Koľko posielate svojim deťom na vysokoškolské štúdium?
Premýšľam nad tým pretože tá pár mesiacov to čaká aj náš a teda nejak zbežne internát 150, stravu som vypočítala tak 8€ na den v priemere s tým že samozrejme chcem aby jedla nejak vyvážene a nie vifonky a rožky s pastikou plus telefón 20 a MHD dalších 20cca. Takto mi to vychádza zaokrouhlene nejakých 450€. Myslite že to bude stačit na normálne fungovaniev Prahe? Plus nejaké väčšie jednorazové výdavky by som poslala. Brigádu nechcem aby si hľadala aspoň prvý rok nech sa sústredí hlavne na štúdium.
Môj študuje v Brne. . mesačne doteraz minul cca 380eur. Od januára sa zvýšili všetky poplatky,takže predpokladám že minie okolo 430eur. Cez leto brigáduje a z toho si platí skriptá, oblečenie, prípadne aj napr. notebook alebo dovolenku. Väčšinou mu to vydrží 1 semester. Minulý rok mal celoročnú brigádu ,tento rok má brigádu, ktorá nadväzuje na jeho štúdium,len je nepravidelná a tým pádom aj príjem neni taký,aký by mohol byť.
Myslím si,že suma 450eur je na Prahu nadoraz. Ale ak dievča není náročné, mohlo by jej to stačiť.
Študovala som v Prahe. Internát stál pred 6 rokmi 100€/mesiac. Strava ma vyšla v priemerne 130€/mesiac. Doprava 20€/mesačník. V strave - boli obedy v menze reštauracii (rozumej aj s dezertom). Obedy bývajú dotované univerzitami - a na konci mesiaca sa za ne vracajú študentom peniaze, alebo hradia úplne smiešne sumy ako my sme mali 2,5€ za obed typu losos so zemiakmi, polievka, dezert.
Keď jej dáš 450€/mesacne tak jej chýbať nič nebude. 🙂
@prosimopomoc to ani velmi nie je pravda ze sa ku medicinskym kniham da tak lahko dostat 😂😂😂 u nas bola realita taka, ze pokial dany clovek nestal v kniznici hodinu pred jej otvorenim este pocas zapisu na konci augusta tak sa ku kniham veru nedostal lebo boli vypozicane inymi studentmi.. ani zdaleka ich nemaju na pocet kusov tolko, co studentov. … a to nehovorim o kvalite knih ktore boli v kniznici dostupne.. cest vynimkam 🙂 ja som do kniznice chodievala stale kazdy jeden rok az do siestaku ale aj som si musela kupovat poniektore a to teda boli nemale peniaze.. plus nehovorim o povinnych skriptach/ zositoch ktore sme vyslovene museli nosit so sebou na jednotlive cvika…tie sa v kniznici nerozdavali ani nahodou 🙂 ...
@lenkakravcova záleží na aký internát sa dostane. Teraz internát minimálne 200 e. Syn platí 250 e a žiadna sláva.
@lenkakravcova internát z 80 rokov, vymenené iba okona.
@dominikamacakova no ja by som na toto nemala, ale zjavne rodičia, alebo aspoň jeden z nich zarobia dobre. Ja a moja sestra sme vyštudovali vysoké školy zo sociálneho štipendia a z mizerneho výživného,plus nejaké brigády v lete.
Moja sestra tiež takto začínala študovať v Ostrave a nevedela absolútne hospodáriť. Keďže bola mladšia rodičia ju neviedli k šetreniu a hodnota peňazí jej bola úplne jedno. Mala pocit, že ju budú stále dotovať. Otec ju neraz zachraňoval keď potrebovala peniaze. Dokázala za týždeň minúť to čo mala na mesiac. To isté známej dcéra, každú chvíľu menila výšku lebo sa rozhodla, že chce študovať niečo iné. Až po dvoch rokoch jej povedali, keď sa dostali do finančných ťažkostí, že si má hľadať brigádu a nebudú jej kupovať ďalšie spoločenské šaty. To ju prebralo... Rodičia si myslia, že dieťa bude poctivo študovať ale na intrákoch sa hlavne žuruje a potom živorí...
