Keď si rodič po smrti partnera nájde niekoho nového
Moja mama zomrela pred dvoma rokmi. Otec má dnes 76 rokov a našiel si priateľku. Poznám ju, aj jej rodinu. Nemám voči nej zlý vzťah – rozprávame sa, keď sa stretneme, ale nemáme hlboké väzby.
Tento rok som chcela, aby otec prišiel na Vianoce ku mne alebo k bratovi. Pozvala som iba jeho – nie preto, že by som chcela niekoho vylučovať, ale preto, že som túžila stráviť sviatky so svojím otcom, rodinou, ktorú sme mali vždy spolu.
Lenže situácia sa otočila proti mne.
Otec sa rozhodol tráviť Vianoce s rodinou svojej priateľky – a ja som zrazu bola tá, ktorá vraj „neakceptuje jeho novú rodinu“.
Ale oni nie sú manželia, nežijú spolu, a ja mám pocit, že skutočná rodina, tá, ktorú sme vytvorili s mamou, akoby stratila význam.
Nechcem mu brániť v šťastí. Chcem, aby sa cítil dobre, aby mal spoločnosť. Ale zároveň ma bolí, že po všetkom, čo sme spolu ako rodina prežili, dáva prednosť cudzej rodine pred svojimi deťmi.
Niektorí povedia, že má právo na nový život. A áno, má.
Ale aj deti majú právo cítiť bolesť, keď majú pocit, že ich rodič sa odvrátil.
Ako to vnímate vy?
Je normálne, že starší človek po smrti partnera hľadá nový vzťah – aj za cenu, že sa vzďaľuje od svojich detí? Ako by ste sa k tomu postavili?
Kde je hranica medzi rešpektom k jeho slobode a ochranou rodinných väzieb, ktoré by mali ostať sväté?
Ďakujem.
H
@anonym_650efe Lásku chápem veľmi dobre 🌿
Aj ja verím, že je darom v každom veku. Ale láska predsa nevylučuje úctu k rodine a k vzťahom, ktoré tu boli celý život.
Nie je to o nedostatku lásky – skôr o smútku, keď sa niečo v rodine zmení a človek sa s tým učí žiť.
@bellugia Musíš pochopiť jednu vec, teda aspoň si myslím, že takto to je. Ak ostane sama žena, teda je vdovou, tak stále inklinuje viac k svojim deťom. Aj keď má nového partnera. U mužov, teda otcov je vždy dôležitejšia žena a potom deti. Takže jeho citová väzba, je tak trošička iná, ako tvoje očakávania. Ale môžem sa mýliť.
@bellugia prepac , ale si veľmi sebecka a pritom bezne cez rok asi oveľa viac času venuje tvojmu otcovi čas jeho priateľka a jej rodina .
@lenka.25 To je pravda, vidia sa častejšie.
Práve preto som chcela, aby sme aspoň cez Vianoce boli spolu ako rodina.
Nie z egoizmu, ale z potreby cítiť blízkosť s otcom – nič viac, nič menej. 🌿
@bellugia Musíš pochopiť jednu vec, teda aspoň si myslím, že takto to je. Ak ostane sama žena, teda je vdovou, tak stále inklinuje viac k svojim deťom. Aj keď má nového partnera. U mužov, teda otcov je vždy dôležitejšia žena a potom deti. Takže jeho citová väzba, je tak trošička iná, ako tvoje očakávania. Ale môžem sa mýliť.
@gribka1 s tymto suhlasim! To si vystihla uplne presne.
@mandzula Rozumiem, čo tým chceš povedať, ale situácia nie je rovnaká.
Ja som nepozvala cudzinca, ale svojho otca – človeka, s ktorým som vyrastala a ktorého vídam málo.
Nie sú manželia, preto som to vnímala inak. Keby spolu žili alebo boli zosobášení, bolo by to prirodzené pozvať oboch.
Ale po smrti mamy je to pre mňa ešte citlivé, a túžila som len po chvíli s ním, nie po vylučovaní niekoho.
