Kde robím chybu, že nič nestíham?
Ahojte, kde robím chybu ze nič nestíham? Ráno vstávam okolo pol 7. Pripravím deťom raňajky mame tri deti 8r.5r.a 7 mes. Staršie dve deti v stanú okolo 8 ja zatiaľ ranajkujem, triedim prádlo, periem skoro každý deň. Deti vstanu hráme sa, kojím, idem variť a tu je kameň úrazu keď všetko navarím je tak 14:00 polievka plus druhé jedlo plus prikrm malej plus manžel si vari zvlášť lebo cvičí. Občas mu teda varím ja pretože nestíha veľa pracuje, skoro není doma. Strašne ma rozčuľuje že nič nestíham dnes som po upratovala a skončila okolo pol 6. Neucesana celý deň. No katastrofa, strašne unavená som. Veľmi, má to rozčuľuje som v tom sama alebo som len pomalá?
@ckatka beriem, ale potom nech si vari sam...alebo sa to uvari tak, ze sa to ciastocne nejak prisposobi, alergie detto...varila by som vsetkym rovnako podla alergika. Proste mas celiakiiu, vsetky bez muky...alebo s typom muky, co on moze...proste. ide len najst system, ako to ulahcit vsetkym.
@lauriema Necitala som vsetko,c ize mozno sa budem opakovat:
vies preco nestihas? lebo robis vsetko denne. Ja som mala rovnaky problem, s tym ze dieta len jedno, ale rpacovala som z domu cely cas a chlap nikdy doma. Navar na dva dni aspon, ja som varila naraz aj na 3... Prestan prat kazdy den, pradlo tried uz ked ho davate do prania, daj si napr. dva kose, biele rovno do pracky... atd. Ked mam celu davku prania: pracku pustam vecer. Pred spanim vylozim, a nastavujem dalsie pranie na neskorsi start, cize ked vstavam napr. o 7mej, uz je to oprane. A tieto veci ti tak skratia dobu v kuchyni a pri pracke, ze budes stihat aj inemu sa venovat. Manzel ked chce speci a nestihas, ta bohuzial, alebo vymysliet take veci, co mozete zjest vsetci. Prikrmy vies aj mrazit, kompletne varit na paraku naraz a potom len popucis (ja som suplna na parak zeleninu, maso a za chvilu to je hotove a mas prikrm komplet, polievku vies urobit vsetkym rovnaku). Recepty ti treba najst aj take jednoduche rychle.. nie len gulase a kadeco komplikovane. Napr. hodis do sacku na pecenie zemiaky, morcacie maso upecies.. otvoris.. jete. ALebo takto peciem samostatne, zemiakova kasa.. zje sa obed, na druhy den z peceneho bude rizoto. Rychlovky, obed v klude do hodiny je na komplet uvareny. Ale najviac sa mi v dobe nestihania overilo varit viac jedal naraz.. ak mam stravit pri sporaku 3 hodiny, tak varim aj dve tri jedla,pripadne uz mam nachystane na dalsie dni nieco namarinovane, co iba hodim do rury, alebo zapeciem.. V mrazaku narobene buchty, knedle, obaleny karfiol, naklepane rezne, vyvaru tiez robim vela vzdy a zamrazim si z neho... cize to viem urobit raz dva ak mam iny program a nechcem tvrdnut v kuchyni.
@rubinka to si super, mne sa na zaciatku korony pokazila umyvacka a ja som riad riesila aj hodinu denne... minimlane, lebo aj ranajky a vecere, okrem obeda... 3x denne dookola to iste. Nervy som mala take, ze na konci maja uz som skoro hadzala taniere z okna... to neviem ako sa da za 5-10minut poumyvat, ak sa vari doma rodine na cely den..
