Kde nabrať silu?
Kde nabrat silu, aby som dokazala odist od rodicov? Som slobodna mam s dvomi detmi. Mladsieho nezobrali tento rok do skolky, tak do prace nemozem ist. Prijem mam 400€. Co dalej? Matka mi hovorila ze mi deti postrazi nech idem aspon na brigadu, ale to si neviem predstavit, lebo aj ked potrebujem ist k lekarovi na dve hodiny, tak s tym maju problem. Doma maju zo vsetkym problem, no vacsinou nepovedia, co im vadi, len za zavretymi dverami o mne rozpravaju. Pripadne si vymyslia nieco uplne ine, nejaku somarinu a toto mi vykricia. Az na druhy den, len tak medzi recou, sa dozviem, co to vlastne bolo. Pritom ak by komunikovali normalne, vsetko by bolo ine. Vobec neviem, co od nich cakat, som uplne psychicky zdeptana. Toto robia cely moj zivot. Zacnu vrieskat alebo su ku mne hnusni a ja mozem hadat, co im je. Mozno aj vdaka tomu, neviem, sa nedokazem normalne rozpravat s ludmi. Stale mam pocit, ze ma zacne niekto kritizovat ako rodicia. Vobec nevladzem dalej, neviem si predstavit ako v tomto psychickom stave dokazem zit sama s detmi, chodit do prace. Nezvladnem to. Psychicke problemy mam uz od detstva, beriem lieky. Rodicia o tom, samozrejme, vedia a aj napriek tomu su schopni ma vytocit do nepricetnosti a potom sa na mne smeju, ze som sibnuta. Okrem nich nemam nikoho blizkeho, ani kamaratky. ☹
no skús si to prečítať po sebe znovu, a čo ťa napadne? prečo bývaš u nich? prečo máš dve deti keď si nemala kam ísť s jedným?? ja som tiež cchela mať deti dve no nemala som na to podmienky tak som ostala pri jednom, tie deti ti nedoniesol bocian, prečo sa nestará aj ich otec???, ja som tiež pracovala a prácu som hľadala skôr ako za 3 roky a veľa žien to tak robí, veď je možnosť dnes dať dieťa aj opatrovať do jaslí a pod. a ešte dostaneš na to príspevok. ?? prepáč za úprimnosť no skôr je to príspevok, ved budem u rodičov a nemôžem lebo deti ... áno správne si napísala v jednom príspevku rodičia už majú toho dosť áno oni vychovali Teba a postarali sa o Teba no Ty ako matka si povinná sa postarať o seba a Tvoje deti, oni si zaslúžia oddych a to že sa starajú o vnúčatko nie je ich povinnosť! keby videli z tvojej strany viac snahy o riešenie sami by prišli s pomocou. Bohužial je to tak že viac mamičiek aj čo poznám ešte pred tehu už sú na pn pred alebo hneď ako sú tehotné že ved nech sa stará lebo ona je tehulka, ešte nemajú dieťa na svete ale už zahlásia že budú 6 rokov doma a zmenia sa správaním o 160 stupňov. klobúk dolu čo si zachovávajú aj pri tehotenstve zdravý rozum, úsudok a nenechajú všetko na partnerovi a rodičoch
@bellan tak chodievaj upratovat najdi si taku brigadu nemusis nocne ale nieco rob ono je jednoduche zavesit sa s dvomi detmi na krk rodicom a starajte sa ver ze ti tu pisali zeny ktore si presli omnoho horsimi vecami ako ty a bez podpory rodiny ako mas ty
Baby, veď sa toľko do nej nenavazajte. Naozaj nie je nutné riešiť, prečo ma dve deti. Keby človek vedel, že padne, tak si sadne 🙂 Život prinesie všeličo.
@bellan Ešte jedna poznámka. 240 po zaplatení poplatkov nie je tak málo. Vychádza to takmer 60/týždeň. Ešte veľmi dlho nebudeš mať viac 😉 Aj keď sa do toho pustíš o rok, viac mať nebudeš. Síce nedás 200 za opatrovanie, ale zase nebude rodičovský 😉
@bellan moja iba vymýšľaš - ani sa nečudujem tvojiim rodiččom že sú z teba nervózny.
