icon

Kde robím chybu, že nič nestíham?

lauriema
23. aug 2020

Ahojte, kde robím chybu ze nič nestíham? Ráno vstávam okolo pol 7. Pripravím deťom raňajky mame tri deti 8r.5r.a 7 mes. Staršie dve deti v stanú okolo 8 ja zatiaľ ranajkujem, triedim prádlo, periem skoro každý deň. Deti vstanu hráme sa, kojím, idem variť a tu je kameň úrazu keď všetko navarím je tak 14:00 polievka plus druhé jedlo plus prikrm malej plus manžel si vari zvlášť lebo cvičí. Občas mu teda varím ja pretože nestíha veľa pracuje, skoro není doma. Strašne ma rozčuľuje že nič nestíham dnes som po upratovala a skončila okolo pol 6. Neucesana celý deň. No katastrofa, strašne unavená som. Veľmi, má to rozčuľuje som v tom sama alebo som len pomalá?

lauriema
autor
25. aug 2020

@marianeta závidím ti muža, môj je ideál ale keď ide o jedlo ach....

lenuliatko84
25. aug 2020

@laila22 maso nejem skoro vobec.a zeleninove jedla co doma robim su zdrave,chutne a nezaberu vela casu.a kolace nejeme vobec. Jest maso stale tiez nie je vyhra

lauriema
autor
25. aug 2020

@simca06022011 v pohode ja si rada prečítam, keď som pri to koľko krát do týždňa vysávaš? Ja raz do dňa

lauriema
autor
25. aug 2020

@ckatka no lebo keby si videla co on je.... Skoro stále ryžu ja a deti ryžu neznasame... Potom kozí syr a také to veeeeeelmi zdravé veci ktoré mne nechutia.

lauriema
autor
25. aug 2020

@rubinka presne, dnes som nepiekla a ani do konca týždňa nemienim už piest

lauriema
autor
25. aug 2020

@mondolina segedin pre syna 8 a dcérku 5.obcas zobnem aj ja ale snažím sa bez knedle

marianeta
25. aug 2020

@lauriema a prečo deti neznášajú ryžu? Nebude to tým ,že ťa videli ohrnat nad ňou nos? Skús jasminovu ryžu..tá aj pekné voni aj inak chutí ako klasicka..

simca06022011
25. aug 2020

@lauriema kazdy den vysavam :DDD 180m2 (akrat vyberam roboticky vysavac, lebo ked som praci to samozrejme nestiham :D iba ked homeofficujem). ALe mne to rychlo upratovanie (postele, pozbierat pradlo, smeti, nahadzat vecina miesto ak treba, utriet nieco... nahodit umyvacku a povysavat) trva tak 30-40minut rano aj s vysavanim... aj so zapnutim pracky ak musim.

zuzanka2302
25. aug 2020

@0silvia0 myslim muza deti nejedia vseobecne nic..... Ale muz by sa mi na brokolicu akurat tak..... Ale padlo by mi vhod nejake 15 minutove recepty

mondolina
25. aug 2020

@lauriema
Tu pomôže len zjednotiť jedálny lístok. Bábätku odoberieš zo zemiakov, mrkvy, mäska.

0silvia0
25. aug 2020

@zuzanka2302 moj muz zje vsetko, aj zeleninu, s brokolicou problem nema. Skus piect v tych peciacich vreckach, to sa pecie samo... Supnes do sacka namarinovane maso, pridas zemiaky a vyberies upecene. Alebo u nas su teraz hitom ryzove opekane rezance s tofu/kur. masom a zeleninou. Alebo cinske kuracie kusky v medovej omacke. To su jednoduche jedla...

