icon

Kde robím chybu, že nič nestíham?

lauriema
23. aug 2020

Ahojte, kde robím chybu ze nič nestíham? Ráno vstávam okolo pol 7. Pripravím deťom raňajky mame tri deti 8r.5r.a 7 mes. Staršie dve deti v stanú okolo 8 ja zatiaľ ranajkujem, triedim prádlo, periem skoro každý deň. Deti vstanu hráme sa, kojím, idem variť a tu je kameň úrazu keď všetko navarím je tak 14:00 polievka plus druhé jedlo plus prikrm malej plus manžel si vari zvlášť lebo cvičí. Občas mu teda varím ja pretože nestíha veľa pracuje, skoro není doma. Strašne ma rozčuľuje že nič nestíham dnes som po upratovala a skončila okolo pol 6. Neucesana celý deň. No katastrofa, strašne unavená som. Veľmi, má to rozčuľuje som v tom sama alebo som len pomalá?

jankapepe
23. aug 2020

@lauriema prečo varíš denne?
Prečo varíš trojake jedlo?

lauriema
autor
23. aug 2020

@jankapepe neviem variť tak veľa.. A deti jedia iné a aj manzel

jankapepe
23. aug 2020

@lauriema tak sa nauč variť dvojmo. Nič ťažké. Nedáš jednu mrkvu ale dve. Nedáš jedno stehno ale dve.
A prečo jedia deti manžel a ty iné???

0silvia0
23. aug 2020

@lauriema nemozes to, co varis manzelovi prisposobit pre deti? Co napriklad varis manzelovi?

lauriema
autor
23. aug 2020

@jankapepe pretože deti si vždy povedia co chcú, a snažím sa variť podľa toho na čo majú chuť. Manžel cvičí takže on halušky a pod. Neje. Noa tretie varím malej 7m.prikrm

lauriema
autor
23. aug 2020

@0silvia0 Manžel napríklad ryžu plus kur. Mäso. A tu je prvý problém deti ryžu neznášajú mäso musí mať manžel skoro každý deň ale len kuracínu. Deťom kuracínu nechcem vždy dávať varím im aj bravčové hovädzie

zun
23. aug 2020

@mirka17 je nejaký dôvod na ten odstup medzi prvým druhým chodom? Okrem organizácie?

bobricek1979
23. aug 2020

@lauriema zo srdca mi vravíš to isté mám a k tomu som ešte perfekcionistka

andreatytler
24. aug 2020

@lauriema Sranda lebo uplne presne taku istu otazku som sa tu chcela opytat aj ja.🙂 Varim 1x tyzdenne na 2-3 dni. Muz vari 1x tiez na 2 dni a ostatne 2 dni jeme pizzu.
Upratujem kazdy den ale len 1 izbu co mi trva 15 minut. Ja zavriem oci vzdy ked muz pomaha. Npriklad umyva riad, ale neumyva spodok tanierov alebo vonkajsiu stranu hrncov iba ak su ozaj okydane od jedla. Ak by som tie oci nezavrela nemala by som cas na modreho konika a ja som tu rada a umyvanie riadov z duse nenavidim. Skus aj ty zavriet oci nad tym co svagrina urobi. Daj jej nieco co neznasas. Nech ti navari .... ale neviem ci vam chuti jej kuchyna.

lenuliatko84
24. aug 2020

@lauriema ok.boli casi ked som drzala dietu a varila som sebe jedno jedlo,muzovi druje jedlo a este malemu yretie jedlo a nebola som v kuchyni dlhsie ako 30 inut.treba trosku švih a sikovnost a potom budeš aj ty v kuchyni len 20 minut

lenuliatko84
24. aug 2020

@andreatytler treba kupit umyvaclu riadu,ako bez toho dokazete žiť este

andreatytler
24. aug 2020

@lenuliatko84 Ved som aj nedavno citala diskusiu tu na fore a skoro vsetky zeny ju mali a bola som prekvapena. My sme asi stara skola. Dlho sme boli len dvaja. Ked varis 2x do tyzdna toho riadu vela neni a muz to vzdy umyje. Ja umyjem tak 2x do mesiaca aby som sa necitila ako princezna. Az budeme prerabat kuchynu asi kupeme.

