Má manžel na toto právo?
Ahojte, zaujímali by ma Vašej názory ohľadom správania môjho manžela, nakoľko sa strácam a neviem určiť už hranice čo normálne je a čo normálne nie je, nakoľko som bola vychovávaná v rodine, kde si vždy muž ženu vážil,tak takéto správanie nepoznám. Až teraz. Sme manželia 2 roky, predtým sme spolu 7 rokov chodili. Nie vždy bolo jeho správanie ideálne, ale veľmi sme sa ľúbili a vždy sa s ním dalo to vyriešiť, vykomunikovať. Všetko to vybuchlo viac menej až po svadbe vo väčšom. Napríklad, spoločný účet. Akonáhle vyberiem peniaze, keď že mám na starosti nákupy, varenie a celkovo domácnosť, manžel má sms notifikáciu, do minúty telefonát s nervami, načo zase vyberám peniaze, kde idem tie peniaze zase oj.bať. Na seba peniaze nemíňam, málokedy si niečo doprajem. Všetko míňam len na domácnosť a nákupy, myslím, že 10e za tri dni na základné potraviny nie je veľa, prípadne iba dokupujem, čo potrebujem k vareniu. Platím šeky cez internetbanking, a on mi po ukončení všetkých platieb napíše správu, že gratulujem, dnes si oj.bala toľko a toľko peňazí. A pritom sú to šeky, ktoré platíme každý mesiac. Ďalej je to jeho komunikácia so mnou... niečo sa ho opýtam, že prečo toto a toto, a on mi odpovie: no na k.kot...alebo nemôže vybrať napríklad mäso z mraziaku, tak hneď sú to samé nadávky do p., k., vravel som ti, aby si to tam nenajeb a popri tom s tým všetkým trieska, alebo buchne päsťou do dverí.
Som dvakrát operovaná laparoskopicky na krvavú cystu. Po tom ako som sa prvýkrát vrátila z nemocnice, a prosila ho, aby mi niečo uvaril, tak on sa radšej díval na počítač na film a musela prísť jeho mama, aby niečo uvarila, nakoľko mne sa veľmi zle stálo. Vyslovene neznáša keď mi je zle, alebo ma bolí hlava a ja si ľahnem. Hneď počúvam ako hnijem a nič nerobím, nie som na nič dobrá. Teraz vo februári som potratila bábätko v 7.tt, a po potrate mi narástla znova krvavá cysta 12x7 cm. Doktor mi predpísal pol ročnú liečbu hormónmi. Manžel mi na to povedal, že koľko akože tie tabletky mienim brať, že on nechce mať 60 rokov, keď jeho dieťa bude mať 30 - ja mám 25 rokov a on o dva viac... že aké dieťa si adoptujeme - povedal to ironicky. Ani si nevie predstaviť, ako to mňa bolí na srdci, keď niečo takéto povie. Tá cysta ma bolieva aj pri sexe niekedy, keď mu to poviem, tak mi povie, nech si nevymýšľam. Náš sex je väčšinou iba o uspokojení jeho, ohľadom mňa sa vyjadril, že jemu sa nechce "hodinu" sa so mnou trápiť 😔
Nadáva mi ohľadom mojej váhy. Áno, pribrala som, a bola som takáto už aj pred svadbou. Mám 80 kg pri výške 170 cm, nemám faldy, mám to tak nejako všetko rozložené, že som skôr žena krv a mlieko. Všetko sa dá povedať taktne, ale nie spôsobom, sa pozri sa na seba ty prasnica, ako vyzeráš, žiadna žena na okolí takáto nie je. Je mi ťa ľúto, vyzeráš choro, schudni, si tlstá a podobne. On je sám o sebe presvedčený, že vyzerá k svetu, že je super a úžasný a včera najnovšie, že je jeden z mála pravých mužov. Toto mi rozpráva s úplnou vážnosťou. A pritom on pribral 30 kg počas nášho vzťahu.V lete som behávala, stále sa prechádzala, schudla som 5 kg, všetci si to všimli, len on mi povedal, že určite som neschudla... Keď ho volám na prechádzku, tak on so mnou nejde. Vždy mi vie povedať, že on by chcel takú 50 kg... A porovnáva ma s druhými ženami.
A v neposlednom rade je to alkohol. Už som to písala aj v inej diskusií. Liter vína za večer sám s tým, že mu mám kúpiť ešte jeden, keby mu nestačilo. 6 a viac pív tiež za večer. Občas niečo tvrdé. A prakticky vždy, keď nejde do práce. Na toto všetko mi povie, že normálne to je, lebo on zarába, robí okolo domu. A s nervami mi povie, že nech mu do alkoholu nerozprávam!
