icon

Krachuje mi manželstvo

snehulienka876
23. okt 2023

Ahojte, mám pred 40tkou, 2 krásne zdravé deti a žijem v 14 ročnom manželstve, ktoré asi krachuje a ja neviem ako dalej. Boli sme párom, ktorý sa bral po 6 ročnej známosti. Z lásky... Chodenie bolo úžasné, no boli aj chvíle ťažké, kedy sme sa takmer rozišli, ale odolali sme a vzali sa. Potom sme prisli o babatko, bolest velka... Par rokov sa nedarilo, no nakoniec mame dve krásne poklady. Nemame idylicke manzelstvo, boli dni uzasne, no boli aj hadky, krik, plac. Po narodeni deti to trosku ochladlo, bolo to uz ine, no vzdy po kazdej burke vyslo slnko. Hadky zvacsa vznikali z totalnych kravin, ktore prerastli do "obludnych rozmerov" ... Sme baran a byk, takze povahy "ukazkove". S nastupom do skoly prisli problemy pri uceni s dcerkou, sme obaja pracovne vytazeni, nestihacky, malo casu... Ochladli sme, akosi to zovsednelo, no zrazu po jednej hadke nastal zlom a mam pocit, ze spejeme k rozvodu. Trva to uz dva mesiace. Manzel uplne zmenil postoj. Zacala som byt prenho vzduch. Vravi mi, ze uz ho nebavi sa hadat, chce mat pokoj, tak sa takto rozhodol a je mu takto dobre. Nebavi sa so mnou sam od seba. Len odpovie, ak sa spytam. Pusu mi neda, neobjime, odpise stroho, ani sa nepozdravi. Pride domov a je len otec, nie manzel. Rozhovor zacne len ak ide o deti alebo nieco, co treba riesit. K detom je zlaty, ukazkovy ocko, no ja akoby som neexistovala. Tolkokrat som snazila o rozhovor, ospravedlnila sa mu za vsetko, co som aj neurobila, len nech vidi, ze nechcem onho prist, prosila ho, aby sme otocili list a zacali odznova, no nie. Prisahala som mu, ze budem menej kricat po detoch, budem menej nervozna, nebudem ho drbat za somariny... Doposial sme si vzdy vsetko vyrozpravali a po par dnoch tichej domacnosti isli dalej. Zacina to mat dopad na deti. Nedavam to psychicky, aj ked by som tak velmi chcela. Placem casto... Vtieram sa mu, prosim ho... Je chladny, neopatuje mi objatie, nezdvihne ruky, len stoji... Idem s napatim z prace domov, ako to bude dnes. Chyba mi. Velmi. Asi som ho brala ako samozrejmost a zrazu je prec... Tvrdi, ze ina zena v tom nie je, rozviest sa nechce, len chce mat pokoj, nech mu ho dam. Nezvladam to. Velmi ma to boli. Bojim sa, co bude dalej, nechem onho prist, prist o rodinu, ublizit detom, no zaroven viem, ze trpim velmi. Je ako kamen, uz nema pre mna mily pohlad. Ale lubim ho. Prezili sme spolu 20 rokov a bez neho si to neviem predstavit. Čo mam robit??? Poradnu odmieta, povedal mi ze dramatizujem. Zvacsa rozpravam a placem ja, on je ticho a nepovie mi k mojmu vylevu nic... Nech sa snazim akokolvek neviem, co sa stalo, mam pocit, ze je to zly sen, z ktoreho sa neda zobudit...😢

mamamoni
24. okt 2023

Ja neverím,že pred rokmi sa zaľúbil do takejto ženu akú si práve opísala....do ženy ktorá plače,prosí ho,vypytuje sa,tlačí na neho.....Skús popracovať na sebe,uvoľni sa a vytvor si svoj vlastný svet.....skús sa nenáhliť,nekričať a hlavne myslieť na seba.Na svoju pohodu.....muž predsa nemôže byť stredobodom tvojho vesmíru....
Taká zmena ti prospeje aj v prípade keď sa v budúcnosti prevalí jeho aférka....(iba môj pocit z toho čo si napísala,nemusí so mnou nikto súhlasiť)

ketrint
24. okt 2023

@snehulienka876 do poradne chod pokojne aj sama… vyrozprávas sa, dostaneš nový pohľad na situáciu a zrejme aj nejaké rady a tipy ako to zvládať, ako sa k tomu postaviť atd. Drz sa 💕