Na jednej strane ťa chápem, že si psychicky vyčerpaná, ale na druhje strane ak chceš niečo vo svojom životte zmeniť, tak treba pre to niečo urobiť a ísť aj do tej nočnej napríklad!!! Aj rodičia uvidia záujem. Netvrdím, že sa vzťahy zlepšia, ale zlepší sa tvoja psychika - síce budeš unavenejšia, ale nezávislejšia a vyčistíš si hlavu v novom prostredí.
Tvrdíš že máš známych rodičov - tak šup šup dáva malého niekomu na stráženie a hľadať si prácu. Z akého si okresu?
Hlavne sa neľutuj a začni na sebe pracovať, lebo takto sa budeš ľutovať do konca života.
Ćo otec detí? čo jeho rodičia? nepoomohli by so strážením sem tam?
@bellan ja osobne by som tiež bola ako rodič nervózna, keby som vychovala svojich potomkov a moji potomkovia by mi priniesli domov svoje deti, bývali by so mnou a očakávali by, že budem milá, dobrá, ústretová, budem sa o všetkých s radosťou starať a naveky pomáhať... Skús sa vžiť aj do kože rodičov, chcú mať vo svojom veku trochu oddych, žiť aj pre seba a miesto toho majú doma opäť malé deti a dcéru bez pomoci partnera... Očakávať niečo od druhých je síce pekné, ale treba začať od seba...
@bellan nuz ale ty nie si v situacii kedy si mozes dovolit cakat do troch rokov az potom nieco ist robit kolko platis rodicom za ubytovanie energie a stravu? Nebolo by ti lepsie ak by si si hladala nieco uz teraz inak stat ti preplati aj 280 na jasle
@bellan dosla som po tvoje výpočtyy mame aktuálne vaja dokopy príjem 800eur aj s hypo a vyjdeme,dvaja dospeli a jedno dieťa nie dospelý dve deti...chce to nadych vydych a hlavne nejako začať žiť a chdoit medzi ľudí,potom sa lepšie hľadajú aj riešenia aj možnosti,nikdy nevieš čo ti kto ponúkne/pomoze...
to je tak, keď "deti majú deti" ... rodičom teda vôbec nezávidím, slobodná nesamostatná dcéra s dvomi malými deckami a partner nikde, ktorý by sa postaral. Pozri sa pravde do očí, pokazila si, čo sa dá a ešte nariekaš, že ta nikto nemá rád.
Ako to, že nemáš kamošky ani nikoho bízkeho? No tak asi bude chyba nielen všade naokolo, ale tak trošku aj v tebe. Rodičia ti ponúkajú pomoc, aby si sa mohla zamestnať, ale ty z nejakej hrdosti a sebaľútosti zároveň odmietaš, ešte si ani nevyskúšala, ako to bude fungovať ... deti nemáš také malé, aby si nemohla skúsiť aspoň nejaké brigády. Napríklad vykladať tovar v hypermarkete, to sa robí v noci...
Keby som bola v takých problémoch, kašlem na hlúpy mobil, alebo si kupim nejakú predplatenú kartu a zredukujem takéto "zbytočné" výdavky na minimum. Ľudia vyžijú aj z menej peňazí, ako máš k dispozícii ty ... lenže hľadajú riešenia a nie výhovorky.
