Koľko posielate svojim deťom na vysokoškolské štúdium?
Premýšľam nad tým pretože tá pár mesiacov to čaká aj náš a teda nejak zbežne internát 150, stravu som vypočítala tak 8€ na den v priemere s tým že samozrejme chcem aby jedla nejak vyvážene a nie vifonky a rožky s pastikou plus telefón 20 a MHD dalších 20cca. Takto mi to vychádza zaokrouhlene nejakých 450€. Myslite že to bude stačit na normálne fungovaniev Prahe? Plus nejaké väčšie jednorazové výdavky by som poslala. Brigádu nechcem aby si hľadala aspoň prvý rok nech sa sústredí hlavne na štúdium.
@nicegirl369 starsia dcera hrala od 5 rokov v divadle a dabovala..neskor v kaviarni, v lete na vystavach..syn tocil kolotoc, neskor v stanku, predaval na jarmoku, hra divadlo, spieva, odcepcovali na svadbach vo folklornom subore..narazove brigady v reklame..sami si hladaju..sami chcu..su samostatni a podnikavi..nic zle na tom nevidim..my ako rodicia sme hrdi, ako sme ich podporovali v ich rozvoji..a davali aj davame maximum..a samozrejme pracujeme cely zivot tiez..nezivia nas nase deti..😅😂
@tiezjedna synov spolužiak zo strednej študuje v Prahe, celú strednú školu bol ako sociálny prípad resp. žili z ruky do úst, poberal štipendium a šiel študovať do Prahy ten chalan býva na internáte študuje posledný rok IT a keď bol u nás hovoril, že rodičia mu platia iba ubytovanie a na zbytok si musí našetriť ale že zvyčajne ho to vyjde 150€ a to žije len z prospechového a sociálneho štipendia, tak ono je to asi fakt o ľuďoch aké má kto nároky, moje deti chodia pravidelne každý rok do Prahy, keďže ich to tam láka a ubytovanie platím ja im to ma stojí 250€ na 4dni zo stravou a vreckové dostávajú 100€ a z toho dcére minulý rok zostalo 50€ a synovi až 75€ a vždy sú zvýhodnené lístky, buď celoročné alebo viac dňové a je to počiatočná investívia, ktorá nie je až tak vysoká a dá sa aj pešo chodiť, keď bola teraz v januári dcéra s priateľom 3 dni v Prahe tak chodili iba pešo a prešli toho dosť veľa a nechodili vôbec autobusmi, metrom len po vlastných a zvládli to, čiže si myslím, že dá sa aj z 250€ vyžiť ale bolo to myslené tak, že ubytovanie budú samostatne platiť
Ano chapem ta..ale studenti zase toho casu na studium az tolko nevydaju aby ho nemali aj na zabavu..moja skusenost..😏 a ked maju cas na party a zabavu, tak aj lepsie platena brigada im neuskodi a da sa napr.pracovat uz aj v studijnom obore..zavisi od skoly
@lacibo úplne s tebou súhlasím, ja to vidím na svojich deťoch nenútim ich ale oni chcú, keď majú možnosť hlavne cez leto ale dcéra už teraz aj celoročne robí v tom čo ju baví a zároveň to študuje a zasa synátor ten je taký všestranný čo príde tam robí ale teraz už tiež od septembra robí, vo firme kde si ho už aj po škole nechajú čiže je to o tom chcieť a potom si tie peniaze viac vážia ako keď by som im ja všetko platila 🙂
@janka_lolo môj syn v Prahe platí za internát 253 e. Veľa študentov, keď dostali nový výmer chcelo odisť, keď začali hľadať podnájom, tak zistili že nič lacnejšie nenájdu.
@janka_lolo tak jasné, ale iné je ísť na výlet a iné študovať a tráviť s hlavou v skriptách. My v Prahe máme dom, bývame tam de facto polovicu času, zbytok na Slovensku a v zahraničí... Keď sa potrebuješ po Phe presúvať v časovom presse, tak uprednostníš metro/šalinu. A ešte raz by som si dovolila zdorazniť, že medicína je úplne iný level VŠ. Tým nehovorím, že brigáda je na prd, to určite nie.
