Kvôli poriadku sa mi rozpadá manželstvo
Som uz zufala zo svojej domacnosti. Nech robim, co chcem, neviem tu udrzat poriadok. A to je bezng dovod mojich hadok s muzom. Kazdy den pocuvam, aky je tu bordel, ako sa mu tu zle byva, aka som na nic zena, neschopna. A ma pravdu, neporiadok tu je. Ja jednoducho nestiham. Mame dve deti - 4roky a 13 mesiacov. Starsi cez den doma nespi, mladsi vacsinou len na mne v nosici alebo ked v posteli, musim lezat s nim. Cez den varim - muz ma kazdy den teple jedlo, ale aj nad tym ohrna nosom (ono nie vzdy sa podari, ale vacsinou mne a detom chuti). Ledva kuchynu popracem ako tak, deti obriadim, uz s nimi pomaly ani vonku nechodim, som rada, ze s ninmi nakupim, a je vecer. Okolo deviatej zacinam pratat hracky, oblecenie atd. Zametam cely byt, raz dvakrat do tyzdna pozmyvam. Spat chodim okolo jedenastej, dvanastej, vstavame o siestej siedmej. Ked sa mi da, ze sa deti same zabavia, upratujem, varim, ale nestaci to. Je to take povrchne pratanie, ale hlbkovo upratat tu jednoducho neviem.
Dajte, zeny dajaje typy, ako to tu udrzat k svetu. Nebavi ma kazdu den pocuvat tue kydy od mojho muza. Ja viem, ze ma aj pravdu, aleako to zmenit??
Riešenie vykaslat sa na to keď sa mu nepáči nech uprace.
Môj starší syn má dva roky a štyri mesiace. Mladší má 8 mesiacov.. A vieš čo? Nespím celé noci a teda cez deň uhadzem hračky a som s deťmi, muž je v robote a ani mi nenápadne upratovať, keď mám čas si oddýchnuť.. Lebo viem, že muž mi pomôže keď príde domov. Ze aspoň trochu uprace.. Ďakuje mi, že vydržím s deťmi aj keď nespím nikdy dobre v noci a som unavená.. Nestihnem nikdy všetko.. Malí sú nalepení vkuse na mne, starší mi nespi už cez deň.. Kým mladší spí sa snažím niečo porobiť ale nestihnem veľa, dnes som umyla len polovicu riadu a najedla som sa a malý sa zobudil.. Nie je tu u mňa nikdy poriadok... Neskôr dúfam bude, ale teraz na to nemám silu.. Potrebuješ zvládať iné veci a nie upratovať.. Tak ako hovoria baby, nechaj manželovi deti, že ako to zvládne.. Na tri hodiny a co ti povie, po koľkých minútach ti bude volať, že nevie co ma robiť, lebo malý place.. Veď sú to aj jeho deti, tak nech sa stará.. Tvoja robota, byt doma s deťmi a byť dobrou mamou, je oveľa ťažšia než tá jeho.. Ale on chce, aby si bola dokonalá a to sa nedá..
Asi by som mu dala prečítať takéto diskusie 🙂 nie konkrétne túto samozrejme, ale určite je tu takých viac..nech vidí ako to chodí s tak malými deťmi.. 😊 hrdina
Tak prestan robit uplne, len to najnutnejsie okolo deti. Ked mu aj tak nie je nic dobre. On si asi neuvedomuje, kolko je toho vela a ze mnohe veci robis cez den opakovane. Darmo spracem po ranajakch roady, stol aj dlazku a detsku stolicku, ked sa to zafula pri desiatej, obede, olovratne a veceri, o dalsich riadoch pri vareni nehovoriac. Pri odplienkovani len peries a umyvas pocikany zachod a tak by sa dalo pokracovat. Mozno by stalo za to jedne dva dni si zapisovat vsetko ,co cez den robis a vecer mu strcit pod nos. Ae ja by som sa nesnazila za kazdu cenu mu vyhoviet. Si doma na materskej kvoli detom, nie kvoli domacnosti. Domacnost je oboch.
najlepšie by bolo nechať mu deti na celý deň od rána do večera, nech im aj navarí a všetko okolo detí porobí a by videl aký poriadok by večer mal....
