Koľko času trávia starí rodičia s vašimi deťmi?
Ak tu už taká téma je, tak sa ospravedlňujem. chcem sa len opýtať, koľko času s vašimi deťmi trávia starí rodičia, prípadne iní rodinní príslušníci. Ja som už úplne vyčerpaná. So svokrou a celkovo s manželovou stranou rodiny sa viac-menej nestýkame, raz za pol roka sa ozve jeho otec, príde na hodinu, aj to si malého ani nevšimne. svokra o neho záujem nemá. Moja mamina žije s partnerom v inom meste. Chodíme ku nim raz za 2 týždne buď v sobotu, niekedy prespíme aj do nedele. a to je vsetko. Viem, ze maleho lubia, ale niekedy by som privítala, keby mi sním mal kto pomôcť, sme na neho s manželom úplne samy, pričom muž je stále v robote, proste už som unavená....
@suz2 snažím sa ti pomôcť,v istom zmysle "otvoriť oči" a ty to berieš ako navážanie...no čo už,aj tak sa dá 😒 neidem ti písať čo všetko som mala na krku v 30tke ja,ďaleko viac ako ty teraz... teraz mám 50+ a mám toho na starosti tiež požehnane...a presne už viem,že ozaj platí- malé deti = malé starosti,veľké deti = veľké starosti a v okamihu by som vrátila čas,keď boli deti maličké a ja mladá,vtedy mi bolo sveta žiť,nie teraz,keď robota čaká a ja nevládzem resp. duša by chcela,telo hapruje.....
Svokrine reči že ona mi vychovala dcéru nemôžem áni cítiť býva tri kroky a prišla asi 3 x za malou za celých 11 mesiacov malinka mala meniny volala vraj jej mám odkázať všetko najlepšie ona nemá kedy stará sa o vnučika akože moja je nikto
Svokor ten to je totálne ignorant
Naši nemajú čas
nemáš hodinu s mužom pre seba? večer dieťa zaspí o ktorej,o 20tej? máte pre seba cca 2 -3hodiny,môžete byť doma pri vínku alebo zavolať susedu,kamarátku,krstnú,študentku na stráženie a ísť vonku na večeru....nemusíte dieťa strčiť k babke,ak na to nie sú podmienky a okolnosti....
Ja to zase napisem z ineho pohladu. Moji svokrovci strazievaju deti svagrovi podla mojho pohladu dost casto aj niekedy na tri hodiny 3x tyzdenne. ich dcera nema ani dva roky a stale ju treba pozorovat aby si nedala nieco do ust, stale niekam bezi, ani chvilu neposedi. Vacsia ma 5 rokov a ta sa stale nieco pyta, nemaju to jednoduche. resp. svokra. Mna mrzi ze nikdy sa neponuknu pomoct mne, ze mi malu postrazia aspon na polhodku niekedy, je pravda, ze svagrovci sa nepytaju ze ci mozu postrazit, oni ich tam proste donesu a hotovo a ktora babka by odmietla svoje vnucence. Najlepsia je svagrova otazka nie ze postrazite mi ich alebo zvladnete ich tu? A uplny top je to, ze potom ked zistim ze svagrina bola na pedikure, manikure, na nakupoch, a este viem aj to, ze ked deti nie su u svokrovcoch su u druhych starych rodicov. To si uz myslim je dost. Len som chcela napisat, ze mna obcas zamrzi, ze mne nema kto pomoct z rodiny, jedine moja mamina ktora pracuje dlho do vecera a este aj si vypyta malu na prechadzku, ide aj o to, ze dieta potrebuje aj inych ludi okolo seba nie len maminu a ocina ale aj starych rodicov, tety, ujov... Ale nikto nema zaujem. A ked sme niekde s nimi spolu, proste oni beru deti ako vzduch nevenuju sa, jedine obcas svokra. Viem ze napr. aj ona ma toho dost ze strazi tie druhe vnucata. Len som chcela aby ste videli aj iny pohlad na vec. Ze stary rodicia nie su povinni byt s vnucatami.