andreatytler
24. aug 2020

@lenuliatko84 Toto ja neviem. Nech varim co varim, vzdy som tam hodinu. Umyvas a utieras si pocas varenia ruky? Ja v kuse. Neznasam chytit varesku ktorou miesam polievku rukou ktoru mam zababranu od cesta. Potom naberiem stipku soli a zase umyvam. Teda nedrhnem mydlom ale potrebujem oplachnut. Vsimla som si v TV ze ti kuchari to nerobia. Tiez casto utieram pult alebo sporak pocas varenia...

mirka17
24. aug 2020

@zun ked zjedli tanier polievky, tak z druhym jedlom sa potom len hraly, trochu zjedli, a nechali na taniery, tak som im to zacala davat po oddychu a osvedcilo sa. Je to este z dob prikrmov. Ja to tiež praktizujem, ked som zjedla obe chody bola som prejedena, tak som si to tiez rozdelila na viac etap.

nanka1986
24. aug 2020

@lavender273 môže byť 😂😂😂

yoxinka
24. aug 2020

@lauriema
Ja mám tri deti a muža doma každý deň, lebo robí z domu. Najstarší syn má 8 rokov a on si vie odkrojiť chlieb, natrieť (maslo, syr, nátierka, med) položiť si tam šunku alebo niečo na to. Vie si sám naliať mlieko a nasypať doň nejaké cereáli a toto všetko vie spraviť aj pre 4 ročnú sestru. My sa snažíme spolu raňajkovať celá rodina, ale keď vstanu deti skôr alebo čo, kým mi prídeme, bývajú najedené, syn spraví voľačo. Najmladšia má rok a pol a tej potom spravím ja. Ja sa snažím teraz trochu schundúť, takže jem trošičku inak ako ostatní, nedám si ryžu ale sebe robím pšeno, ale deti to ľúbia, tak si dajú aj oni, niekedy si grilujem zeleninu namiesto prílohy, deti niekedy si to prosia tiež. Ja svoj jedálniček premýsľam deň dopredu a potom poviem, že idem si robiť to a to, kto sa ešte ku mne pridá a podľa toho spravím množstvo. Ale teda, rozhodne nevarím 3 druhy jedál, len prispôsobím nejako to, čo mám vymyslené na obed/večeru. Väčšinou to je tak, že len spravím šalát navyše a ja si dám menej prílohy, veľa šalátu a tak. Varím polievku alebo druhé na dva dni, z nedele máme obe jedlá na dva dni, takže viem, že v pondelok nemusím variť a robíme si iný program. Deťom nevyváram extra. Raz je obľúbenejšie jedného, raz druhého, vždy dohodneme nejaký kompromis. A keď je polievka alebo druhé ktoré niektorý nemusí, povie, že si dá viac toho, čo má rád. Varenie mi tak zaberie nie nejako dramaticky veľa času a to jeme pestro, aj zdravo celkom aj vymýšľam nové veci, aj palacinky im spravím, keď chcú a tak z každého rožka troška. Syn s dcérou vedia, že keď chcú pozerať poobede rozorávky (lebo najmladšia ide spať), musí byť komplet uprataný stôl po obede. Ich úlohou je všetko nanosiť do kuchyne (ja potom dávam do umývačky). To isté detská a hernička, aj keď neviem aký je bordel, vedia, že večer sa upratuje a robia to zväčša sami. Naučili sa. Keď máme veľké upratko, mladšie baby dostanú handričky a voľačo im dám utierať, tešia sa že pomáhajú, syn mi povysáva celý dom, ja poumývam. Nie je to úplne špia upratané, ale ja mám umytú podlahu okydanú asi do 5 minút. Ja som bola tiež perfekcionista a mala som pocit, že všetko musí byť tip top. Nemusí. Mega poriadok budem mať, keď budú väčšie deti. To, že som tú zodppvednosť trochu prehodila na deti, ich niečo naučilo a mne pomohlo. Ja milujem svoju rodinu, ale nechcem jej otročiť a u nás každý má nejaké povinnosti adekvátne veku a schopnostiam a tiež nie som reštaurácia, takže si u nás nevyberá každý jedlo individuálne. A najradšej mám deni, kedy na všetko kašleme, jedlo si objednáme a všetci si spolu vegetíme 🙂. Mimochodom, odkedy mám sušičku, nežehlím 😜