@selwadza22 hehe však toto.. V strede týždňa disco v meste a na druhy deň zívanie na prednáške 😆 môj prípad, najmä ak máš spolubývajúce, ktoré ta na všetko nahovoria 😬😬
Tak by co tu píšete že 250 bohate stačí chcela by som vás vidieť. Samozrejme dať si na obed sackovu polievku a na večeru suché cestoviny je tiež cesta, ale toto nechcem a našťastie ani nemusím. Myslím si že 450€ nie je žiadny nadštandard. Keby na to nemám, tak je to iná vec to by sa asi riešili soc. štipendiá poprípade by sme si s mužom našli nejakú brigádu popri práci. Keď sama uvidí že bude stíhať pracovať, budem len rada, ale medicína naozaj nie je bežná vysoká škola a nepoznám veľa medikov čo by si popri prvom ročníku stíhali plnohodnotne prevyrobit. Hospodarit si myslím vie veľmi dobre. Už teraz dostáva na mesiac vreckové a musí s tým vyjsť a darí sa jej to. Hlavne nechcem, aby pracovala na úkor školy to potom na tú vysokú nemusí ani chodiť keď sa jej nemá plnohodnotne venovať
A to už je prijatá?? Nebudú ešte len teraz niekedy alebo vo februári prijímačky, neviem úplne presne , že kedy sa robia.Este ju nemusia prijať.Myslim si, že teraz v tejto dobe pri tejto inflácii bude všetko tak podvihane, že to bude zahul platiť tu na Slovensku nie ešte v Prahe.Rafsej by som sa modlila,aby ma vzali len tu na SK .
presne tak ako píšeš, zakladateľka👍 A dcére držím palce, aby ju prijali, pretože dostať sa na LF UK je menší zázrak👍
Veľa príspevkov tu je o tom, že ma brigádovať a aj veľa prispievateliek tvrdí, ze brigádovala. Pozabúda sa na fakt, ze slečna ide na medinu a tam je skutočne nevyhnutne, aby sa minimálne 1.-2. rok sústredila na štúdium. Pokial ju rodičia vedia podporiť, treba jej to uľahčiť. Slečna už teraz brigáduje, takze vie, čo znamená zarobiť si peniazky a je velky predpoklad, ze akonáhle jej to povinnosti dovolia, sama na brigádu pojde. Je viacero škôl, kde je velmi tazke brigádovať počas školského roka. Z toho 2 víkendy v mesiaci pocestuje domov. Dievča nech sa sústredí na štúdium a po skúškovom môže brigádovať, prip. neskor v nemocnici jej ponuknu. Držím palce😀
@tiezjedna skôr by som povedala, že dostať sa tu na medicínu je zázrak.Vacsinou ľudí pobrali do Brna a Prahy.Mojej doktorke dcéru tam zobrali
Keď ti mám pravdu povedať baby ktoré sú somnou fakt niektoré flakaju školu na úkor roboty.. ja teda brigadujem len cez leto, ale kamoska prisaham išla do školy v prírode na týždeň just vtedy nám dali nečakanú skúšku nespravili sme to obe a hneď asi o 2 dni sme mali ústnu ona tým že bola v tej SVP sa to vôbec nestihla naučiť. Teraz si to prenášala….
Mne je tiež už blbe že niektoré sa na mňa pozerajú že vlastne ma rodičia dotujú ale tak vždy si poviem to je ich problém nak si myslia čo chcú. A tam to vidno kamoska ( 4 súrodenci) rodičia starí v rokoch mojej starkej ( 70r) totálne žiadny vzťah snimi nič o nich za 3 roky nepovie, nezodpovedná len v robote, a len tak tak prechádza… 🤷🏽♀️tak načo ? Niektoré tu píšete že ste si zarábali a nepýtali od rodičov ale ako išlo teraz všetko hore ? To nie len potraviny ale aj intraky byty jedlo všetko proste nieje to už ako pred 10r.
Ja idem do obchodu kúpiť raňajky plus na obed mäso proste základ nákup zaplatím 30€ a nemám čo jesť o 2 dni… a to podotýkam že my zas na tie diskotéky a lavičky zas nechodíme 🤷🏽♀️
@nicegirl369 a to studenti musia byt sami na izbe? Nie su trocha rozmaznani? My sme boli na intraku 3 na izbe a poznam chalanov, co byval este 4 na izbe na cierno. A to tu daky luxus, ze prenajat byt a na izbe sama, aspon 2 by mohli zdielat izbu. Paneboze dnesne decka su rozmaznane, ja som doma este aj s babkou zdielala detsku izbu a mohla som si trhnut nohou aj tak som nemala sama izbu
inac s tou stravou u studentov to byva tak, ze chudaci rodicia robia co mozu, platia na stravne aby sa dieta dobre stravovalo a deticky, hlavne chalani si radsej kupia ten salat s rozkom, pripadne tu slavnu vyfonku a zvysok pouziju na pivo v miestnom bare
Syn je v Brne. Posielame mu 450e, viac nevieme. Je nútený si sám privyrobiť. Ale musím podotknúť, že intrak nedostal (stojí okolo 200+) , ma v prenájme 1 malú izbu 2,5 x 3 a po zvýšení za ňu platí 350e mesačne. Privyraba si v nemocnici, tých 150-200e dostane mesačne a z toho ešte aj ušetrí na horšie časy.
