icon

Krstná mama nemá birmovku

mameti
28. jan 2016

Baby, ktoré Ste tu katolického vyznania, prosim o radu.za Vas nazor Mame 7 a 5 rocne dievcata a ich krstna nema birmovku.Od zaciatku ako sa dievcata narodili to len odklada a neriesi to, mna to ale ako mamu mrzi, lebo aky je to priklad pre nich ked budu dospele?! A my rodicia sme zodpovedny za ich vychovu. Pri tretom to uz ale tak nenecham. Co Vy mate podobnu situaciu?Dakujem za Vas nazor.

mameti
autor
28. jan 2016

@rebeka7501 najlepsie oboje 🙂

katrinka8
28. jan 2016

@pauliesivackova - ja si myslím, že ona je skôr sklamaná z toho, že krstná mama jej niečo pre ňu dôležité sľúbila, na základe čoho sa ona tiež rozhodla, že tou krstnou mamou bude, a potom to nedodržala.

mameti
autor
28. jan 2016

@katrinka8 presne tak, nic ine som ani nemyslela

rebeka7501
28. jan 2016

@mameti v prvom rade sú asi priority, pre každého iné.........

katrinka8
28. jan 2016

@pauliesivackova - máloktoré dieťa príde za rodičom len tak, z ničoho nič, že sa chce dať pokrstiť alebo sa stať židom či moslimom. Deti k takému rozhodnutiu väčšinou dovedie to, že mu niekto o niečom takom rozpráva. Čiže ak dieťa nevychovávaš v nejakej viere, tak je veľká pravdepodobnosť, že ako dieťa sa k žiadnej viere neprikloní. Možno v dospelosti až si vytvorí nejaký vzťah k nejakému náboženstvu. Ale to už Ty, ako rodič, pravdepodobne neovplyvníš.
Samotné fakty, ktoré sa dieťa alebo mladý človek dozvie o tom-ktorom náboženstve ho neprivedú k jeho vyznávaniu. Tam musí byť aj prežívanie tej - ktorej konkrétnej viery, aby to to dieťa zažívalo, cítilo. Čiže Tvoje tvrdenie, že ho necháš, nech sa rozhodne samo je v podstate nereálne. Tvoje deti budú pravdepodobne ateisti ako Ty - v detstve, pokiaľ ich neovplyvní nejaký iný blízky človek 😉
Inak, čo by si robila, keby za Tebou prišla Tvoja napr. 19-ročná dcéra, že má priateľa, a že sa chce stať moslimkou? Rešpektovala by si to? Ja osobne na takúto situáciu názor vyhranený nemám - netuším, čo by som robila. Preto sa pýtam, keď tvrdíš, že budeš rešpektovať rozhodnutie detí.

katrinka8
28. jan 2016

@rebeka7501 - veď ale mať birmovku a byť dobrým človekom sa nevylučuje 😉

Baby, ste sa do nej pustili jak do nejakej hriešnice. Ona je sklamaná nie preto, že krstná mama nemá birmovku, že si myslí, že je preto horším človekom. Ale preto, že keď ju vyberala za krstnú mamu, tak jedným z kritérií bolo, že si tá budúca krstná mama tú birmovku dorobí - to jej sľúbila. A sľub nedodržala. Zakladateľka je sklamaná z toho, že sľub nedodržala. To, že birmovku mať bude bolo pre zakladateľku dôležité z dôvodu, že pre ňu je tento prístup k viere (mať sviatosti a tak byť príkladom aj deťom) dôležitý - ale nebolo to jediným kritériom, iba jedným, ale dôležitým.
To, že je to dôležité pre @mameti neznamená, že je to dôležité aj pre ostatných. Ona proste krstného rodiča chápe zrejme ako človeka, ktorý má byť dieťaťu príkladom vo viere - k tomu podľa nej patrí aj to, že bude dodržiavať a mať sviatosti. Nie je to len to, ale aj to.
Aspoň ja som to celé tak pochopila.

