icon

Labilný švagor

augustovkaa
26. júl 2014

Žienky, volala mi sestra, že sa pohadala s mužom. Kvôli tomu, že ju nechce nikde brat na výlety. On bol tri týždne pn, už dva týždne chodí do práce, ale stále sa vyhovára, že ho všetko boli.keď ho ona poprosí, či spolu nepôjdu aspoň na prechádzku, ide, ale potom jej vyčíta, že ho humpluje. Pritom lekár mu povolil prechádzky. Majú dve malé detičky a celé leto sedia kvôli nemu doma. Keď sa ona sťažuje, že už ju ten stereotyp ubija, on povie, že veď si bola v obchode. Dnes po prechádzke povedal, že si dá liek od bolesti a sestra že daj aj štyri a on naschvál pred ňou zjedol štyri tablety proti bolesti, aj keď mu bránila. Snáď ho to nezabije, bežne užíva dve. Minule chcel po hádke skočiť okna, keď mu pekne povedala, že nech sa veľa nehrá na počítači, chcel ho rozbiť. Kričí na ňu aj pred deťmi, on sa nevie kľudne dohodnúť. Hneď je v afekte. Sestra je od stresov vychudnutá, má 54 kg a výšku 174 cm a on váži 110 kg. Podľa mňa je to psychické týranie. Je normálne aby dospelý človek naschvál zjedol pred ňou a deťmi tabletky, alebo chcel skákať z okna? Moja sestra je už zúfalá, čo má s ním zápasiť? Čo vy na to?

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@janinah Ona je taký verný typ. Láska až za hrob. Skúsim jej navrhnúť manželskú poradňu.

mircalla
26. júl 2014

@augustovkaa ved toto. Inac takyto typ chlapa predstavuje vsetko, co sa mi na chlapoch najviac hnusi - narcizmus, lenivost, sebectvo, sebalutost a do toho je este hystericky slaboch
tiez si myslim, ze tam ide cisto o zavislost, lebo ine nepoznala

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@aliza to bude ťažký oriešok, na strednej ju spolužiaci šikanovali, potom sa to prevalilo. Mama bola na vždy prísna, stačilo, keď na ňu skrikla a sestra nešla von. Rodičia jej hovorievali, že najkrajšie sú na nej vlasy. Má ich krásne, dlhé, husté. Že inak je obyčajná. Pritom je celkom pekná. Len veľmi vychudnutá. Nemá sebavedomie, nemá sa veľmi rada.

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@mircalla S takým človekom je ťažké žiť. Vždy musí mať pravdu, keď sestra nechce ustúpiť, chce skočiť z okna, bábätko musí ona nosiť, jeho boli chrbát. On pritom váži 2 x toľko. No strašné.

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@mircalla Obávam sa, že raz z toho okna vyskočí ona, nie on.

aliza
26. júl 2014

@augustovkaa to je ta prilisna autoritativna vychova, ktora ubija sebavedomie. A zrejme nedostatocna laska a ocenenie zo strany rodicov (to na margo tych vlasov a jej obycajnosti), preto u nej chyba sebalaska a pocit vlastnej sebahodnoty.Toto ona sama nezvladne, to je na odbornika.

sharmana
26. júl 2014

@augustovkaa kto nezažil psychicke tyranie od muža, ktorého miluje, len velmi ťažko pochopí inú ženu, že prečo už "demonštratívne nebuchla dvermi, nepodala mu 10 liekov, nezamávala a nepodala redbull ked chcel skočiť z okna". Ono to takto hrdinsky nefunguje, ked máte niekoho radi. Asi je aj sestra trošku finančne závislá od partnera, možno aj citovo, predsa len dve malé deti atd..
S výletmi by si jej mohla ty zo začiatku pomôcť, aby sa trošku odreagovala. Možno vaši rodičia by mohli postrážiť deti a vyrazte si aj samé niekam. Ona potrebuje sebarealizáciu, tu nejde len o výlety. Je mladá a ubíja ju jej chlap svojou lenivosťou a nečinnosťou, ako aj psychických vydieraním. Tvoj švagor len svinsky zneužíva momentálne citlivé postavenie tvojej sestry (mamička malých detí na materskej s nízkym príjmom a finančnou závislosťou na partnerovi). Je to zakomplexovaný chudák, ktorý inde ani nepípne a doma si to vynahrádza plnými dúškami.
V prvom rade, musí sa tvoja sestra postaviť zásadne k niektorým veciam:
1. nadáva jej na ulici a kričí?= otočiť sa aj s deťmi a odísť bez slova od neho (alebo povedať, takto sa ti chumaj ku mne správať nebudeš)
2. vyhráža sa skokmi z okna? Otočiť sa a odísť. Zavrieť dvere z vonka a neprísť celý den. Ak sa dá, odísť aj na noc, k rodičom.
3. zje 4 tableky? (možno ich zje nabudúce viac). Nech ona pohrozí, že ak to ešte raz urobí, tak požiada o zverenie detí do vlastnej opatery, kedže on je labilný jedinec a náchylný na sebevraždu.
4. vyhráža sa rozvodom? ja by som mu normálne povedala, že "tak to urob ty srab, som zvedavá, ktorá iná ti bude tolerovať tie tvoje hysterické scény ako takého slabocha" a zasmiala by som sa 😀

