icon

Ľutujem moju 8 mesačnú neter

10. jún 2021

Ahojte, mam 8 mesačnú neter, žiaľ, jej matka, moja sestra, sa nedá nazvať prikladnou...je o ňu postarané, je najedena, čistá, ale inak... Sestra ju necháva hrať sa na posteli (zrejme nič nehrozí, lebo tým, že majú doma psa, ju nedáva na zem a nenaučila sa ešte štvornožkovať), zatiaľ čo ona sa venuje svojim záležitostiam. Keď ju už omrzí hrať sa a plače, tak ju kojí, aby zaspala. Dieťa je už veľmi tučné, lebo je neustále kojené, keďže je dosť plačlivá a takto prestane plakať. Nemá skoro žiadnu interakciu s rodičmi. Jej život je spať, kojit, spať, kojit a medzitým sa trochu sama pohrať. Je mi jej hrozne ľúto ale neviem ako to dat sestre najavo, už som jej niečo naznačila, ale urazila sa. Neviem čo mám robiť, ako mám sestre vysvetliť... Snažila som sa ísť jej príkladom na návšteve u rodičov, ale ironicky poznamenala, že nič nerobím (pretože mám pri sebe dieťa).

saraxyz
10. jún 2021

Ty mas problém vlastne iba so sestrou. Čo ti na nej vadí?

slovakboy
10. jún 2021

To kojenie je teraz najdôležitejšie pre dieťa. Ono až tak mamku nepotrebuje na iné a keď ju potrebuje zavolá si ju. Chápem ťa ty to vidíš inak. No niekedy je lepšie dieťa nechať sa hrať samé hlavne v tímto veku. Socializovat sa ešte bude. Horšie však je, že takýto Prístup keď bude dievčatko staršie už nebude dobrý

mima1
10. jún 2021

A tie co sa detom venuju tak co od nich ocakavas ze napisu? Ze jooooj chudatko mala... nikto z nas nevie ako to je. Ty to mozes vidiet uplne inak ako to v skutocnosti je. To ze si s nimi bola 2tyzdne niekde nic neznamena... treba sa starat o svoje deti nie o sestru a neter

lianka123
10. jún 2021

Ako sa prosim socializuje 8m dieta???

lucyk1992
10. jún 2021

A aby som nezabudla, akosi sa mi nechce veriť, že nechala bábo samé na posteli, samé v dome a išla pokojne kopkať von záhradku 🤷‍♀️

mima1
10. jún 2021

@lianka123 ze by malo chodit na ihriska a pekne pozdravit ahojte deticky prisla som sa hrat.
Tiez by som chcela vediet inak ze ako to prebieha ci malo prebiehat u 8m

ella_price
10. jún 2021

Ty máš zrejme problém sama so sebou 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ A ešte sem založ dvadsať tém, aby mali admini čo pomazať.

tosomja
10. jún 2021

Moja deti v 8.mesiaci buď sedeli v stoličke na kŕmenie, boli pri mne v kuchyni, keď som varila, ležali, či hrali sa na zemi, kym som upratovala, alebo boli v kočíku a vonku. Lebo 8m dieťa myslím bežné, nie napriemerne vyvinuté po motorickej stránke, len sedí, leží, skrieka, hlavice, či smeje sa. Nechodí, máloktoré plazi...
Teraz mám ročného a trojtýždňovu. Trojtýždňova je väčšinou času v postieľke a so synom už viem sa hrať, varíme, tancujeme, objavujeme.
Jedine, čo jej môžeš povedať, že nech radšej sa dieťa na zem, lebo nikdy nevie, kedy sa môže skotulat z postele.
A možno sestra sa spoliehala na teba, že si tam, tak si oddýchne od dieťaťa. 😊

0martina0
10. jún 2021

aka si ty dokonala matka,kym sestrine dieťa bude možno raz samostatne,tak tvoje si nebude vedieť ani zadok utrieť,

panelacikova
10. jún 2021

šťastná to matka a asi aj dieťa. dieťa spí, papá, spí, papá, kaká, ciká, spí, kaká......atď.... čo ja by som za také dieťa dala. moja nepapala, nepila, nespala, bolo to malé živé nevyspaté klbko nervov 😀 takže takto autorka: nechaj to tak. pravdepodobne má sestra pokojné dieťa, čo jej mnohé v dobrom závidíme. a za to, že ty máš asi dieťa živšie a áno, takému sa treba venovať viac, ona nemôže... staraj sa o svoju rodinu a sestra nech sa stará o svoju. to bude asi najlepšie, čo môžeš pre ňu urobiť.