Ach jaj, ako vidím, kritika pokračuje. Takže... Trošku na povzbudenie. Nie, ani ja by som sa neprestahovala. Napriek tomu, že vidím, koľko kolegyniam a známym pomáhajú rodičia, či už finančne, alebo so starostlivosťou. Tak ja finančnú výpomoc nemám. Dieťa si vidím a vyzdvihujem sama. No tak cca raz za mesiac ju vyzdvihnú moji rodičia a postrazia cez víkend. A teda ja si to vážim a je to obrovská pomoc. Mám pohyblivu pracovnú dobu, takže v ten piatok dobieham v praci sklz. A pomôže to teda fantasticky. Okrem toho občas vykryju prípadné výpadky, ako napríklad keď musím na rodičovské. Začiatky ale neboli ľahké. Hlavne finančne. Začínala som mimo iné v garsónke, kde keby som pribrala pár kíl, už by sme sa v chodbe nepohli 🙂 240 eur sme na mesiac ani nemali, ale prežili sme (ja+dieťa). Všetko sa dá. Len treba veciam dať čas a pracovať na tom. Mimochodom, tu brigádu určite ber pozitívne. Na sťahovanie a začiatok treba rátať minimálne 1000 eur. Ale aj v dobe šetrenia na bývanie každé ušetrené euro ber ako príspevok na budúcnosť a vlastné bývanie. Tvoje a deti. Váš nový domov 🙂
@bellan ved v BA sa podstatne viac zaraba funguje tam milion mamin ktore chodia upratovat inym ludom popri robote ... kolko je aj na konikovi ponuk mlada mamina hlada spolubyvajucu aby si navzajom postrazili deti... povedz co teda fnukas akych mas rodicov? To ty si priklad svojim detom? Ha som sama na 4 deti a otvorila som si potraviny sama aby som si koordinovala pracovnu dobu dvojky do skolky nemozu spim tak 5h denne a co? Ale moje deti sa maju ako prasce v zite! Necakam od nikoho nic, ked sa ponuknu beriem! Daj sa v prvom rade dokopy ty! Si matka 2 deti ano mas diagnozu aj lieky a co ini ludia nemaju? Ja mam teraz zlomenu nohu a neplacinkam co idem robit ja chudinka, ale zapojila som vsetky deti a ja aj cez bolest, ale robim.... zmen seba potom sa ti zmeni vsetko...
@bellan Rodicia mozu za tvoj zdravotny stav, znicili ti sebadoveru, vytocia ta do nepricetnosti a este sa ti smeju, chori ludia, ved oni by potrebovali ist psychiatrovi. Citala som rozhovor so znamym psychiatrom, ktory povedal, ze velakrat nie ti, ktori sa liecia na psychiatrii su chori, oni len dalej nevladzu, ale ti, ktori ich tam dostali by sa mali liecit.
Je smutne, ze prave s rodicmi musis bojovat. Nemas nic stratene, ak si teraz nenajdes robotu, nevzdavaj to, porozmyslaj ci si urobit nejaky kurz alebo nieco co by ta bavilo. Skus popracovat na svojej psychike, navstiv psychologa bez toho, aby si to rodicom povedala, dobra by bola hypnoza, lebo mas v sebe od rodicov naockovane, ze si k nicomu. Musis sama seba presvedcit, ze si v poriadku, ze si sikovna a chces, pre zaciatok potrebujes pomoc odbornika, ale musis velmi chciet, kvoli sebe aj kvoli detom, aby tvoji "podareni rodicia" nestihli aj tvoje deti naockovat, ze ich mama je neschopna zena. Sebadovera je zaciatok a potom to uz pojde. Zaciatky su tazke, ale oplati sa bojovat, ved je to tvoj buduci zivot.

@bellan chod za pracou, ak teda vies robit, to co ty popisujes nie je opora rodicov, to s cudzimi bude lepsie...
ja som napr. opatrovatelku pri dcere mala - z pragmatickeho dovodu - potrebovala som sa vratit do prace a nechcela som ju dat do jasiel - ano , raz som narazila na hubu - do 2och tyzdnov bola pani prec, potom som to nejak mesiac lepila a potom nasla super opatrovatelku...
este rok budes poberat rodicovsky prispevok, mozno by som neriesila podnajom ale nejake socialne ubytovanie pre mamicky s detmi - na zaciatok aspon...
a treba si ujasnit priority - ak hladas dovody preco sa nieco neda - skoc do miestnej krcmy a vyrozpravaj sa... ale nepis ze chces nieco zmenit - ak naozaj chces tak zmenis - mas uz teraz viac ako vaecsina slobodnych matiek...
http://www.byty.sk/2537514/prenajom-garsonka-ce... - tu mas za 260 aj s energiami v centre...