Kedy je ideálny čas na dieťa?
S mm sme spolu už celkom dlho a sme vo veku, kedy je ideál čas na dieťa. Takmer celý náš vzťah sme boli obaja nastavení tak, že deti EŠTE nechceme a že prijmeme aj fakt, ak ich nikdy mať nebudeme. Nechceli sme to tlačiť, stále bolo dačo... ja mám chronické ochorenie, neboli sme finančne dosť zabezpečení a pod. Racionálne dôvody. Mm to mal tak, že z neho som viac cítila, že nechce byť otcom než ja som nechcela byť mamou ešte.
V ostatnom čase mi začalo vŕtať hlavou, že už by som možno aj chcela a šok pre mňa nastal, keď mi povedal, že mu to tiež beží v hlave... ALE necíti sa (šak ani ja) dotatočne finančne pripravení - proste by dieťa malo základ ale na nejaké rozmaznávanie by isto nezostalo... plus stále je tam tá mentalita toho, že sme hovorili, že nechceme deti.
bývanie máme svoje ale vysokú hypo, keby som na materskej neviem či by to utiahol, bojím sa aj kvôli mojej diagnoze (neurologicke ochorenie, neliečitelne ale nie smrtelne), rodina ďaleko ale všetci by sa velmi tešili....plus dianie vo svete, zdražovanie... proste ja ani neviem, čo chcem od vás počuť, skor sa chcem vyrozpravať lebo nemám komu a mám plnú hlavu pocitov a myšlienok.
tiež sa obavam lebo ho už vela rokov poznam, že by mi pomahal s malým aj doma len ked by mu to vyhovovalo, nie vzdy ked by som ja potrebovala... a s tým nie som úplne sototžnena...
Ja viem že ked budeme čakať na ideálny čas, nepríde nikdy lebo stále dačo bude. Nechcem tlačiť ani na seba ani na neho lebo toto by bol pre nás obrovský krok ale nechcem proste prepášť tú hranicu, aby som to ešte fyzicky a zdravotne zvládla a on tiež...
A to ešte napíšem, že deti (dve) mám veľké, odrastené, samostatné...konečne som si začala užívať, že pomaly všetko vyplatené, že už sa snáď tento rok(prvý krát) dostaneme aj na dovolenku...ja 37, muž 47 rokov...mali mi konečne (🙏) dvihnúť plat, mohli sme sa konečne začať mať dobre...už som sa pomaly len na dôchodok pripravovala 😄..a baaaach...čo sme pomaly už mali byť starými rodičmi (máme ešte 26ročného syna z mužovho prvého manželstva) tak mi budeme znova čerstvými rodičmi 🤣🙏...a to malé babenko do celej rodiny donieslo opäť nový náboj, silu a radosť..🤗🤗...a moja dcérka sa už nevie dočkať 🤗
Ahoj presne toto som riešila ja a stále som mala presne takéto myslienky ale napíšem ti len jedno kvôli tomuto som mala deti neskoro prvé v 29 rokoch a druhe až teraz nedávno v 37 rokoch a teda už ozaj som v takom veku ze nevládzem padám každý večer na hubu lebo manžel nieje doma len cez víkend pracuje preč takže všetka zodpovednosť je len namne a to mame ešte dom unavená som strašne ale?keď sa pozriem na svoje deti mám obrovskú radosť a tie my dávajú aj neskutočnú energiu ...tiež mame hypo áno bolo ťažšie ale zvládli sme to keď ešte pracoval tu na Slovensku ale tak ze sme si nič iné nemohli dovoliť a sme tu vôbec to až tak nebolelo dcéra už má 9 rokov a zvládli sme to v pohode teraz malý ma len 8 mesiacov a tiež si stále vravím ako som to zvládla prvy x zvládnem aj teraz,ani sa nenazdas a deti veľmi rýchle vyrastú a neskôr budeš mat čas aj pre seba aj do prace ísť teda ak uvažujete mat dieťa neviem v akom veku ste ale jedno sa dá krásne zvládnuť aj finančne, dieťa potrebuje lásku nepotrebuje milión hraciek a aby malo úplne všetko práve tie deti sú moc náročné a poznám veľa takých mamičiek ktoré majú problém zvládnuť neskôr výchovu takže úplne stačí dat dieťaťu základné veci a hlavne veľa lásky a ta láska príde hneď ako ho uvidíš prvý x
@gab1sol tak preco pises slovo OBETOVALA? Menis si to ako sa ti hodi.
Jedno dieta ziadne dieta zjavne znamena pre kazdeho nieco uplne ine. Pre mna to znamena, a to sa uz ooakujem asi 4x, ze jedno dieta co sa starostlivosti tyka bola najvacsia pohoda. Realne. Uplna pohodicka. A to hore pisem ake som mala dieta, nechce sa mi aj to opakovat.
