Koľko rokov ste mali, keď ste si zarobili na bývanie?
Ahojte koľko rokov ste mali, keď ste si zarobili na svoje bývanie? Na svoj byt/ dom?
Napíšte prosím
Ďakujem
@buberova tak to je strava bola milión krát lacnejšia ako teraz v tej dobe, potraviny , do restik som nechodila a sporila som na mimoriadne splátky, oblečenie len sem tam a lacné. Dalo sa prežiť z menej ako teraz auto som nemala. Robotu kúsok peši tak som neprevozila. Úplne normálne. Teraz mam v tom byte nájomníkov ktorí dvaja spolu zarobia tritisíc mesačne bez deti a nie sú schopní kúpiť vlastne lebo dovolenku päť krát do roka, nonstop fotky z restik a barov a značkové oblečenie. Takže asi tak
V 24 som si kúpila prvé bývanie.
@andreakotesova @lakebabe @gleep1
Tak som rada, že sme si vyjasnili, že krivka rastie závratným tempom v neprospech dnešnej mládeže. Lebo už to tu začínalo vyzerať, že vlastne, teraz je to už jednoduché mať svoje bývanie ale pred 20 rokmi to bolo veľmi náročné a to sa mi akosi nepozdávalo 😁😁
@buberova nie teraz je to náročnejšie pre mladých, už len vzhľadom na to , že nemajú sto percentne krytie hypotek ako sme mali my. A je rozdiel splácať 50 tisíc vtedy aj keď s 10 percentnym úrokom ako teraz 200 tisíc s 4-5%. Preto byť na mieste niekoho mladého sporim co najviac a kúpim co najskôr na hypo, lebo to bude časom ešte horšie podla mňa
V 29. Príprava nato aby som mohol riešiť hypotéku asi 3 roky. Financovanie celkom masaker ale dá sa to keď sa chce. Skoro všetci vtedy mali pripomienky k tomu aké je to drahé že ceny klesnú a že sa oplatí počkať a bla bla bla. Už teraz to je obchod môjho života a jedno z najsprávnejších rozhodnutí v živote..
Ak myslíš bez hypo tak 24.. A áno.. z výplaty som našetril a kurva som sa obracal a bral každý kšeft čo sa dal.
@nela22323 mám 42 a ešte splácame hypo spolu s manželom. Ak by som si sama mala zarobiť tak neviem, možno do dôchodku akurát by som stihla 🤪. Alebo by som sa musela presťahovať niekam mimo ba, čiže skôr to vidím na ten dôchodok 😁. Nech žijú hypotéky, neviem si predstaviť bývať u rodičov do aleluja a skrbliť korunku ku korunke...
Mne vyratali ze 70 budem mat
Mam pred 40 kou a mám dva domy a byt bez hypo plus nejaké stavebné pozemky.. jeden dom som zdedil ale úplne prerobil všetko ostatné kúpil. Mám za to že nehnuteľnosti a hlavne pozemky v lukratívnych štvrtiach sa nepredávajú ale sa dedia.. Mám deti budú mať po tatovi.. 🙂
Ked sa podari,tak v 40ke by to mohlo byt "nase"..o nejakych 8 rokov :D
@buberova Nielen v neprospech mládeže ale v neprospech všetkých. Sú rodiny čo sa tisnu v byte čo mal byť štartovací pretože zavratne vzrástli nielen ceny bytov ale celkovo životné náklady.
@lakebabe má pravdu, dnes mnohí mladí (nie všetci) nie sú ochotní sa uskromniť. Bezdetne páry budú nariekať že pri príjme 3000 - 5000 nemajú na vlastné bývanie. Teoreticky majú, len nie na také luxusné instagramove ako by chceli a tak radšej budú chodiť po drahých dovcach, restikach, kupovať luxusné odevy a elektroniku a nadávať aký je svet nefér a ako sa majú zle. Tak trochu pripomínaju dôchodcov z 90tych rokov, aj tí boli presvedčení že majú nárok mať všetko a mať to hneď.