Ja som musela odísť s najml. dcérou do nemocnice, mm ostal niekoĺko dní s 3 malými deťmi....každý deň sa ma pýtal kedy už pre Boha prídem domov, lebo on už to nevydrží.... vraj Večer padol do postele a ani sexovať sa mu nechcelo .....😀
ale nehnevaj sa, myslím že máš poriadneho truľa vedľa seba čo si myslí, že žena je na upratovanie, varenie a je jeho slúžka...
podla mna upratujes viac ako ja..mojmu mozovi vadi neporiadok ale ten vadi aj mne..ked si hodim nejaku vec na stolicku aj on tam hodi tie svoje ..never ending story...sme typi ludi ktori nemozu mat ziadny odkladaci priestor..lebo vsetko co drzime v ruke tam prechodne odlozime a sa to kopi a kopi.ak nenas unyvacku tak nech ti ju hned zajtra pan hrdina kupi...momentalne nemam umyvacku lebo mame prechodne byvanie a nemame priestor..cele dni unyvam iba ten sprosty riad.
U nás je kuchyňa a obývačka upratana takmer vždy ! Lebo riady riešim priebežne, tak ako aj pracku, sušičku (nežehlím vôbec) veci skladám do kosa a veľakrát sa stane že ani nevylozim do skríň a rovno beriem odtiaľ 🙂))) Čo sa týka obývačky deti si môžu doniesť vždy len jednu dve hračky a keď idu späť musia si ich vziať so sebou. Mne nevadí neporiadok v detských izbičkách ale v obývačke to nedávam ani ja !!! Proste večer tam hračky nechcem vidieť ;) Nakupuje manžel keď stihne cez týždeň keď nie tak ide v sobotu alebo nedeľu, nakupuje všetko počnúc veci na jedenie, cez kozmetiku až po veci na oblečenie. Čo sa týka varenia tak varím takmer každý deň ale keď ostane je aj na druhý deň, keď manžel povie že mu nechuti tak odpoviem “skúsim nabudúce inak” veď aj jemu nemusí vždy chutiť. Do slovného boja “že navar ty sa nepustam, načo !!!” On variť nevie a nikdy by nič nenavaril a on to vie !!! Tak načo zbytočne dráždiť nezmyslami ;). Ja by som na tvojom mieste povedala nie je upratané, no nestihla som !!! Ale za to som sa venovala tvojim deťom cely deň ! Nie som dobrá upratovačka, kuchárka, slúžka ale som dobrá mama !!! Trosku hrdosti treba, nie makať a nechať si sypať popol na hlavu. Priznať si všetko čoho si si vedomá. Kľudne mu vysvetli že priestor na zlepšovanie máš ale momentálne nemáš čas a keď ho budeš mat, potom bude čistejšie !!! Problém začni riešiť u seba, potom sa pohnú ľady .... ver mi ;)
@lavieenrose presneeeee! Cez 6nedelie mm robil v kuchyni vsetko - varil umyval a dokolecka a po par tyzdnoch zahlasil 'koniec, kupujem umyvacku, ty predsa nemozes cely den dokola umyvat riady pri malom' a mame umyvacku... ja by som umyvala dokola ale chlapa to hned nasralo a chcel to riesit.. takto pribudla aj susicka a hned je to veselsie
Necitam celu diskusiu. Zapoj muza a babky. Kedy chodi z prace? Hodinku, dve sa pohrat s detmi moze. Ked babky nie su daleko a dobre vychadzate, tiez nech trochu postrazia deti, alebo aspon starsieho. Pripadne nech pridu na brigadu umyvat okna ;)
@bjarna ja by som mu na to povedala ano miláčik, máš pravdu, asi som úplne neschopná... Zajtra mi prosím ťa ukážeš ako sa to robí, budem ťa tíško sústredene pozorovať z gauča, aj nôžky si vyložím nech ti nezavadziam, ani sa nepohnem celý deň, budem sa od teba učiť, najlepšie sa učí keď ti to niekto ukáže v praxi no a kto by mohol byť lepším učiteľom ako ty!
