Komplimenty voči cudzím deťom a matkám
Ste vzdy uprimne co sa tyka komplimentov voci inym detom/matkam?
V poslednej dobe si vsimam same ihanie, achkanie a ochkanie pod fotkami zien, ale hlavne deti o tom, ake je to dietatko krasne, zlatucke ake ma nadherne toto alebo tamto. Teda mam na mysli fyzicke atributy. Nemusi to byt nevyhnutne batola. Vidim to aj u deti v predskolskom a skolskom veku.
Rozumiem tomu, ze pre kazdu matku je jej dieta to najkrajsie a rozumiem aj tomu, ze kazdej matky by sa takato netaktna poznamka dotkla. Aj mna by sa dotklo, keby mi niekto povedal, ze mam skarede dieta. Lenze povedzme si uprimne, existuju menej atraktivni ludia a ti maju najcastejsie aj neatraktivne a skarede dieta. Nepovieme to sice narovinu ale myslime si to. Su pekni a skaredi muzi, rovnako aj zeny a ano su aj pekne aj skarede deti. Ja viem, ze fyzicka stranka "nie je vsetko" a viem aj to, ze tie deti za to nemozu. Ja nechcem nijako vyprovokovat sikanu ani vzbudit nenavist u ludi voci ostatnym menej obdarenym ludom. Taketo myslienky si aj ja pochopitelne nechavam pre seba. Zaujima ma len vas subjektivny postoj a sposob akym riesite neprijemne situacie, ked sa nejaka matka "pochvali" dietatom a ocakava od vas kompliment, pricom vy si myslite a vidite, ze dieta/matka maju podpriemeru mieru atraktivnosti? Stalo sa vam uz, ze ste v takejto situacii napriklad "klamali" ?
Za seba poviem, ze ano. Ked vidim proste nepekne dieta, riesim to napriklad tak, ze pochvalim cast odevu alebo poviem nieco neutralne "ako krasne podrastol". Nechcem sa mamicky dotknut,ale zaroven vidim, ze to dieta je proste skarede tak radsej to poviem takto.
Na MK som si vsimla dva extremy, neskutocny hate voci prirodzene krasnym zenam alebo neuprimne ochkanie nad fotkou podpriemerne vyzerajucej zeny alebo dietata. Ano videla som tu zopar deti, kde som si sama povedala, ze to vzivote nebudu mat lahke, ale take fotky scrollujem a radsej nic nepisem. A preto ani nepredstieram achkanie nad fotkou zeny, ktora naozaj nieje nicim vynimocna. Radsej nenapisem nic. Stale sa bavime len o fyzickej krase. Ako to vnimate vy?
@emm_i To ze som si sama pre seba povedala, ze to v zivote nebudu mat lahke, predsa nie je to iste ako im to "flusnut" do tvare. Vraj to, ze to nepoviem nahlas dietatu ze je skarede nic neriesi, ked si vnutorne myslim, ze je skarede. Ty si predchvilou napisala, ze sa mam zamysliet, ako ublizujem, ked im to priamo hovorim. Teraz pises, ze nie je rozdiel v tom ci to tom hovorim alebo si to myslim. Nechce sa mi verit, ze v tom ako dospela zena naozaj nevidis rozdiel. Splietas jedno cez druhe a skopirovala si mi vetu, ktora ma uplne ale uplne iny vyznam ako to, co mi tu predkladas ty.
Nuz asi ta prekvapim, ale existuje take slovo, ze diplomacia. To znamena, ze komunikujem s ludmi tak, aby ich moje verbalne prejavy a ani gestikulacie nezranovali, neponizovali ani nijakym spobom nepodkopavali. Diplomacia je konstruktivny a rozsireny sposob komunikacie a k tomu patri aj " biele klamstvo" respektive neuprimnost ale len do urcitej miery, alebo do istej miery zdeformovana uprimnost za ucelom priamej komunikacie, ktora nezranuje druheho. Tym, ze tuto formu komunikacie pouzivam na dennej baze, dieta ani matka "nepekneho" dietata neutrpia a ani nejdu domov s placom ako si to ty predstavujes. Mam totiz velmi precizny sposob ako sa "neprijemnym" situaciam vyhybam ako to moze byt aj fyzicka stranka osoby v urcitej situacii. To, ze podla teba nie je rozdiel v tom co verbalne vyslovim alebo nie pred napriklad dietatom nie je moj problem, ale tvoj. To je presne o tom, ze nevies ako mas komunikovat. Takze ten, kto sa tu musi nad sebou zamysliet si ty. Ides z extremu do extremu, ale drviva vacsina komunikacie je prave o tej sivej zone.