Ja si myslím, že by s tým prestal a ak nie, nemyslela tvoja sestra už na to, že to nie je ten pravý, s kým by si mala posierať celý život?

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@aliza Veď to, ona si o sebe myslí, že je hlúpa a škaredá. Má VS, ale jej sebavedomie je na bode 0.

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@sharmana Ďakujem ti za rady, posuniem jej ich. No ja si tiež myslím, že on ju tými divadielkami vydiera. Ona mala vždy rada turistiku, cestovanie. Kým nemali deti, chodil s ňou kade tade, ale od narodenia detí je lenivý. Ona vymýšľa program. On v poslednom čase na všetko povie nie. Áno, on zneužíva svoje postavenie. Švagor bol dva týždne na rekreacii z práce, manželka zavreta s deťmi doma. A keď povie, že chce niekam ísť, povie jej, že bola si v obchode:(

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@sharmana A ubija ju ten stereotyp. Každý víkend je rovnaký. Nikde ju nezoberie. Kamosky chodia cez víkend na výlety s manželmi a ona sedí s deťmi na ihrisku a je jej smutno.

mircalla
26. júl 2014

@augustovkaa V tom pripade by mala vyhladat psychologa, nech jej poradi, ako na takeho cloveka, a tiez jej doda sebavedomie. Ona si ho sama nema ako vybudovat, a on to dobre vie a zneuziva

aliza
26. júl 2014

@sharmana no, ja som to prave zazila, mala som/mam takeho otca 😢 a moja mama tiez nikdy nedokazala buchnut dverami a dodnes si to vycita. Tiez nas vydieral, ze si ublizi a tak sme mu robili vsetko po voli a skoncilo to katastrofou, o vsetko sme prisli. Poznacilo nas to vsetkych, pokazilo nam to zivot. Preto jej pisem, co pisem. Tu naozaj sa neda necinne cakat na zazraky lebo zazraky nepridu. rady, ktore si jej dala su super, ale pre zenu bez sebavedomia, citovo zavislu na muzovi, je to ako hrach na stenu. Ona musi najprv pochopit, ze to, ako funguje ich vztah, nie je v poriadku a az potom sa mozu zacat veci menit. Musi sa zbavit tej citovej zavislosti, nemat muza na piedestale a nenaplnat jeho potreby....ked sa bude dat, mala by sa vratit k svojim konickom a snom....a zit si svoj zivot.

sharmana
26. júl 2014

@augustovkaa ja sa jej ani nečudujem, mna by piclo, lebo ja doma stále vymýšlam výlety a manžel neprotestuje. Ja som až chorá, ked nikam nejdeme. Ked mm prerábal dom a ja som chodila aspon na tie ihriská s malou, aj ked sama, lebo on to robil do večera, ale to dáva logiku, ale keby mi sedel doma za compom a nikam nechcel chodiť, ho asi zahluším. Ale tvoja sestra musí byť trošku aj taká povaha miernejšia. Ja som výbušná, môj mm sa radšej oblečie a vykoná, než by mal potom počúvať moju buzeráciu. Ale tiež má nadváhu, takže výlety mu určite akurát prospievajú. 😅