Ja by som minimalizovala aktivity - variť max 3x do týždňa väčšie množstvo, bude sa jesť aj 2 dni to isté a jedno teplé jedlo denne v pohode stačí. Deťom hračiek minimum aby nemali čo rozhádzať. Žehlenie zrušiť, suché prádlo rovno poskladať do skrine. S deťmi maximum času tráviť vonku nech nestíhajú doma robiť neporiadok. A cez víkend pána manžela vykopať aj s deťmi preč z bytu na minimálne pol dňa - za 2-3 hodiny vyglancuješ byt a zvyšok budeš oddychovať.
@bjarna zozen si noveho muza... Chudak
Dobry vecer,pri takych malych detoch sa velmi tazko upratuje,predovsetkym by mal pomahat aj manzel,pretoze,ked aj vy zacnete chodit do prace,tak to len bude na zblaznenie.Kazdy muz je iny,ale aj ja mam za sebou "vychovu toho svojho"ked som okolo neho urobila v domacnosti vsetko,tak spokojne sedel na gauci a este aj pokritizoval...a povedala som si dost,stalo ma to dost namahy,ale uz mi pomaha so vsetkym s varenim,upratovanim,striedame sa pri cinnosti-ked opatruje deti,tak varim,alebo ine robim.Nasa domocnost je spokojnejsia a aj obaja,ale stalo nas to miestami aj kopec hadok,ale ja tomu hovorim"vychova chlapa".Ked mi zo vsetkym pomoze,tak ho motivacne chvalim,navarim mu to co ma rad atd...motivacia a chvalenie, ako ked deti chcete nieco naucit 😀 ale mne to pomohlo...a este sa vela rozpravame,teda ja rozpravam 🙂s cim potrebujem pomoct,ako ho deti potrebuju,ako mi to pomaha...uz aj sam opere,ozehli 😀 vzdy si treba pomahat ako sa da...aj to patri k tomu,ze Vas a Vase deti manzel lubi...Moj manzel pracuje od rana do vecera a dokaze to.Ak bude vsetko stat len na Vas,dojde to k nervozite,hadkam,odsudzeniu sa a nehovorte o svojich chybach nahlas(co ste nestihli)pred manzelom sa snazte hovorit,co ste vsetko za den zvladli,aby pochopil,ze mat stastne deti,je naozaj narocna robota 🙂A po zvladnutom dni,kedy si pomahame,tak si vecer otvorime aj vinko a mame aj romantiku (nie kazdy vecer,treba sa aj vyspat 🙂 )ale stalo ma to kopec namahy 😀 a este posledna pripomienka mame umyvacku,nezehlim vsetko,na drobne omrvinky ten maly rucny vysavac,hracky si musia vediet aj upratat,deti dokazu papat pri stole,ucim ich,pomahat mi s poriadkom.Prajem vela sil 🙂
moj chlap chodi rano pred z domu o 7.20 a vecer prichadza okolo siestej. Mame dve deti / 7 rokov a 18 mesiacov/ , psa a dve macky. CO ti poviem, bordel je FURT a VSADE :D
Vysavam kazdy den, zmyvam kazdy druhy, ak prsi, tak ak niekolkokrat za den, snazim sa varit na dva dni, plus varim pre psa. Este v lete trochu v zahrade. Upratujem ako sa da, co oko vidi. Ked vysavam, tak vysavam vsetko! - stol, police, gauce, podlahu. Nemam cas na prach, normalne ho naposledy chlap utrel na vianoce. Mam presklenne 2 cele steny zo styroch na dome - okna som umyla na vianoce po dvoch rokoch.
Moj manzel pride vecer z prace, ak nie je pripravena vecera mnou, tak pripravy on. Kupe deti iba on, aj uklada mladsieho do postele. Nakupuje po praci, alebo pred.
vecer ked su deti v posteli, co musia byt do 20.00, mi moj manzel uvari caj a nosi mi dobrotky a masiruje mi nohy aj viac ako hodinu. Nema problem varit, upratovat, cistit kupelne, umyvacku atd... Pracu si cez vikend rozdelujeme, ryhclejsie ju spravime a sme spolu s detmi. Pripadne ja idem so psom z tej psychiatrie na prechadzku.