To, ze vy to mate inak mile damy, za to ja nemozem 🤷♀️🤦♀️
Preco vas to tak vytaca a irituje? Mate nejaky nedorieseny problem. Zavidite. Ano teraz cakam smršť smajlokov rehotnych, ze zavidite. No asi ano ked vas toto irituje, ze niekto ma matersku ako naizaj dovolenku.
@elementissa vazne si myslis ze je to priama umera? Ze venovanie sa dietatu = vela penazi?
Tak tu uz asi niet co povedat. Toto je asi najsmutnejsie co som tu v tejto diskusii citala.
@jarka_sobotiste piaty x pisem, ze sa bavime o zdravom dietati 🤦♀️ zeny, vy tak prekrucate 🤦♀️
@joannita fakt? Závisť? Iné sa vytiahnuť nedá? Neviem, čo ti kto má závidieť…
A áno, pre niektoré mamičky môže dieťa znamenať aj to, že musela niečo vo svojom živote obetovať. To však neznamená, že to dieťa je neľúbené, nechcené, že mamička nemôže mať pohodu, že si čas s dieťaťom nemôže užiť. Ale skús si prečítať svoj úplne prvý príspevok, kde svoju osobnú skúsenosť paušaluzuješ na všetkých a považuješ to za samozrejmosť, za nejaké pravidlo. A tento postoj naozaj nie je závidenia hodný…
Moja prvá materská bola veľká pohoda, druhá ešte väčšia, takže neviem, čo by ma malo iritovať. Ale nikdy by som si nedovolila tvrdiť, že sa to rovná nemať žiadne dieťa.
@joannita no vies, mozno ju cesta k dietatu stala zdravie, peniaze, energiu. A preto nemoze povedat, ze to jedno dieta je taka pohoda ako keby vlastne ziadne nemala. Ja uz koncim, boli ma z teba hlava. Viacere ti tu slusne vysvetlili, ze zivot aj s jednym dietatom proste prinasa zmenu, ci uz pozitivnu, ci negativnu. Zivot NIE je a NEBUDE taky isty, ako bol pred tym dietatom. Ak sa ti nezmenil, tak nechapem…- je jedno, ci k horsiemu, ci k lepsiemu, aj s jednym dietatom sa ZMENI. Ak napriklad zostane autorka prispevku doma s dietatom a muz ju prestane podporovat, tak ano, pociti, ze ma dieta, aj to jedno. A preto je teda vyrok jedno dieta, ziadne dieta absolutna hlupost.
@elementissa čo tu akože píšeš nerozumiem.. sekáče sú na každom rohu v každom meste, o online ani nehovorím... Veď píšem že od určitého veku to príde a závisí to od narokov,tak tu nemusíš vykladať litánie koľko tá stojí dieťa.. niekto musí obliekať decko do Gucci, niekomu stačí next zo sekacu..ak si na SR tak je to extra prehnane čo ťa stojí dieta... ale skôr mi príde že žiješ mimo SR,keď zadres že štátna škôlka stojí 20€ a majú nekvalitnú stravu.. a každý druhý mesiac sú platené kurzy v skolke či čo...? Ja mám 2 deti, chodia plávať,na tenis,do štátnych škôl a škôlok, ZUŠ aj tanečnú, na príležitostné krúžky a dokopy ma to nestojí 700€ mesačne ani nahodou🤷 nikto tu nepísal že keď máš 1 dieťa tak ťa to nič nestojí, ani že sa nič nezmení atd. ďalšia vzťahovacna..🤦 už ďalej nekomentujem, robíte tu poniektoré z komára somára..
@rivini preboha zena 🤦♀️ ty si majster prekrucania. O com to pises?? Kde som prosimta pisala, ze sa mi zivot NEZMENIL?? Toto mi prosimta skopiruj. Alebo kde pisem ze to nebola zmena?? Ved vy ste tu z toho spravili kowbojku 😃
Citala si vobec moje komenty? Lebo toto by si nenapisala. Precitaj si co pisem a kde to vysvetlujem ako je to myslene. Lebo toto je uz do neba volajuce tieto zcestne argumenty 🤦♀️
@joannita tak este raz. Vyrok jedno dieta=ziadne dieta je castou tzv. Murphyho axiomu a pouziva sa na vyjadrenie toho, ze mat jedno dieta je taka ista situacia, ako keby si vlastne ziadne nemala. Ak sama nepoznas vyznam tejto vety, o to hlupejsie od teda, ze ju pouzivas. Rozumej: zivot sa nezmeni, ten maly clovek vlastne nesposobi v zivote zeny nic, co by stalo za zmienku. V ludovej reci sa kedysi pouzival na vyjadrenie toho, ze jedno dieta sa „nejako strati“, nejako sa to s nim zvladne. Aj materstvo vnimas v umysle tejto vety, ok, tvoja vec. V zivote by som si nedovolila zene, ktora sa pyta, ci mat, alebo nemat dieta, takuto blbost povedat. Ci uz by som mat dieta povazovala za nieco, co da clovek „lavou zadnou“, alebo nieco co zmeni zivot a moze byt aj velmi narocne. Vlastne tym urazas aj vlastne prve dieta. Pre mna je mat dieta, ci uz jedno, alebo 5, alebo neviemkolko, nieco vynimocne, neuveritelne, zazracne, najnarocnejsie, co som doteraz zvladla a taku blbost ako tento neslavne preslaveny vyrok, by som z ust nevypustila… Tak tu neutoc tu na kazdu zvlast, ano myslim, ze vsetky sme uz pochopili, ze pre teba to bola pohodicka…
.......aby sa ma dotkol výrok niekoho cudzieho a cítila z neho povysovanie ,je trosku uz na lieky dievčatá....