andreatytler
25. aug 2020

Varit sa da super rychlo... ked vidim tie TV relacie ako tam oni lietaju v kuchini ako fretky alebo aj kuchari v restauraci vedia super rychlo varit... musia... a myslim ze aj niektore zeny tu na fore to vedia. Tiez si myslim ze niektore prispevky ked povedia ze navarili za 20 minut tak nerataju kedy sa jedlo dovarilo ale kedy oni prestali robit. Take chili potrebuje aj 2 hodiny dusenia ale s tym nie je ziadna praca, len obcas premiesat
Co ti ale chcem povedat @lauriema je aby si sa necitila ze ty robis nieco zle lebo nevies tak rychlo varit, alebo preto ze napecies kolac kady druhy den a ak tvoj syn niekedy zje pol plechu a tebe to doteraz vyhovovalo, tak sa netrap a nechaj ho aby to zjedol. Nie je to idealne a super zdrave ale napriklad taky kysnuty s ovocim alebo cibulou a zemiakmi alebo tvarohom ja pokladam za normalne jedlo a nie za dezert a kludne by som si ho dala na obed.
Velmi sa mi paci tato debata lebo je tu strasne vela dobrych a uzitocnych rad pre kazdeho ale pristihla som sa ze si nemozem pomoct a tak v duchu sa porovnavam s niektorimi mamickami a trochu ma trapi ak sa mne nedaria urcite veci tak ako im a pritom som bola doteraz s tym spokojna. A tym myslim vsetko od rychleho varenia, super zraveho stravovania, zapajania deti do upratovania, krmenia deti, spravneho zadelenia casu.... proste doteraz som bola s vela vecami spokojna ale zacala som sa porovnavat a ta spokojnost sa vytraca a to nie je dobre. Urcite chces nieco zmenit lebo nestihas a si unavena ale urcite je aj kopa veci s ktorymi si bola spokojna a pravom. Nemen ich len preto z to niekto robi inac.
Napriklad to ako sa snazis varit pre muza aj ked chce ine sa mne velmi paci. Radia tu aby si to nerobila ale oni nevidia do vasho vztahu. Nevedia co vsetko robi pre teba muz alebo ako tazko pracuje alebo mozno ze toto varenie je jedinne co ty pre neho robis... Ak ty citis ze mu chces navarit ine jedlo, tak to nemen.
Moja starka varila kazdy bozi den. Ani na veceru sa nejedli zvysky z obeda. Muselo byt nieco nove. Ked bola dieta, boli extremne chudobni az hladovali. Ked sa vydala a mala rodinu, neboli bohaci ale mali dost jedla a tak jej to robilo dobre ked sa mohla s jedlom rozmaznat v takej forme ze mohla varit kazdy den ine jedlo. Aj ked nikdy sa jedlom neplytvalo. To bol hriech. Zvysky isli sliepkam a prasatam.

eliska13
25. aug 2020

@andreatytler veď to je pekné mužovi navariť podľa chuti, ale to naozaj bude celý deň len variť a upratovat😀každý deň, niekoľko rokov.Este má k tomu malé bábo a staršie deti veď aj tým sa treba venovať, zobrať von.jej muž nemôže povedať, že nevarila, lebo navarené je určite vždy pri deťoch holt má iné chute nemôže sa ona cítiť vinovato, že mu nenavarila podľa chuti.Pri 5 cl.domácnosti je vždy niekto ukrátený.

eliska13
25. aug 2020

@laila22 máš kuchtu?presne 35 minut dusim hovädzie v kuchte a okolo 25 bravčové.Mne sa zda, že ženy už robia vedu aj z umytia mäsa a podusenia cibule.Ved koľko Ti trvá umyť maso, nakrájať na kocky a cibuľku podusiť?
Kurací perkelt v kuchte máš tiež veľmi rýchlo uvarený ja mám rada mäso úplne mäkké až samé odpadáva.Zase naopak minule som robila ryžový nákyp a mne sa to zdalo neskutočne dlhé varenie.
@lauriema a počkaj koľko začne syn jesť okolo 10 r. aj u nás tak bolo teraz je to už lepšie, ale predtým stále hladný a porcie väčšie ako ja, ale aj vyrástol do výšky.Skus mu spraviť puding máš to rychlejsie, keď mu chces ulahodiť sladkým, alebo nejaký dezert tvaroh smotana ovocie piškóty?
Veď to je smutné, že človek kúpi, vari pripravuje a zjedene za 10 minút😀
Fašírky nemajú radi?ja robím v rúre len zmiešas mäso koreniny...a pečie sa same a do vnútra vajce na tvrdo ako roládu k tomu zemiakové pyré.
Alebo nakrájam morčacie či bravčové na spodok pekáča cesnak,, cibuľu, plátok slaniny pre chuť kto čo má rád zeleninu, hríby a už len dusím a potom opekám robí sa to samé.pod to na plech dám zemiaky nakrajane.Mne sa už po tých rokoch čo varím nechce piplat s jedlom španielske vtáčiky už neplním a nerolujem, ale len do stavy pridám uhorku, mäsovú slaninku a ušetrím čas.

andreasaf
25. aug 2020

@eliska13 hej, ODPORUCAM TVAROH,NASE DETI HO MILUJU - NASYPM HNEDY CUKOR, SLEBO MED, OBYC KAKAO A ORECHY, A JE ZJEDENE!!!! MNAMKY

laila22
25. aug 2020

@eliska13 nie nemám kuchtu. Ja nerobím vedu z varenia. Ja stíham aj navariť, aj upratať, aj nakúpiť, pokosit trávnik okolo domu.. Popri tom x ďalších aktivít. Varím podobne ako ty.. Ale čas varenia rátam od prípravy, po spratanie kuchyne, ja nerobím vedu z umytia mäsa.. .. A nakrájať zeleninu a dat na to syr nepovažujem za varenie. Ja som teraz robila ryžu a kuracie sote.. Ja rada aj upečiem koláč, nemám problém. A áno 20min. varenie sú pre mňa nejaké cestoviny a na to omáčka, ale to ja nepovazujem za plnohodnotné jedlo, aby som to jedla v obmenách každý deň.. Ja keď som bola na materskej o 9:00 som mala navareny obed, upratané a vyrážali sme von. 🙂 Čiže keď sme sa vrátili na obed, už som iba zohriala..

demonka5
25. aug 2020

📌

marca12
25. aug 2020

@lenuliatko84 ja podobne a snazim sa varit rychlo. Len problem bude v tom,ze ma uz nebavi varit,zda sa mi to premrhanie casu.