Práveže si sikovna, vela toho stihas. Nezabudaj, ze mas male dieťa, ktore kojis, to je velmi náročné. Opatrujte sa v zdraví! ❤️
@ckatka ja som tiež kedysi veľa cvičila a extrémne dodržiavala stravu. A práveže by som povedala že strava pre kulturistu sa dá krásne skĺbiť s tou detskou. Ja som jedla napr. Mäso so zeleninou na pare (bez tuku aj soli). Muž si dá mäsa 250g a dietatu dám 20g. Kľudne aj ryzu k tomu môže aj manžel aj dieťa. A ak už varím ryzu, môže byt pre všetkých. Ostatným k nej dorobím napr soté, alebo nejaký guláš. Alebo k kurča do rúry.
Mužovi môžeš prílohy aj všelijaké obilniny ako pohánka, bulgur, kamut, krupky, ryže je tiež 100 druhov, celozrnne cestoviny, takze strava bude výživná aj pestrá. Pre zvyšok rodiny môžeš aj omáčky na vode zahustene zdravsimi alternatívami, napr. Zeleninou alebo tapiokovou múkou, alebo celozrnnou.
A inak ako už bolo niekde spomenuté moje deti jedia čo je na tanieri, keď im nechuti, majú smolu. A zjedia aj “zdravé” jedla. Od malička sú naučené na zeleninu akéhokoľvek druhu.
@simca06022011 - umývam ručne. Doranajkujeme, umyjem všetko. Keď varím obed a už sa to samo varí na sporáku, kým sa dovari spracem všetok neporiadok ktorý vznikol pri príprave. Dojeme obed, pozbieram zo stola všetko opäť upracem. Tajomstvo možno v tom že ja akonáhle vidím že je čo umyť tak umyjem hneď nenechám to dojst do štádia že je dres linka i všetko zatrepane riadom. Dalšia várka, za večerou tiež a je upratané.
@rubinka no ved ale to potom nemas 5-10minut.. ja tiez umyvam priebezne..a le to umyvam potom v podstate cely den nieco:D no niet nad umyvacku :D
@simca06022011 - jedno umývanie riadu ozaj zaberie tak 10 minút s tým že je komplet kuchyňa upratana. Asi mám rýchle ruky alebo čo 😂
No niekde asi je chyba. Najviac ma dorazilo, že o 14:00 dovaríš a do pol 6 upratuješ. To preboha čo 3 hodiny upratuješ? Kedy začneš variť keď skončíš o 14:00?Veď to už ani obed nie je 😀 A prečo varíš každý deň?To každý deň varíš aj polievku aj druhé? Však navar na dva dni. No to by sa mi teda nechcelo.... Alebo si to naplánuj tak aby si jeden deň varila polievku a druhé mala zo včera a potom zas na ďalší deň budeš variť druhé a polievku zo včera. To ani von či na ihrisko nechodíte keď pol dňa varíš a druhého pol dňa upratuješ kuchyňu? 😨 No máš to zle nastavenú, to sa musí uznať...
Nie si v tom sama 🙂 ja mám síce zatiaľ len jedno dieťa varím pre všetkých rovnako a predsa niekedy skončím presne tak ako ty 😄 som zvedavá keď v novembri pribudne druhé čo to bude zač ale v tvoj prípade by som to robila takto my sme malej keď papala prikrmy varili to čo jeme my ibaže sa to dochutilo vždy až na konci keď som jej z toho neochuteného odložila snažila som sa že upracem tak vo veľkom každú sobotu ale keď je pekne a na dieťa si sama nedá sa tak v priebehu týždňa viem zobrať vysávač do ruky a vysať aspoň na hrubo ty máš už staršie detičky bude super keď ich zapojíš do hocičoho mne moja 4r vie napríklad riad umyť keď jej poviem nech premieša polievku premieša na hrubo vie povysávať aj ona pevne verím že jej takéto pomáhanie vydrží čo najdlhšie
@rubinka ja mam mycku a ta 10 minut tak vylozom a nalozim
@lauriema to úplne poznám. Boli doby keď som sa s varenia a domácnosti cítila doslova vyhoreta. Úplne sa mi to zhnusilo. Mala som pocit ze nič iné ani nerobím nič nestíham s malým von umyť sa ocesat. A práve keď sa mi zdalo ze treba pridať tak bolo treba zvoliť prestať sa snažiť mat všetko dokonale. Žiadne dva chody a každý deň. Bud polievka alebo druhé. A najlepšie na 2 dni. večere suché.pomáha si aj naplánovať jedálniček. Neriadi sa tým co chcu deti. Samo dám aj vybrať ale nie každý deň. Tiež nerada varím vo veľkom ale dá sa naučiť. Neperiem cez týždeň ibapiatok a v sobotu. Nezehlim vôbec. Inak tiež som si varila zdravo pri cvičení a práve to je fajn a pre deti či veľa zeleniny chudé mäso obiloviny? S toho sa dá aj prikrm alebo nechaj muža nech si to obstaráva sám. Uľaví sa ti. Fakt stačí ubrať nemusí byť všetko super.