katrinka8
28. jan 2016

@nyusika - no, to ja už neviem, ako to je. Lebo ako som písala vyššie, niektorý kňaz to požaduje, iný nie - preto vznikajú tieto nezrovnalosti.
Manželstvo viem, že by malo byť - v zmysle, že keď dvaja spolu žijú, mali by mať sviatosť manželstva (čiže ak idú "partneri" za krstných, tak im to mnohí farári neodsúhlasia, musia byť zobratí. Ak idú dvaja - muž a žena, ktorí nie sú navzájom partneri a sú slobodní, tak môžu byť, ale napr. ak idú dvaja muž a žena, ktorí navzájom nie sú manželia, ale každý jeden majú svojich partnerov, musia byť s tými partnermi v manželstve. Aspoň tak mi to bolo vysvetlené.
Birmovka neviem ako je. U nás farár nevyžadoval, aby bola (resp. nepýtal sa, či krstní majú, pýtal sa, či sú pokrstení). Ale či to je v rámci pravidiel alebo nie, netuším. Ja som práve ten človek, ktorý to tak vážne neberie ako zakladateľka.
Len logicky mi z toho vyplýva, že ak zakladateľka si zakladá na viere, tak jej osobne záleží na tom, aby jej deti videli, že tá birmovka je dôležitá - a aby to videli aj u krstných rodičov. Mne toto je pochopiteľné, keď zoberiem do úvahy vzťah zakladateľky k viere. Takisto dokážem pochopiť, že pre niekoho iného to dôležité nie je. Ale nedokážem pochopiť to, prečo sa niekto do nej naváža len preto, že pre ňu je dôležitá viera a jej prejavy či praktizovanie. Niektoré komentáre na jej osobu a jej výber sú ako keby ich písali zaslepení ľudia, čo si nevidia ďalej ako na špičku nosa.

rebeka7501
28. jan 2016

@katrinka8 tak aká je to "kresťanka" ak zavádza a sľubuje ?

mameti
autor
28. jan 2016

@katrinka8 dakujem za pochopenie,uz to tu naberalo celkom iny spad...

rebeka7501
28. jan 2016

@katrinka8 nie nevylučuje sa to, no z témy, ktorú zakladateľka založila to vyzerá tak, ako by bola birmovka u krstných rodičov to najdôležitejšie pre deti.

katrinka8
28. jan 2016

@rebeka7501 - to už ja neviem, to si musí sama zodpovedať pred sebou 😖 Taktiež @mameti to zrejme pri výbere netušila, práve preto je teraz sklamaná.
No vidíš, ja to tak nevnímam vôbec. Ja to vnímam tak, že pre zakladateľku je dôležité, aby človek, ktorý má ich deti viesť k viere, tou vierou aj žil v zmysle takom, že bude dodržiavať zásady, ktoré sú pre nich dôležité - nie najdôležitejšie, ale v praktickom kresťanskom živote dôležité. Ona predsa nepopiera, že krstná mama je dobrý človek, ktorý jej deti má úprimne rád a má iné ľudské hodnoty. Len jej asi vadí, že sa zmenil jej prístup k viere od okamihu, kedy bola jej deťom pri krste.

mameti
autor
28. jan 2016

@katrinka8 presne sklamana, ze nedodrzala co slubila,,dakujem vsetkym za VAse nazory 😉

cervenaruza123
28. jan 2016

@mameti Nejde o birmovku, ale o to, ako zije. Ak nezije podla viery, tak ste mali vyberat ineho krstneho rodica. A dnes je krstny rodic casto len "pro forma". Urcite ste na tom lepsie ako my, mna a mojich surodencov krstni totalne ignoruju a teda ani neziju tak ako by mali. Moji rodicia uz velakrat olutovali, ze ich vybrali za krstnych, ale teraz je to uz jedno. Najmladsej dali inych krstnych.

nyusika
28. jan 2016

@katrinka8 aj nevydata / nezenaty môže byť krstný rodič.

