Koľko slobody je v poriadku a koľko už škodí?

hanboo
7. jún 2016

Ahojte baby, coraz viac ma trapi otazka dokedy by mala zena ustupovat. Robit kompromisy, davat volnost a podobne. Poslednu dobu ma moj drahy az nejako viac aktivit ako inokedy. Vzdy som bola nazoru, ze clovek musi tomu druhemu davat istu volnost aby to fungovalo. Ze nemozu byt dvaja ludia navzajom sebe uplne odovzdany pretoze pride stereotyp. Preto sme sa dohodli, ze stale nadalej budeme mat taky vikend ze raz si vyrazi on von s kamaratmi a potom ja. Lenze teraz posledne mesiace ma plany pomaly na kazdy vikend a ja mu nechcem nic zakazovat. Preto mu poviem ved chod a doma ticho trpim. Ja viem, ze nerobim dobre, ale ako to chlapovi povedat, ze uz by sa mohol krotit bez toho aby to brat ako obmedzovanie alebo nieco podobne? 😖

monhla
7. jún 2016

My sme sa dohodli po svadbe. A dohodu dodržujeme už 8 rokov. Iba keď kojím, tak min. pol roka nemám dlhšie "vychádzky" bez detí, no ani mi to nechýba.
Skús mu pripomenúť vašu dohodu. Dobré dohody robia dobrých priateľov 😉

sasa1310
7. jún 2016

@hanboo normálne mu povedz, tak ako to cítiš v jeden spoločný večer...

maryennn1
7. jún 2016

dobrý vzťah je hlavne o komunikácii, treba sa vedieť rozprávať, pozhovárajte sa o tom, povedz mu čo ti vadí a ako by si si to predstavovala, opýtaj sa na jeho názor a predstavy, na všetko ste dvaja....

sardinka335
7. jún 2016

@hanboo tolko slobody je v poriadku kolko toho druheho nerobí nešťastným, zanedbávaným tak, ze koničky a akcie su TOP ...a nič netreba prehanat. Ja mojho muža udrzujem v takom ,,light napätí,, moze ist ale tak viac menej je to o tom či aj ja suhlasim, či niečo netreba a tak....a ver mi ze chlapy ked ich popustíš tak tu piatok večer, tu ma henten narodeniny, tu tamten zapija decko....takze treba to selektovat lebo ako je to v tej reklame na Jeregmaistra ,,chlapy nepotrebuju dovod na to aby sa išli bavit,,
Takze stale je to o takej dohode. Nerobim nejaku stihačku ale ,,držím ho skratka,, nech si nemyslí ze tento luxus čo má je samozrejmost. Nie je....uz bol na rybačke na Male Divách, potapanie v Taliansku....ale tak on nam to aj vynahradi - dovolenka s rodinou je samozrejmost zase dopraje nam všetko mozné, nešetrí na rodine. Treba o tom komunikovat, robit kompromisy a niekedy aj ustupit jeden či druhy..

dominika6
7. jún 2016

@hanboo
Raz ked povies chlapovi chod tak ide...
Potom to neries...
Lebo pre nich plati len to co povies a nie co si ty myslis...

adelakk
7. jún 2016

@hanboo je to o komunikacii....moj tiez chodi sem tam von.niekedy castejsie, niekedy menej...ale co je hlavne, vzdy vie ci mi to vadi alebo som a tym vpohode. Necakam, ze si nieco domysli. Ked mu povies, aby isiel tak si urcite mysli, ze ti to nevadi. Takze mu to normalne povedz len tak medzi recou, ci nema pocit, ze chodi von moc casto.......a ze by si chcela, aby bol viac s tebou doma.