@jodi ja napriklad nie som ziadna superzena a mala som /mam normalne deti to znamena velmi aktivne, chodit do prace, starat sa o domacnost a 2 deti nepovazujem za nejaku narocnu cinnost, ktoru zvladnu len nejaki nadludia. Samozrejme ak nehovorime o postihnutych detoch ci chorych/postihnutych rodicoch. Mne zase pride divne,ze si ludia davaju upratovat byty s rozlohou 70 m2, pchaju deti starym rodicom na cele vikendy, neberu deti na dovolenky, aby si od nich odychli a prasnu ich v 3 rokoch do skolky, aj ked su oni doma na materskej, ci nezamestnane
@zita19 som tu roky a beriem to s nadhľadom 😉 ochkať a pritakávať nebudem,snažím sa pomôcť,poradiť,aj keď hocikedy si potom následne poviem- načo sa unúvam? ženy veľa vecí pochopia časom,vekom,zrelosťou...ok,múdrejšie radu prijmú ,aspoň sa zamyslia,tie druhé nech sa učia na vlastných chybách 😉
Dcera bude mat 3 roky - moji rodicia ak ju vidia tak 10x za rok a asi aj to prehanam, niekedy na 10 minut niekedy na par hodin, ked sme u nich tak si tiez nemozem vylozit nohy a relaxovat lebo sa nejako extra nejdu pretrhnut ze ju zabavia, nikdy ju nestrazili, nikdy ju nikam samu bez nas nezobrali, nikdy ju nekocikovali .... a to byvaju v rovnakom meste. Moja sestra byva 4 hodiny cesty tak sa vidime fakt minimalne a este ma male dieta tak tam s nejakym strazenim nemozem ratat. Svokra byva 2 hodiny od nas, asi tak 2x rocne ju poprosime aby dosla a vecer povarovala resp postrazila spiace dieta ked sa my ideme zabavit. Starsi svagor s rodinou byva tiez daleko a maju dve deti, pracu a este dorabaju dom - na nase dieta fakt nie je cas. Mladsi svagor slobodny chlap s vela aktivitami. Suma sumarum - o dceru sa starame len ja s manzelom. Nejaku tu zabavu riesime tak ze raz ide von manzel, raz ja, spolu malokedy - ako pisem vyssie par krat za rok povaruje svokra. Pre moju dceru sa stali rodinou - blizkymi ludmi nasi kamarati s krorymi nema problem ostat ale to je tiez len vynimocne a vacsinou riesime ci pojdem s kamaratmi ja alebo manzel, alebo ktory kamarat sa obetuje aby sme mohli ist my spolu. Unavena som aj ja, asi aj frustrovana ze moj spolocensky zivot sa skonci prichodom domov z ihriska 😀 Tuto temu som riesila s mm xy krat ale proste ked sa neda tak sa neda resp ked moji rodicia maju taky ne/zaujem ja ich nutit ani presviedcat nebudem
@sisaka uplny suhlas. Co ja nepochopim je, ze preco matky, ktore nechodia do roboty strkaju svoje trojrocne deti do skolky a potom vyplakavaju, ze zas nejaky sopel zo skolky doniesli... Este lepsie su tie, co su doma (je jedno, ze s mladsim surodencom) a dieta strcia do skolky aj so soplami... 😝 A este chcu deti poobede poodkladat k zamestnanym starym rodicom, lebo si potrebuju oddychnut, mat chvilu pre seba... 🙄
@suz2 neries u nas tiez nebol cas na vnucata ... lebo stari rodicia maju pravo na svoj zivot atd... no nech poradili sme si nebolo to jednoduche mam deti ktore su narocne ... /jedno ma autoimunitne ochorenie - nemocnice a tak, druhe ma zasa iny typ problemov/ obaja s manzelom pracujeme ... mame narocne a zodpovedne prace ak treba zaplatime si pomoc ci opatrovanie.
