icon

Ľutujete rozhodnutie nemať dieťa?

janinah
14. nov 2024

Ahojte Len mi tak napadlo pri čítani inej diskusie.kde chlap sa necíti na dieťa a žena váha.ci s ním zostať...
Ak sú tu nejaké dobrovoľne bezdetné ženy,či svoje rozhodnutie s odstupom času neľutujú.ci by niečo s odstupom času vo svojom živote zmenili.ak by to bolo možné.
Nepýtam sa mladých žien cca do 40...tým teraz patrí svet.pracuju.cestuju.ziju po svojom a to bez záväzkov.
Máte písať bájky tak radšej prosím nepíšte nič.Mna ozaj zaujíma či to dieťa v období po " vybureni sa v mladosti" fakt vôbec nechýba.Mozno aj niekomu svojim úprimným názorom pomôžete sa rozhodnúť....
Ja mám dve kamarátky bez muža a deti.ale obe aj chceli.len jednoducho nemali šťastie.A čím sú staršie tým viac majú isté obavy ako to bude ďalej v starobe.Tiez by som mala...

martinmmartin
14. nov 2024

Rozhodnutia co menia zivot a nedaju sa vratit lutuje iba malicko ludi. Nas mozog nas totizto chrani aby sme sa nezblaznili. Cize ak urobis taketo mega rozhodnutie ( rodicivstvo, manzelstvo, praca...) ktore sa neda tak lahko zvratit tvoj vlastny mozog ta prepne do stavu ze je to rozhodnutie spravne aby si sa celozivotnym pochybovanim nezblaznila.
Vedlajsi effekt tohoto je ze ludia co napr dieta maju, si kolektivne myslia ze ti co dieta dobrovolne nemaju su pomyleni blbci co su odsudeny na zivot v nestasti- komplet vsetci do jedneho. A naopak to iste.
A robit si dieta "aby sa o mna na starobu niekto postaral" je ta najsebeckejsua vec na svete

danieli
14. nov 2024

Nie uplne k teme, ale poznam par, kde ani jeden deti nechcel a preslo 10 rokov a su moznosti mat dieta nakloneni coraz viac, dovody boli strata komfortu, financna narocnost, strata postavy, casova narocnost, pre mna je aj toto zaujimavy aspekt ako sa da prejst od nie nechcem ku moze byt

hugoboss1923
14. nov 2024

Tento problém sa týka aj mužov, ktorí by chceli mať deti, len na partnerky buď nemajú šťastie, alebo ak priateľky majú, tak ony deti mať nechcú, či už zo strachu z pôrodu, zmeny telesnej váhy, či konca "bezstarostného" života. Čiže z čisto sebeckých dôvodov. Je to smutné, pretože mať na rukách bábätko je tá najúžasnejšia vec na svete, o ktorú sú mnohí ukrátení, či už vlastným rozhodnutím, alebo aj preto, že sa im skrátka nedarí počať.

vler
14. nov 2024

@janinah taha mi na 47, som vydata a dobrovolne bezdetna. Uprimne milujem svoj bezdetny zivot a tu slobodu. Ziadny materinsky pud som nikdy nemala.

vler
14. nov 2024

@hugoboss1923 kazdy sme sebecki svojim vlastnym sposobom. Je nas viac takych co si myslia ze existuju viac uzasne zazitky ako drzat vlastne dieta.

betulinka1
14. nov 2024

@janinah mam kamosky 45 a viac dobrovolne bezdetné, ziadna neľutuje a maju partnerov od mladosti, Cize volba nebola o peniazoch alebo veku. Ziju si pre seba, mam poctí, ze su obaja viac na seba viazaný, stale sa niekde tulaju. Ked jeden ostane chory, druhy ostane doma sa starat. Za mna velmi pekne vztahy.