lenuliatko84
24. aug 2020

@andreatytler jasne ze si umyvam ruky😀robim jednoduche jedla ktore su ľahké. Zaklad je salat alebo cestovina a k tomu uz priloha,jedavame hlavne stredomorsku kuchynu .zo slovenskej len halusky a perkelt.a aj to mi netrva dlho,so tam ked aa vari ale vacsinou si citam

lenuliatko84
24. aug 2020

@andreatytler urcite si kup.mame ju asi 7 rokov.je to po pracke najlepsia vec v domacnosti😀ja riady umyvat nemozem,robil to muž

dkethe
24. aug 2020

Aj ja som vcera uvarila madarsky gulas, trvalo mi to 20 minut, ved zvysok robi hrniec. Ta nechapem co tolko robis :D ako slobodna som tiez milovala varenie, experimentovala som, gurmanske jedla... Odkedy som pani gazdina, tiez to neznasam :D

lavender273
24. aug 2020

Ja sice nemam 3 deti, len jedno ..a muza bordelara. Ten je na zabitie. Bez umyvacky riadu by som neprezila (a to rada umyvam riad), v byte mam minimum nabytku, resp mam menej nabytku ale s dobrym odkladacim priestorom. Snazim sa mat malo veci, a vsetko ma svoje miesto.
Niekedy si urobim jedalnicek na tyzden, co sa da navarit skor urobim. Snazim sa varit jednoduche jedla. U nas sa nastastie len veceria (ranajky to ani neratam, obed maximalne polievka / sendvic a vecera varena. )
Mozno som na omyle, ale 8 rocne dieta by mohlo trochu pomahat? Aspon s tym triedenim pradla?

siska53
24. aug 2020

@lauriema hlavne.. klud.. ja som sice mala.len dve deti doma.. ale..snazila som.sa zadelit si casovy plan, kedy co robim..jasne..pranie..toho je vela, to ano..ale ostatne som si rozdelila, kedy co robim.. a toho som sa viac-menej drzala. Samozrejme, s detmi aj von, nech su vylietane, teda, kým bola mladsia babo, tak starsi nech je vylietany. Snazila som si to zadelit nejak tak, aby som nebola uplne vystavena.. aj ked..boli dni, ked som nebola v dobrej fyzickej kondícii a deti jak na just umrncane, alebo boli len umrncane a stale sa hadali a tak, ale..vtedy som prosto presunula cinnost na iny den a hotovo.
A varila som aj na 2 dni, plus do mrazaka, ked nebol cas alebo co, tak som.to len vyložila a pre babo som mala aj kupovany ci zamrazeny prikrm a tak som.si uštedrila zopar dni pri sporaku vzdy. Dost mi pomáhajú aj pomahali tlskove hrnce a i to, ked som si vecer napr.nakrajala a ocistila to, co som na dalsi den sla varit. Lebo..deti uz spali, zabralo to napr.20 minut a rano som.tych 20 minut ušetrila, lebo som to uz len nahadzala do hrnca.

bee_99
24. aug 2020

Ja inak mam len 1 dieta ale ako zacala chodit tak ju musim mat stale na očiach tak varim večer vzdy aspon na 2 dni nech mam klud lebo cez den sa to neda nestiham ani prd čo by som chcela porobiť a oddychnut a jednoznacne jednoduche jedla v 1 hrnci maso omacka abo pecene kura. Ryza polievka varim aj ja 3 dni.. Ja varim rada ale nemam na to energiu ani silu v poslednej dobe.. Tak len ked je manzel s detmi tak sa da urobit aj nieco zlozitejsie