@katka700 nie všetci ale je ich dosť, minule som sa 34 ročnej kamarátky, ktorá ma plat 1500 eur netto v korporáte a spáva v shareovanych bytoch po gauci, opýtala prečo si nekupi aspoň garsónku a kukala na mňa ako na blázna, že to by si musela vziať hypotéku. Problém je v tom, že je náučná ísť niekoľko krát do roka k moru, pravidelne nechty, vlasy, značkové handry atď.. ked som si vzala kedysi prvú hypo na dovolenku som nasporila až po piatich rokoch a to autobusom do Bulharska za par eur. To by teraz nikto v mojom okolí neabsolvoval za cenu bývania.
@nela22323 Obdivujem všetkých, ktorí si dokázali zabezpečiť bývanie. Mám 40 - 2 izbový byt sme s manželom kúpili keď sme mali 25. Byt sme kúpili v čase priaznivých cien z peňazí zo zahraničia - na zariadenie nám prispeli rodičia - kuchyňa + obklady. Zariadili sme byt najlacnejšie ako sme mohli preto sme nemuseli brať úver. Po rokoch sme ho predali a dodnes to ľutujem. Z predaja sme peniaze investovali do firmy a postavili ( už aj s úverom 3 domy). Z tohoTen v ktorom bývame bez úveru. Dlho sme čakali a otáľali s investovaním do nehnuteľnosti - ja som bojko a nemám rada úvery a pôžičky. Ako tu písali - nechodili sme na dovolenky, makali sme svojpomocne- ale teraz je už ten čas keď môžeme ísť na dovolenky, deti máme už na ZŠ. Manžel pracoval 6-7 dni v týždni - ja som pracovala + deti a všetko okolo toho. Tešíme sa, že už konečne teraz môžeme relatívne mať kľud. Začiatky nie sú jednoduché, ale ak by som sa mala ešte raz rozhodnúť hneď od prvého zamestnania by som riešila bývanie - ale to tiež nie je jednoduché. Držím každému palce.
@buberova ešte má niekto dristy ako sa dnešní mladí ľudia majú strašne fajn a o moc lepšie. Je štatistika, že celosvetovo najchudobnejší sú práve mladí ľudia.
@jakubrianka na druhú stranu majú dnešní mladí iné možnosti ako sme mali my pred rokmi - sú jazykovo a IT lepšie vybavení - odvážnejší ako my kedysi. Z kancelárie sa práca presúva z domu/ pracovať sa v určitých profesiách dá z počítača z akéhokoľvek miesta. Mám kolegov , ktorí pracujú mimo SR a zároveň v zahraničí majú vedľajší pracovný pomer - viem, že sú to profilované pozície - ale dnešní mladí na digitalizovanú dobu vedia naskočiť rýchlejšie. Títo ľudia šetria oveľa rýchlejšie na nehnuteľnosť ako ostatní, ktorí pracujú v klasickej práci s jedným platom - napr. učiteľ, administratíva a pod. ( to len ako príklad - nechcem nikoho uraziť).
V 25 som si zobrala sama byt na hypo, mala som ušetrených 10% z hodnoty bytu a 90% som brala hypo
21 prve byvanie garzonku, v 35 druhy vacsi byt oboje sama na hypoteku
V 27 sme zacali stavat a v 30 sme brali hypo na dokoncenie
Vzali sme si s priateľom hypotéku na byt, keď som mala 29 a on 27, už v tom byte bývame takmer 18 rokov ako manželia a rodičia dvoch puberťákov 😉 Ale v roku 2006 ešte dávali 100% ceny bytu, takže za našetrené peniaze sme prerobili jadro, vymenili okná a podlahy. Teraz je to ťažšie pre mladých…

@nela22323 v 24 som si zobrala úver, v 30 vyplatila .... Ale byty vtedy boli "lacné", brala som len spotrebák, teraz by mi na ten istý byt nevyšla ani hypotéka 😃