ROBIS VIAC AKO DOST! VYKASLI SA NA ROBOTU A VENUJ SA DETOM! AK SA MU NIECO NEPACI, TAK TIEZ MA DVE RUKY A ZIADNU TULENIU CHOROBU. A TY NIE SI HANDRA, TAK SA TAK NESPRAVAJ.
@taga teraz pre zmenu je priestor u nas na susicku :D veru dobra kamoska
Zapoj muža, je to aj jeho domacnosť. A začni si vážiť sama seba, pretože, ľudia sa k tebe budú chovať len tak, ako im ty dovolíš. Máš pocit, že robíš málo. že si oddýchnutá? Lebo ak nie, tak si tvoj manžel dovoľuje viac než by mal. Tak týždeň by som neupratala vôbec a ukázala mu, čo je bordel
@bjarna napis pravdu. Kolko realne casu travis na nete😃 pri PC??? Preco starsi nejde do skolky? Ja mam3 deti. Najmladsi ma 3 roky a vstava aspon 5x v noci! Chodim na VS. Idem do prace, varim a vsetko ostatne.. Nema mi kto pomoct.. Nie si trochu leniva?? Sama pises, ze manzel ma pravdu, ze mas neporiadok. Co s tym spravis? Alebo cakas, kym to manzel uprace?
@bjarna a co robi cteny pan manzel?????? necitam celu diskusiu, ale tak to ma prve napadlo.. preco ti nepomoze aj on, mudry je jak radio !
INAK velmi pomaha nechat muza tak na 2-3 dni ( vikend) sameho s detmi bez pomoci a on rychlo pochopi, ze ako to je dve deti mat a nic neurobit, ver tomu, ze by sa inak pozeral uz na to, ako je doma poriadok a ci by sa vobec stihol najest, nakupit a nieco uvarit pri nich, poprat a nie to este luxovat do tip top stavu.... toto by vazne uplne pomohlo.. sprav to...
este ti aj pomahat zacne...
Ono aj to varenie denne je luxus, ja varim aspon na 2dni 🙂 a manzel mi pomaha ...
to sa bez toho ani neda ...
inak, pozastavila som sa nad zametanim.. vy nemate vysavac?
a co tak cele dni doma robi on???
Chlaaap proste 😅 moj je tiez taky... zabera otazka "a co si urobil ty?" 😂
z duše nenávidím takéto kydy, že " toto neni upratané,si nanič , nevieš nič popratať v a pod" pizdoviny...keď toto počujem,tak by som bila hlava -nehlava a aj prizabila...šak aj on môže s niečím pomocť, či nie? A s deťmi teda chodievaj von ! ked je slnko a pekne ako tak počasie, ked neleje, a nesneží,tak radšej chod,ako furt variť a upratovať, to je čo za zdravý životný štýl, ?vysáva sa raz za týždeň, zmýva sa dvakrát max, prach raz za týžden kupelky tiež, kuchyna- priebežne,podľa toho,ako sa varí. Inak,nechápem tomu: " manžel má každý den teplé jedlo aj to ohrna nosom"..? AKé teplé jedlo? U nás doma, kde som vyrastala sme NIKDY nemali na večeru teplé jedlo, každý sa stravoval predsa v jedálni, reštikách na obedy, a večere boli vzdy studené, nikdy sa nejedlo teplé jedlo. Chlieb, rožok, jogurt, ovocie, žiadne teplé. Pokiaľ má obedy v práci,tak cez týždeň sa predsa nemusí variť. A ty si navar,čo ti chutí. Cez víkend prirodzene, navar,ale najmä chodievaj s deťmi na vzduch. To je prvoradé, aby neboli choré. Manžel nech priloží ruku k dielu, nech uprace teda on...Milujem takéto reči,len ma vytáčajú...Ja som tiež nie je puntičkár, a vytáča ma toto
@uglybetty1234 aky zlaty muz...😏☺ trosku zavidim...😂
A muž nemá ruky? Namiesto kritizovania by mohol vymyslieť, ako situáciu riešiť. Však máte spoločnú domácnosť. Ci on sa domov chodí len najesť a vyspať? Zrejme ma tak zaužívané vzory správania z detstva a je presvedčený, že to tak ma platiť. Ale dnes ženy nie sú domáce a domácnosť nie je len ich výsadou, tak by bolo dobre, keby navrhol, s čím vie pomôcť, aby sa dalo byt upratať. Napr.zabavit deti alebo povysavat.