@bellugia ale chapes, ze aj tvoji rodicia museli tvojho muza spoznat ako cudzinca? Tak sa buduju vztahy.
@mandzula Sebectvo by bolo, keby som mu nepriala šťastie. Ja mu ho prajem. Len som túžila po chvíli s vlastným rodičom, nie po súperení o jeho pozornosť.
@bellugia ty vyžaduješ úctu k rodine. Ale sama ju nedávaš. Neakceptuješ jeho rozhodnutie. Možno mal na stole dve pozvania - to tvoje, bez nej a to druhé zo strany jej rodiny, ktorá tvojho otca prijala a pozvali ich oboch spoločne. Prečo ich chceš na Vianoce deliť?
Ďakujem všetkým za názory.
Zrejme som sa pýtala na nesprávnom mieste, pretože som nehľadala rady ani súdy, len pochopenie.
Niektoré reakcie ma skôr zranili, než posunuli ďalej – ale aj to je skúsenosť.
Ďakujem tým, ktorí reagovali s empatiou. 🌿
@bellugia ty vyžaduješ úctu k rodine. Ale sama ju nedávaš. Neakceptuješ jeho rozhodnutie. Možno mal na stole dve pozvania - to tvoje, bez nej a to druhé zo strany jej rodiny, ktorá tvojho otca prijala a pozvali ich oboch spoločne. Prečo ich chceš na Vianoce deliť?
@gab1sol Rozumiem, čo píšeš.
Nešlo mi o delenie ani o neúctu – iba o túžbu byť so svojím otcom cez Vianoce, ktoré sú pre mňa po strate mamy stále citlivé.
Je prirodzené, že noví ľudia prichádzajú do života, ale rodinné väzby by mali zostať.
Chcela som len chvíľu, ktorá by patrila len nám dvom – ako spomienka aj ako prejav blízkosti. 🌿
Ja som nepozvala cudzinca, ale svojho otca – človeka, s ktorým som vyrastala a ktorého vídam málo.
Nie sú manželia, preto som to vnímala inak. Keby spolu žili alebo boli zosobášení, bolo by to prirodzené pozvať oboch.
Ale po smrti mamy je to pre mňa ešte citlivé, a túžila som len po chvíli s ním, nie po vylučovaní niekoho.
@bellugia ty si tú ženu ale vylúčila,nepozvala si ju. A pre tvojho otca to mohla byť "rana", že mu nedopraješ blízkosť jemu milovanej osoby v ten sviatocný čas. A jej deti ich prijali oboch. Vôbec nevidíš, čo spôsobuješ? Sama si ničíš vzťah s otcom.
Tvoje pocity sú úplne v poriadku, áno, do istej miery sa nám zdajú sebecké, ale máš na ne právo a ja im rozumiem. A rozumiem aj dôvodom, pre ktoré s ňou Vianoce tráviť nechceš. Vianoce si spájaš s maminou a nechceš, aby jej miesto u stolu prebrala iná. Pozvať oboch sa ľahko povie, ťažšie strávi. Tiež by sa mi horšie spracovávala myšlienka, že si rodič vybral inú rodinu, než tú, ktorú sme tvorili spolu. Nechaj otca stráviť sviatky po svojom a pokús sa nebrať si jeho rozhodnutie príliš k srdcu. Jeho nová priateľka mu pomohla po strate opäť nájsť šťastie a už len z tohto dôvodu by som k nej cítila úctu a vďaku. Možno si vybral jej rodinu preto, aby na sviatky nemusel čeliť bolestným spomienkam. Možno kvôli vzdialenosti, možno sa ho dotklo, že ju takýmto spôsobom odmietaš. Ale rozhodnutie je len a len na ňom a ty sa s ním musíš zmieriť.
@lenka.25 To je pravda, vidia sa častejšie.
Práve preto som chcela, aby sme aspoň cez Vianoce boli spolu ako rodina.