mironka
25. aug 2020

@rubinka suhlasim....umyvacku mam....ale mne ide max. 3 krat do tyzdna. Vobec ma nebavi uskladnovat a zhromazdovat spinavy riad...nakladat a vykladat....umyvam hned rucne alebo priebezne....umyvacku plnim zvacsa hrncami po vareni...alebo ak mam jednorazovo vela riadov...

rubinka
25. aug 2020

@mironka - nikdy som umývačku nechcela nepoužívam ani po roku tu ktorú nám nechali pôvodný majitelia nášho domu. Tiež mi to príde že ručne to mám raz dva spravené.

midka
25. aug 2020

@lenuliatko84 inak aj mna celkom zaujima aky plnohodnotny obed zo zeleniny spravis za 15 min.... salat a hermelin,, robim tiez len ako obcasne spestrenie,,,, ked nestiham,.,,,salaty robim bezne na veceru,,,,fakt budem rada,, daj zopar receptov na kvalitne obedy....tiez neviem, ci mam lepidlo v kuchyni, ale som tam dlhsie..🙂

jankapepe
25. aug 2020

@lauriema nie, nemá ti byť prečo ľúto. Ako matka máš svoje deti okrem toho že ich nakrmis aj vychovať a hlavne kŕmiť zdravo. to keď bude dupat že chce kilo čokolády tak mu ju dáš?
Nie nemá deficit sladkého. Ak je nezdravo chudý tak je tam zdravotný problém. Ak je chudý ako deti bývajú tak ho koláčmi tlacis zbytočne.

1gabriela13
25. aug 2020

@lauriema ja mam jedno dieťa a tiež nestíham. Ale asi ma každý iný postoj. Ja som zas tip, že keď sa mi nechce, alebo chceme ísť von tak si jedenie objednám, alebo navarím na 3 dni. Upratovanie počká. Týždenne raz po umývam, povysavam, utriem prach a dovidenia. Malú som naučila nech si po sebe pozbiera lego aj hračky inak sa dovtedy nejde von, takže o robotu menej. Musíš si to zorganizovať a nie byť otrokom svojho domu. Po umývať riad zvyknem niekedy až na druhý deň, keďže si zmyslime a chceme ísť napr na bike alebo kolobezku. Nikdy sa nič závazne nestalo a počkali to na druhý deň do rána. 🙂

lenuliatko84
25. aug 2020

@midka paneboze zeny ja nejem hermelin a salat,uz to pochopte.jeme skor vegetariánsku stravu a to nie je len syr a salat,to si treba naštudovať

1gabriela13
25. aug 2020

@midka no napr ja som zvykla že dám upiecť rybu, nastavím si sporák kedy ma vypnut (už to mám vytipovane), hodím vedľa bataty a je zdravý obed na svete. Alebo som zvykla takisto aj brokoli zo zemiakmi takto v pekáči, tiež nastavím kedy to ma vypnúť, my sa zatiaľ vonku bicyklujeme a keď prídeme hore obed je na svete. Alebo sladký obed banánové placky s avokádom. Za 15min hotové mala to zbožňuje. Alebo zemiaky s kyslou kapustou. Alebo psenovy nákyp. Je toho milión co sa da spraviť fakt za pár minút resp to na chystáš, hodíš do rúry, nastavíš a máš hotové. Alebo ešte ma napadol baklažán s mozarelou, tiež sa dá nachystať za pár minút a upiecť v rúre.

mamickatt
25. aug 2020

No baby, "o 9:00 navarené" je pre mňa úplné sci-fi 🙈 tiež patrím k tým, ktoré sa v kuchyni šuchtajú, ale varím vždy na 2 dni a snažím sa aj viac a dám do mrazáku. A aj kuchtu dosť využívam, aj tak mám pocit, že som v kuchyni pol dňa. 🤦‍♀️

mamickatt
25. aug 2020

@1gabriela13 prosím ťa, mohla by si dať recept na tie banánové placky a pšenový nákyp?

laila22
26. aug 2020

@mamickatt o 9:00 navarene to bolo v čase na materskej, mala vstavala o 6, niekedy pred 6, 🙂. Odvtedy to už nepraktizujem.. 😂

ollako
26. aug 2020

@lenuliatko84 no ja nevravím ,že mäso potrebujem každý deň, ale tak tri krát do týždňa ho jeme, muž pracuje ťažko fyzicky ,takže mäso mu treba no má obedy v robote to je v pohode má rád aj šaláty....s deťmi je to horšie , každý má rád iný druh zeleniny ..inak sme všetci chudokrvny ,takže aj kvôli tomu máme asi viac chut na mäso, neviem čím iným nahradiť železo v strave . Vnútornosti nejeme...a tie recepty sem kľudne daj, veď si sa sama ponukla ..ja som za novinky v kuchyni. Ak to ešte aj čas ušetrí , budem len rada...

lenuliatko84
26. aug 2020

@ollako niekde vyššie som ich zopar napisala