Je jedno koľko má žena deti ,stále je matka....
Počet detí z nás nadmatky nerobí....
Môj sestra tiež bude mat jedináčika,,,lebo môže byť rada ,ze so synom žijú koli personálu a ona ma doživotnú traumu...a teda necíti sa preto zle ....aj keď d nej furt rypem,žeby mohli ,až malý není jedinacik ...ale ma ma v pazi a tak to ma byt...byt zmierana a vďačná za jedno a reči druhých ma jednoducho nemôžu trápiť....
Autorka
Správny čas podla mna neexistuje . Ja som mala dcéry v 19 a 20r. Teraz v 33r sa nám narodí synček.
Pripravená žena nie je nikdy,stále sú obavy,situácie a podobne,ktoré nás nútia rozmýšľať...
Vojna a podobne veci,žiaľ to sa bude diat stále...
Teraz ma hypo asi kazdy ,čiže ani to nevidím ako prekážku....
Mame aj my 2 a ja som od zaciatku pn a robí iba muž,klasicka praca ,ziadmy nadstandartny prijem ..nevyskakujeme si ,to sa nedá, ale myslím,že nám nechýba nič....
Jedine čo ti môžem ešte poradiť ,neodkladajte to dlho...ja sama cítim,že telo už toľko nevládze....
Prosím neoznacujte ma,,,reagovať nebudem ...len sa trosku hoďte do kľudu....
@joannita nic neprekrucam srdiecko😘 pisem svoj nazor do diskusie 🤦♀️
Ako pises. Nikdy nie je naj cas. ;)
Nikdy nie je vhodna/idealna doba na dieta ale ja si osobne myslim, ze pokial dieta obaja VELMI chcete tak to nejako date. Avsak, dieta je obrovska zodpovednost 24/7, 365 dni v roku, prebdene noci, unavena bez podpory treba naozaj popremyslat co by dieta urobilo so vztahom, financiami ale aj emociami kedze dieta ta bude potrebovat non-stop v prvych rokoch. Ked pises, ze rodina byva daleko realne kto by vam/ti pomohol v pripade potreby? AK dieta, tak partner by ti mal byt tvojou maximalnou podporou ale nie len kedy sa mu to hodi, ak si nemyslis ze je tak by som do toho isla iba s predstavou, ze jedneho dna budem rozvedena mamicka. Niektori ludia nie su stavani byt rodicmi a to je ok.
@rivini znova: precitaj si moje komenty. Ty si ako zeseknuty gramofon. Ides a ides, moje vysvetlenie? Nie. Ides si svoje.
ked si precitas co som pisala, docitas sa, ze Jedno dieta ziadne dieta je myslene ako metafora omg 🤦♀️
Ja neverim ja normalne neverim. Toto uz je proste zadubenost prepac. Precitaj si ako som prezivala materstvo a vlastne prezivam. Bolo to NAJUZASNEJSIE obdobie v mojom zivote. Materska bol pre mna ako SEN, SPLNENY SEN. Zrazu som NIC NEMUSELA, ale robila som len to co MA BAVILO. Chapes? Bavilo! Mna moje dieta bavilo a bavi, nekonecne bavi. Aj s posranymi plienkami, kolikami, vojtovkami, brednenymi nocami, grckami. Preto ten rozdiel medti nami. Vy to mate ako povinnost.
