Kúpa nehnuteľnosti na prenájom.
Ahojte baby už som tu dlho na fóre, ale táto vec mi príde taka súkromná, ze radšej anonymne. Takže v skratke, s partnerom sme spolu 15 rokov, zobrati nie sme, mame dieťa. Bývame v jeho byte, ktorý dostal do daru. Takže ja tu nemám nič. OK,s ty som vysporiadana, ani som nikdy nič nežiadala, je to jeho. Dávnejšie som si chcela vziať hypo, mala som veľmi výhodnú ponuku, ze vezmem nejaký byt na hypo, dam ho do prenájmu, nech sa pomaly pomaly pomaly spláca.
Môj názor - urob ako cítiš. Keď chceš ten byt, kúp si ho. Neobzeraj sa, že si mala možnosť a nekúpila, ta šanca je preč, na čo teraz za tým banovat. Popozeraj sa po inom byte. Ja nechápem chlapov, ktorí na jednej strane rozprávajú na ženy, že sú zlatokopky, keď po rozpade vzťahu sa žena ohradza, že veď vychovávala aj jeho dieťa a nemala možnosť sa nejak zabezpečiť, na druhej strane sú zásadne proti, aby bola žena aspoň z časti finančné nezávislá,ked to sama chce. Ja ta úplne chápem. My s priateľom tiež žijeme v jeho dome, ja mam svoj byt a nemienim sa ho vzdať. Kúpila som ho síce rok pred tým ako sme spolu začali žiť, ale ani teraz by som neváhala s kúpou. Ja mam 1 izbový, prenajímam ho, úplne to stačí na to, aby mi to daný byt zaplatilo. Ved ti netreba veľký byt. Menší je vhodný aj ako investícia do budúcna - ci už ako zadné vrátka pre teba, dieta, na prenájom, da sa kedykoľvek predať a splátka na hypo nie je vysoká. Nedaj sa odradiť, máš svoju hlavu. Aby si raz nebanovala. Držím päste.
@katka8382 ďakujem pekne, presne on nechápe to, že ja teraz nezarabam, lebo vychovávam aj jeho dieťa, a on si môže bez problémov, obmedzení robiť svoju kariéru, a dopriať si toto všetko
@katty2012 asi máš pravdu, teraz som ich otvorila, ze nemôžem to brat ako pár, jednoducbo áno, musím byť samostatná a hľadieť na svoje dobro a svoju budúcnosť,
@catherine1989 aaale, tohto sa nebojím, dcéru lubi, ale nemá reálne vôbec šancu s nou byť, Keďže stále pracuje
No takto,ked si už pred tým mala perfektnú prácu a dobre zarábala,tak prečo nemáš bokom aspoň 20-30 tisíc. Mohla si mu prispieť na byť bol by na vás oboch. Mi keď sme začali spolu stavať tak dali sme do toho všetky naše peniaze,pozemok aj dom na nás oboch. Neboli sme vzatý a to som mala už aj po materskej. A ani som nemala super pracu za super peniaze. A teraz sme sa po 11 rokoch vzali,ale iba kvôli priezvisku a zákonom vo tu fungujú pre manželov.
@angela85 no lebo nemám, lebo som si platila skolu, lebo som veľa minala, kupovala auto v hotovosti, ušetrila som možno 10000,a tie som teraz počas rodičovskej pomaly ale isto minala, jasne, nieco ešte mám, ale tak rezerva musí byť... Bola som mlada a hlúpa, a keďže mám 30 tak zase nebolo až toľko času na šetrenie, keďže od 27 som na rodičaku,
@katka8382 z duše mi hovoríš, on sa tvári ako živitel rodiny, ze ved sa o všetko stará, nemôžem povedať, on aj hovoriť, že vymysli niečo, začni podnikať aj mi chce dať niečo na rozbeh, ale ja nie som podnikateľský typ. Nie je, že by na držal v zlatej klietke, a chcel by, aby som bola od neho závisla, on by bol rád, keby som aj ja prispela ale jednoducho terat ja nemám takú šancu, píšem veľmi chaoticky..
taketo fungovanie a najma ked je vo vztahu uz dieta, jednoducho nie je fer, nech si to on zdovodnuje ako chce. Co by bolo, keby ste sa nedajboze po case rozisli, kam pojdes? On si honobi majetky, zatial co ty sa staras o vase spolocne dieta, to kde sme? Ste partneri, rodicia, ak ta ma rad a vazi si ta, musi pochopit, ze ty si naozaj v pozicii "au pair" ako si sama napisala. Nie je to ok od neho, ze takto premysla vo vztahu k tebe. Aku pohodu to vytvara aj tebe, ked nebudujete spolu a nie ste tim, ale on si hrabe na svoje meno a tebe "prispieva" na domacnost, aby si nepovedala..