A ze nepekne diete alebo nepekni ludia to nebudu mat lahke v zivote, je bohuzial smutna ale pravdiva realita. Znova, nic to neznamena o tom, ako JA pristupujem k vysledkom praci ineho cloveka, vykone alebo k beznym medziludskym vztahom. Ja ludi nekategorizujem ani "neodhodim" od seba ak nie su dostatocne krasni. Toto su len tvoje fabulacie a kedze pouzivas vela CAPSLOCK aby si zdoraznila svoje myslienky, mam nejako pocit, ze sa ta tato tema nejako prilis dotyka. Hoci zatial neviem z akeho uhla ale ani ma to nezaujima.
Ze krajsi ludia to maju v zivote lahsie je moja vseobecna myslienka, ktora je zial bohu pravda, hoci tebe sa to nepaci. A vies co? Ani mne sa to nepaci. Ale je to tak. Krajsi muzi, krajsie zeny, sympatickejsie deti su ovela viac a castejsie obsadzovani, dohadzovani, a aj k jobom sa lahsie dostanu. Len taka blbost ako prekrocenie rychlosti. Je jasne ze pekna zena sa z toho vykeca rychlejsie ako skareda. Ci chces mi povedat, ze to nie je pravda?
Nehodnotím deti na sociálnych sieťach, ale v reálnom živote sú podľa mňa deti zrkadlom rodičov, čize keď sa nevie upraviť obliecť matka, dogabe aj dieťa. Učesom, oblečením, akokoľvek
Autorka, ty chod radsej detom upiect buchtu, alebo pozehlit. Naco tu pises eseje o tak primitivnych nazoroch na krasu a este k tomu na deti 🤦♀️ Ries si svoje problemy a neries vyzor vsetkych ludi.
@petricka22 mas pravdu. najblizsie zalozim diskusiu o nenabehnutom rodicovskom prispevku, predlzenej rodicovskej dovolenke do 18.roku zivota dietata a vycikanych spermiach, ktore zapricinili 4 ciarky na mojom tehotenskom teste ;) aby som ti vyhovela 🙂
Nechápeš, že už len to, ze ti v hlave beží, "bože to dieta je ale škaredé" nie je OK? A ešte z toho, že mu to nepovieš do očí na plnú hubu, spravíš svoju prednosť.
Milá autorka, rada by som zhodnotiť, či to ty s tvojimi deťmi budeš mat jednoduché...pridaj fotky.
Už si ma nasrala.
Inac ja som si vsimla,ze ked su otec aj matka nie velmi atraktivny,maju pekne dieta :D
je to alarmujuce ako je dnes vzhlad dolezity. a teraz myslim na vplyv socialnych sieti, insta... a ano, zacina sa to uz pri matkach paradniciach, ktore toto (casto nepriamo, mozno nechtiac) svojim detom vštepujú. Zial.
To nie je o tom, ze to dospela osoba "šplechne" dietatu do tvára. Také sa nestáva.
Ale nepriame vyzdvihovanie vzhladu, oblecenia, ukazovanie sa na FB spôsobí, ze dieta /teenager/ bude pravdepodobne neskor bude robit to isté. A ine dieta (teenager) bude mat depresie, lebo tak nevyzerá a nemá také oblečko. A nemusí ani nikto nič povedat.
Samozrejme, medzi mladými sa vedia deti pourázať na základe vzhladu velmi tvrdo. A ja som prevne presvedcená, ze je to vina rodičov, ktorí su takí istí ako ich deti, len trochu "taktnejší".
@larazivago je mi to velmi luto, ale so svojou zvedavostou sa budes musiet vysporiadat sama 🙂
@akonetopier ano to je pravda. Velka pravda co pises, aj preto mam averziu voci socialnym mediam a nemam ziaden profil. Tie umele presladene nastajlovane fotky mi obcas dvihaju zaludok. Zial su rodicia, ktori tieto temy rozoberaju doma pred detmi a tie potom ostatne deti sikanuju.
Nečítala som komenty. Áno, kľudne v tomto aj klamem. A zároveň z mojej skúsenosti, z menej pekných detí vyrastú pekní dospelí a z "detí do reklamy" tuctoví dospelí 🤷♀️ Samozrejme, je aj dosť výnimiek. Ale všeobecne je podľa mňa málokto vyslovene škaredý, na každom je niečo pekné.