Ja mám 2 deti, rok a 7m a 6,5m. Ráno vstávam cca o 6tej zvyčajne s malou, pohram, prebalim, dám sa dokopy ja, zapracem v kuchyni, dám variť vodu na čaj a prevarenie fľaše, robim raňajky, budí sa starší, pomojkam, prebalim, obleceniem. Nechám nech sa zorientuje. Zapracem a ustliem. Ideme jesť, je cca pol 8. Mala je už mrzutka, pomaly ide spať, občas stihnem vypit čaj na balkóne, malý sa rád hrá na balkone. Niekedy mala spí 2h, inokedy 45min... Je to rôzne. Keď však zaspí, varím a odpovedám na staršieho otázky, ak treba prať, zapínam práčku už skoro ráno a len vešiam na obed. Malý má desiatu a ide spať po 11tej. To sa už je malá istý čas hore, ranajkovala ona, pohrali sme sa s ňou, a hra sa sama. Malý zaspáva v postieľke, som pri ňom. Uspim po ňom malú a dovarim obed. Mám čas pre seba a svoj oddych. Poobede ideme von, niečo upratujem, nejak sa hráme, tak rôzne, už je tato doma, takže starsie dieťa je viac s ním, mladšie ešte spí 3x po 45min. Nejako to dorazíme do 6tej a ideme uspavat. Najprv mladšie, potom staršie. Stariseho má na starosti manžel, aj spolu večeraju. Ak mám navarené a nič nechcem robiť, ideme vonku už doobeda na hodinku pred 11tou a malého spánkom. Každý deň niečo urobím. Či periem, či čistím kúpeľňu a wc, vysavam, utieram prach a odkladám veci na miesto, upratujem v skriniach a hračkách. Večer je však super, lebo deti zvyčajne rýchlo zaspia a mám 2h pre seba a manžela a na zapratanie, o tej 21 už zaspávam. 😂
Caute, ja mam 3 deti, najstarsi 7r., najmladsi 5, stredna 6. No...uz nevarim tolko, max. V nedelu, 7rokov na MATERSKEJ A RODIC. STACILO...ked su deti doma, a ja dom blla s nimi 2t. V kuse, nehovotiac o obdobi korony, tak som jedlo UZ OBJEDNAVALA. 3 deti sa najedia z 2ch menu, ked objednas 3x, najes sa aj ty, a este matd na veceru polievku, USETRIS CAS, kt venujes detom, USETRIS PENIAZE, cas v obchode....a JE TO...a radsej za ten cas spolu s detmi nieco krasne upeciete spolu....CHAPEM...CHAPEM...ale ako hovori kolegyna v praci, NAUCILA SA MAT RADA AJ SAMU SEBA! ADUS
@lauriema malickemu by som varila, alebo obmienala...tada, ak dojcis, ja by som pre tych dvoch uz nevarila, ja pri 3ch chodim este na 8h do prace...to su 7, 6, 5r....uz bude skola, nejak vydrzite...
SKUS USETRIT CAS, KDE SA DA....ULAHCI SI, VO SA DA. NIE SME STROJE....aj stroje sa zial kazia....