Celu strednú školu aj vysokú som brigadovala a skončila som na Ačka. Moje deti budú musieť tiež keď budu chcieť študovať dám im na nevyhnutné výdavky ale napr na pivo či kino si budú zarábať. Už teraz keď syn 10r má peniaze prispieva si z toho napr na tábor alebo na školský výlet. Teraz si prispel na tenisky 10€
@janka_lolo pre zaujímavosť https://suz.vse.cz/zajemci-o-ubytovani/dokument...
@tiezjedna ako som písala synov kamarát dokáže v Prahe vyžiť z peňazí, ktoré dostáva v štipendiu, nebrígaduje, rodičia si ho nemôžu dovoliť finančne podporovať iba internát mu platiť študuje IT a odbor, ktorý študuje je náročný keďže naň sa dostane jeden zo 100 uchádzačov čiže by brigádovať nestíhal a napriek tomu dokáže tam fungovať
@janka_lolo na úkor čoho? Zdravia? Či má aj normálnu zdravú stravu?
@bluka2 na úkor zdravia si myslím, že nie, a stravu netuším ako sa ten chlapec stravuje ale fastfoody neje, keďže on je vegetarián aspoň počas strednej školy ním bol, čiže buď sa stravuje na internáte alebo si sám pripravuje jedlo
@janka_lolo má štipendium. S tým ale zakladateľka nepočíta.
No mne mama dávala 150€ mesačne. 10 rokov dozadu.
Chodila som z TN-BA . Domov som šla kazdy vikend.
Z tejto sumy som musela vyžiť - intrak 100€, mhd 10€, vlaky 30€, ostatok strava. (Ale naši má v nedeľu aj nabalili). Školské obedy stali 2€.
Viac peňazí nemali. A mne prišlo 150€ strašne moc na to, koľko rodičia v TN zarábali.
Vždy som bola učena skromnosti, počas výšky som nechlastala. Mala som spolubývajúcu, s ktorou sme si sadli a trávili čas tak, že na rozhadzovanie peňazí čas nebol. Neplatili sme fitko ani plávanie, chodili sme zadarmo behať, prechádzať sa. Ak som brigádovala, čo slo ťažko kvôli náročnému štúdiu, odkladala som si alebo z toho platila veci, ktoré by mi ani nenapadli sponzorovať z vrecka rodičov.
@janka_lolo tak dúfam, že to nerieši ako veľa študentov, čo som poznala...jesť celý deň nič a večer nejaké blbosti; alebo ak si chceli na niečo našetriť (napr. vylet) mesiac cestoviny s maslom...
@bluka2 prosim ta to su tu take zvasty od @janka_lolo ved ked kolej vyjde mesacne 200 eur tak asi tazko niekto z 50 eur vyzije plus cestovne (tam necestuju zadarmo studenti) knihy atd
a to potom musi aj ta strava vyzerat potom mladi maju so zlcnikom problemy
a mna fascinuje ako kazdy vie ako ten druhy vsetko financuje a co za kolko plati a vyvara v spolocnej kuchyni na intraku tri jedla denne a odbieha zo skoly
samozrejme ak ma niekto stipendium tam ma a tie mozu byt v peknej vyske ale potom to neni ze ten zije zo vzduchu ale zo stipka
@loginexistuje akože ja sama som sa stravovala tak debilne, tak si chcem dať záležať na tom, aby to nerobili moje deti potom - aspoň im dat tu možnosť. Kamošov na intrakoch som mala od strednej školy - a s málo výnimkami (ktoré si spájam s tým, že tí ľudia mali viac peňazí), tá konzumovana strava bola fakt otras...
@janka_lolo IT nie je zas tak nedostupný obor... Záleží, čo presne študuje. Iné je písanie viet v programovacom jazyku a niečo úplné iné vytváranie aplikácií, bezpečnostných systémov a pod.
@bluka2 ja som nikdy nebola na intráku, ale vždy som sa snažila jesť zdravo, už v tom veku, ale decko má spolužiakov, čo tiež šetria, tiež tomu nerozumiem, načo sa trepem do Prahy, keď potom ako rodič tomu dieťaťu nemajú čo poskytnúť. Môže ostať na SR, aj tu sú školy.