Som vždy v strehu, keď sa ma niečo pýta, dávam si pozor, aby som mu správne odpovedala. Keď mu zle poviem, alebo skomolím slová, začne sa smiať, alebo sa na mňa pozrie ako na debilnú. Začala som zabúdať slová, rozprávam a zrazu mi vypadne slovo a neviem sa vykoktať...
Potrebovala som sa vypísať a prečítať si Vaše názory... ďakujem
@maybee Je to trochu kruté, čo mi napadlo, ale napadlo mi, že ani to bábo nechcelo prísť do takej rodiny, preto ten potrat. Ale to samozrejme, že tak byť nemusí. Určite by sa nič nezmenilo s bábätkom, len horšie by si na tom bola. Bola by si na materskej a myslíš si, že taký chlap by Ti niečo dal zo svojich penazí, keď sa mu nepáči že míňaš svoje vlastne? Musela by si sa mu prosíkať aj za kôrku z chleba. Najtazsie je urobiť to rozhodnutie, ale ked to urobis nebudes lutovat. Mozno Ti bude chvilku luto za nim, ale vydz prosim Ta. Radsej si spíš do nejakého zošita čo Ti robí, keby si sa k nemu chcela vrátiť tak si to stále čítaj. On Ťa tak ponizuje, že časom tomu aj sama uveríš, že má pravdu a potom Ti už nepomože nič, pretože to už pravda bude.
@maybee ahoj. nemysím si , že si hlúpa a nemysli si to ani ty! si žena, ktorá žije s chlapom , ktorému očividne robí radosť ťa ponižovať, zosmiešňovať a urážať! bude sa to len stupňovať. NETRP MU TO! Zbaľ si veci, nič mu nehovor a odíď. Snáď nechceš takýto život. O dieťati s ním ani neuvažuj. Ver mi, že na svete behá minimálne milión chlapov, ktorí ťa urobia šťastnou v každom smere! Ktorí doprajú žene, ktorú ľúbia viac ako sami sebe, nebudú ju urážať, ponižovať a zosmiešňovať! Na čo čakáš? na zmenu v jeho chovaní? tá nepríde! A ľúto ti to nemusí byť, pretože tebe bude nakoniec aj tak lepšie ako jemu! Viem, že to bude asi drsné, ale predtým ako odídeš zober aj nejaké peniaze, inak je možné že sa k nim nedostaneš
necitala som vsetky prispevky ale mas 25 tak si neznic zivot s clovekom kt. si ta nevazi.....bud rada ze nemate deti .....a k tomu alkoholu je z neho alkoholik a od takeho by som usla uz len kvoli alkoholu a nie este aby mi tak nadaval....
@maybee boze dievca je mu smutno za teba, ziadna zena si nezasluzi taketo spravanie od muza, od cloveka ktory jej ma byt oporou, od svojej lasky, od partnera od nikoho...Dakuj Bohu ze este nemate dieta a mozes sa tak rozhodnut sama za seba ako bude tvoj dalsi zivot pokracovat...never tomu ze ho dieta zmeni lebo nezmeni !! len bude mat dalsich xy dovodou ta urazat a ponizovat a nadavat, ze si zla matka, ze ako sa o babo staras a podobre....Si mlada, silna a uprimna zena a urcite je niekde niekto zo srdcom plnym lasky len pre teba...toto si nezasluzis...takze na tvojom mieste si pekne vezmem tu "igelitku" a odidem prec..urob to kvoli sebe, kvoli svojmu zdraviu a kvoli svojej buducnosti ktora bude bez neho urcite krajsia...nemysli na hypoteku, peniaze, dom, vsetko sa to v dnesnej dobe riesi dennodenne...Odid kym je cas a mas v sebe este aspon trosku úcty a sily urobit to...drzim palce nech najdes krajsi domov a lasku aku si zasluzi kazda spravna zena 🙂
Boze zeny vy ste niektore dobre masochistky 😅
@maybee precitaj si napr. tuto diskusiu https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problem..., je ich tu viacero, tato kocka nabrala odvahu a odisla, urcite to nema jednoduche, skus sa pripadne s nou skontaktovat, mozno ti poradi lepsie, ako my teoreticky... aj ked myslim si, ze i tebe uz staci len ta povestna posledna kvapka, aby si sa rozhybala, drzim palce, ty mas tiez pravo... na lepsi zivot!!! 😉
@maybee Ahoj moja, najskôr, je mi veľmi ľúto, čím si si prešla - teda tvojimi zdravotnými problémami a žiaľ aj MA (tiež mám takúto skúsenosť a môžem povedať, že by som ju už nechcela zažiť) ...