lanugo
7. jún 2016

Vies, ked ho v pohode " pustis" 10x a potom si povies dost a budes protestovat, Bude sa citit ukrivdeny. Ked spravis opacne, bude sa tesit, ze aka si super a "moze" ist raz za cas.Je to ako v sexe. Baby vyplakavaju, ze vsak mu dam vzdy ked chce, nikdy ho neodmietnem a predsa ma podviedol. Musite byt vzdy o krok pred svojim chlapom

janinah
7. jún 2016

keď chcete byť cez víkendy s kamarátmi,raz jeden,raz druhý,tak načo ste sa brali?

sissy27
7. jún 2016

@hanboo nečakaj, kým si urobí svoj program, povedz mu, že tento týždeň by si chcela, aby ste išli spolu tam, robili toto... Ak povie, že už má iný plán, tak buď povedz ok ale budúci víkend mi to vynahradíš, alebo sorry zlato, aj minulý víkend si mal svoj program... Rozhodne mu ale povedz, že chceš, aby ti venoval viac času... Ak je akčný typ, tak ale nečakaj že nadšene bude sedieť celý víkend doma a pozerať s tebou všetky romantické komédie sveta... Nemá aktivity, ktoré by ste mohli robiť spolu, či už len vy dvaja alebo s partiou kamošov?

jana_eyre
7. jún 2016

sloboda jedneho konci tam, kde zacina sloboda druheho cloveka..

mne ked nieco vadi, muzovi to poviem vzdy - ku komu inemu uz byt uprimny ako k vlastnemu muzovi s ktorym zijem? nemam rada ziadne "tiche trpenie" pri comkolvek, ocakavam taku uprimnost aj od partnera.. na vsetko treba pravidla a treba ich dodrzovat, naco inak pravidla vymysleli? ked ste sa dohodli, ze vikend pre seba bude jeden do mesiaca, tak to proste ma respektovat a ak to nerobi, treba mu to povedat.. no a ak to bude brat ako staranie sa do zivota? asi by som velmi rozmyslala, ci vobec berie nas zivot ako spolocny...

bluka2
7. jún 2016

@janinah vikend je stale 2 dni zo 7

misel0806
7. jún 2016

Naco bola dobra ta dohoda ked teraz places.... On to evidentne zneuziva😊

janinah
7. jún 2016

@bluka2 zo7 dní týždňa je 5 pracovných,kedy človek dôjde z roboty viac či menej unavený a spoločný večer je o dosť iný ako víkendový večer -noc....dvojica mladých zamilovaných ľudí čaká na víkend,aby šli spoločne na výlet,víkend,pobyt či boli doma,ale spolu...aspoň u nás to tak je,a to chodíme aj von na kávu s kamošmi,ale občas po práci,cez víkendy sme spolu ako rodina....taký život,že cez týžden v robote a cez víkends kamošmi som žila za slobodných čias,nie v manželstve...

charity
7. jún 2016

@hanboo A v inych oblastiach zivota ste rovnocenny alebo cuvas aj tam?

bluka2
7. jún 2016

@janinah Neviem, my sme obaja pracovali dost, tak normalne do 7mej (niekedy viac niekedy menej, a vela krat pol soboty, alebo pol nedele este do kancelarie dobiehat nieco) a dokazali sme travit spolu pocas tyzdna dost vela casu, do polnoci, jednej... Cez vikendy bolo vzdy nieco, navstevy a take veci. Neradim tu, lebo nemam radu, dokonca mi to ani nevyslo 😒 , ale nedostatok spolocne straveneho casu problem nebol. Podla mna ide skor o kvalitu a kludne to moze byt aj cez tyzden. A ze by sa manzelstvom malo nieco zmenit, nemyslim. Skor ked pridu deti. Iba tak polemizujem, lebo ma zaujal tvoj komentar

bluka2
7. jún 2016

@janinah Lebo velakrat tu citam, ze muz pride domov z prace a sadne si za pocitac. To mi pride horsie ako vikendy s kamaratmi. Lebo clovek aj chce vidiet kamaratov, niekoho koho napriklad dlho nevidel, alebo byt pri tom, ako sa niekto luci so slobodou, vzdy sa nieco najde. Ale ze niekto da prednost nejakym stupidnym hram, pornu a tomu, co tu zeny casto pisu - pocas tyzdna vecer - to by mi viac vadilo

bluka2
7. jún 2016

Ale samozrejme ide o to, co vadi autorke...