bubelko
28. jan 2016

@mameti co ma birmovka spolocne s tym, akym prikladom bude krstna mama? co ak sa tvoje deti rozhodnu v dospelosti konvertovat? ti to moze byt jedno. z nejakeho dovodu he krstna nie? moje deti maju katolicky krst a kazde ma jedneho krstneho reformovaneho. a su to vynikajuci krstni rodicia 😉

monika15
28. jan 2016

@mameti to akoze fakt?
len to ta stve? neni ti to jedno?
co by mali baby z krstnej keby mala birmovku a bola by najvacsia bestia....
a teraz maju super krstnu ... a ze nema birmovku tak nema bozzze..... hlavne ze ma rada tvoje deti.
je to jej vec ked chce si spravi ak nie tak nie...
mi sme krstili pred tyznom a nasi krstny rodicia ani jeden neni katolik .. som rada ze maju radi moje krasne dieta takze tak 🙂)

ceresnovci
28. jan 2016

Birmovka z krstnej nerobi spravneho cloveka.

vydrnik
28. jan 2016

@nyusika mame. p.farara co nema rad nezosobasenych,takym ani dieta nepokrsti,a nezosobasenym nedovoli ist ako krsni

lapalma
28. jan 2016

@mameti ...ona nie je krstná mať tvojich detí , iba SVEDOK KRSTU - preto birmovku mať podľa cirkvi ani nemusí. Rovnako by sa krstnou nestala, keby si ju aj dorobila, lebo krst sa už uskutočnil .
Je svojprávna a dospelá, nemiešaj sa do nej. Lepšou sa nestane a ak ti nevyhovuje, ďalšiemu zaobstaraj pobirmovanú osobu. Bodka !

nyusika
28. jan 2016

@vydrnik tak to nie je dobrý kňaz.

vydrnik
28. jan 2016

@nyusika malokto ho ma tu rad,ked sa nam narodil Filip nebo@i zme mnazelia mali zme velky problem z krstom,az zasiahnul dalsip.farar,nasim mladym susedom 20r.vobec nepokrstil syna,dokonca odmietol dat posledne pomazanie v nemocnici nasej kamaratke ked ho rodina volala do nemocnice ked umierala po nehode,vravel jim ze nema cas,

katrinka8
28. jan 2016

@nyusika - áno, môže, ale nemal by žiť ako druh - družka (partner - partnerka) s niekým, lebo podľa cirkevných pravidiel žije v hriechu - čiže musí figurovať ako slobodný/slobodná 😉 Jasné však, že sa to dá zatajiť alebo zamlčať, alebo ako to nazvať, ak sa na to farár priamo opýta 😉

pauliesivackova
28. jan 2016

Ja sa len pýtam čo je to za vieru, že detská duša ide do pekla, lebo jej telo neprešlo poliatim vodou po čele... To je ten váš Boh fakt spravodlivý ;) Resp. Ľudia čo si ho vymysleli, zastrašovali matky tým najhorším spôsobom... Manipuláciou.

katrinka8
28. jan 2016

Napríklad aj tu je celkom dobre vysvetlené, kto môže a nemôže byť krstným rodičom a aká je jeho úloha podľa učenia cirkvi a cirkevného práva. Takže by to mali dodržiavať všetci kňazi a aj veriaci sa toho držať, aspoň podľa môjho chápania. Všetci však vidíme, že to tak nie je a "každý" si robí, čo chce, resp. každý kňaz si určuje iné podmienky.

http://papradno.fara.sk/krst.htm

Krst

Služba krstných a birmovných rodičov a podmienky pre prijatie tejto služby
z pohľadu učenia Cirkvi a cirkevného práva
(Katechizmus Katolíckej cirkvi a Kódex kánonického práva)

a) Krstní rodičia

Aby sa krstná milosť mohla rozvíjať, je dôležitá pomoc rodičov. To je aj úloha krstného otca alebo krstnej matky, ktorí majú byť presvedčenými veriacimi, schopnými a ochotnými pomáhať novopokrstenému, dieťaťu alebo dospelému, na jeho ceste kresťanského života. Ich úloha je skutočnou ekleziálnou (cirkevnou) službou (KKC, 1255).

