Kúrenie pri deťoch
Ahojte ludia (a najma zenske pokolenie),
potreboval by som poradit ohladom zrejme uz otrepanej (ale vzdy aktualnej) temy kurenia pri malych detoch. S manzelkou vedieme dlhodobe spory o tom co by mala a nemala byt idealna teplota v byte, kde a kolko prevetravat a tak podobne. Ja si na rovinu priznam, ze zrejme ako vacsina muzov som skor horkokrvnejsi a stacia mi nizsie teploty, ale zase tiez nepotrebujem mat v byte arkticku zimu. Moja zena je moj presny protiklad a citi sa fajn az ked zo mna tecie. Samozrejme tato tema nebola taka akutna kym neboli deti na svete, ale odkedy su tak sa ich snazi podla mna trochu prehnane chranit a mozno az na ukor toho, ze uz im skor robi zle. Rovnako viem, ze kazdy byt je iny a pre kazdeho je vnimanie teploty velmi subjektivne, takze ono sa tazko davaju jednoznacne odporucania. Moja predstava o idealnej teplote je priblizne tych 22 stupnov, este aj 23 znesiem relativne ok. Pre moju zenu to je vsak zima a ked znizim kurenie alebo nedajboze otvorim vetracku a podari sa mi to dostat na taketo teploty, tak okamzite zatvara a prikuruje a vypocujem si prednasku o tom ako myslim len na seba a ako robim detom zle. Jeden z jej oblubenych argumentov je, ze musim pochopit, ze pri zemi, kde sa hraju deti, je chladno (sme prizemny byt), takze ona musi miestnost o to viac vykurit. Cize podla jej predstav je idealna (alebo skor minimalna) teplota v miestnosti medzi 24-25 stupnov a este aj to chodi doma naobliekana v hrubych ponozkach a mikine, pricom mne je uz riadne teplo a boli ma hlava aj ked chodim takmer uplne vyzleceny. Este podotykam, ze takato teplota je u nas v uplne celom byte a ked sa vari tak to ide aj cez 25. Mensia dcera ma 2 roky, takze ta este svoj nazor velmi nevie vyjadrit, ale starsia 8 rocna sa zjavne aj boji povedat ako jej skutocne je len aby zase neboli hadky kvoli tomu. Ake su vase skusenosti v tejto oblasti a co sa s tym podla vas da realne robit?
@peka123 Ved jej povedz, aby sa o spravnej teplote pobavila s detskou lekarkou. Hadam jej vysvetli, ze pre deti nie je vhodny horuci a suchy vzduch a ze by mala budovat ich imunitu miernym otuzovanim. A ze ked potom z prekurenej miestnosti vyjdu do zimy, lahko ochoreju.. Ak neda ani na lekarku, tak potom neviem..
@girlnextdoor vetranie v spalni u nas vypada tak, ze vecer sa pred spanim zatvori vetracka, celu noc sa tam kuri, manzelka este aj privrie dvere do spalne aby sa tam nahodou nedostala nejaka "zima" a rano je tam vzduch na kolaps, pricom vetracka sa moze znovu otvorit az ked sa deti prezlecu a odidu zo spalne, cize dovtedy tam musia byt v tom vzduchu z predosleho vecera. Ked sa deti odkryvaju ona ich hned poctivo zakryva, lebo je presvedcena, ze im je zima...
@najk to presne je moj dalsi plan, pojdem sa o tom pobavit s nasou detskou doktorkou ja osobne, manzelka take nieco samozrejme nikdy nespravi, isla by sama proti sebe. Ale obavam sa, ze nech doktorka povie cokolvek, manzelka to vsetko spochybni a bude si nadalej robit po svojom, lebo ved ona sama najlepsie rozumie detom...
joj, ženy...Máme troj izbový byt, nekúrime nikde iba občas v kuchyni a v detskej keď sa tam hráme cez víkendy, bývame na vyvýšenom prízemí, a som úplne spokojná s preplatkami za kúrenie 🙂a zima mi veru nieje, nenosím papuče ani dieťa, sme ponožkové typy a každý kto k nám chodí na návštevu vraví ako máme teplo, tak ja už neviem čím to je, jedine mojej mame je u nás zima, máme tak 20 stupňov v každej izbe okrem spálne tam máme 19, keď sa varí v kuchyni tam je 23-24 stupňov, neviem si predstaviť mať nad 23 stupňov v celom byte, asi by som furt vetrala, mali by sme plesne ako susedka..pre deti nieje vhodné aby mali tak teplo, my sa často aj naháňame, potom je spotená, súvisí to aj s imunitou, treba deti otužovať, je 1000 faktorov čo vplýva na to, čo je pre vaše dieťa vhodné, či býva často choré, či má napr. alergiu na niečo, sú deti, čo spia pri otvorenom okne celý život a niesú choré a sú také čo ich ofúkne a hneď majú angínu...pekný stred treba vykecať s tvojou partnerkou...