Ja napisem z pohladu mna ako matky, ktorej sa narodilo nie moc "pekne" dieta. Ked sa moj syn narodil, bol vazne skaredy. Velke odstavajuce usi na tej malej hlavicke a celkovo proste vyzeral ako cerveny skriatok 😀. Ked sme mali este v porodnici "lekciu" kupania, zacalo plakat nejake dieta...jasne, ze to bolo moje. Tak som sa postavila, ze idem k tym boxom s detmi a ked som sa pozrela na vsetky tie nadherne deticky naookolo, tak som sa musela zasmiat, lebo moj bol jednoznacne skaredy 😀. Ale mne to nevadilo, ja som vedela(dufala som 😀), ze z toho vyrastie, ze predsa ma byt po kom pohladny 😉. Ked ma prisli pozriet kamarati, ci rodina, kazdy hned, ze "aky je zlatyyy" 😀...no ja som sa musela zasmiat a povedat, ze prosiiim vas, ved vidite, ze je to maly skarediacik, nemusite ho chvalit, mne to nevadi, ja ho milujem takeho, aky je. Vsetci sa hned zasmiali, ze isto z toho vyrastie 😀 a segra mi povedala, ze no hej, je taky skarediacik. Ja som za uprimnost a mam oci, takze som to fakt vedela zhodnotit. Pre mna bola jeho skaredost krasna. Neskor, ked zacal priberat a rast, tak zacal byt zlatucky a stale je to pekny chlapec. Takze zaver? Naco zbytocne klamat, pravdepodobne ten rodic sam vidi, ze jeho dietatko nie je "pekne" podla nejakych vseobecnych tabuliek.
Ked si fakt myslis, ze to dieta je vyslovene skarede, tak radsej taktne mlc. Ja som teda este asi nevidela uplne, ze skarede dieta. Pre mna je vsak aj "menej pekne" dieta pekne. Lebo ma ciste a krasne srdce ❤
No ak je pekne dieťa pochválim,ak sa mi nepáči nekomentujem. Ak je fotka s tisíckami filtrov,tak radšej nekomentujem ( no nie vždy sa to dá 😁 - určite sa tu tá osoba nájde )... prirodzenú krásu - fakt ak je pekná ,tak pochválim...
Ja tu často ochkám nad krásnymi detičkami, lebo sa mi proste páčia a sú zlaté. Ak sa mi niektoré až tak nepozdáva, nepíšem nič, ale určite by som nikdy v živote nenapísala komentár v štýle "aké škaredé dieťa". A úprimne, nebola som ešte v situácii, kedy by sa má niekto vyslovene pýtal, či sa mu jeho dieťa páči.
Keď to tu tak čítam tak sa zamýšľam, prečo majú ľudia taký problém priznať že je niekto nepekný?
Veď my ľudia mame rôzne v spoločnosti cenené atributy- krása, inteligencia, hudobne/maliarske/iné umelecke nadanie, športové nadanie, povaha (empatia, láskavosť, štedrosť…) u žien to môže byt poriadkumilovnosť a kuchárske umenie, u muzov iné zručnosti.
Tak prepacte dámy, keď niekto nevie spievať, nebudem mu vravieť že spievať vie. Viem že sú aj taki ľudia čo to povedia a potom vysledok vidíme v superstar. Tak isto keď niekto nie je podľa mna pekný nebudem vravieť ze je. To je faloš a myslím ze sa tu nemusíme dohadovať o tom, či je faloš dobra vlastnost. Podľa mna to nie je dobre, podľa mna je dobra úprimnosť a teraz nechcem povedať že je okej prísť za clovekom a povedať že je dieťa alebo človek škaredý. Skôr to myslím tak že je dobre toto nekomentovat a zamerať sa na niečo iné- napríklad na fyzickú šikovnosť dieťaťa, pri malých deťoch vyzdvihnúť jeho schopnosť vyjadrit sa, preliezť niečo a podobne.
Ja si iné atribúty vážim na človeku rovnako ako fyzickú krásu. Keď niekto nedostal tam, dostal inde a je to v poriadku, to je to čo nás všetkých nakoniec robí rovnými. Nemusíme sa teraz tváriť ze sme všetci pekní športovo nadaní mudri dokonali umelci len aby sme sa náhodou navzájom neurazili.
Produktívnejšie bude keď začnete vyzdvihovať iné atributy pred krásou.
zavisi od sposobu, akym sa na ludi pozeras. zrejme nevies preniknut do podstaty a vidis len nieco nesumerne, neatraktivne, nepekne. no v skutocnosti to vobec nie je nepekne, len mas v hlave nastavene vzorce a sablony, ktore obmedzuju tvoju schopnost vidiet skutocnu krasu.
