Kto má povinnosť postarať sa o babku?
Moja babka má 84, dve deti ,mamu a strýka, býva na východe svk. Babka sa dlhé roky starala o dedka, on zomrel vlani. Mama nejak vybavila opatrovateľské na starkých na meno strýka. Strýko je však rozvedený momentálne abstinujúci alkoholik, má aj epilepsiu a ďalšie dg a teraz po šiesťdesiatke IQ dieťaťa. Sám o seba sa nevie postarať, nie ešte o babku. Babka v zime spadla a zlomila si nohy aj bedrá. V susedstve býva mladá študentka, ktorá sa o nich doteraz kompletne starala, aj ich oboch plienkuje, jej otec s nimi chodil po dr . Teraz zmaturovala a ide na vš, už nebude bývať doma. Neviem, kto by sa o ňu mal postarať? Mama s druhým manželom žije v Brne, nevlastná sestra s deťmi v UK, mi s deťmi v Prahe.
@marca12 kolko je trosku? V dnesnej situacii myslis, ze pomoze 20,30 eur ? Ked sa vybavi odkazanost, co trva mesiac, 4. alebo 5. stupen, su poplatky nizsie. Len babka musi navstivit lekara a podpisat zisdosti socialne a dss. Dalej hospitalizacia. Pri jej diagnozach geriatria, prip psychiatria. Mas predbeznu spravu, soc setra ponukne zariadenia a v ramci svojich moznosti a volnych miest vyberies. Na vychode su aj lacnejsie zariadenia. A prevoz z nem rovno do dss. Len treba chciet. Apropo, sama som toto riesila u mojej tety, bezdetnej vdovy v decembri.
@abbey1 chudera babka ma svoje dg. Ci uz telesne alebo dusevne. Jej deti chodia do prace, odchod do dochodku je v 62 rokoch. Mladi ak maju vlastne byvanie, splacaju hypoteku, ak nie, platia prenajom. Vsetci su rozlietani po republike. Nebyvaju s babkou na nejakom gazdovstve v generacnom dome. To teraz maju vystupit z prace, prip sa stahovat ? Btat dovolenky na navstevu lekara, atd ? Odkial ju maju mat, tolko dni. Ten dom je tiez v zlom stave. Nema kupelnu, kanalizaciu. Ma sa tam niekto stahovat? Do doslova zrucaniny? Troska sudnosti o realite dneska.
@zuzap33 Ďakujem za radu. Radšej si ponechám lásku a úctu k príbuzným. Vieš, kto nechce, hľadá len výhovorky, ako si všetko najviac uľahčiť a starého človeka niekam upratať, aby im náhodou neskomplikoval život, aby nemuseli zľaviť zo svojho životného komfortu, prípadne priniesť nejakú obetu. Nie je jednoduché mať dieťa a zmeniť kvôli nemu svoj zaužívaný spôsob života. Napriek tomu to rodičia z lásky k nemu urobia. Pre mňa je teda normálne, že to neskôr rodičovi vrátim. Nie je to jednoduché, to nikto netvrdí. Ale odložiť rodiča, ktorý nechce, niekam do zariadenia je krajná možnosť, pre mňa no go zóna. Postarať sa o príbuzného v núdzi je v našej rodine prirodzené a teda prešli sme si už mnohým.
@anita6666 Rodicia,ktori daju detom lasku a pocit domova sa v starobe pomoci dockaju. Ti,ktori sa k detom spravali ako psy,nemozu ocakavat opateru od deti. Ja si neviem predstavit,ze by moji rodicia cakali docurani,dokakani na pomoc susedy...u nas by sa zomkla cela rodina aj keby sme daleko byvali. Vsetko sa da riesit,len ludia su uz tak pohodlni a maju radi svoj komfort,ze sa nedokazu vzdat svojho komfortu a urobit nieco pre rodicov. Je to velmi smutne
@anita6666 Neviem ako tazko sa musis predierat zivotom a podla toho ako pises keby si si mohla vybrat, tak sa nechces narodit. Je mi to luto, ze pre teba nie je zivot dar od rodicov. Mne skor toto co pises pripada nestandardne a scestne. Myslim si, ze vacsina ludi, vratane mna je, je vdacna rodicom za zivot a zo zivota sa tesi.
@napetra píšem všeobecne, ja keď počúvam,koľko sú mladí ľudia ochotní sa zadlžiť napr. Na bývani,tak mi dupkom vlasy stoja. Hypotéky na 300 tisíc a viac? Však to by som ani spať nemohla,keby sa má to týkalo, to ako tí ľudia s týmto pocitom môžu žiť? To je čistý prúser...a ešte prípadne platiť opatrovanie? No nech sa paci
@zuzap33 Prosím, nepíš práve mne nezažiješ, nevieš. Zažili sme, viem. Áno, životné situácie sú rôzne. Ale tu konkrétne je dcéra, syn, vnúčatá. Dospelé osoby a nedá sa.
Viem si predstaviť situáciu jediný potomok, starajúci sa o postihnuté dieťa, či vážne chorý potomok. To sú úplne iné situácie.
Bohužiaľ, v drvivej väčšine prípadov si to výhovorky a neochota zľaviť zo svojej predstavy o pohodlnom živote.
@abbey1 ano ziju. Jeden v Brne, druhy v Anglicku, dalsia v Prahe. A syn alkoholik, ocividne zaostaly. Kto si zoberie babku? Nikto. Beries do uvahy aj kapacitne moznosti napr bytu? Ked ziju napr v dvojizbovom alebo trojke? Tato babka musi mat samostatnu izbu. Trebalo by jej urobit zdravotne poistenie, lekara, atd. Absolutne nerealne
@zuzap33 ja som bývala s dvomi deťmi v dvojizbovom byte a babka si ešte pri nás pozila dva roky.A zmestili sme sa,museli sme sa trochu uskromniť ,ale všetko sa dá,keď sa chce.Treba sa zamerať na to,čo sa dá a riešiť .A nie strácať čas rozmýšľania nad tým,ako to nejde
@jasminka548 vies ako, starat sa o choreho nevladneho cloveka je stres pre toho opatrovatela, povinnost, kde pri niekorých musis byt a rieist veci, este hrosie jak pri malom dietati. ako osobne by som toto nerobila,nemam na to, a nie každy ma na to financne kapacitu, alebo po psychickej stranke. a dss su na to, ayb sa tam profesionali o nich postarali, ja nechcem byt v buducnosti zatazou pre moje deti/vnucata, radsej pojdem tam.
@hortenziaj ano viem aké to je starať sa o nevladneho človeka.Tiez som si myslela,že to nedokážem,ale keď to bolo potrebné ,naučila som sa aj prebalovat,aj polohovať ,aj kŕmiť,všetko čo bolo treba.Ja si nedokážem ani predstaviť ,že by som svojich blízkych odložila do ustavu.A nebrala som ich ,ako príťaž.Bola som rada,že môžem vrátiť to,čo sa oni starali o mňa.

@anita6666 Tak sa trosku uskromnim. Vsetko sa da,ked sa chce. Nebavime sa o stovkach €. Samozrejme,ze doba je ina ako volakedy,ale aj nasi stari rodicia si zasluzia dostojne dozit.