sono2
7. jún 2016

@hanboo to je presne ono. Najprv raz týždenne, potom dva potom raz cez víkend potom je to dvakrát toľko. Za mňa nie. Moj muž nechodí nikam a som za to vďačná. Nechodím ani ja, ani on. My sme to od začiatku nepraktizovali. To sme spolu 12 rokov. Žijeme v zahraničí a keď prídeme domov jasné, že si niekam šiel, ale to som zatrhla, lebo švagrovi neni rady, ten má tej voľnosti ajajaj. Ani mužovi to už nič nehovorí.
Obdivujem také vstahy, dovolenky extra, pár večerov, víkend😞😞 potom sa čudujú že sa začne jeden schovávať s telefónom. Ja som asi staromodna, ale my to nerobíme A klape nám to.
Škoda, že to tvojmu nedochádza, môj sa za mnou vždy ponáhľa. Zase ak ti bude doma sedieť oduty, z toho tiež nebudeš mať dobrý pocit, ale povedať to musíš, lebo sa vám rozpadne vstah.

meusicka
7. jún 2016

@hanboo ja raz nechapem, preco nemozete mat spolocny program a potom by si tu neriesila to, ze ty doma trpis. mate uz deti? a ked hej, tak potom preco si potrebujete vyrazit ako keby ste boli obaja bez zavazkov?
ked ti to vadi, musis to partnerovi rovno povedat a hotovo. vztah je o vzajomnej komunikacii a pokial to nechas tak, ty budes dalej ako si pisala, trpiet, potom sa prepracujete do stadia, kde to uz nebudes vediet komunikaciou riesit.... hovori sa tomu ,, urval sa z retaze,,
takze pekne si sadnut a porozpravat sa.
ja osobne si neviem predstavit ze by som takto mala fungovat. aj ked je pravda ze moj muz je akurat na koncerte a ja strazim doma nase 3 deti. keby som mala komu deti nechat, tak by som bola s nim, ale zial nemam tu nikoho kto by mi pomohol.
odkedy sme sa vzali, snazili sme sa stale sklbit spolocny program, aj s jeho priatelmi. posediet, troska porozpravat, dat si poharik, dva a hlavne vybudovat si spolocny kruh priatelov. lebo musim priznat, ze nie vsetci jeho kamarati su moja krvna skupina.
a odkedy zijeme mimo domova, tak uz ani to nie je, venujeme sa jeden druhemu a detom.... a ze by to bol stereotyp... ja si myslim, ze pokial su len dvaja spolu, tak moze vzniknut stereotyp, ale pokial mas deti... stereotyp neprichadza do uvahy.
a dobuducna... v pripade ze by si deti chcela, alebo uz ich mate... odporucam zatrhnut tieto panske jazdy, alebo aspon obmedzit, lebo jedneho dna zistis ze si na decka sama, kym tvoja polovicka si uziva slobodu.

renka40
7. jún 2016

Keď vám to tak vyhovuje, tak OK. Mne jedno manželstvo stroskotalo ( síce vôbec za tým neplacem) lebo on mal voľnosť stále. Alebo si ju vyhadal, vybil... to je jedno. Tak si zvykol... A vôbec to nemienil zmeniť. Teraz pri druhom manželovi je to úplne iné. Občas má z práce nejaké pivo ( pár krát do roka) ale som šťastná, že sa teší na mňa, že ja dokážem relaxovať pri ňom a on pri mne. Odkedy máme malú je to ešte intenzívnejšie.
Neexistuje voľná výchova a neexistuje sloboda vo vzťahu. ( môj názor a životná skúsenosť)