Máš vo všetkom úplnú pravdu.
Manželstvo je predovšetkým ochrana pre toho kto momentálne v dvojici ťahá ta kratší koniec, či už je to žena pri starostlivosti o deti alebo napríklad aj muž keď je dlhodobo na PN.
Ak tvoj priateľ stále nechápe rozumne dôvody prečo mat svadbu asi by som ho postavila pred hotovú vec a vysvetlila mu ze aj ty sa potrebuješ zabezpečiť a kľudne nech si to aj názve zadné vrátka.
Lebo žena ktorú si muž nechce vziať musí mať zadné vrátka.
Ako si on predstavuje financovanie domácnosti keď pôjdeš do prace? Pol na pol? Pričom tvoje možnosti zarobku budú riadne okresane koli starostlivosti o malú.
Co ked ta v 50 tích vymení za mladu žabu? Kam pôjdeš, on bude mať peniaze, nehnuteľnosti, kariéru a ty nič, iba odchovanec deti. A ze tie deti akože niečo zdedia? No keď prepise majetok na novú manželku nedostanu nič, stalo sa to už velakrat.
A čo situácia keď sa mu niečo stane? Keď zomrie skôr? Ty nebudeš mať nárok na vdovský dôchodok a to nieje malo.
Byť tebou asi by som chcela aby ste ďalší byt kúpili napoly a v prípade rozchodu jeden druhého vyplatili. Pripadne by si si kúpila malý bytík a splacala ho. Malú by ste dali do súkromnej škôlky a mohla by si ostať v bývalej práci.
@hariet krásne zhrnuté, presne dnes mu to skúsim predostriet a ak nepochopí, tak viem, na čom som a ako sa zariadiť... Ďakujem
hmmm tak nejak. ako podla mna inu moznost nemas, lebo nemozes predsa cakat, ze sa raz chlapec zle zobudi a tebe faktnesotane nic len dieta na krku. no som ja zvedava, co ti na to povie
@lujza123 veru veru, normalne zvažujem, ze mu to tu dám prečítať, ze nie som vypočítava mrcha, ale človek, ktorý pozerá trochu do bufucns. Ja som mu aj hovorila, že čo keď sa mu nebodaj niečo stane, čo ja potom, OK, dom ostane malej, o tom potom, ale ak naozaj vezme tento úver, tak mne ostane akurát tak úver, ktorý budem splácať ja. On na to hneď, ze ci myslím len na to keď zomrie, no nie nemyslím, ale stat sa môže čokoľvek
presne tak, ries to. To co ziadas, je normalne a v partnerstve a manzelstve uplny zaklad. Kde tento pokriveny model fungovania rodiny vobec videl?? V kazdom pripade ti drzim palce.
@tanapeta nie ty si ma nepochopila on pracuje a zivi aj ju so spolocnym dietatom, kedze ona je doma s dietatom tym padom logicke, ze ona nema ziadny prijem. On pocas tohto spoluzitia kupil nehnutelnost no ta je len jeho, ale keby boli manzelia je polovica aj jej. Co ked si najde druhu partnerku a s nou bude mat dieta a cisto teoreticky moze aj na toto prve dieta zabudnut a vsetko ziska druhe dieta s druhou partnerkou a ta prva 15r. v prdeli a zostane na ulici aj s deckom.
Nechápem prečo si svoje našetrene peniaze z cias ked si pracovala (tych 10 000 eur) míňaš teraz na rodičovskej 😲😲😲 ???
On sa o dieta nestara a este aj peniaze tahas zo svojich uspor.
Nepochopitelne naco ti ten chlap je ?
Normálne mu povedz na rovinu. Ved ste rovnocenni partneri a nie, že si musíš pýtať povolenie od neho. Mal by ta podporiť, nechceš predsa niečo nenormálne. Alebo sa bojí, že keď budeš mat svoj byt, budeš môcť od neho odísť? Ale tebe nejde o to. Ty chceš byť s ním, ale rozmýšľaš racionálne, pre každý prípad. Keby ste manželia, nepotrebuješ to riešiť. Nech trochu porozmýšľa. On to riešiť nepotrebuje, lebo on zabezpečený je, pre neho je to možno hlúposť. Ale pre teba je to dôležité.