dskjhfdlkdjhl
10. jún 2021

Zakladatelka si myslela, ze si tu ponadava na svoju nemoznu sestru a zrazu zistila, ze bude musiet nadavat sama. tak aspon skonstatovala, ze sme vsetky ako jej sestra a nemame o vychovu deti zaujem. To je taka krasna konikovska logika, len tak svisti. Mat takuto sestru, to je isto vyhra😉

number19
10. jún 2021

Autorka. Chodi sestra s malou aspon 1xdenne vonku na cerstvy vzduch?
Ja osobne som dceru nikdy nenechala samu, bola so mnou v sprche a aj pri vareni...neobtazovalo ma to...
Intenzivny matkin zaujem je dolezity min do 3. roku dietata (max po cely zivot).

Si mylim, ze v 8. mesiaci je uz dobre dieta aktivne stimulovat. Vyvija sa motorika, reakcnost. Detom treba davat rozne predmety na spoznavanie, pomaly sa ucit tlieskat, treba sa prihovarat, lebo sa pomaly ucia reagovat. Hrackami stimulovat k lezeniu, natahovaniu, uchopeniu...

komplikovana
10. jún 2021

Autorke: chapem ako to myslis, ale vela s tym nespravis. Jednoducho tvoja sestra tak nastavena ako ty nie je. Mozno ak bude neter vacsia. Ak sa da, objimaj, prihovaraj sa neteri ty. Ak spolu nebyvate, je to tazke. Inac mame to v rodine, a tie deti niesu stastne, chyba im laska a pozornost rodica.

negymama
10. jún 2021

No mne to cisto podla opisu /teraz berme ze je realny/ pride...ze mama tej malickej nie je vyslovene taky materinsky venovaci typ. Dieta ma obstarane materialne podnety, je ciste, oblecene najedene, vyspate. to je vsetko pekne ale nestaci. Sestru ale zrejme nebavi velmi aktivne venovat cas s dietatom.

Mohla by v case ked dievcatko nespi, vziat ju na tu zahradu, dat na deku ci hraciu podlozku , nech sa pri nej batoli a tak pracovat a prihovarat sa jej. Socializacia v tomto veku nie je o ihrisku a inych detoch a matkach, tiez nie je nutna vecna animacia, kruzky plavania, jogy, anglickeho jazyka ci co este ....ale socializacia je o dost intenzivnom kontakte s clenmi rodiny, Potrebuje zazit bezny zivot, bezne situacie.

Deti vo veku 8m+ potrebuju caste prihovaranie sa, hojdanie, pesnicky, malo by uz z clenmi rodiny skusat stolovat, podielat sa na aktivnom zivote rodiny. Nielen byt odlozene kdesi v spalni na posteli.

karmen118
10. jún 2021

Chápem čo myslíš, čo ťa trápi, že sa malej viac vedome nevenuje, len akoby si odbaví nevyhnutné, čo treba okolo malej - ale na to musí prísť sama, že sa musí viacej venovať, niektoré matky sú také no - potom tak aj neskôr často vyzerajú tie vzťahy medzi nimi a ich deťmi. Ale čoho by som sa bála, že to malé jej raz spadne z postele, a ak pri ňom nebude, tak to nemusí dopadnúť dobre...stačí, že jej malá príde na to ako sa pretáča a urobí to viackrát za sebou a môže sa stať zle, na toto by si ju mala upozorniť, ja na tvojom mieste by som ostatné nekomentovala a keby som mala možnosť tak by som sa malej povenovala ja, kým by bola jej mama bola preč. Viac pre malú nemáš čo urobiť, pokiaľ jej mama proste nebude chcieť, tak sa jej nebude viac venovať.