Krstencovi sa podľa možnosti má dať krstný rodič, ktorého úlohou je:

- dospelému krstencovi pomáhať pri uvedení do kresťanského života;

- dieťa, ktoré má byť pokrstené, spolu s rodičmi priniesť na krst;

- usilovať sa, aby pokrstený viedol kresťanský život, primeraný krstu, a aby verne plnil povinnosti, ktoré s touto sviatosťou súvisia (KKP, kán. 872).

Za krstného rodiča sa má brať iba jeden krstný otec alebo iba jedna krstná matka, alebo jeden krstný otec a jedna krstná matka (KKP, kán. 873).

Aby niekto bol pripustený na prijatie úlohy krstného rodiča, je potrebné:

1. aby ho určil sám krstenec alebo jeho rodičia, a aby bol schopný a mal úmysel plniť túto úlohu;

2. aby zavŕšil 16. rok života;

3. aby bol katolík, pobirmovaný a ktorý už prijal najsvätejšiu Eucharistiu, a viedol život primeraný viere a úlohe, ktorú má prijať;

4. aby nebol postihnutý kánonickým trestom;

5. aby nebol otcom alebo matkou krstenca.

Pokrstený nekatolík sa má pripustiť jedine spolu s katolíckym krstným rodičom, a to iba ako svedok krstu (KKP, kán. 874 § 1 a 2).

b) Birmovní rodičia

Pre birmovanie, takisto ako pre krst, majú kandidáti hľadať duchovnú pomoc birmovného otca alebo birmovnej matky. Aby lepšie vynikla jednota oboch sviatostí, mala by to byť tá istá osoba ako pri krste (KKC, 1311).

Birmovanec má mať podľa možnosti birmovného rodiča, ktorého úlohou je starať sa, aby sa pobirmovaný správal ako opravdivý Kristov svedok a aby verne plnil povinnosti, ktoré s touto sviatosťou súvisia (KKP, kán. 892).

Aby niekto plnil úlohu birmovného rodiča, je potrebné, aby vyhovoval podmienkam, ktoré platia pre krstného rodiča (KKP, kán. 893 § 1) – pozri vyššie.

Vysvetlenie:

4 Nepokrstený nemôže byť krstným rodičom.

4 Pokrstený nekatolík (pokrstený v inej než Katolíckej cirkvi) nemôže byť krstným rodičom.

4 Kto neprijal sviatosť birmovania, nemôže byť krstným rodičom.[1]

4 Slobodný, ktorý žije v konkubináte (život s partnerom v spoločnej domácnosti, druh a družka), nemôže pristupovať k sviatostiam a nemôže byť krstným rodičom.[2]

4 Kto je len civilne zosobášený, nemôže pristupovať k sviatostiam a nemôže byť krstným rodičom.[3]

4 Kto je zosobášený v inom ako katolíckom kostole, nemôže pristupovať k sviatostiam a nemôže byť krstným rodičom.3

4 Kto je zosobášený v katolíckom kostole a nežije spolu so svojím manželom, nemôže pristupovať k sviatostiam a nemôže byť krstným rodičom.[4]

4 Vdovec, ktorý žije v konkubináte (život s partnerom v spoločnej domácnosti, druh a družka), nemôže pristupovať k sviatostiam a nemôže byť krstným rodičom.

4 Kto sa nezúčastňuje pravidelne na sv. omši v nedeľu a prikázaný sviatok bez vážneho dôvodu, nemôže byť krstným rodičom.[5]

4 Kto nepristupuje k sv. spovedi aspoň raz za rok, nemôže byť krstným rodičom.[6]

4 Kto by bol postihnutý nejakým cirkevným trestom, napr. exkomunikáciou, nemôže byť krstným rodičom.[7]

4 Kto svojím spôsobom života odporuje učeniu Cirkvi, dáva pohoršenie atď., nemôže byť krstným rodičom.

(To isté platí o birmovnom rodičovi.)