timea7
7. jún 2016

@bluka2 jedno aj druhé je o ničom, či chlap sadne za počítač a prestane pre neho existovať svet, alebo ak trávi väčšinu víkendov s kamarátmi. Potom nechápem, na čo má partnerku? Nemám nič proti občasného víkendu napr. s partiou z práce, nerozumiem, prečo nechodia na víkendy s partiou obaja. V žiadnom prípade nie som za to, aby bol či už muž alebo žena ako na reťazi, obaja musia mať svoj vlastný priestor, ale v rozumnej miere. Aká to je, na to si už musí dať odpoveď každý pár sám. Súhlasím s názorom, že slobody by malo byť toľko, aby to neubližovalo partnerovi. Väčšinu víkendov s kamarátmi by som netolerovala ani náhodou.

bluka2
7. jún 2016

@timea7 Podla mna je rozdiel, ci to je stale ta ista partia povedzme na dedine, kde sa stretavaju kazdy vikend poslednych 10 rokov a pozeraju spolu futbal a piju pivo, alebo to proste tak vyslo, ze vzdy nieco ine bolo, iny kamarat potreboval nieco, alebo nieco take. V tom prvom pripade mi to pride ako dost problem a v druhom pripade si myslim, ze postaci uprimny rozhovor a proste naplanovat si nieco mile spolu, napr. vikend prec iba vo dvojici, vsetko ostatne odmietnut a dohodnut sa, ze kazdy 1. vikend bude iba exkluzivne pre nich. Alebo kazda nedela, ako chcu. Pre mna za mna aj kazdy vikend, ak oni chcu.

Este by bolo zaujimave vediet, ci ju vola, nech sa k nim prida alebo nie. Ale zas tiez podla toho o co ide, pod "vikend s kamaratmi" sa moze skryvat hocico

Slobody by malo byť toľko, aby to neubližovalo partnerovi - suhlasim. Ak ale partnerovi ublizuje povedzme 1 den s kamaratmi do mesiaca a druhy ich chce stale, nechapem, ako sa to stalo, ze vobec su spolu

timea7
7. jún 2016

@bluka2 podľa mňa je to úplne jedno, aká je to partia. Ak sa chce stretávať po víkendoch s kamarátmi, nech sa páči, ja mám o trávení víkendov iné predstavy, ak nechce zľaviť z tých svojich, je zbytočné s ním zabíjať čas. Predpokladám, že autorka témy s manželom ešte nemajú deti, lebo to si už neviem predstaviť vôbec, že manželík väčšinu víkendov v ťahu a ona doma s deťmi....A pre mňa je muž, ktorý má potrebu stretávať sa každý víkend s partiou chlapov a piť s nimi pivo a sledovať futbal absolútne nezaujímavý, nepríťažlivý a v podstate pre vzťah nepoužiteľný, veď čo má z tých víkendov žena?

bluka2
7. jún 2016

@timea7 Myslim, ze keby mali deti, tak by to spomenula. S detmi samozrejme 100% suhlas.
Ale kedze ich nemaju, tak si predstav, kolko toho casu je este aj pocas tyzdna - ja si to este pamatam, bolo to pre mna v podstate prednedavnom. Preto hovorim ze 5:2, pre mna celkom prijatelny pomer, ak je cas po praci cez vikend straveny spolu kvalitne. Ale niekto potrebuje vacsiu blizkost, niekto viac priestoru a ja viem za seba, ze ten priestor potrebujem. A predpokladam, ze aj cez ten vikend spolu nejaky cas stravia, ranajky, vecer, noc (cas kedy nespia)