0silvia0
26. júl 2014

@augustovkaa v prvom rade by som sa tak neviazala na rodinné víkendy ktoré vidí u svojich kamošiek. Vidí to u kamošiek a doma roní slzy že ona sedí doma. Keď chce výletiť, nech výletuje aj bez manžela, určite sa nájde nejaká kamoška, či už vydatá či slobodná, ktorá tiež nemá s kým ísť na výlet. Ak niekto o výlet nestojí ako jej manžel, nech sedí doma a "užíva" si samotu.
Mňa tiež ubíjal stereotyp na materskej dovolenke, dokonca manžel robil v zahraničí, takže som bola rada že na víkend prijde domov a konečne nebudem sama doma s deťmi. A tiež sme veľmi nechodili na výlety v tej dobe, bola som rada, že sme spolu cez víkend doma a chcela som aby si manžel oddýchol, predsa meral domov autom 5-hodinovú cestu za nami a v nedeľu ho taká istá cesta čakala znova 😒
Ale u sestry to nie je len o výletoch, ale o arogancii, tam je problém niekde úplne inde a treba riešiť hlavný problém, nie chodenie po výletoch 😖

sharmana
26. júl 2014

@aliza presne!! toto čo si napísala úplný súhlas. Nemáme toho istého otca? Preto o tom píšem, preto som v živote ja taká obrnená, lebo moja mama tiež toto nedokázala. Aj ked nebola nejaká velmi puťka, ale chcela, aby sme my deti mohli v noci v klude spat a nepočúvať tatkove hysterické výlevy 😝 Zato ja ked som dorástla som mu to zrátala aj s úrokmi. To čo som mu ja do očí povedala už ako 16 ročná, sa mu neodvážila ani mama, ani starší brat a otec zostal nemý a bez slov si to len vypočul 😉
Áno, najskôr by si mohla svojej sestre @augustovkaa postupne pomôcť so zvyšovaním sebavedomia. Nechcem sa robiť múdra, ale nejaké centrum, kde sú na to psychologovia školení a trošku by poradili sestre, nepoznáš? Ona musí najskôr zapracovať na sebe, aby si nepripúšťala jeho výlevy a pozerala sa na to s odstupom.

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@sharmana Jej manžel musí mať náladu na výlet. Keď nemá, tvári sa tam jak zduta koza. Ona sa nasilu usmieva, aby deťom výlet nepokazila. On jej ešte nada, že ho ničí. Má 35, je zdravý. Písala mi, že celý deň sa hrá na PC a ona sama s deťmi na ihrisku. Klasika ako každý víkend. Že mu z tých tabletiek nič nie je. Sedí a hra sa ako keby sa nič nestalo.

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@sharmana Skúsim pozrieť nejaké centra v jej okolí

sharmana
26. júl 2014

@augustovkaa no ja by som mu už nadala do hnilákov a simulantov, ktorí sa vyhovárajú, len aby nemuseli zdvihnúť riť a venovať sa svojim vlastným deťom. No musí sa od neho odpútať a spoliehať sa len na seba. S prepáčením, musí sa na neho vys...ť a len mu odkázať, že idú na výlet a prídu večer, zajtra atd... Nech mu sánka spadne. A ked sa jej spýta, či mu to ani oznámiť neráčila, alebo ho nevolala, tak nech mu povie, že na čo, aj tak nikam nehce chodiť, robí scény a ona na to nie je zvedavá. Nech si sedí teda na riti za tým počítačom a môže tam aj zhniť. 😅

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@0silvia0 Veď viem, že tam treba riešiť jej sebavedomie, jeho vylevy, ale on nechodí na týždňovky. Tak snáď môže cez víkend rodinu zobrať niekam na výlet. Nestačí, že ona sa im venuje celý týždeň?

albar
26. júl 2014

@augustovkaa podla mna by psychologa mala navstevovat tvoja sestra. On si musi pomoct sam, ona jeho problemy nevyriesi a bude to len horsie, nezmeni sa k lepsiemu kym sam nechce... Ked sestra pochopi kde su jej slabosti a bolesti, vysporiada sa s tym, potom pochopi v akej je situacii a ako z toho von. Takze moja rada, psycholog pre sestru, na hodinku jej snad niektora kamoska deti postrazi... Dodaj jej odvahu, nech si pomoze.

aliza
26. júl 2014

@sharmana 😒 smutne....moja mama tiez drzala kvoli nam a pritom nam to len uskodilo. Zivot s clovekom s poruchou osobnosti je peklo....tam niet na co cakat a v co dufat.