@bluka2 tak to netuším na strednej synovi jedával po víkende koláče keď som mu dala na desiatu, syn chodil zo školy každý pondelok s tým, že až o týždeň pošlem viac aj preňho, čiže on bol vtedy veľký jedák aj keď bol u nás a mali sme akurát halušky s bryndzou tak chlapec si dal bez slaniny dve porcie a mi povedal, že tie som mala variť keď boli na strednej a posielať na obed po synovi, čiže pochybujem, že chalan by bol taký, že celý deň by nič nejedol a večer by si dal niečo sladké ale nepoznám ho až tak dobre, napríklad viem, že môj syn by neodkázal nejesť celý deň a až večer to niekde v MC donalde dohnať, ale napríklad dcéra pri bakalárskych štátniciach keď mala veľa toho a stres tak bola schopná nejesť aj 2 dni a potom sa naraz moc najesť
@bluka2 ale presne a varenie moja rada vari tie neje maso len ryby vari doma od 12 stich pocas semestra si vari vacsinou ale ked ma vela ucenia tak proste nestiha vtedy si objedna. Je to kazdeho vec ako podpori svoje dieta, my ju podporujeme vo vzdelani , ak by sme na to nemali chodila by do BA
@tiezjedna nedostupný určite nie ale nemá čas na to povedal, že aby brigádoval napríklad už aj v tom čo študuje, že sa to nedá skĺbiť robiť a študovať ale neviem presne aký odbor študuje, keby môj syn nebol taký lajdák tiež mohol ísť študovať IT a nie nezmyselný odbor v ktorom sa teda podľa predstáv neuplatní aj keď už ma prácu, ktorá by mala súvisieť s odborom ale nič z toho čo ho v škole naučili tam nerobí
@janka_lolo syn síce už nemá nárok na ubytovacie štipendium, ale pred 2 rokmi to bolo cca 900 korún za 3 mesiace. Neter dostala prospechové štipendium 10 000 korún na rok , takže až také super štipendia tam nie su.
Ja si myslim, ze je suma primerana. A na kavy, disko, kino, oblecenie si moze zarobit cez prazdniny. Ja som makala v zahranici vsetky prazdniny pocas VS. Cca 3 mesiace, rozne farmy, au pair, hotely, baliarne…Ked som zmaturovala a urobila prijimacky na VS, tak uz na druhy den som mala brigadu na Slovensku na cele prazdniny. Bez dovoleniek, vylety v ramci kolektivu z prace. A dobre bolo, rada na to spominam. Pomohlo mi to ku kupe bytu bez hypo a samostatnosti aj financnej.
@sendy1977 šak nehovorím, že sú super on berie sociálne aj prospechové a z ubytovaním neviem ako to má či niečo berie, ale dokáže čisto z tých peňazí vyžiť
@janka_lolo zaujímavé lebo nárok na sociálne štipendium ma iba študent ktorý poberá rodinne prídavky v CR. A na Slovensku má nárok na sociálne štipendium iba študent, ktorý študuje na Slovensku
@sendy1977 tak čo viem na Slovensku aspoň v TT na MTF kde dcéra študuje tak väčšinou sociálne štipendium poberajú jej zahraničný spolužiaci, keďže tým domácim to nikomu nevyjde a to má spolužiaka, ktorý ma oboch rodičov na úrade práce a dvoch mladších súrodencov, ktorý ešte ani 18 rokov nemajú a on nemá nárok na sociálne štipendium. Ale naopak má spolužiačku, ktorá ma trvalý pobyt v Prahe ale žije na Slovensku v Poprade a sociálne štipendium poberá, pritom obaja jej rodičia žijú v Prahe a pracujú v oblasti práva, čiže ta ich dcéra nemá aj tak problém s financiami keďže rodičia jej posielajú každý mesiac neviem koľko, a takýto študenti majú na tej škole štipendiá, rovnako štipendium poberajú decká pochádzajúce zo Srbska aj keď žijú v Trnave už a ich rodičia tam tiež pracujú už ale štipendium majú
A tak ja nemám ani jedno dieťa v ČR tak neviem ale ten chlapec hovoril, že má aj sociálne aj prospechové možno sa to nejako dá obísť alebo ako, to ja neviem
@janka_lolo tak asi sa to dá nejako obísť

niektore ktore prd vedia take hluposti tu pisu fakt otazka je tu na naklady na studenta mediciny studujuceho v cechach 😂😂😂