Ale teraz ako su uz obe deti vacsie tak sa to vracia .. oni deti uz nemaju zaujem o starych rodicov ktori na nich kaslali ... a ja ich nenutim tak ako som nenutila starych rodicov aby si budovali vztah s vnucatom...
a mozu vyplakavat ze o nich nemaju zaujem kolko chcu ... so zasejes to si budes zat.
skoro vobec -zijem v zahranici som slobodna matka a nikoho tu nemam malu mam nonstop a i ked som unavena uzivam si s nou kazdu chvilu,,, a to mala je jak s baterkami v zadku stale dacon vymysla.. do toho pes macka dom ... bud rada aspon ze mas manzela a raz za cas tvojich rodicov lebo mnohy nemaju ani to a napriek tomu sa nestazuju 😉
Nežijeme na Slovensku a tak sme na tri deti sami. Rodina nablízku žiadna. Manžel ale našťastie pomáha a rád trávi čas s deťmi. Ak potrebujeme byť chvíľku spolu bez detí ako za starých čias, využívame čas keď sú deti v škole, v škôlke. Cez obedňajšiu prestávku sa stretneme s mojím mužíkom v kaviarni a dáme rýchle rande 🙂 .Alebo si raz za mesiac alebo za dva zaplatíme babysitting a ideme večer spolu von medzi ľudí.
@suz2 U nas stari rodicia v podstate len rodinne akcie, oslavy a maximalne 2x do roka nejaka navsteva aj s nami. Deti mi inak nestrazia, len v pripade fakt nejakej choroby, ked sa inak nedalo a ja aj manzel sme museli byt v robote, co bolo fakt parkrat. Pamatam si, ze ked boli deti mensie, bolo to niekedy tazke, ale ja nie som ten typ co ocakava pomoc, tak sme to nejak zvladli.
u nas ked ideme na navstevu na sk si starka uzije maleho,manzelovi rodicia uz neziju,my sa sami starame o maleho a to obaja pracujeme na smeny a musime si vediet poradit ,jedina pomoc je skolka od 7do 13 h
@suz2 moji rodicia, byvaju 10minut chodze odo mna a takemer nic, svokra je sama a byva v inom meste.....ale teraz sla na dochodk, tak uz sa snazi....cize pri prvom narocnom, nepomohol nik, teraz trochu, ale som ovela viac unavena.....a kto to enchape, ejho problem, moj starsi je tvrda povaha a fakt extrem, som si myslela,z e nic horsie nemoze prist...prislo....mladsi, kt. 11mesiacov vkuse preplakal...ekd hovorim vkuse, myslim tym vkuse.....ak som chcela aspon 2 hodiny spat, striedal ma manzel.....nik iny totiz s takymto dietaom /detmi nevdrzal.....neviem si predstavit, kt. babysitterka by toto vydrzala......
ano, deti som chcela, su moje, moja starost, ale presne chapem, ja uz som bola na dne so silami, som total vychudnuta.....a to zeny, kt. nemaju take deti, nepochopia....darmo mi tu budu hovorit.....ze narocne deti, vidim to na ich postave...ak by mali taketo deti, tak problem schudnut tam nehrozi.....(to len na margo, kto sa k tomu vyjadruje....vacsinou).....velmi dobre ta chapem, lebo ak ams doma, to, co ja.....tak uplne chapem, ze potrebujes vypnut....aspon na poldna......
Dievcata, vsetky ktore sa starate o vase ratolesti same a nepchate a nezneuzivate vasich rodicov mate moj obrovsky obdiv a uctu!
suhlasim s nazorom ze kazde dieta je proste ine, je rozdiel ci niekto byva v malom byte, velkom dome, tam treba pozerat aj na to, ze kolko cas stravite nad domacimi pracami a nehovorim o tom, ked nie je dom este uplne zariadeny ze kazda vec ma svoje miesto. alebo to ako rychlo zena navari... ked sa zena uci varit a chce aby dieta nejedla dokola to iste tiez to zaberie cas. alebo ked jej dieta spi cez den 20minut a je fakt narocne. a tu je vela aspektov. a zase je rozdiel kde ma kto hranice, ci nechate dieta revat alebo ho ignorujete alebo sa mu snazite venovat... atd a navyse clovek nie je robot, trosku potrebuje aj zmenu.