Co je na tom zle mat zadne vrata? To akoze tvoj partner chce aby si bola zavisla len na nom a nemala nic svoje, to ho naozaj trapi takato vec? Nechcela by som takeho chlapa. Ja mam tiez iba svoju nehnutelnost a nelutujem a ani by som sa jej nevzdala, mozno tak iba kvoli niecomu drahsiemu a spolocnemu.
no on si robi co chce tak si rob aj ty...ja unho ale problem nevidim, ten je v tebe...on je taky akeho si si nasla...proste si nechcela svadbu lebo si to "necitila" (cize si chcela mat zadne vratna, ale dokedy? kym si nahodne neotehotnela? ci ani potom? vynara sa tu viac otazok) no a teraz ich chce on, co mi pride uplne logicke, zranitelenejsia je zena s dietatom ako muz, preto matky v minulosti viedli svoje dcery k manzelstvu, nie pre tradiciu ale pre ochranu ich, rodiny ako takej a najma deti...ako uplne bez srandy je tu moznost, ze si spravila jedno z tych katastrofalnejsich zivotnych rozhodnuti pre seba a pre tvoje dieta (mozes s nim mat dieta, stravit s nim aj 15 rokov, on si spravi decko s inou, ktoru si vezme a ty skoncis uplne bez nicoho a dost mozne aj tvoje dieta)...
mas sancu ho jedine postavit pred hotovu vec, obetovala si vztahu a spolocnemu dietatu dost a visis v lufte, musis ho pritlacit nech aj na teba ide nejaka nehnutelnost a k tomu aj okamzite svadba na urade lebo inak si s dietatom v lufte (a len svadba ti uz teraz velmi nepomoze ked on je uz zaisteny a ty nemas nic), ked nebude suhlasit tak aspon budes vediet na com si
Na tvojom mieste by som neváhala a byt si kúpila. Ja som tiež bývala v priateľovom byte, ale kúpila som si svoj, prvotný plán bol do prenájmu a keď dcéra vyrastie, bude mať byt, ktorý splatia podnájomníci. A vieš, čo sa po čase stalo? Zistila som, že priateľ mal pomer s kolegyňou. Sťahovanie do svojho bolo o to jednoduchšie 😉
@blunka Ježiš nie ze sa nestará, on sa nemá kedy starať, dáva mi peniaze bez problémov, ale chcem si udržať trosku samkststnoati, tak nepýtam na vsetko, mesačne aj keď len 200eur z úspor vezmem, tak je to za rok 2500,za dva 5000,atd... Takže sa míňajú...
No a to sa ti zdá ako normálne ???
On sa nestará o dieťa - lebo napr. nemá čas a celý deň maká v práci a zarába SVOJE prachy = OK.
Ty sa celý deň staráš = nezarábaš = a vyťahuješ 200 € mesačne zo svojich úspor, lebo ten truhlik neni schopný vás plne uživiť.
On keď sa o dieťa nestará, lebo zarába, tak má teba a dieťa PLNE FINANCOVAŤ.
A ešte by si si mohla kľudne TY ODKLADAŤ 200 € mesačne z toho čo zarobí. V podstate mu robíš jasle pre jeho dieťa, kuchárku, upratovačku zdarma a ešte prihadzuješ 200€ mesačne z úspor aby ste žili.
Nie nechápem. Zo svojej prvej materskej mám ešte tak 75 % peňazí odložených (tých 25 % som minula na blbostičky pre deti ktoré by ani neboli nutné, len tak keď si chcem urobiť radosť). Teraz idem na druhú materskú s druhým dieťaťom a muž ide so staršou na matersku tiež (bude ale pracovať popri tom, čiže iba ja budem doma). Doniesol zo sociálky prázdne tlačivo pre seba. Ja som ho aktívne v noci vypísala aj s jeho číslom účtu, asi pred 2 dňami a dala mu na stôl na podpísanie. Ráno sa prišiel spýtať, koho to je účet tam napísaný (máme rovnakú banku tak nevedel z hlavy) a sa nasral, že prečo som tam napísala JEHO účet kde bude chodiť JEHO materská. Že však jemu bude chodiť plat tak ako aj doteraz, že som to mala napísať na svoj účet.
Však všetko platí predsa ON keď ja nerobím, keby nám to nevychádzalo, tak siahnem keď už tak na svoju materskú, ale preboha nie na svoje úspory.
17:00 hod. končí práci a od 17:20 hod. sa stará o dieťa, rovno v zimnej bunde mi ju berie z rúk - lebo chce. Pohrá sa, večera, okúpe, uspí. Každý deň, však ja zase nastupujem ráno.