Všetky deti sú nádherne a nad všetkými ohkàm. Áno sú niektoré vyslovene ako z rozprávky ale neatraktívne ženy ani deti nepoznám. Možno keď sú zle trápia zvieratká alebo šikanujú alebo keď žena o seba nedbá ale take fotky tu nie sú. Aj ja som mal v minulosti taký postoj ako ty. Moje deti boli najkrajšie a zvyšné nie všetky sa mi páčili. Je to vec nastavenia a citlivosti. Keď sa pozrieš na deti ako na úžasne bozie stvorenia všetky budú krásne. Preto si myslím že tie komenty sú uprimne.
Mna to zas nebavi riesit vzhlad ludi a chvalit kto je aky pekny, ci je to dieta a ci zena. Kazdy den tu matky pridavaju svoje deti s popiskami, ja to rolujem, nie je to moja parketa.
Ani nemam potrebu sa zamyslat, ci je to dieta dostatocne atraktivne, ci je nedostatocne atraktivne, nejako to ide mimo mna.
Neviem, nikdy som neriešila cudzie deti, nechcem napísať, že ma nechávajú chladnou, ale vlastne aj hej.. nezvyknem komentovať výzor... myslela som si, že sa to zmení, keď sa narodí moje, ale nie, stále nemám potrebu žiadnym spôsobom riešiť cudzie deti, komentovať výzor, ani chuť držať na rukách, a mojkať a hrať sa s nimi a pod. Asi som nejaký biorobot, neviem :D
@bosorka2302 vazne? Ja som teda videla dost nepeknych deti. Ale to je vec nazoru. Len nebudme pokrytci, su aj pekni aj menej pekni. Hlavne nech su ludia dobri.
@andreafa vazne nepamatam si zeby som si povedala ze je to skarede dieta a zas ja krasu nejako neriesim. Mam dost inych starosti ako sa zamyslat ci dieta je krasne ci skarede😃😃. Mne to pride povrchne
Naozaj takýto dlhý a hlavne "duchaplny" status o ne/kráse??? 🤦🤦🤦
mila majsterka kľučky a bieleho klamstva. mozno by bolo lepsie nezakladat si tak na tom, ako byt najprirodzenejsie falosna, ale radsej sa naucit mat rada ludi. potom nebudes musiet riesit tuto dilemu, lebo vsetky deti ti pridu krasne.
ty mozno zbadas dieta, co nie je"dost pekne", iny moze v nom vidiet dieta, ktore nikdy nemoze mat alebo ktore stratil.
skor sa zamysli nad tym, aky dojem zanechas v ludoch, ci to nebude nakoniec len: ma sice pekny kabat, ale v hlave....
Nechcem klamat, nechcem byt neuprimna a ani prehnane diplomaticka ale zase ani negativna, preto sa snazim v takych situaciach najst ine pozitivne veci, ktore mozem pochvalit. Na druhu stranu, su typicke vety ktore ludia stale pouzivaju pri chvale, ale ja aj ked pochvalim nieco ine na cloveku, byte atd, moze to byt mile prekvapenie pre toho druheho, lebo "konecne si niekto vsimol aj to..." a nie len otrepane frazy ktore uz poculi od 100-ho cloveka. Praveze sa snazim mavat ine odpovede ako su typicky standard... lebo pochopitelne nic nie je iba 100% pekne alebo 100% skarede, kazdy mame iny vkus a ked budem neslusna a poviem na plnu hubu co si o tom myslim tak to nebude prospesne pre nikoho.
A kto je škaredý ? Každému sa predsa páči niečo iné..
Napr. aj tu je vidno, že niekto lajkuje ženy s napichnutymi perami-niekto nenalíčené prirodzené ženy, niekto nastajlované deti v značkách-niekto obyčajnych umazaných jedlíkoch. Každému je bližšie niečo iné.
Ja osobne, nehodnotím žiadne deti, ani v reálne ani na sociálnych sieťach. Po pravde, som ani moc neprišla na chuť tomuto zverejňovaniu deti na sieťach. nemyslim jednu fotku s tortou, a jednu na Vianoce, ale naprikad fotenie deti pri recenziách produktov a pod., vtedy mi to naozaj príde ako “kupovanie” lajkov, lebo 90% ľudí má rado všetky deti.
Nech sa každý stará o seba a žije si podľa seba. Pre mňa je merítko, či je to vychovaný a slušný človek.