sissy27
24. okt 2023

@snehulienka876 ohohoooo, ziadne take, ze ON SA ROZHODOL, jemu vyhovuje mat full service a pokoj od teba a ty sa ho doprosujes. Odmieta ta ako partnerku, manzelku, ale ako kucharka, upratovacka, babysitterka mu nevadis?? A tvoje peniaze mu tiez nesmrdia, ze?
Toto by som si nenechala. Bud chceme zostat spolu ako manzelia so vsetkym co k tomu patri a obaja na tom zamakame, alebo ideme od seba. Ziadne take ze sa mu nechce delit majetky a starat sa sam o seba a kazdy druhy tyzden aj o deti. Ty mas tiez pred sebou este 30-40 rokov zivota, hadam ich nechces stravit takto…

pribinak
24. okt 2023

@hugger nemusí ju trestať. Dáva jej jednoducho spätnú väzbu. Jednoducho krik odmieta ako formu komunikácie

kvetinka75
24. okt 2023

@pribinak presne tak, ja som sa posledné týždne s mužom už tiež nehádala. Nevidela som dôvod a chcela som mať kľud. Tak som komunikovala iba keď to bolo nevyhnutné. Už som nechcela zažívať tie situácie pred tým. V kľude som mu odpovedala čo chcel vedieť ale to bolo všetko. Už som chcela mať klud, pokoj a nie stále dokola to isté. Už mi to nestálo za tie nervy a zdravie. Jednoducho človek vyhorí aj v tejto oblasti

subartic
24. okt 2023

Základná zásadná chyba po ospravedlnení je opakované doprosovanie , plakanie a neviem čo . S tým musíš okamžite prestať. Vzdiaľ sa , odtiahni sa a dať priestor nie jemu ale SEBE. To čo robí je manipulačná technika , trestá ťa, pasívna agresia. Jednoducho mu povedať Dobre, ak chceš takto žiť , ži si tak , ale nie s mojou pomocou a prítomnosťou . Ak po príchode domov je otec , ty môžeš byť žena . Choď do kina, cvičiť, nájdi si okruh kamarátok s ktorými raz za čas niekam vybehneš. Ak sa ť aopýta , normálne mu odpovedz .

subartic
24. okt 2023

@kvetinka75 nežila si s mužom ani intímne, alebo si sa len s ním už nehádala ?

kvetinka75
24. okt 2023

@subartic ani ani, ale tam bolo toho viac, viac dôvodov, nechcem zachádzať do podrobností ale u nás nebolo možné aby som s ním žila v jednej domácnosti. To jednoducho nejde. Keď koniec, tak koniec.

tamtamka26
24. okt 2023

nečítala som všetko, nakoľko je toho veľa. ja by som ale pristala na jeho hru - nechceš, nechaj tak! nevtieraj sa, neponižuj sa.... sadni si s ním a povedz, že teda sa rozveďte, lebo takto to nemá význam. neboj, ako rýchlo pochopí, že si si uvedomila svoju cenu... netvrdím, že tvoj krik a výčitky voči nemu boli ok, ale stalo sa, treba riešiť...

slavka1988
24. okt 2023

@snehulienka876 nájdi si čas na seba ak chceš zachrániť manželstvo venuj sa sebe zmeň sa začni sa o seba viac starať možno behaj športujej chod do prírody manžel uvidí zmenu a pôjde to 🙂 alebo objednaj welness len pre vás dvoch odvážne pradlo buď troska divoška aj po xxxx rokoch a nie len unavená mamička 🙂 a nebojsa poznáme to všetky deti práca únava je des ale máš manžela o ktorého nechceš prist ale musíš to vsetko robiť s hodnotami aby aj on vedel že stále stojíš za veľa 🙂

tamtamka26
24. okt 2023

a ešte: kúp si Persen forte, alebo niečo bylinné na nervy, nech neplačeš toľko, budeš pokojnejšia a vyspíš sa..

zuzana_ci
24. okt 2023

@zltamyska @snehulienka876 Tiež sa prihováram za spomenutý film a kniha sa volá Výzva lásky - Stephen Kendrick. Už je vypredaná, ale pdf sa dá nájsť.... Tam je to všetko, dá sa to čítať znova a znova. Lásku treba živiť, inak odplynie. Nepoznám nič porovnateľné a vždy znova žasnem ako to ten autor dokázal takto dať dokopy...

hugger
24. okt 2023

@subartic

Súhlasím že opakovane sa ospravedlňovať za jednu chybu nie je na mieste.