Vieš bola som si v kuchyni po jablko a ešte ma tak po ceste napadlo .... že písala si, že si chceš udržať troška samostatnosti.
Pre mňa je divné že míňaním vlastných úspor, to nechápem a nepochopím nikdy.
Ale mne potom príde divné, že čo sa sťažuješ.
Lebo to mu vlastne ty pomáhaš šetriť na ten nový byt čo si chce kúpiť.
Ty si minieš úspory a on bude mať 2 byty.
Ja by som na vlastné úspory na MD a RD siahla len keby sme nemali čo jesť, alebo nemali na lieky, na plyn, krízové situácie ... na také situácie tie úspory sú.
A nie aby som pomohla chlapovi kúpiť si byt.
@blunka no vidis, asi to berieme inak, ja zase by som to nevedela až takto riešiť, ako že ja som na MD, tak ty sa teraz o všetko staraj, peniaze co dostávam ja sú iba moje a ty sa aj zoder, lebo veď ja teraz nemám príjem. Pri tom reálne počas materskej máš relatívne fajn príjem. Zase chlap by podľa mňa nemal všetko ťahať, len preto lebo zena je na materskej, v tomto sa nezhodneme, aj keď rozumiem, čo tým chceš povedať.
Súhlasím s vyššie napísaným, ja som bola pred tehotenstvom nezamestnaná a môj priateľ (nie manžel) mi už nedovolil siahnúť na moje úspory, do domácnosti som dávala podporu, potom už len dávky v hm. núdzi, takže všetko bolo na ňom, a aj je, keď mám výčitky, tak mi ani nedovolí pomyslieť, že by som mala siahnúť na moje úspory, dokonca mi vybavil v banke druhú kartu k svojmu účtu, aby som mala vždy prístup k peniazom, treba si proste uvedomiť, že žena keď ostane doma s dieťaťom, tak prichádza o vlastný príjem a možnosť si aj niečo ušetriť, lebo zastupuje v starostlivosti aj svojho partnera, preto by mal partner zabezpečiť tú finančnú stránku. Dokonca mi povedal, že aj z materskej nechce nič, že koľko dám do domácnosti a koľko si odložím je na mne, že on bude ďalej ťahať všetky účty, ako doteraz, plne si uvedomuje, že sa budem starať doma aj o jeho dieťa.
Citujem: "Zase chlap by podľa mňa nemal všetko ťahať, len preto lebo zena je na materskej" 🙂.
A keď myslíš, že teda on nemá všetko ťahať FINANČNE = OK tvoj názor.
Prečo ty všetko ťaháš čo sa týka STAROSTLIVOSTI O MALU ?
Nejaké nespravodlivé to je 😉.
On ani stránku financii ani starostlivosti nevie zabezpečiť plne.
Ale ty stránku starostlivosti plne obriadiš a ešte ho dofinancúvaš (a to nie z materskej ale úspor).
Tento nepomer kedy ty ťaháš za kratší povraz (a ešte píšeš že je to podľa teba OK), je ten dôvod prečo bude mať on dva byty a ty nič (úspory ani majetky). Podľa mňa je problém hodne v tebe že si to necháš. Namiesto bratia zo svojich peňazí si mala povedať že na posledný týždeň nemáš na potraviny. By sa rýchlo spamätal, keď nebude mať čo žrať po príchode domov.
Vieš a k tomu bytu čo by teraz kúpil tam sa ťažko vyjadriť, či by mal polku napísať na teba.
Ja som si neni úplne istá či je to OK, zrovna toto by som nepýtala od neho.
Ty keď si si chcela ten byt kúpiť keď si ešte pracovala (ten čo si si nakoniec nekúpila, lebo ťa odhovoril), tak vtedy si išla ho ty kúpiť a pol toho bytu si išla napísať napísať na seba a pol na neho ???
@blunka OK, asi máš pravdu... No ďalšie dieťa už neplánujem, takže idem sa postaviť na nohy a starať sa o seba, bohužiaľ taky model nastavil a ja sa nebudem prosiť o to jeho partnerstvo, o ktorom vždy hovoril, ale iba vtedy, keď to jemu vyhovovalo

Hmmm s tym bytom to je pravda. Mala si si ho vtedy kupit a bolo by. Co by ti bol spravil, nic. Ty mu ho zakazes kupit? On si ho kupi aj tak. Neviem mate take zvalstne fungovanie. Je fajn, ze sa postara, no ako si napisala ty sama, tak nemas proste nic