leskovael
24. aug 2020

Nike nerobíš chybu že nestíhaš.... Jedine čoby som ja zmenila je, žeby som varila na dva dni, napr veci na šťave vieš jeden den urobiť ryžu, na ďalší deň urobíš cestoviny a tadaaa iné jedlo je na svete a ty si varila "až 8mim (cestoviny) " 🙂 alebo... Ked sme sa my s mm stravovali inak, tak som varila iba pre syna, takže som varila v malých hrnčekoch ale aj tak to mal aj na 3porcie a šťavy či polievky som vtedy začala mraziť. Vždy som v mrazničke držala max týžden, potom vytiahla rozmrazila a dojedol..Takto som nemusela stať stále pri hrncoch a všetko jedlo bolo zjedene, nič nešlo do koša, takže sa tak aj dobre hospodári podľa mňa.. Vyskúšaj čo ti bude vyhovovať a hlavne už toľko vyčkaj, keď nastúpia deti do školy / školky a budeš mat pol dňa zrazu iba najmenšieho ako ti to všetko pôjde, aj oddýchnuť si stihneš podľa mna🙂

cackaa
24. aug 2020

Ja keď som mala 3 malé deti, tak som nemala problém vstať veľmi zavčasu, aby som navarila, čiže tak 4:30 hod. O pol siedmej už by som nestihla nič. Alebo teda navariť večer, aj keď nie všetky jedlá sa dajú pripraviť vopred, alebo pripraviť večer suroviny - očistiť a nakrájať zeleninu, zemiaky, pripraviť mäso a ráno to už len tak frčí (aj to mám odskúšané). A jasné, že bude lepšie, keď deti pôjdu do školy a škôlky. Manžel keď vymýšľa, tak nech sa postará sám o seba, aj ty pracuješ celý deň pri deťoch.

rubinka
24. aug 2020

@lauriema - skúsim poradiť. Dve staršie deti dať raňajky, zapnúť rozprávku a variť, hneď ráno. Jedlá skús menej časovo náročné, ja varím veľa veci v kuchte čiže nemusím postávať pri sporáku. Polievka detto nahadzem čo treba a už sa varí samo. Väčšie deti sa už musia vedieť zabaviť aj sami, najmenšie spí, deti sa spolu hrajú tak chytro poopratovat. Hračky skladovať hlavne v boxoch potom máš popratane raz dva. Dá sa stíhať len je to o organizácií času. Varím zásadne viac aby som mala potom v dozách naporcovane a šup do mrazničky. Potom sa to počas týždňa nazbiera a mám plný mrazáku jedla čo má veľakrát zachráni keď není čas variť. Odvtedy stíham všetko.

0kristina0
24. aug 2020

@lauriema toto co si opisala robis kazdy den? Kedy chodis s detmi von?

miamie
24. aug 2020

Ja sa pridam tiez k debate. Nestiham tiez skoro nic. Moj time managment je nula bodov. Najradsej by som plakala od hnevu
Ale skusim to podla bab co sem pisali.
Poznam zeny, co stihnu za jeden den tolko co ja mozno tak za 3dni ani ne:D

cookie29
24. aug 2020

No ja by som povedala, že si musíš nastaviť priority, čo je pre TEBA dôležité a čo menej. Nemôžeš stíhať všetko perfektne, ako keď si slobodná. Takze niečo treba zadelit, niečo prehliadnuť, niečo zorganizovať ináč. Vyskúšaj, čo Tebe najviac sedí. Napríklad malému som varievala zeleninu u nás v polievke, len som nesolila, až na koniec. Respektíve som mala parný hrniec, kde sa to viac menej varilo samo. Snažila som sa urobiť spoločného menovateľa jedál a len konečná úprava šla ináč. A nie komplikovane jedla ale minútky, aby som nestala pol dňa pred sporákom, radšej ísť s deťmi von. Žehlím len nevyhnutne minimum. Predtým som žehlila všetko, aj ponožky. Dá sa to naučiť. Keď je neupratane (nie špinavé) prežijem, zhrniem hračky do kúta. Ak je možnosť tak hernicku deťom. Roboticky vysávač? Proste skúsiť hľadať s tým, že nikdy nebudeš stíhať ako predtým. A neporovnávať sa. A keď budeš Ty kludnejsia aj spokojnejšia, bude všetko jednoduchšie

zuzanka2302
24. aug 2020

@lenuliatko84 toto fakt. Everim ako sa da 25 minut varit... Poprosim komplet recept ved ka len spratuhem po varení pol hodinu

zuzanka2302
24. aug 2020

za 15 dokonca, 🤦🏿‍♀️
@lenuliatko84