@bjarna napis konkretne kde mas bordel, v ktorej izbe je to najhorsie pripadne co pod pojmom bordel u teba je??aby sa mohlo pomoct,nech je clovek v obraze..ked zametas cely byt a umyvas podlahy 2x do tyzdna,nemoze to byt nejaka katastrofa..viem ,ze clovek ma deti a je to tazke...ale napis co robis??rano upraces periny a ustelies,?oblecko mate pospratane v skriny ci polozene kadetade??a chodba??mate skrine kde ulozis bundy?botnik??rozne sufliky na kluce ci ulozne krabiice??obyvka..ako to tam vyzera..veci deti porozhadConjuringzuju??mozno by stacili plastove boxy na hracky,kuchyna?mate mycku ??to je zaklad?😁kose na pradlo aj na spinave aj ciste..nech to mas sparatane...varis,umyjes kuchynu kazdy den,zametas a umyvas podlahu...mozno treba nejak zmenit system. Skus viac napisat..lebo ked chces nejaku radu na zmenu,je malo napisane...
Chvala bohu ze ja toto nepocuvam casto..a to mam tiez skoro stale bordel..neverila som co dokaze jedno dieta narobit,ale uz viem..a nie to este 2..mne chlap tiez nepomaha doma skoro vobec.za rok mi raz povysava obyvacku s kuchynou,raz upratal hracky a to bolo asi tak vsetko.varit nevie.a ani ho neviem nijak prinútiť.aj ked ma prist navsteva tak zo mna leje neviem kde skor skocit a on si pokojne lezi na sedacke sama spokojnost.ale som stastna ze mi pomaha mama..staci ze ho zoberie na prechadzku na dve hodinky(2-3x tyzdenne) von a ja sa mozem plne venovat len upratovaniu.varit sa snazim ked spinka.velmi ma mrzi ze ste na vsetko sama..nedajte sa takto ponizovat.on nato nema ziadne pravo.
Jedna vec je,ze by manzel mal mat tiez "svoj diel povinnosti" ste na to dvaja,aj on tam zije, nechodi na naustevy....druha ze zjavne ten neporiadok trapi aj teba - k tomu odporucam dat do googla slova ako: minimalizmus, fly lady, marie kondo kuzelne upratovanie (konmari) a mozno nieco skusit postupne aplikovat.
@bjarna Prečo nechodí to 4ročné dieťa do školky? Tak by si mala viac času na všetko. Pri jednom 13mesačnom by si si v pohode aj upratala aj navarila. Okrem toho 4ročné si može hračky aj samé už upratať, moj 2ročný už normálne pekne uprace s malou pomocou odo mna. Neviem o koľkej ti chodí muž z práce, moj teda chodí až o 19 večer, ale teda u nás je poriadok stále, upratujeme priebežne, hračky máme v krabiciach, ked veľa deti povyťahujú, tak musia upratať aj niekoľkokrát denne. Mám ručný vysávač, to je dobrý pomocník, tiež umývačku, tam všetko nahádžem a je upratané. Vsávame v sobotu, tiež robíme wcko, kúpeľnu hlbkové čistenie, inak len udržujeme.
Mozno blba rada ale nerozmyslala si nad vymena manzeliek ?
Mozno by vam to obom otvorilo oci a zmenilo by sa Nieco ak si sami neviete rady

Porblem nie si ty, ale tvoj muz!!! Ja mam dieta jedno, velmi dobre a muz robi na plny úväzok. Napriek tomu varime tak pol na pol, upratujeme tiež spolu a to mi je este vďačný ze zvládam dieťa. Jedno, dobrucke... lebo.ked ho ma len dve hodiny Sám, vidi ze toje drina. Aj pri dobrom dietati