zenazaba
10. jún 2021

Normalne zasnem zeny. Mne teda toho dietata luto je. Nechat tak malicke dieta niekde samo? A este k tomu na posteli? Ved moze spadnut, rozbit si hlavu, vdychnut daco. A aj keby bol kol neho samy molitan, srdce by mi trhalo niekde nechat svoje babätko samo. Ine je, ked ozaj daco potrebuje clovek nieco spravit, ale v takom pripade by som stale odbiehala ho kontrolovat. Chudatko dieta :( Materinska laska predsa nespociva v tom, ze ho nakrmim, prebalim, okupem. A ze sa s takym dietatom neda zahrat? My sa s nasou dcerkou hrame od malickateho malicka. Ked sa este nevedela plazit, tak sme ju "plazili" my s muzom. Bola to sranda, slzy nam tecu, ked si pozerame videa. Zboznovala, ked sme ju tahali po zemi na decke....Dieta predsa potrebuje impulzy, aby sa mu vyvijal mozog. Samo tie impulzy asi nenaberie.

negymama
10. jún 2021

Ja teda nie som nejaky extra materinsky nunu typ matky, nevyplnovala som detom kazdu sekundu zivota, chapem ze dieta potreje zazit aj stipku nudy, stipku kreativneho hladania samozabavy, samostatnost atd.
vale neviem si predstavit ze by som dlhodobo svoje dieta nechavala v bdelom stale osamele, placuce , frustrovane. Po case tie deti mozu posobit pokojne , vsak nerusia, len spia a jedia... no moze to byt aj rezignacia a frustracia. Nedostatok podnetov sa prejavi v kratkom case na omeskanom psychomotorickom vyvoji.

number19
10. jún 2021

Autorka. Riesenie by bolo mozno dat neter do jasli, aspon na par hodin tyzdenne? Mozno mozes navrhnut sestre, nejak nepriamo...

negymama
10. jún 2021

@zenazaba no ja som bola tiez sokovana z tych odpovedi. hloboky nedostatok zaujmu a podnetov u tak maleho dietata, je vyslovene na hrane psych. tyrania. a tu ti skoro kazdy napise, ser na to nestaraj sa, v tebe je problem...

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
10. jún 2021

@zenazaba mne je tiez toho dietata luto. Autorka sestre naznacuje, je prikladom, ale sestra neakceptuje jej rady a uraza sa. Co ine okrem lutosti nad dietatom sa v tomto pripade da urobit?
Ked som mala deti male, moja babka sa nevedela vynacudovat, preco tie deti tolko vlacime. Ze kedysi sa decko dalo do postielky a muselo sa zabavit same. Takze to mas mnoho pohladov a mnoho nazorov, kazdy ma nejaky.

0kristina0
10. jún 2021

Preco sestre iba jemne naznacujes? Preco jej to rovno nepovies co si o jej vychove myslis? Ohlas ju ked jej dieta zacne plakat. Ste sestry, taketo veci by nemali byt pre vas problem si povedat

any_soj
10. jún 2021

Prečítala som si 3 strany diskusie, lebo som nemohla uveriť, že fakt všetky ženy budú písať len "nestaraj sa" a "v tebe je problém"... Topky sú komentáre v štýle "čo od nás chceš? načo to píšeš na internet?" Žienky, všimli ste si, že ste na stránke, kde sa píšu otázky a diskutuje sa o nich? Príde vám normálne na stránke na to určenej útočiť na autorku, že čo chce a načo sem píše? :D
AUTORKE: netuším, ako to je u vás, nakoľko dokážeš veci vnímať objektívne. Ale - mne ako mame nevadí, keď mi niekto blízky povie SPÄTNÚ VÄZBU ohľadne môjho správania k nášmu synovi. Nehovorím, že je vždy ľahké to prijať 🙂 Ale je to pre mňa vzácne, najmä ak to nie je povedané v hneve či s pýchou, ale normálne zdravá spätná väzba v štýle "zdá sa mi, že...". Nemám absolútne dôvod sa na to uraziť. Skôr mi príde divné, ako sa tu na teba toľké zhŕkli, že nestaraj sa.
A inak úplne súhlasím, že 8mesacne dieťa (a kľudne aj oveľa menšie) potrebuje viac interakcie, než to, čo popisuješ. Hoci aj len čítanie veku primeraných leporel, opisovanie situácií, spievať pesničky a dieťa hrkalka v ruke... Nie pre to, aby z dieťaťa bol Einstein 🙂 pre spoločne strávený čas... Ak jej to nejde spontánne (mne tiež nešlo, musela som sa nútiť), skus napríklad, ak sa ti zapáči táto stránka, jej ju spomenúť, sú tam krásne po mesiacoch zoradené nápady, aktivity - možno potrebuje len inšpiráciu, ako s dieťaťom tráviť čas. Ak je ako ja, nečudujem sa, že od neho uteká, mňa strašne nebavilo vymýšľať a robiť niečo spolu. A napríklad táto stránka mi veľmi pomohla. http://www.mothering.cz/category/8-mesiac/ Dobrá je napríklad aj táto, tiež po mesiacoch - http://montessorisoli.blogspot.com/?m=1
Konečne na tretej strane ale boli aj komentáre k veci a ja vám ďakujem, ženy, že ste ich napísali...
@tosomja
@number19
@komplikovana
@negymama
@karmen118
@zenazaba