@joannita úplne si mimo. Príklad A - nemám žiadne dieťa. V sobotu vstanem kedy chcem, idem na túru do hôr, poobede si čítam s vyloženými nohami. Večer idem s manželom na romantickú večeru a potom do divadla. Môžeme byť hore aj do druhej, lebo v nedeľu znovu môžem spať dokedy chcem. Príklad B - mám jedno dieťa. Nevstanem kedy chcem, ale keď vstane dieťa, na túru nemôžem ísť, lebo v nosiči mi bude revať. Poobede si nemôžem čítať s vyloženými nohami, lebo, či veríš alebo nie, tomu JEDNÉMU dieťaťu treba uvariť, dať jesť, venovať sa mu a tak ďalej... Večer žiadna večera ani divadlo nehrozia, lebo jeden z nás musí zostať s dieťaťom. A nie, naozaj mi to jedno = žiadne dieťa neuprace byt, kým som na tej túre, nenavarí a nenapečie kým si čítam a nebude spokojne a bezpečne spať samo doma kým som v divadle. Jedno dieťa, žiadne dieťa = sprostosť, ktorú môže vypotiť len slabomyseľný človek. A je úplne jedno či si mama materskú užíva alebo neužíva - stále to dieťa potrebuje starostlivosť a výchovu a nie je to to isté ako nemať žiadne dieťa.
@h2 presne tak, moj nazor. Ja by som v zivote nechcela mat planovaneho jedinacika - total sebecke myslenie voci dietatu, minimalne dve alebo nic. A deti nemusia vyrastat len v milionarskej rodine aby boli stastne.
@dannieja paneboze 🤦♀️😂 pomoooc. Ono ke tazko vysvetlovat niekomu nieco, kto netusi co je metafora. Ze je to OBRAZNE povedane. Ze sa to tak HOVORI, ked dieta nepovazujes za zataz, ked ho zvladas s usmevom. Ked sa neztazujes kamoskam a na MK ake je to narocne. HOVORI SA TO TAK. Ked som prisla s mojimi dvoma detmi k pediatricke, pytala sa ma "ako to zvladate? Jedno dieta ziadne dieta ze?"
Metafora je nepriamym, obrazným pomenovaním.
Ved tu nepisem ze mi to nezmenilo zivot, zmenilo k mega mega lepsiemu. Ze mi nevadi ue vstavam o 6 rano, ze nemam cas na seba ako predtym, ze nikdy sa v klude nenajem.
Stale nic? Aaaaaaaaa 😂
Nečítala som komentáre ale minule som k téme deti počula takú peknú otázku, ktorá má pomôcť, ak sa nevieš rozhodnúť. Tá otázka znie :"Predstav si samu seba vo veku 60 rokov. Aký život vidíš? Kde si? Koho tam chceš mať?" To je všetko.
@joannita ako mozes taku blbost trepnut? Mas dieta??? Ja mam jedno zatial ale teda moj zivot je uplne naruby, oproti tomu ked som nemala dieta....ved logicky, je to zivy tvor, clovek z tvojho tela, zavisli na tvojom tele, nemozes sa bez neho ani vycurat pomaly, tak ako ze "=ziadne dieta"? Nechas ho doma sameho v koliske plakat a odides na celu noc na diskoteku? Ci ako ty zijes s jednym dietatom??
@lunademonica proismta 🙏 precitaj si co som pisala a potom reaguj. Lebo necitala si nic co som pisala. Pises ale ze uplne mimo.
Uolne staci ked precitas moj poskedny koment pred tymto.
@isabella15 ja by som chcela byt jedinacik, surodenci sa casto nenavidia, jedinacikom je lepsie, maju kamaratov, s ktorymi si rozumeju a ziaden surodenec im nerobi zle. Samozrejme viem, ze su aj pozitivne pripady surodencov co si sadnu, ale nepisala by som to ako ty, ze mat jedinacika je skoro ako tyranie, ze bez "rivala tej istej krvy" sa to prve nezaobide v zivote....podlq mna je skor sebecke mat viac deti, lebo rodicia chcu, tak starsie musi znasat konkurenciu,...aj ked ano, vela urobi aj pristup rodicov, no stale plati, ze nie vzdy je surodenec vyhra,, moze to byt aj veeelky velky zly problem (pre to prve)
V prvom rade treba citit, ze po tom tuzis. Skoro kazdy ma hypoteku a doba vzdy nejaka bola a bude. Ak si zdravotne zastabilizovana a citite to tak, tak odporucam do toho ísť.
Ja osobne mam 30 a som 100% rozhodnuta, ze dieta nechcem. Dovody: vysoke financne naklady, priserna doba, otrasni ludia. Podla mna kazdy normalny clovek neprivedie cloveka do tejto doby, sama by som sa do nej nechcela narodit. Lenze vsetci premotivovaní tlacia len na to, aby mali deti. Potom sa im nevenuju a ucitelky v skole sa mozu aj zblaznit aby nieco z takych ludi vyprodukovali
@lunademonica presne, konecne rozumny nazor

@joannita sak ty necitaj... nezaoberaj sa inymi, mas svoj nazor nie? Je pre teba problem ked ma vacsina iny nazor ako ty? Za mna ide hlavne o to ci je dietatko zdrave, a to dopredu nevies... lebo jedno chore dieta moze byt aj ako 4 zdrave, ani nahodou nie ako "ziadne"