@peka123 to je strašné, ja napr. naše dieťa oblečiem do flísového pyžama a vôbec ma netrápi, že je celú noc odkopaná...jej zima nieje.
@peka123 keĎ je jej zima, tak je slabo oblečená (slová môjho muža), musíte sa dohodnúť na niečom, nemôže byť stále iba podľa nej, kompromis treba, ty pridať a ona ubrať, aspoň nech to skúsi či to bude fungovať, náš byt sa vetrá celý deň ako sme v práci a malá v škôlke, všetky ventilačky sú otvorené, keď prídeme zatvárame a keď ideme večer späať, tak je otvorená ventilačka v kuchyni celú noc, dvere mám privreté nie na kľučku a všetky dvere v ostatných izbách otvorené dokorán. nikdy sme namali plesne napr. chorý nebývame iba v lete lebo sa kúpeme v studenej vode a konzumujeme veľa nanukov🙂
Podľa mňa je tých 22 - 24 stupňov v byte alebo v dome tak akurát. Ono skôr bude záležať na tom, čo máte na podlahe, či koberec alebo len plávačku alebo dlažbu. Zima ide najviac od nôh. Ak sa dieťatko kúpe sú fajn tie ohrievače, aby bolo v kúpelne fakt teplo a dieťatko neprechladlo
@peka123 ved jej zavolaj niekoho, co sa venuje optimalizacii kurenia. Snad od nestrannej autority to vezme, ked zdovodnis, ze to chces mat kvôli nakladom dobre nastavene. Keby toto nepreslo, tak by som odmontovala regulatory na radiátoroch, resp. znepristupnila moznost regulacie kurenia. Rozpocet tiez nepusti. A nech si zena spravi 20 drepov, 20 klikov, 20 brusakov a zima uz nebude a este aj postavu zlepsi :o))
Naposledy ma dojala navsteva u kamosky s bábätkom. V byte 28 stupnov, babatko pobalene, cervene, spotene a ona ho zakryva, ze co vyzera ako chorucke, urcite prechladlo 😀😀
My mame v celom dome okrem spalne 20 (v spalni menej). Mame podpivniceny dom, takze odspodu "zima". Ked mame teplejsie, je nam priteplo a necitime sa dobre. Ale za vetranie vetrackami by som "vrazdila". Ked vetram, tak vetram, naplno otvorim na 10 minut okna a zase pozatvaram. Neznasam rozcapene vetracky, ktorymi akurat taha, nevetra sa a v celom byte je prievan. Tak si vzdy u mamy uzeniem nadchu a ladove nohy, hoci ma byt vykureny na 24 stupnov....
@peka123 ja si myslím, že ňou nepohneš. Mám takú známu a tá keď v lete vonku 35 stupňov, príde k nám, ešte sa ani nevyzuje, už pýta papuče. V 20 stupňoch decko čiapka na hlave, šál okolo krku. Prehnané je to to jednoznačne a rozhodne to nie je zdravé. A sťažuje sa, že malú v noci prezlieka, lebo sa tak potí. No kto by sa nepotil v takej horúčke? Nezávidím Ti vôbec.
My mame v byte cca do 22 stupnov, prevazne 21,5. V spalni 19 stupnov niekedy vydychame 😂 na 20. Sme prizemny byt. Mozno ma manzelka zle prekrvenie. Ked mate takto prekureny byt vsak to vuac skodi ako prospieva.
@peka123 Vieš, záleží na tom ako bola naučená z domu. Moji rodičia majú v byte 27-28°C a to nesrandujem! Ja som vyrástla v tom teple a moja matka ma vždy obliekala až moc. Napr. doteraz bez tielka nevyjdem z domu, aj v lete, je to proste sila zvyku. My máme 23°C a pre mna je to v pohode, už som si zvykla. Ked prídem k našim, vždy sa tam varím a pýtam si krátke tričko na prezlečenie od mamy. 😀 Skús teplotu nenápadne postupne znižovať, ale manželke sa to asi páčiť nebude, treba nejaký kompromis.
@peka123 posli ju k nasej doktorke, ta odporuca na spanok 18 stupnov 🙂 My inac mame cez zimu cca 22, pred spanim riadne vyvetrane, aj pocas dna viac krat. V lete ked sa vyhreje byt tak viac, ale dali sme si uz na okna folie, tak to je lepsie. A aj kvoli vlhkosti a plesniam sa odporuca poriadne vetrat, tie zdravotne dovody ako zbytocne prehrievanie, otuzovanie, podpora imunity su tiez dolezite. Mozno ma nejaky zdravotny problem zena, ked je jej stale zima.