[1] Kto neprijal sviatosť birmovania v školskom veku, môže ju po náležitej príprave prijať v dospelosti.

[2] Taktiež život snúbencov v spoločnej domácnosti pred uzavretím manželstva nie je v zhode s Božím zákonom a s učením Cirkvi, je hriešny.

[3] Civilný sobáš resp. sobáš v inom než katolíckom kostole (ak niet prekážok) je možné konvalidovať (splatniť), buď jednoduchou konvalidáciou (obnovením súhlasu v katolíckom kostole) alebo sanáciou (udeľuje biskup).

[4] Ak je dôvod na odluku manželov, treba žiadať o separáciu (odlúčenie pri trvaní zväzku).
Civilný rozvod nezneplatňuje platne uzavreté manželstvo. („Uzavreté a dokonané manželstvo nemôže byť rozviazané nijakou ľudskou mocou a z nijakého dôvodu, okrem smrti.“ – KKP, kán. 1141).
Rozvedený, ak žije sám, môže požiadať o dovolenie pristupovať ku sviatostiam.

[5] „Cirkevné prikázanie určuje a spresňuje Pánov zákon: V nedeľu a v iné prikázané sviatky sú veriaci povinní zúčastniť sa na omši. (KKC, 2180). „Nedeľná Eucharistia je základom celého kresťanského konania a potvrdzuje ho. Preto veriaci sú povinní zúčastniť sa na slávení Eucharistie v prikázaných dňoch, ak len nie sú ospravedlnení z vážneho dôvodu (ako je napr. choroba, starostlivosť o dojčatá) alebo dišpenzovaní vlastným farárom. Tí, čo si vedome a dobrovoľne neplnia túto povinnosť, dopúšťajú sa ťažkého hriechu.“ (2181)

[6] Cirkevné prikázanie: „Aspoň raz v roku sa vyspovedať a vo Veľkonočnom období prijať Oltárnu sviatosť.“ Je to minimum, ktoré Cirkev vyžaduje od veriacich; bez toho nie je možné „viesť život primeraný viere“ a plniť služby v Cirkvi.

[7] Exkomunikáciou (vylúčením z Cirkvi) sú postihnutí tí, čo spáchali niektoré ťažké hriechy, ako je apostázia (odpadnutie od viery), heréza (bludné učenie) a schizma (rozkol), a tiež potrat – pre toho, kto si dá vykonať alebo vykonáva potrat alebo pri tom spolupracuje. Exkomunikácia v takýchto prípadoch nastáva automaticky vykonaním daného skutku. (Porov. KKP, kán. 1364, 1398.) Exkomunikáciu môže sňať pápež, biskup alebo kňaz, ktorý má na to poverenie. (Porov. KKC, 1463)

gabyvt
28. jan 2016

@mameti ani ja nemám birmovku a som viacnásobnou krstnou mamou, a dovolím si poznamenať, že birmovka nerobí z človeka človeka s veľkým Č. Hlavne nech je krstná pre tvoje deti príkladom.

gennara
29. jan 2016

@mameti Ahoj. Ja by som pri treťom dieťati vybrala inú krstnú mamu. Presne chápem, ako to myslíš a viem, že to vôbec neznamená, že ju máš za horšieho človeka. Ale byť krstným rodičom znamená aj záväzok a ak má rodičom, teda vám, pomáhať viesť tvoje deti k Bohu, môže to robiť len človek, ktorý si váži sviatosti a vie, čo znamenajú a aké sú dôležité. Inak ja to prvýkrát počujem, že všetky deti majú rovnakú krstnú. U nás je to práve naopak, zvykom je, že každému dieťaťu sa vyberajú iní krstní.

