Kto má povinnosť postarať sa o babku?
Moja babka má 84, dve deti ,mamu a strýka, býva na východe svk. Babka sa dlhé roky starala o dedka, on zomrel vlani. Mama nejak vybavila opatrovateľské na starkých na meno strýka. Strýko je však rozvedený momentálne abstinujúci alkoholik, má aj epilepsiu a ďalšie dg a teraz po šiesťdesiatke IQ dieťaťa. Sám o seba sa nevie postarať, nie ešte o babku. Babka v zime spadla a zlomila si nohy aj bedrá. V susedstve býva mladá študentka, ktorá sa o nich doteraz kompletne starala, aj ich oboch plienkuje, jej otec s nimi chodil po dr . Teraz zmaturovala a ide na vš, už nebude bývať doma. Neviem, kto by sa o ňu mal postarať? Mama s druhým manželom žije v Brne, nevlastná sestra s deťmi v UK, mi s deťmi v Prahe.
@felycity len musis brat do uvahy aj to, ze babka je svojpravna a je to matka toho neschopaka. Bohuzial. A v tomto pripade sa babka velmi strachuje o to co bude s jej synom. Kebyze je to dieta, tak mu povies, ze odchadza s tebou a je to, tu rozpravas o dospelej osobe, starej, slabej, ktora potrebuje pomoc, ale dospelej a svojpravnej. Lebo lahsie sa rozprava o tom co treba spravit ale tazsie sa to da realizovat ked babka je proti akymkolvek zmenam v jej zivote, ono starat sa o starych ludi je velmi komplikovana a komplexna zalezitost
Mama by mala zabezpecit a platit profesionalnu opatrovatelku na 2-4h denne, ktora by doniesla obed z nejakej blizkej jedalne a obidvoch by kazdy den osprchovala. Okrem nej by sa mali najst a platit z priznaneho opatrovatelskeho rodinni prislusnici, al.susedia, ktori by pomohli vecer a rano. Sucasne by bolo treba rozbehnut akciu na zabezpecenie domova pre seniorov. Treba ist za prakt.lekarom a poprosit v ramci tazkeho zdr.stavu o prijatie obidvoch na odd.dlhodobo chorych do nemocnice aspon na urcity cas, kym nezabezpecite zariadenie pre seniorov.
však opatrovateľský poberá strýko, tak strýko sa musí starať
Keď strýko poberá opatrovateľský príspevok na babku, tak sa má komplet postarať o ňu. Na úrade takejto rodine opatrovateľku nedajú, len nájsť si samy súkromne.
Alebo dať vyšetriť strýka a ak má dg. na invalidný dôchodok, tak nech si ho vybaví.
Keby aj on bol invalid.dôchodca a nepoberal opatrovateľský príspevok na babku, tak by to by bolo iné,
@zuzanockamt presne ako píšeš ,tiež nechápem také zmýšľanie.Ja som sa o moju babku starala 12 rokov.Pokym sa dalo,bola vo svojom,ja som jej chodila pomáhať,s čím bolo treba.A keď už nebola schopná byť sama,tak som ju presťahovala k nám a to sme bývali v dvojizbovom byte s dvomi deťmi a zvládli sme to .Babka si u nás ešte pozila dva roky,ten posledný už ako ležiak,ale postarala som sa až do konca. o žiadnom. Ústave som ani neuvažovala.Kto chce,hľadá spôsoby,kto nechce,hľadá dovody
Presťahovať babku k vám a strýko nech sa postará sám o seba? Príde aj o opatrovatelsky príspevok. Keď ma 2 dospelé deti, nemôžu sa o strýka postarať oni s tým, že budú môcť bývať s ním v dome po babke?
@eva8 čítala si čo sú to zač sú tí fagani? Strýko má exekúcie kvôli tomu, že neplatil alimenty na tamtých. Beztak babka sa odmieta sťahovať, hlavne preč z rodiska stovky km do zahraničia.
Jeden má 23 druhý 24 nikdy v živote ani deň nepracovali.
Tak fagan je tvoj stryko - deti narobil ale platit na ne nie, to ze stryko neplatil nie je vina faganov, oni sa dokonca na tento svet ani sami nepytali 🤨
Za to ze su to len nejaki "fagani" moze v prvom rade tvoj stryko. Ten ich mal vychovat aby fagani neboli.
Bože, normálne sa mi žalúdok dvíha už len z nadpisu. Však babka vychovala moju mamu alebo otca, oni zas vychovali mna… je moja povinnosť postarať sa o nich bez ohľadu ako sa k tomu postavia iní (to je už ich svedomie).
Tak sa bude musieť presťahovať mama,aby bola bližšie k babke.Alebo niektorá vnučka.Alebo nájsť niekoho,komu budete platit a kto dá bude starat namiesto vás.
@ajapa chápem ale uznajte, kebyže bývame niekde v okolí tak by sme ju mohli častejšie navštevovať, navariť, upratať. Keď nepríde Mohamed k hore, musí hora k Mohamedovi. Ale ktorá hora? Mama ktorá je pn po operácii chrbtice? Ségra z UK má nechať muža? deti? a prísť ? Ja? Mám pár týždňov do pôrodu? Nechať manžela zobrať deti ? a zostať na SVK kým bude babka žiť, v dvojizbovom bez kúpeľne, bez kanalizácie bez ústredného kúrenia. Nedá sa len tak osprchovať ako tu
@roja01 písala, a není v okolí ani reštaurácia iba v meste, skúšali sme nechcú nosiť jedlo denne ibaže by sa naraz objednalo menu 5-6 porcií naraz doniesli. Ako som už písala, finančne na opateru a ďalšie potreby sa prispieva.