@kubkovamama Si určite Skvela mamka
@zuzanka2302 to naozaj neviete varit rychle jedla?orestujte prsia a medzitym urobim šalát a je to.alebo urobim za par minut nejake placky a dam ich do rúry. Asi vam sem spisem moje 15 minutove varenie.a kym sa to vari stihnem eate aj mycku vymenit a zem umyt
@lenuliatko84 to by som bola vďačná
@lauriema ahoj ja som si privstala kym deti spali, zacala som varit, prat, povesala pradlo alebo som pozehlila ak s dalo. Kym deti vstali raňajky som im urobila rada a potom sme mali cely den na seba cas. Upratovala som priebežne, riad bol vzdy umyty, stol cisty a vysavane denne. Deti sa mi niekedy prehrali same, pozerali oblubene rozpravky a bola som s nimi stale🙂. U nas bol rezim vecer mi chodili deti skoro spat ked si samovolne zrusili poobedny spanok, no museli aspon lezat a oddychovat. Deti mam priercive ani ja nezjem hocico😁
Inac viete co je este zaklad rychleho varenia? Ostre noze! Raz som robila u mamy segedin, priprava mi zabrala 3* viac casu nez doma, lebo narezat cibulu a maso bol horor!! A este tipy jamie oliviera, predhriata rura, zovreta voda z kanvice, denko co sa nesmyka a organizacia - napr cibulu uz dam na olej, a kym nakrajam maso je hotova, a hned hadzem, ani minutu nemam prestoj :D
@lauriema pre takéto dní ,kedy fakt nechcem variť mám vždy v mraziaku kuracie stripsy( tie upečiem v rúre a dorobim zemiaky či kašu alebo im spravím plnene tortilly z nich, plus čerstvá zelenina a jogurtovy dresing) ,pizzu a z.lidla aj obalený syr.. Takisto mrazenú zeleninu keď som darebna šúpať 😀 spravím polievku buď mliečnu na kyslo alebo s maslovymi haluškami..to sú polievky hotové za 15 min..Takisto fazuľa v konzerve,sušenú už nekupujem,polievku alebo prívarok máš hneď.. ryby smarim na maslo tie máš tiež do 10 min.hotove a zemiaky k tomu parim v tlakovom hrnci takže odpadá dlhšie varenie a chuť je o to lepšia.. Čo vieš toľko stat pri hrncoch? Naozaj sa dá aj rýchlo aj chutne....Muzovy nálož kuracinu do misky ,daj soľ a nech si sám už dá čo k tomu chce..aj tak je lepšie urobiť to čerstvé keď pride z práce.. Tuhla som v DMke objavila bio sosovicovu polievku v konzerve.. Zatiaľ som ju skúsila iba ja a je vynikajúca..síce dosť slaná, ale hustá až až ale zriedila som ju vodou a stále bola hustá a menej slaná.. Takže do budúcna budem mať aj toto v potravinovej skrini na lenivé dní😛.. Malinké vieš tiež navariť aj na dva dni ,popri.si spraviť tie balíčky ako tu niektorá mamina spomínala.. Na upratovanie zapoj staršie deti..povysávať ,utrieť prach popri.najstarsie môže aj prádlo povesat.. Keď príde švagriná tak namiesto pomoci v domácnosti ju popros nech vezme radšej deti von a ty si porobila podľa seba..Dá sa ,len to chce trochu lepšiu organizáciu..Keď pôjdeš po materskej do práce tak čo budeš robiť? Zbláznis sa..
@lenuliatko84 tak to by ma zaujimalo ako sa da navarit za 15minut. Len priprava a riady okolo varenia
@lenuliatko84 inak ja vy som si to asi aj vsetko zapisala!!!! 😁👍ak sa ti chce, prosím hod sem par napadov na 15 minutove varenie. Ja fakt obdivujem taketo super mamy/zeny ( a hovorim to ozaj uprimne , nie ironicky!!)👍👍
@lenuliatko84 aj mňa by zaujímalo recepty na 15 minútové jedlo , ale pre takú 5 clennu rodinu a z toho 4 chlapi 😂

@alby2014 jasne. Tak, autorka vela dalej neupresnuje, ci trva denne na vzdy inej polievke a segedine - alebo ako. Vsetci jej radia ze prilis vari ale ak na tom trvá, privstat si je tiez jedna z moznosti ked chce mat vsetko ako doteraz