vroni
29. jan 2016

nuz, ja by som tretiemu dietatu rozhodne vybrala inu krstnu mamu. Ani nie tak preto, ci ma alebo nema birmovku, ale preto, lebo mi viackrat slubila nieco, co povazujem za dolezite a umyselne to nedodrzala. To svedci o absencii slusnosti a vypoveda o urovni charakteru.
Za seba rozmyslam, ze ani netusim, ci ma krstna mama mojich deti birmovku 😉 (som ateista, deti krstene na zelanie ich otca), ale urcite by som ju nedala aj druhykrat, keby sme sa rozchadzali v otazkach, ktore povazujem za principialne (vdaka za to, ze tomu tak nie je)

vydrnik
29. jan 2016

Pisete tu o krsnyvh.pridam aj ja o krsnej nasho Filipka,ked si to precitate no neuverite,takze Filipkova krsna je muzova sestra v tej dobe zme este neboli manzelia,dodnes lutujem ze som chcela aby jeho sestra bola krsna,dosla k nam den pred krstom aj z chorou dcerou,nic som nemohla urobit podla seba,stale do mba rypala,robila frajerku kolko yoho malemu doniesla,sak jej tortu nikto nechcel mali zme svoju a vsetkym chutila,obliekla maleho tak ze vyzeral ako strasiak mal to velke,ja som mu chcela kupit oblecko priam na krst,muz mi vravel ze to kupi ona,vseci to zkritizovali nedovolila nam dat maleho do perinky ktoru zme mali kupenu,dala ho fo jeji co doniesla bola to dtara perinka tazka ze som potom v kostole vobec nevladala maleho drzat,pred susedami mba ohovarala,adobre vedela ze som po cisaraku a mala som bolesti chrbtice,bez mojho vedomia ked sm lezala na chvilu,vzala maleho vonfo kocika a svoju choru ,8 r,dceru dala kocikovat,oslavu zme mali doma,ked mibolo lepsie sla som von a vzala kocik aj z malym,zas bola nasrata,mali zme oslavu doma,a este malem zapricinila rozchod moj z muzom.mala som jej plne zuby chcela som odist,potom som jej napisala dopis,dodnes sa o maleho nezaujima,maly ju nezna,nikdy nedostal ziaden darcek na narodeniny ani meniny ani pohled nic,ale mne to nevafi.Filipko ma vsetko copotrebuje,a nakoniec to dopadlo tak ze od jej chorej dcery sa nakazila aj moja d era sj Filipko,a to nadtvalo aj mojho muza lebo zme po krstinach mali zamluveny penzion kde zme chceli stravit vikend,

ivett1
29. jan 2016

@mameti pochopila som to tak, že si sklamaná z prístupu krstnej mamy - niečo sľúbi a nedodrží to ...alebo z jej celkového postoja k tejto citlivej otázke kresťanského života ... pravdepodobne sa rozhodla , tak ako veľa ľudí, žiť život "pasívneho kresťana" ...síce sa doma modlí a možno sem-tam ide aj do kostola, aj na spoveď- možno raz do roka a žije podľa niektorých zásad kresťanskej viery, resp. dodržiava len prikázania, ktoré chce a má vlastný výklad na tému cirkevných sviatostí a pod. s argumentom, že veď nerobím nič zlé a som dobrý človek, tak načo ... 🙂

ak je to len jej pohodlnosť, možno sa krstná mama premôže, ak jej to budeš stále pripomínať a vypytovať sa jej, čo už v tej veci urobila😉 ... ale aj tak, ak budete mať tretie dieťa, tak vyberajte krstných rodičov podľa zásad, ktoré uznávate vy - života aktívnych kresťanov...predídeš tak možnému sklamaniu ...a v dnešnej dobe nie je nič výnimočné, ak má každé dieťa v rodine iných krstných rodičov🙂

ivett1
29. jan 2016

inak tu sú celkom obstojne vysvetlené sviatosti ... a prečo treba aj "tú birmovku"😉
http://www.veriaci.com/sviatosti.php