Nie z egoizmu, ale z potreby cítiť blízkosť s otcom – nič viac, nič menej. 🌿
@bellugia aj jeho priateľka má rodinu a možno tým, že boli minulý rok s vami tento rok chcú byť s nimi.A možno hra rolu aj vek nechce sa mu tak ďaleko praktické veci ...pozvi ich ďalšie dni, ale ja ťa chápem, ale tak musíš rešpektovať ako sa rozhodol on.Mozno by rád prišiel, ale ona povedala tento rok pôjdeme k mojej rodine nevieš ako to bolo..
Ja ťa chápem, ja by som strašne vypenila. U nás tatino v prvom rade každé sviatky začína u nás, alebo my u neho, potom si môže robiť čo chce. A tiež dobre vychádzam s jeho priateľkou, ale zase na druhej strane, keď treba s ním po dr. behať, tak to nerobí "nová rodina". A viem, že keď raz zalahne, ja budem opatrovať, nie ona.
Čiže ja sa hlasim do klubu nedemokratickych ziarlivcov.
@bellugia aj jeho priateľka má rodinu a možno tým, že boli minulý rok s vami tento rok chcú byť s nimi.A možno hra rolu aj vek nechce sa mu tak ďaleko praktické veci ...pozvi ich ďalšie dni, ale ja ťa chápem, ale tak musíš rešpektovať ako sa rozhodol on.Mozno by rád prišiel, ale ona povedala tento rok pôjdeme k mojej rodine nevieš ako to bolo..
@luccija Minulého roku to bolo tak, ako som myslela, že to bude opäť. On s nami, mnou a mojou rodinou, potom s bratovov rodinu - ona so svojou rodinou...
@bellugia laska je bezpodmienecna. Ty sice chces tu lasku na Viance prejavovat, ale davas otcovi podmienky. Teaz uz zbytocne vyplakavas, uz bude ako si zariadila, otec bude v inej rodine, vy budete bez neho. Skus nabuduce brat jeho novu lasku ako jeho sucast, tu pani ako osobu, s ktorou on chce byt, ktoru ma rad, s ktorou chce travit svoje chvila, nevylucuj ju z vasej rodiny, ale prijmi ju. Nie, nikdy nenahradi tvoju mamu, urcite to nema v umysle ani ona a ani tvoj otec, ale teraz to je jeho blizka osoba. Ty budes stale jeho dieta, ale kedze ste od seba daleko, tak ma tu najblizsiu osobu prave v nej. Dopraj mu byt stastnym a ber to tak, ze ona je sucastou jeho stastia ale nevysckovala ta z jeho stastia. Len tam pribudla ako dalsi element, ktory ho robi stastnym. Ona len doplnila dalsi namienok do mozaiky jeho stastia, tym nezpbrala miesto tebe, ona tu mozajku len rozsirila.
Ja ťa chápem, ja by som strašne vypenila. U nás tatino v prvom rade každé sviatky začína u nás, alebo my u neho, potom si môže robiť čo chce. A tiež dobre vychádzam s jeho priateľkou, ale zase na druhej strane, keď treba s ním po dr. behať, tak to nerobí "nová rodina". A viem, že keď raz zalahne, ja budem opatrovať, nie ona.
Čiže ja sa hlasim do klubu nedemokratickych ziarlivcov.
@aurelia2000 Ďakujem... Áno, cítim smútok, a to je v poriadku. To, že mám hranice a túžim po otcovi, neznamená, že som zlá. Som len človek, ktorý miluje svoju rodinu.
@gab1sol Rozumiem, čo píšeš.
Nešlo mi o delenie ani o neúctu – iba o túžbu byť so svojím otcom cez Vianoce, ktoré sú pre mňa po strate mamy stále citlivé.
Je prirodzené, že noví ľudia prichádzajú do života, ale rodinné väzby by mali zostať.