Ps. Boli tu dva zaujímavé postrehy - keď sa nevie matka obliecť, stiahne aj dieťa, a veľa ľudí v dospelosti vyzerá omnoho lepšie ako v detskom veku (alebo v puberte).
Ahoj v našej rodine sú taktiež škaredé deti a ako vidím ostatné komentáre tak to je potom povrchná aj celá moja rodina a aj ta vzdialená keď vedia povedať na dieťa taktiež že je škaredé 🙂😄A viem to povedať aj ja..(sesternica má dve detí,obaja sú škaredý ale .. Keď prídu k nám vždy sa zameram na ich intelekt a vždy ich pochválim za to aké sú múdre a slušne.. 🙂Za to ďalšia sesterka má syna 18r.od malička bol škaredý a nič na tom sa nezmenilo ale za to je to pekný hulvát ,nevychovanec keď vie vlastnej matke nadávať do píč...Na takých viem na rovinu pred ostatnými povedať dosť čo nemá na kráse tak ešte ani na rozume....
Pochvalit dieta je ako povedat "dobry den"', je uplne jedno ze ake je , povies ze krasne a hned mas pokoj, vyhnes sa konfliktu, si slusna, otvori to cestu dalsej konverzacii ktora by veru nesla tak dobre keby vase stretnutie zacalo ze jeej ake mrzke decko. Proste je to reflex lebo hocico ine by znamenalo vacsi odpor a v prirode si vsetko hlada cestu najmensieho idporu, aj medziludske vztahy.
Nevnímam na tom nic zle, ked fotku niekto pochváli ale ani nic zle, ked si povedia svoj nazor. Krása sama o sebe je velmi individuálna a kazdemu sa paci nieco ine. Deti su krasne vsetky, nevidela som škaredé dieta. U dospelych je to skor aj o tom co vyžarujú. Moj maly hovoril jednej pani ucitelke so skolky, ze je najkrajšia so vsetkych. Hoci to bola pani ucitelka v rokoch a mala aj svoju vahu, nikdy sa nemalovala a v tvári mala aj svoje starosti. Ale pre neho bola najkrajšia lebo mala krasnu dusu. Bolo to velmi krasne a aj som jej to povedala, ze co o nej hovori doma, ze je najkrajšia. Priznala sa, ze on jej to uz povedal. Bolo to uzasne, to vnímať jeho ocami. Keby to tak vnímal kazdy clovek, ludia by prisli o vela starosti nad svojim vzhladom a posudzovania druhych ludi.
ako sa hovori aky dostanes taky vrat😅
no ale niekedy sj mne niektore komentare pridu az uchylne, cielene😅🙏🏼 pousmejem sa a idem dalej, predsta toto je len internet😀

Ano videla som tu zopar deti, kde som si sama povedala, ze to vzivote nebudu mat lahke, + Stale sa bavime len o fyzickej krase. - toto si napísala, z čoho vyplynulo, že tým, že sú škaredé, nebudú to mať ľahké, pretože sa nebude hladiet na ich výsledky, na povahu, to, čo dosiahli, ale na krásu 🙂 okrem iného, nefľusla si im to možno do tváre, ale myslíš si to. Vlastné si aj tí ta, čo klame. Najradšej by si tým deťom povedala, prepáč, ale krásne nie si. Radšej však zaklameš, nechceš možno ublížiť. Ale jedno je isté, pozeráš sa na KRÁSU a to dosť očividne. Nezaujíma tá, či je dieťa šikovné, slušne, milé... V myslí ti ide, si ŠKAREDE a rozluc sa s krásnou budúcnosťou (hyperbolizujem). A potom sa stále najmä my ženy trápime, že nie sme dosť dobre, že sme škaredé, že sme neviem už aké - a pritom my ZENY v dospelosti chrstneme DEŤOM do tváre, si ŠKAREDE AKO NOC. A následne riešime problémy šikany, nízkeho sebavedomia, anorexia atď... Vieš to, že NEPOVIEŠ NAHLAS DIETATU, ZE JE SKAREDE nič neriežši, keď si to myslíš a najradšej by si mu to vykričala. Vidím v problém tebe. Asi s niečím nie si spokojná vnútorné, keď riešiš toto, že ako dieťaťu zaklamať, že nie je dosť pekne. DIEŤAŤU. 🙂 A ešte sa mu pozrieš do očí, áno, máš pekný šál (v duchu: fuj, škaredé si ako noc). Zamysli sa prosím nad prístupom k životu a hľadaj zmysluplné hodnoty a nie toto tu.