojim rodicom a na kolaciky 😊 muz ide na polnocnu s otcom a ja funim v posteli
Noo mi stihame 2 vecere💪🙈.Okolo 2-3 u svokry.Potom o 7 u nasich.Tiez nechcem aby sa jedna strana urazila.Tak zatial tak. Tento rok este ok.Ale na rok ich pozvem k nam uz dufam. Pritom 26-teho sa stretavame aj tak vsetci spolu...🤔.Ani jeden stary rodic nechce byt ukrateny o stedru veceru s jedinym vnucatom......Najradsej by sme boli sami.....
@tinaa64 základ je všade len ochutnávať 🙂 mimochodom rozdiel medzi večerami je 2-3 hodiny (rozbaľovanie darčekov, cesta), takže to zasa nie je také hrozné
@marseillefan tiez pravda..moj svokor jeby mohol tak fo mna napcha asi cely hrniec😃
@terezka1947 Tak jasné to je úplne iná situácia.
ako sme svoji, t.j. manželia, tak 24. trávime spolu - prvé dva roky sme boli my dvaja a potom pribudli naše detičky ...
na druhý deň ideme na obed k svokrovcom, bývajú v tom istom meste ako my a stretneme sa tam všetci z manželovej strany ... na druhý sviatok vianočný - na Štefana - ideme k našim, bývajú cca do 50 km od nás a tiež sa tam stretneme všetci (súrodenci s rodinou) z mojej strany 🙂 ...
ale my máme Vianoce spojené aj s omšou (návštevou kostola), keďže sme veriaci🙂
My budeme tiež prvé Vianoce spolu vo vlastnom a keďže svokrovci bývajú 10km od nás a rodičia pár minút tak sme sa dohodli že večeru budeme mať každý sám a potom večer na chvíľu ku každému prídeme. Jasné, rodina má byť spolu, ale budú to vaše prvé Vianoce. Ja si ich chcem užiť s novou rodinou- manželom a synom 😃
ja by som to striedala ako niekto písal vyššie, už svokrovcov nemám, sme u našich, nikdy sme na štedrý deň neboli doma od kedy spolu žijeme, ešte aj s trojmesačnou dcerkou sme cestovali na sviatky k našim
vianoce sú predsa rodinné sviatky a nie že dvaja sedia pred telkou a hľadia do mobilu
My sme to riesili tak,ze jeden rok sme boli u jednych,druhy u druhych. Kto prvy pozval,tam sme isli najprv. Odkedy mame deti,na Stedry den sme ako rodina doma a potom sa ide jeden sviatok k jednym,druhy k druhym.

my s manželom sme stále sami, a je to hlavne naša iniciatíva a treba si urobiť už na začiatku nejaké "pravidlá" ak tak prídeme buď na druhý deň ku svokrovcom, alebo v ten večer ku našim alebo svokrovcom, sme dosť samostatný a chceme mať krásny prežitý štedrý deň len my dvaja 🙂