oceanahory
14. nov 2024

Tiez to tak vnimam v mojom okoli ako @betulinka1.
Zname 40,50+ ktore sa rozhodli dobrovolne deti memat maju skvele harmonicke vztahy a nic nelutuju.
Ja osobne som tiez toho nazoru, ze sa da zit urcite uzasne aj bez deti, kedze zivot nie je iba o rodicovstve.
Ja som sa rozhodla byt matkou, nelutujem svoje rozhodnutie, milujem svoje dieta, ale viem, ze svoj zivot by som si plnohodnotne uzila aj ak by som dieta z akehokolvek dovodu nemohla mat. Mat dieta je krasne a je to ta najvacsia laska na svete, aku moze clovek citit a som rada, ze tuto lasku mozem zazit, ale ak by som ju nepoznala, tak by mi ani nechybala.

bobaas
14. nov 2024

@hugoboss1923 to je tvoj pohľad na vec, vôbec nemusí vyjadriť pocity ostatných ľudí. Radšej si priamo povedať, že dieťa nechcem (na dôvody ma každý právo slobodnej voľby) a noaozaj ho nemám , ako ich mať nasilu, kvôli očakávaniam a tlakom okolia. A špeciálna kategória sú rodičia, ktorí majú deti, aby napĺňali ich predstavy, sny a ambície. To mi príde sebeckejšie. PS: deti mám, chcela som ich. Keby som nechcela, nikoho by nebolo nič do môjho života.

lenka.25
14. nov 2024

Moja najlepšia kamarátka deti dobrovoľne nemá a už ani mat nebude . Moje deti berie ako svoje , miluje ich veľmi , urobila by pre ne prvé a posledné . Veľakrát ich zoberie na dovolenku , výlety , len tak nakupovať , ALE ☝🏼potom je naozaj rada , že mi ich vysadí pred domov a upaľuje preč 😂 . To že sme ženy , neznamená , že musíme byť aj matky .

grof_monte_christo
14. nov 2024

Mám fest po 40, som slobodna a bezdetna a deti mi nechýbajú. Já by som toto asi nezvládla, mat prácu, muža, domácnosť a deti. Uprimne vás ženy obdivujem.

olimuc
14. nov 2024

Maleho krstna sa rozhodla dobrovolne proti dietatu. Maleho lubi a urobi pre neho vsetko ALE potom ho odovzda a je rada, ze ma pokoj. Sama hovori, ze ona by to nezvladla zodpovednost, logistiku atd … ona je rada krstna a staci

heln
14. nov 2024

@janinah ale urcite sa najdu take, co lutuju. hlavne ak zila zena s nespravnym chlapom, ten deti nechcel, po 40tke ju odkopol a jej "usiel vlak". isto tu najdes aj taku diskusiu.

annm81
14. nov 2024

Ja, čo poznám pár príkladov z okolia, tak sú to dve kategórie. Jedna sú ženy, ktoré nikdy materský pud necítili a od puberty vedeli, že dieťa nikdy nechcú, deti iných minimálne nemusia, ale občas to zachádza až k tomu, že ich vyslovene neznášajú. Druhá sú ženy, ktoré zvažovali, či dieťa áno, alebo nie, myšlienka mať dieťa sa im vyslovene neprotivila, ale rozhodli sa nemať ich. Tie prvé sú zväčša spokojné, venujú sa sebe a tomu, čo majú rady. Na tých druhých často vidieť nespokojnosť, dlhodobú nervozitu, aj vtedy, keď sa priamo o voľbe nemať deti nezmieňujú.