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@sharmana No ved už sa dohodla s manželovou sestrou, že pôjdu niekam na dámsku jazdu deťmi, príde aj k nám. A ostatné problémy tiež poriesia.

0silvia0
26. júl 2014

@augustovkaa môže, ale ako vidíš, nechce, nemá záujem, takže na mieste tvojej sestry a s mojou povahou by som určite nebola ochotná sa niekomu doprosovať a láskavo čakať, či ma niekto zoberie alebo nezoberie na výlet. Kašlala by som na takýto výlet nasilu a buď by som sa výletov vzdala alebo by som si výlet zorganizovala sama s deťmi a poriadne by sme si to užili a je jedno či vlakom, autobusom, je jedno či sú deti živé a umrnčané a maličké atď.

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@0silvia0 Ako som písala, ona je veľmi úpäta na manžela. Videla to doma. Naši rodičia chodili všade spolu. Ja tiež chodím s mužom cez víkendy na výlety, na turistiku, na bicykle. Tiež by mi preplo, keby som sedela stále doma.

makarda
26. júl 2014

@augustovkaa poslal ju do obchodu aj s detmi? a ona si necha so sebou robit co chce? nikto iny to nemoze vyriesit za nu, len ona. len ona sa moze rozhodnut, co si od neho necha a co nie.

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@0silvia0 Kým nemala druhé dieťa, nemala problém.cestovať s dcérou autobusom aj vlakom kade tade. Po narodení malého to musela obmedziť, tak ju to ubija

dina14
26. júl 2014

@augustovkaa toto uz nie je ´drama-queen´ (v tomto pripade chlap), to je psychicke vydieranie a on uz vie, ze mu bude vzdy ustupene a urobene po voli, tak testuje hranice.. sestra sa musi pozbierat a povedat ´a dost!!´.. inak sa celkom zruti. Predovsetkym by si ju mala presvedcit, aby sa nehanbila zdoverit rodicom a poziadat ich o pomoc (kolko je pripadov ludi, ktori dopadli velmi zle a uplne zbytocne..keby sa len boli osmelili a povedali ´toto uz nezvladam.. pomozete mi?). Ty poznas vasu rodinnu situaciu a mohla by si zaintervenovat, ak sa ona sama hanbi rodicov, mohla by si sa s nimi porozpravat Ty, ale treba zacat konat, kym nie je neskoro. Sestra sa potrebuje dat psychicky a fyzicky dokopy, deti citia psychicke rozpolozenie matky a podla toho sa spravaju, nie je vobec cudne, ze jej mladsie dieta reaguje ako popisujes. Sestrin manzel potrebuje stopku, uz prilis dlho sa svet tocil podla neho, bolo by dobre zistit, kde prameni taketo spravanie. Z akeho rodinneho prostredia pochadza? Vedeli by intervenovat jeho rodicia? Sestre prajem, aby bola silnejsia a asertivnejsia, fackovat sa nechala az prilis..

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@makarda No ved to, keď je na pn, môže aspoň deti doma postrazit. Ale on jej ich zavesi na krk, aspoň jedno a musí ísť do obchodu. Musí byť sebavedomejsia.

0silvia0
26. júl 2014

@augustovkaa ja zasa z druhej strany môžem povedať, že mne by partner ktorý je na mňa priveľmi upätý dosť vadil, ja osobne mám rada trochu osobnej slobody a slobodného priestoru.
To je síce pekné, že vaši rodičia chodili všade spolu, ale ak to nefunguje so sestrinim manželom, nemala by na tom tak nástojčivo trvať (aspoň na čas) a skúsiť si vyplniť víkendy bez manžela, len s deťmi. Možno to s manželom niečo urobí, uvedomí sa, zistí, že sestra je schopná fungovať aj bez neho a niečo s tým urobí. Nemôže nechať so sebou zachádzať ako s handrou, čím skôr si to uvedomí, tým lepšie pre ňu.

augustovkaa
autor
26. júl 2014

@dina14 Skúsim sa o tom porozprávať s rodičmi. Jeho mama už nežije, otec žije v zahraničí. Je z rozvedenej rodiny. Svokor jej nepomôže, jemu je to jedno.