Príspevok autorky sa však da interpretovať aj tak, že sa opakovane ospravedlňovala pretože opakovane robila tie isté chyby (napr. kritika, hádky, krik, ). V takom prípade chápem aj manžela. Keď videl, že ospravedlnenia sú len prázdne slová a autorka nemá v pláne zmeniť postoj a to ako reaguje, tak sa odpojil.

mmooly
24. okt 2023

Tak toto sa mi veľmi nezdá... môže byť, že už k tebe nič necíti, to sa stáva a pripravuje si pôdu na odchod tým, že chce, aby si aj ty k nemu pocítila ľahostajnosť a "neotravovala ho svojou láskou", keď on ju už necíti. To je môj pohľad. Ak to nezvládaš, navštív ozaj radšej v predstihu odborníka.

kvetinka75
24. okt 2023

@hugger tak to vidím aj ja. Stále dokola to isté a nič sa nezmenilo. TAk potom musí niečo zmeniť druhá strana. A stalo sa. Ale s tým, že takto sa ďalej žiť nedá - spolu. Treba aj to doriešiť

majlo1234
24. okt 2023

@nikaeli moj manzel je byk, a je to peklo niekedy😂😂😂 neviem ci nahoda, ale tiez ma rad tichu domacnost, co ma prve roky nicilo. Potom som si povedala, ze sa moze oduvat sam, a ja som sa to naucila ignorovat

Autorka:ak s tebou nechce hovorit, nedotlacis ho do toho. Ty si ale tu svoju polovicu mozes povedat, mozes zit dalej normalny zivot. Nenechaj sa tym stresovat. Urcite mate na tom obaja svoj podiel, ale ty mozes zmenit len seba a tvoje reakcie. Tak pracuj na svojej nervozite, nech aj on vidi pozitivne zmeny

minilla
24. okt 2023

Zrkadlite sa navzajom. Muz ti pekne odkomunikoval, co potrebuje - momentalne klud od teba. A ty aj napriek tomu nanho tlacis, nerespektujes, o co ta prosi, ziada. On zas nerespektuje teba, tvoju potrebu sa o tom celom porozpravat, ist do poradne, snazit sa najst riesenie. Cim viac tlacis, tym viac bude “utekat”. Urob krok spat, daj mu priestor, ktory potrebuje, ukaz mu ten respekt. Zatial sa venuj sebe a skus sa zamysliet, preco mas taky velky strach onho prist a ci z tvojej strany nehovorime uz o zavislom vztahu.

nikaeli
24. okt 2023

@majlo1234 u nás je to skôr naopak, ja som tá, čo sa stiahne a chce ticho - ale ja takým spôsobom riešim problém sama v sebe, ukľudním sa a potom ho môžem s tebou prebrať. Manžel býk to chce riešiť hneď, ale už vie, ako to mám a nechá mi čas. Ale (!) nemáme úplne tichú domácnosť, fungujeme ďalej, len v inej nálade (mojej). Takže keď si tak čítam autorkin príspevok, myslím, že gro problému je na jej strane - skrz jej výbušnosť, krik, riešenie prkotín, čo už manželovi zrejme lezie krkom. Možno sa mýlim, dokopy o situácii neviem vôbec nič, ale asi by som šla najskôr do seba a snažila sa stíšiť..

liusa82
24. okt 2023

@stanulienkat ale vzťah sa dá lepšie opraviť a aj zachraniť, ak tam neni nikto další.No jasné že musia chcieť obidvaja bez toho to nepôjde.Ale jakmile sa tam niekto zamotá už to ide horšie lebo druhá strana má hlavu v oblakoch a úplne inak rozmýšla.To som tým myslela

stanulienkat
24. okt 2023

@liusa82 Áno, ale niekedy ten tretí nie je len príčina, ale skôr dôsledok. Taký ukričaný manželský vzťah býva vyčerpávajúci.

elistek13
24. okt 2023

Podla mna nie je dobre to, ze si nervozna, kricis a vsetko, potom je aj on znechuteny a nema chut ta objimat alebo nieco. Jasne, ze kazda akcia vyvolava reakciu. Treba si sadnut a prebrat, co spustilo taketo tvoje spravanie a co jeho a co ste ochotni s tym robit. Lebo tu nestaci, ze zmenu urobi jeden z vas.