Toto je tema, kde sa nikdy zhodnut neda, kazdy ma ine vnimanie teploty. Niekto tu dal spravny typ - ak ma malo zeleza v krvi, bude jej zima non-stop, pridala by som k tomu aj D-ko, vitamin C, neuskodi to. My mame na prizemi 24 stupnov, podlahovku, na prvom poschodi 21 stupnov - tam su detske izby - a hore spalne nase - tam si to kazdy reguluje sam, muz tam ma ladovnu, ja teplucko 😂 Ale my spime oddelene lebo muz sialene chrape, toto je taky pozitivny vedlajsi efekt... ked sme spavali spolu, tak som mala pyzamo a dve periny 😂 Kazdy moze mat nejake odporucania, ale co s toho? Clovek si zvykne na cokolvek.. s chorobnostou deti to ma kulove... ziadna studia toto nepotvrdila, su to len jedna baba povedala teorie uz davno... mam kamosku, co doma chodia v mikinach, vlnene papuce a tvrdi mi, ze tych 18 stupnov je super... ja chodim v tricku, teplakoch a deti sa valaju po zemi a behaju naboso v pohode po celom dome, pre mna je to symbol pohodlia doma... podotknem - oni stale zelene sople, bronchitidy, hlavne ze otuzuju... moji nemali tuto zimu okrem sarlachu (1/4 deti) vobec nic... neni to o tom...
@peka123 tak to je asi vecny boj vsade..aj ja som bola zimomrivejsia a moj otec zase vypinal.radiatory..
Pocas tehu a dojcenia som zas ja bola ta horkokrvna a moj muz je zimomrivy.. Jedno dieta sa lahko spoti,druhe je zimomrivejsie,ja teraz tak ako kedy.. No nastav potom idealnu teplotu..
Pri teplote 25 stupnov už dieťa môže behať nahé 🙂 Ja som tiež zimomrava ale 25 je aj na mna veľa a to mame doma 3,5 ročnú a 5 mesačnú. Myslím že tých 22 max. 23 je v pohode
@15katka11 no a nase deti behaju v pancuchach a teplakoch a ked nahodou nemaju papuce tak manzelka robi krik... Mimochodom tiez som si uz rezervoval svoju "ladovnu", cize miestnost, v ktorej mam "neskutocnu zimu" (slova mojej manzelky) na urovni 22-23 stupnov a kde deti bud vobec nepusti alebo len pod podmienkou, ze sa vsetko pozatvara a zakuri. V tejto miestnosti taktiez aj spim, lebo spat v tom co pre zmenu ja nazyvam saunou jednoducho uz nie som schopny ani ochotny.
Fúha, my kurime "dosť", každý , kto príde, povie, že máme tpelo... máme doma 22 stupnov počas dna, za mna akurát, máme tepláky a tričko s krátkym rukávom, deti tak isto :P okolo šiestej večer kurenie vypínam, večer všetky miestnosti dôkladne vyetrám, spálnu a detskú vetrám aj ráno, ale žiadna vetračka, okno polhodina otvorené dokorán, v tomto som ja psycho, vetrám často :P
@anjelicek26 suhlasaim s tym, ze sa zhodnut v teplotach neda, a to najma preto, ze velmi podstatne je aj pomer vlhkosti v dome, pretoze jedno je to, co ukaze teplomer, a druhe, je pocitova teplota . my mame doma pomerne sucho, vtedy aj 24 stupnov, pocitovo robi akoby bolo cca 22 . a naopak ak je vlhkost vyssia, aj pocitova teplota je vyssia, a tym staci mat doma realne 22 ale je ti uz horko
syn sa v noci rozkopava, mame v spalnach 19-20 stupnov. cez den mame ako kedy 21-24 , obvykle v kuchynia obyvacke sa cez den, ked sa aj v zime do okien oprie slnko teplota vysplha aj na 25, to uz otvaram terasove dvere
my mame okolo 23-24 °C v tomto obdobi a to mam pootvarane okna snad cely den do vecera aj ked je dcera doma vobec by ma nenapadlo topit, ale vobec neviem zbit teplotu na menej stupnov....aj pred spanim este vyvetrame hlavne moj muz ked ide spat okolo pol noci tak este vetra aj detsku izbu aj spalnu urobi to dobre a vyvetra sa vydychany vzduch a to ze mala sa odkope v noci vobec neriesim, aby som kazdu chvilu ju chodila zakryvat dakujem pekne-urcite nezamrzne pri 23°C.....co sa tyka v obdobi zimy tak tiez mame okolo 23°c a tiez casto vetram parkrat za den a topime malo ale zeby som este teraz mala kurit v ziadnom pripade a este dala detom pancuchy a teplaky? omg
My mame okolo 20 stupnov,vyhrievam jedine kupelnu,ked sa mala ide kupat,aby tam bolo teplejsie a to ma mala len 12 tyzdnov.ale ked sme mali teplejsie v rodinnom dome,tak nevedela spat😁takze moj zimomrivy muz si zvykol na 20 stupnov a dalej sme to neriesili.podla mna je ozaj ideal pre kazdeho iny,ale teda 25 stupnov je prehnane☺
@peka123 máš to ťažké, čo tak sa opýtať detí ako im je?či zima či teplo?neviem v akom sú veku,ale naše nám povie" maminka potrebujem čerstvý vzduch, nekúr"

Termostat mame nastaveny na 19'C. Mame rodinny dom - 80m²