Je veľmi ťažké nájsť spoľahlivú osobu.
no babka na vyber mat nebude, pojde do DSSky alebo sa prestahuje blizsie k nietkroemu dietatu, vnucatam, kde sa o nu bude vediet niekto skor postarat. Nic ine na vyber nie je.... Su potom opatroatelske sluzby ze chodia pomoct do domacnosti atd, ale to tiez treba vybavit (stranku mesta pozri), najst, niekde to mesta poskytuju, inde prost enajdete "opatrovatelku". AK babka bude prostestovat ze nejde, lebo je svojpravna a pomoze si, tak by som ju nechala nech si pomoze, s tym, ze teda pockame kym si to rozmysli... Nie urcite vy za nou chodit nemusite a vyslovene si "ruinovat zivot", vsetky tieto veci sa s rozumom daju vyriesit inak. Ale aj druha strana, ta co si nevie pomoct, to musi pochopit a tiez nieco spravit.
Nasa babka tiez protestovala, nakoniec na vyber nemala, sama ostat nemohla.
Vsetci ti tu pisu, ako je pekne sa starat o starych ludi. Vacsina si to neskusila. Je to 24hod sluzba nielen telesna, ale hlavne psychicka. 7 rokov takeho zivota si nesiem zo sebou. Nechalo to na mne hlavne fyzicke nasledky, lebo dvihanie, kupanie stareho cloveka je tazke. O psychike, ked je stary clovek dementny a ty si bez soc kontaktu ani nehovorim. Nepodpise babka? Nechat tak... Cas to vyriesi. Prejde tyzden, mesiac. Starosta zavola nemocnicu, budu ju hospitalizovat a socialne oddelenie v nemocnici uz bude konat.
A neopovaz sa brat k sebe a znicit si zdravie a rodinu
A hlavne autorka teba nemusí zaujímať co bude so strýkom. On si svoj život zariadil, ak má deti, nie je o com...
V ktorom meste žije babka?
Ak je babka svojpravna, co takto sa spytat jej, ake riesenie danej situacie navrhuje ona? Mozno ked sa sama zamysli nad moznostami, tak usudi, ze dss alebo stahovanie k dcere nie je az taky zly napad. A stryko nikdy nepracoval, ci ako? Kto a z coho platil tu studentku, co sa starala o starkych? Aky je aktualny babkin prijem (dochodok +vdovske)?
PS: Podakoval sa niekto niekedy tej studentke a jej otcovi za to, ze doteraz suplovali ulohu babkinych deti?
@zuzap33 ja som si to skusila,inak by som si nedovolila písať.Za 12 rokov som si prešla všetkým,áno aj demenciou,aj plienkovanim,krmením.Najhorsie boli,keď ma už babka nespoznávala.Velkou pomocou pre mňa boli sestričky z charity.Prisli každý deň na hodinu,so mnou sa porozprávali,s babou procvičili.Netvrdim,že to bolo jednoduché,no ani o rozum som neprisla.Ani by som si to nemohla dovoliť,mala som dve deti,ktoré má potrebovali.Svoje rozhodnutie neľutujem,ja by som proste inak bemohla
Až mi je babky ľúto zostal jej na krku nepodarený syn.Aj to ktovie či nepije ďalej, až sa mi nechce veriť, že abstinuje po toľkých rokoch.Kolko eur je opatrovateľské?ujovi treba vybaviť ID a z opatrovateľskeho niekoho platiť čo sa bude o nich starat.Ak pije tak ho do DSS aj tak nezoberú.
Babka asi ma stále pocit, že sa musí o neho starať a preto nikam neodíde.Otrasna situácia všetci preč a tam 2 ľudia odkázaní na pomoc
Nájsť DSS je nad ľudské sily. Platí sa v súkromných aj to bola čakacia doba svokra mala mozgovú príhodu a čakala som pokiaľ ju umiestnili čakala som 1,5 roka do súkromného pokiaľ ju vzali dovtedy bola moja obeta. Najprv všetci chceli ked zistili aké ej to ťažké tak všetko ostalo na mne. Pokiaľ podáš žiadosť určite si počkáte. Nie nechce ísť babka musia hotovo Zadarmo nikto nechce opatrovať druhého a nič za to nedostať. Suseda nie je povinná je to len jej dobra vôľa. Spoliehali ste sa na susedku ale zadarmo nikto nechce opatrovať .TO to je drina ked za to nič nemáš koho by to bavilo. Bohužiaľ bude to musieť riešiť ako jej dcéra nič iné nepomôže.
Kde býva tvoja starka
@marca12 tebe by možno nedalo,no rodičia a starí rodičia nepoznali hypoteky a iné zadlzujuce sa debiliny dnešného sveta,takže dnes má väčšina ľudí problém uživiť vlastné deti,hypotéky a podobne kraviny,nieto ešte prispievať na život starej materi. Keby sme žili v ideálnom svete,možno by som s tebou aj súhlasila.

@prasiatko30 ale druhý sa evidentne nevie o seba postarať tak to teba dať do poriadku