Chcela som len chvíľu, ktorá by patrila len nám dvom – ako spomienka aj ako prejav blízkosti. 🌿
@bellugia a Vianoce by ste trávili spolu len vy dvaja? Manžela by si poslala preč? Predpokladám, že nie. Ak tak veľmi túžiš, aby si s ním bola, tak mu zavolaj, povedz, že aj preto, že máš narodeniny, bola by si rada, keby prišiel aj s priateľkou na sviatky k vám. Bolo by to veľmi pekné gesto a možno by ste si s jeho priateľkou našli k sebe cestu a nemusela by si písať, že ak by sa rozhodli vziať, tak by si to neprijala…
@luccija Minulého roku to bolo tak, ako som myslela, že to bude opäť. On s nami, mnou a mojou rodinou, potom s bratovov rodinu - ona so svojou rodinou...
@bellugia vidíš, ty nechceš, aby spolu vianoce trávili, ale každý zvlášť so svojou "rodinou". Lenže pre tvojho otca je ona tiež možno rodina. Ideš si len svoje, ty chceš, ty si prajes, ty túžiš a úplne kašleš na to, čo chce tvoj otec, ale to sa uz opakujem.
@bellugia laska je bezpodmienecna. Ty sice chces tu lasku na Viance prejavovat, ale davas otcovi podmienky. Teaz uz zbytocne vyplakavas, uz bude ako si zariadila, otec bude v inej rodine, vy budete bez neho. Skus nabuduce brat jeho novu lasku ako jeho sucast, tu pani ako osobu, s ktorou on chce byt, ktoru ma rad, s ktorou chce travit svoje chvila, nevylucuj ju z vasej rodiny, ale prijmi ju. Nie, nikdy nenahradi tvoju mamu, urcite to nema v umysle ani ona a ani tvoj otec, ale teraz to je jeho blizka osoba. Ty budes stale jeho dieta, ale kedze ste od seba daleko, tak ma tu najblizsiu osobu prave v nej. Dopraj mu byt stastnym a ber to tak, ze ona je sucastou jeho stastia ale nevysckovala ta z jeho stastia. Len tam pribudla ako dalsi element, ktory ho robi stastnym. Ona len doplnila dalsi namienok do mozaiky jeho stastia, tym nezpbrala miesto tebe, ona tu mozajku len rozsirila.
@viestta Podmienky mu vôbec nedávam.... Odkial to berieš? Ďakujem za pohľad 🌿
Rozumiem, čo myslíš – viem, že jeho priateľka ho robí šťastným a že to neznamená, že by ma nahrádzala.
Pre mňa je to však stále citlivé obdobie po strate mamy a prirodzene túžim po chvíľach s otcom, ktoré patria len nám dvom.
To, že prežívam smútok, neznamená, že mu jeho šťastie neprajem. Len sa učím vyrovnať so zmenami a nájsť pokoj aj v tejto novej situácii.
@bellugia netrap sa, chapem ta, ze je to o tom, ze ti chyba mama. Casom to budes vnimat inak..
@la_dolce_vita Ďakujem.
@wolf_ Nejde o odmietanie ani neúctu. Pozvala som len svojho otca, lebo s ním chcem prežiť Vianoce a zdieľať chvíle rodiny, ktorú som poznala a milovala.
Nie sú manželia, nežijú spolu – preto som vnímala, že nemám povinnosť pozvať aj ju, keď sama ona chcela, aby on prišiel za nami, veď ona bude so svojimi deťmi
Chcem mu samozrejme šťastie a rešpektujem jeho rozhodnutie, kde bude tráviť sviatky, len pre mňa sú tieto chvíle s otcom osobitné a citovo dôležité.
Ano, otec ma pravo byť so ženou, pre ktorú sa rozhodol. "Láska je vždy zázrak, kdekoľvek a kedykoľvek." Green. Ty asi máš v srdci tej lásky málo, ak toto nechápeš.
@anonym_650efe Predovšetkým má v srdci žiaľ po strate matky a túži po blízkosti otca. Snažiť sa ju zhodiť tým, že jej napíšeš, že má v sebe málo lásky mi príde bezcitné. Ale pre anonymnú odpoveď typické.

@bellugia predstav si, ze otec pozve teba, ale nie tvojho muza. Bolo by to ok?