@katulienkax tento týždeň som bol v čase obeda v Lidli a v rade pri pokladni predomňou skupinka študentov stredoškolákov. Namiesto obeda v škole, si kupovali sladké vody a sladké buchty.
@jaga18 syn je v Prahe. Posielame mu 400 e viac nevieme. Z tých peňazí by asi nevyžil, keďže internát 250 e. Pracuje na polovičný úväzok vo svojom odbore a cez prázdniny na celý úväzok. Syn má kamarátov v Brne a tiež hovoria, že internát nedostanú a ceny podnájmu sa rovnajú Prahe ☹
Ahoj, nečítala som všetky príspevky v skupine...chápem, že nechceš aby brigádovala ale napríklad ja brigádujem v bare(nalievanie drinkov iba za barom nechodím ani objednávať k stolom takže to nie je únavné) - chodím iba 1 krát za víkend, je veľa barov kde ju vezmú napríklad na 5h čo podľa mňa nie je až taký žrút času a deje sa to v noci 🙂 možno niečo také by bolo ideálne nie je to nič na čo by sa musela extra sústrediť 🙂 A vďaka tringeltom si vie krásne zarobiť 🙂neviem aké platy sú v prahe ale ja mám 5€ na hodinu - chodím na 4h plus tringelt...veľakrát odídem s tým, že za 4h som zarobila 50€ čo je krásne a narobená nie som 🙂
@katulienkax dcéra sú napríklad v Trnave na 2 izbovom byte 8 v jednej izbe sú 4 baby a v druhej 4 chalani a tlačia sa ako sardinky a každý aby platil mesačne 150€ a keď včera prišla domov povedala, že im majiteľ oznámil, že od februára budú po 5 na izbách, že aby im nemusel zdvíhať nájom a keď nám to povedala manžel zostal zhrozený, že už teraz sú tam natlačený a čo bude potom si fakt neviem predstaviť, a to nemajú ani stôl, ani skriňu iba malý stolík a posteľ, čiže tiež si myslím, že sa dá pekne žiť aj viacery na izbe syn je v Nitre na internate platíme 80€ sú tam 3, izba sa pomaly rozpadá, minule si niesol deku, že im tam moc fuci a ešte aj to WC a sprchu majú spoločnú pre celé poschodie ale nespraví s tým nič v 2 ročníku sme platili pomaly luxusný internát a stálo nás to 35€ mesačne a krásny prerobený internát žiaľ neskôr sa mu ho už získať nepodarilo a keď som sa ho pýtala koľko tam teraz platia povedal, že 55€ čiže niekedy lacnejšie internáty sú lepšie ako tie drahšie
@owecka nie? Preco? Synovec studoval rok v cechach ale nespravil 1 skusku tak musel odist, nedala sa opakovar..taktiez brigadoval popri studiu..ako som aj pisala..vsetci ktorych poznam si privyrabaju popri studiu..ja pisem moju skusenost..nevnucujem to inym..kazdy sa zariadi ako chce..
@janka_lolo obdivujem tvoju dcéru, že sa tam dokáže učiť. Môj syn by sa v takej izbe nedokázal sústrediť. Tak on má oproti tvojej dcére luxus. Síce platí cca 250 e (podlá kurzu euro/koruna) ale je sám na izbe a 3 na bunke. Ako vybavenie internátu nič moc(klasika 80 roky). Za jedno pranie platí 50 korún .Hovorí, že od septembra už ani tepla voda nie je taká tepla ako bývala. Ako často chodí dcéra domov? Syn tak 4 krát do roka, lebo sa mu nechce cestovať 12 h domov a potom 12 h do Prahy

@jaden veď jasne, posledný rok v maturitnom ročníku a v septembri nastupuje na VŠ. Teda tak som to pochopila