radula17
15. nov 2024

Poznám ženy čo sú po 40 a nechcú mať deti. Sú spokojné, majú chlapov, milencov a nič iné ku šťastiu nepotrebujú. Ja som tiež nechcela zo začiatku ale nakoniec sa vo mne čosi zlomilo a mám dieťa. Je pre mňa všetkým a vôbec neľutujem. Ale zase druhé deti moc nemusím🙂))

vilma7
15. nov 2024

Napíšem o sebe...možno nie úplne co chceš čítať, ale.sama som bola do 40.tky rozbehana, rozlietana, na založenie rodiny som ani nepomyslela.
Potom, ani neviem kedy a ako som sa zbadala a v 40.tke si založila rodinu. Nadtastie sq nám bez problémov podarilo splodiť dve zdravé deti, teraz majú 7 a 5 rokov a ja som po 40.tke začala inú etapu života. Tu krajšiu, ale to son samozrejme dovtedy ani len netušila.
Som veľmi šťastná ze to nakoniec vyšlo, ale v mnohých prípadoch to žiaľ tak nie je.
Tiež mám veľa kamarátok, ktoré jednoducho nemali, nenašli vhodného partnera (áno, aj ja som hľadala a nečakal, že ten správny príde sám...lebo do tej 38 vôbec neprišiel) a viem, že by boli skvelé mamky, že milujú deti...ale žiaľ.
Ja niekedy nechápem, keď ma niekto stabilný vzťah, prečo deti stále oddialuju ..lebo v čím mladšom veku ich budú mať, tým dlhšie majú šancu že s nimi prežijúvela rokov.
Ja už s vnucatami vôbec nerátam a na deti nebudem ani tlačiť, lebo ak pôjdu v našich šľapajach...;).
Ale zato sa cítim fir, snažíme sa s manželom udržiavať nejakú tú kondičku, aby deti našim vyšším vekom netrpeli. Zatiaľ sa nám to.dqri, deti si ozaj vychutnávame naplno, venujeme sa im veľa a užívame si ich prítomnosť.

Úprimne povedané, do tej 40.tky som si užila slobodu, voľnosť, cestovanie , svoje hobby...atď...A neviem si predstaviť ze by ma bavilo v tej istej ceste pokračovať dlhších 10, 20, 30 rokov ďalej. Deti do môjho života priniesli veľkú pozitívnu zmenu ;).

kiki68
15. nov 2024

Moja teta mala takto dieta, rychlo rychlo zalubena, teraz lutuje. Problemy zacalo led sa dieta narodilo, ked mal maly tri roky uz sa hadali. Teraz si rozvedeni po 18 rokoch, dieta sa uplne odtrhlo od oboch. Nechce ich. Nema ten cit k rodicom. Takze nie, radsej budem sama s mackou ako toto. Nastastie som stretla po 30tke muza a mame aj dieta.

bonboniera
15. nov 2024

@hugoboss1923 nepísal si sem náhodou ze si sa kvôli nezhodám s partnerkou rozhodol zriecť otcovstva?

laurita285
15. nov 2024

Mužova mama si síce porodila dve deti, dokonca ich aj vychovala a obidve deti sa na ňu aj na otca vyflákli. Otec zomrel, ani na pohreb mu nešli. Toľko k tomu, že či ťa v starobe čakajú nejaké lepšie/krajšie/bezpečnejšie chvíle keď si deti porodila ako keď si ich neporodila/nevychovala.

kiki68
15. nov 2024

@laurita285 ved toto, ze zaruka to neni. Moj byvaly napr prezil svoju mamu o rok. Bolo to hrozne, zomrel v spanku, 40tnik. Clovek nikdy nevie co sa vsetko stane

hugoboss1923
15. nov 2024

@bonboniera Áno, aby mohli byť vykonané testy DNA ako dôkazový materiál k súdu.

sofia1979
15. nov 2024

@janinah ľutujem no už nezvrátim

barborachors
17. nov 2024

@vler presne, taha mi na 45, mam muza, dobru pracu, podnikanie, postavu taku, ze mi hocktora dvacina moze závidieť, deti som nikdy nechcela a s partnermi, ktori na mna tlačili s dietatom, som sa rozišla a žijem si svoj krasny sebecky život s muzom, ktory zdiela moje hodnoty a názory, a to, co bude v starobe, ma netrápi.