petulda333
10. jún 2021

@any_soj a ja uprimne autorke neverim. Staci ako odsudila tu zeny. A aj keby, nie je to jej vec. Pokial dietatu neublizuje, tak sa nema co starat. A vzdy je to len pohlad jednej strany, navyse dost premudrelej

saraxyz
10. jún 2021

@any_soj autorka má problém so sestrou. Po prvé: ak vidí problém, tak ho rieši práve so sestrou a nie na koniku s cudzími ženami. Čo si chcela ego pohladiť? Že ona je tá dobrá? Prečítaj si jej komenty a vidíš tam iba sestra je zlá....láska, láska, láska... atď. Tak, nech začne riešiť v prvom rade vzťah ku sestre. Keby sestra bola xantipa, tak to dieťa ani len nekoji.

danulicek
10. jún 2021

Máš svoje dieťa? Tak najlepšie bude, ak sa budeš starať o to a dáš mu všetko, čo považuješ za podstatné. Ostatné nechaj na svoju sestru 😉

any_soj
10. jún 2021

@petulda333 mne je napríklad úprimne jedno, či si autorka vymýšľa alebo nie - píšem k veci, k otázke, nemám potrebu odhaliť, či si robí srandu a je to vymyslený problém. Lebo na to nemám absolútne nijaké dôkazy. Len teda v mojej rodine a medzi mojimi priateľmi je normálne, že si povieme spätnú väzbu, a nikto nevyskakuje že staraj sa o seba.

any_soj
10. jún 2021

@saraxyz veď práve to mi je čudné... Že keď ide o problém s dieťaťom, mužom, svokrou .. tak sa tu nezvykne písať "ak vidí problém, tak ho rieši práve s... a nie na koniku s cudzími ženami." - ale normálne (niekedy menej normálne) sa k tomu ľudia vyjadrujú, veď o tom toto fórum je 🙂 je mi strašne smiešne riešiť na fóre, kde sa ľudia chodia poradiť, že načo sem píše :D nechápem, čo tak vytáča toľké ženy na tom, ak by mal niekto sa vyjadriť k výchove. Ako som písala, ja som za spätnú väzbu vďačná. Dieťa nie je môj majetok a ak chcem preň naozaj to najlepšie, nemám problém nechať si poradiť. Nehodnotím (nesudim) autorku, či je sama dosť dokonalou matkou, ale vyjadrujem sa k veci.

number19
10. jún 2021

Mam v sirsom okoli pripad absentujucej matky. Cele okolie, ze nebudeme sa miesat, lebo Zuzicky (absentujuca matka) by sa to dotklo.
Teraz je jej najstarsia dcera neustale hospitalizovana za sebaposkodzovanie a najstarsi syn ADHD, ktore sa zacalo prejavovat az vo veku 13 rokov (reaktivne? neviem, skratka nezvladnutelna agresia).
Zuzickina matka si nevie odpustit ze sa nestarala. Tak isto aj ostatna rodina.
Nevidim nic zle v nasmerovani niektorych zien...ak je to len jedina cesta...a oni to same nedavaju...nechat 8 mesacne dieta same cely cas na postely nie je uplne v poriadku.
A potrebuje matku.

sono2
10. jún 2021

Ako môže byť na posteli veď sa prevaľuje určite, a dvíha. Nemá len 8 týždňov?
Že dojči je super. A z toho tučná isto nieje