tetapechta
7. jún 2016

Ahoj dievčatá,
strážte si svojho muža ako najlepšie viete, komunikujte, hovorte o pocitoch. nie je dobré dopriať neobmedzenú voľnosť a naviac slepo dôverovať. Vypomstí sa Vám to. Môj muž odišiel v roku 1991 pracovať do Rakúska(vraj iba na pár rokov, aby sme si prilepšili). Už je tam 25 rokov. Deti som vychovala sama, doopatrovala svoju mamu a keď bolo treba aj jeho otca s Alzheimerom. Pre dvoma týždňami sme oženili syna a dva dni po svadbe mi telefonicky oznámil, že má v Rakúsku vzťah a so mnou končí. V čase, keď som vážne ochorela a v byte zostala sama, pretože syn sa hneď po svadbe odťahoval do svojho bytu. V júli by sme mali 37 výročie svadby. Vedela som, že sa v Rakúsku Slováci a Česi stretávajú, vedela som aj že mal veľa kamarátok medzi opatrovateľkami a dievčatami, ktoré tam chodili do rodín opatrovať deti , ale bola som presvedčená , že hranicu medzi kamarátstvom a mimomanželským vzťahom neprekročí. Prezentoval sa ako veriaci človek. Prekročil a ja sa z toho neviem spamätať, neviete si predstaviť ako to bolí. Dajte mužovi akú takú voľnosť, ale stanovte si hranice a hlavne neverte, že ten Váš toho nie je schopný !. Mám 58 rokov a zostala som v prázdnom byte. Neberie na mňa žiadny ohľad. V 60 rokoch chce začať úplne od začiatku s niekym iným, ja už mu nie som dosť dobrá.

julma
7. jún 2016

@tetapechta och to mi je luto, dakujem za svedectvo

timea7
7. jún 2016

@bluka2 počas týždňa je ešte nejaký voľný čas? 😎 😎 😎 😎 No u nás je ho minimálne, my totiž frčíme opačným systémom. Počas týždňa po príchode z práce veľa času teda nemáme. Venujeme ho totiž svojím koníčkom a záľubám, takže víkendy v drvivej väčšine spolu. My vlastne ideme opačným systémom. Aj aj potrebujem priestor, ale nemám žiadnu potrebu tráviť víkendy s priateľkami z detstva a môj partner tiež nie. Ak si raz za čas urobím dámsku jazdu (minulá sobota napr.), tak je to skôr ojedinelé, u neho tiež. netvrdím, že všetky víkendy do roka trávime bok po boku, ale tráviť väčšinu víkendov s kamarátmi mi pripadá choré.

sosanna88
8. jún 2016

Keby bolo na mne, moj muz sedi pri mojej riti stale 🙂 Ale kedze ho nechcem dusit, bo chlapi to radi nemaju, tak sme sa nejako dohodli, aby nebolo u nas dusno ked niekam ide jeden alebo druhy. Cize, 2-3x do tyzdna ide cvicit na 2hodky a sem-tam ked maju akciu z roboty alebo uz spominane ,,zapijanie decka,, a podobne, tak ide....ale vzdy sa o tom bavime dopredu a vzdy sa dohodneme co a jako. Kedze mame male dieta. Vy este asi nemate....ale ked si tak spominam, kym sme boli len sami, ze vikend jeden bez druheho? Hmmm...zaujimave.
Co bude robit (ten tvoj) ked to dieta mat budete? Ty zavreta doma s vrieskajucim krpcom, klbko nervov a on coraz viac uteka z domu...nielen cez vikend.
Nechcem ta strasit, ale stanov pravidla kym sa to este da....ak vobec.

natalym
8. jún 2016

My si robíme každý svoj program, lebo sme veľmi rozdielni. Ale keďže bývame málo spolu tak sme celkom radi keď sme spolu. 😀

salome_01
8. jún 2016

@hanboo Normálne mu to povedať dôležitá je vo vztahu aj otvorenosť ako je dobre tolerovať to ale treba aj kompromisi z druhej strany určite mu to spomeň ;) My sme spolu asi 5 - 6 rokov a toto si tolerujeme aj keď v poslednej dobe som dosť tiež ja z detmi ale ja nemám mu problém povedať otvorene čo cítim veď nato su dvaja aby sa aj pochopili. 🙂