@lilienlukacs nepchate a nezneuzivate?...ved pre kazdeho normalneho stareho rodica je radost travit cas s vnucatkami a robi to pre svoje deti rad
Pri prvom mi pomahali moji rodicia,bola som slobodna mamicka🙂do jej 5 rokoch mi ju bravali na vylety,strazili...potom sa odstahovali 700km ale kazde prazdniny mi ju bravali...teraz mam druhe,svokru mam vedla v izbe a Nikdy nepovedala,ze nam mladsiu postrazi,ked ju poprosime tak ano,ale inak nic....do skolky ano zo skolky ju za 2 roky nedoniesla🙂proste neriesi...este,ze mame 17ku,ktora nam pomoze...za par rokov budem mozno babicka aj ja a tesim sa uz teraz ako mladym s detmi pomozem🙂a nebude to pre mna problem🙂proste kazdy sme iny....moje dcery budu mat vo mne oporu aj neskor🙂
@jodi zial nie vsetci stary rodicia su normalny🙂
ja tu asi moc nezapadám....lebo naši starkí sú skvelí...trávia s deťmi času a času, nie je problém, ked potrebujeme deti postrážiť, často idú na víkend k jedným alebo k druhým....máme výhodu, že starkí bývajú veľmi blízko, takže deti tam zájdu aj samé 🙂
@suz2 právny nárok na to, aby sa starí rodičia museli starať o vnúčatá nie je 🙂 Rovnako, ako nie je možné na základe toho, koľko času trávia deti mamičiek z koníka so svojimi babkami usúdiť, čo je správne pre moje dieťa. Každá rodina je iná a aj vzťahy medzi jej členmi sú rôzne. Všetko je to o vzťahoch v rodine a o láske. Ak majú rodičia a deti medzi sebou dobré vzťahy, rozumejú si a pomáhajú si navzájom , tak aj po tom čo sa dieťa ožení, vydá sa vzťahy udržiavajú akosi samé. Chcem tým povedať , že všetko je o komunikácii medzi deťmi a ich rodičmi. Niekedy mamičky radšej napíšu svoje problémy do fóra kde ich rozoberajú cudzí ľudia ako by si sadli so svojou vlastnou mamou alebo svokrou a porozprávali sa o vnúčatách a fungovaní a budovaní vzťahov medzi vnúčaťom a starým rodičom, o hľadaní riešení ako uspokojiť potreby všetkých zúčastnených. Teda vnúčat, rodičov aj starých rodičov komplexne.
Myslim,ze mamicke neslo o zneuzivanie starych rodicov...tak ci tak v dnesnej dobe sa kazdy vecsinou stara o seba...ludia si nepomahaju...nemyslim,ze je zle na tom,ze starej mame trkne obcas a dcere,neveste odlahci trochu zivot a postrazi si vnuca🙂hoc aka praca pracujucej babicky je menej narocna ako 24ka dennodenna matky na materskej🙂nie je to aj v tom,ze "mne nik nepomahal a musela som to zvladnut" tak to iste doprajem aj svojim?len aby nam na starobu nebolo luto,ze sme si nevytvorili blizky vztah s rodinou lebo sme boli sebci....
@jodi samozrejme, ale nie vtedy ked maju stari rodicia deti viac ako vlastný rodicia. ... alebo ked si mladý chcu vyrazit a ožrať sa a babka s dedkom postražte....

@suz2 ak potrebujes mat s muzom len jednu hodinu pre seba - povedzme raz za tyzden na to sluzia baby sitterky, ktore ti dieta na tu hodinu postrazia, to zvladne hocijaka suseda teenagerka, ktora bude rada, ze si privyrobi par drobnych za to,ze sa prehra s malym dietatom. Ak toto neprichadza do uvahy tak hadam mate nejakych rodinnych znamych, ci nejake kamaratky, ktore postrazia - raz oni, raz ty, deti sa prehraju a raz si vyrazi jeden par, raz druhy ...