lucitta9
24. okt 2023

@snehulienka876 velmi velmi mi to pripomina moju situaciu s ex. Tiez bol chladny, ze chce mat pokoj, nechce sa hadat…ziadne prejavy lasky, no proste bol ako kamen. Tiez sa dusoval ze on nikoho ineho nema, ze ani nema chut na ziadny iny vztah… A vo finale sa ukazalo, ze uz mal inu. Nepriznal sa, ja som na to sama prisla. Spatne velmi lutujem, ze som sa mu doprosovala, snazila sa, plakala…
Mozno to nie je vas pripad, ale aj tak si prosim zachovaj dostojnost a neponizuj sa. Nech si cikolvek urobila, nie je to len tvoja chyba. Za vztah su zidpovedni dvaja.
Pravda je, ze ak on nebude chciet vztah zachranit, mozes sa aj na hlavu postavit a nepomoze to.

ahhola
24. okt 2023

@lucitta9 už ju mal podľa teba "nahovorenu", alebo laviroval, keby ho nechala, vráti sa k tebe, ci bol si ňou istý a s tebou to po troche tlačil ku koncu, aby on nebol vinný v očiach rodiny, lebo v takom prípade ozaj žena zo seba robí kravu a netuší, ze všetko márne, lebo jej chlapa už má v osídlach iná... 💔

joesvk
24. okt 2023

Myslím, že je za jeho zmenou iná žena.
Ale tým nenaznačujem,aby si to zisťovala a už vobec nie,aby si sa ho na to pýtala.
Pre mňa na jeho mieste by bolo tvoje správanie /hlučné,teatrálne, doprosovacie atď. /otravné.Ale ja ku tebe nič necítim. On ťa takú poznal,takú si ťa zobral,celé roky mu to vyhovovalo . Táto zmena správania býva typická, keď rieši niekoho iného.
Čo by som poradila .To čo dievčatá vyššie. Nerieš ho toľko .Rieš seba a deti. Snaž sa s nimi tráviť pekný čas.

andreatytler
24. okt 2023

Baby, tie co radite aby pristupila na jeho hru a stiahla sa a dala mu klud, ako dlho mu ten klud ma dat? Ako dlho by ste vedeli s kludom hrat takuto tichu domacnost?
Muz ju ignoruje uz 2 mesiace. Podla mna to je priserne dlha doba.

joesvk
24. okt 2023

@andreatytler Nie hrať jeho hru na tichú domácnosť. Ale aktívne začať riešiť seba a deti a tešiť sa namiesto trápenia bez ohľadu na to,či sa milosťpán pridá.
On sa už totiž rozhodol nejako sa správať,nebojovať za ich vzťah a neverím, že ho niekto prinúti správať sa inak.

hylary
24. okt 2023

@snehulienka876 koľko rokov majú deti?

andreatytler
24. okt 2023

@joesvk Ale ona musi hrat hru. Musi zit bok po boku s muzom ktoreho lubi a zufalo chce objat a porozpravat sa, ale pritom sa musi tvarit ze je to v pohode aj ked dostava od neho iba ignoraciu. Chapem ze muz potrebuje cas, ale to by so mnou musel komunikovat a povedat mi. "Potrebujem tyzden (mesiac) na vychladnutie a potom sa porozpravame". Tento tu iba mlci uz 2 mesiace.
Cize ako dlho ma ona robit to co jej radis ze bude riesit iba seba a deti. Ak sa on nikdy neprida, ma tak zit do koca zivota?
Ja by som toto vedela robit tyzden.

ahhola
24. okt 2023

@andreatytler inak mali sme takú Zlobu v rodine, on sa zaťal, ona sa zatala, mali takých cyklov za 40 rokov na mrte, až raz starý neustupil a neodprosil sa, (naučila ho odprosovať na kolenách, stará skola😃) tak potom vytiahla svoje parádne číslo, ide sa Zavjazdit (ráčkovala)
Potom chytil rakovinu, z ktorej by sa ľahko vylizal keby chcel, ale radšej umrel, po 60. Upirka🦇 žila do 85.👿

joesvk
24. okt 2023

@andreatytler Áno.Ak sa muž nepridá,žila by som tak do konca života alebo do oficiálneho konca vzťahu.
Myslim, že on teraz rieši inú ženu .