A Odpoveď na otázku - v názve tejto témy - žiaľ, môže , lebo je mu to "dovolené" ..
Ale môj názor - ked sa už budeš cítiť fit, postav sa na vlastné nohy a odíd, kým to dieťa naozaj nepríde... je to kruté, ale je to tak. Ja Ti verím, že máš k mužovi vzťah, ved tie roky sa nedajú len tak ľahko vymazať z pamäti, a aj k miestu, v ktorom teraz spoločne bývate, máš väzbu, je to úplne normálne a prirodzené... Ale... je tam to ale... ktoré musíš už iba ty sama v sebe vyriešiť. Hlavne sa daj teraz zdravotne do poriadku , aby si mohla konať.
Avšak mám aj obavy, aby tvoj muž nezačal túto tvoju situáciu ohľadom zdravotného stavu zneužívať... na to si daj pozor pretože, ked si dokáže na teba otvoriť ústa a dokonca aj ruku siahnuť... tak si myslím, že jej to človek dosť zakomplexovaný a rieši si tak svoje ego a problémy... Ale tak nechcem ho zasa očierňovať, predsa len, je to ešte stále tvoj manžel .
Hlavne Ti prajem veľa síl a skoré zotavenie sa z týchto zdravotných komplikácii. Drž sa.
P.S. No inak tvoja svokra je dobrá "srandistka" .. že dieťa ho zmení.. tomu never!!! Nikdy !
Moja pekná, úprimne? 😔 je mi ťa ľúto. Ale ľutovať ťa nechccem, lebo máš naviac ako na toho chrapúňa , ktorého opisuješ. Och, nebuď slepá a utekaj, utekáááááj, utekáááj, tak rýchlo a tak daleko ako sa len dá 😒 . Toto je chlap, s ktorým máš byť celý svoj život, chlap, ktorý si ťa ani trošku neváži? Nadáva, je sebecký, osučuje ťa, zakazuje ti mínať spoločné peniaze na bežné veci okolo domácnosti,.. a 6 pív + tvrdé? Každý večer!?? No, nehnevajs ana mna, ale toto dobré vôbec nie je. Zlatíčko, ty bud len rada že Boh to tak zariadil ako to zariadil ( myslím s tým babátkom 😔 ), ....Bože asi tot fakt blbo vyznelo, prepáč, ale snád sa pochopíme 😔 . Ty predsa musíš byť šťastná a nie byť každým dnom v strachu a ešte si dávať pozor na to, či niečo povieš správne. Ohladom toho sexu sa ani nejdem vyjadrovať, lebo sa mi dvíha žalúdok. Naozaj, moja, toto vyrieši len rozvod, ale ty to už určite vieš. Velmi, ale naozaj, velmi ti zo srdca držím všetky prsty, aby si sa vymanila spod pazúrov tvojho arogantného manžela.
Ak som urazila tvojho manžela, ospravedlnujem sa . Chápem, že tie roky prežité spolu zanechali nejakú väzbu, určite to bolo kedysi aj pekné, fajn, ale žiaľ, sama vidíš ako sa zmenil. A príchod dieťaťtka podla mojho skromného názoru ho nezmení.
@izabelkas teraz už samozrejme žijeme aj z jeho peňazí. Písala som čo bolo predtým, že som mala vlastné peniaze, vlastný účet. Teraz máme spoločný. A odvtedy ma terorizuje telefonátmi, keď je čo i len minimálny pohyb na účte. Vravieva mi, že však handry mi nikdy nevyčítal... aké handry, keď si na seba kúpim niečo raz za tri mesiace.
Kedysi som bola iná, pozitivita zo mňa trčala na každom rohu 🙂 bola som šťastná, veselá. Teraz mi aj známy povedali, že už taká nie som. Keď som prišla o dieťa, tak som neskutočne plakala a trápila dlhšiu dobu, viem, že vtedy mi oporou bol, znášal to aj on ťažko, možno ešte ťažšie ako ja.. ale stále som mala taký pocit, že som ho tým sklamala. Mala som potrebu sa mu v nemocnici po čistení ospravedlniť... Cítila som sa vinná, že som o to dieťa prišla. Teraz už viem, na čo to bolo dobré. Znie to možno blbo, ale som rada, že to bábo sa rozhodlo odísť... radšej 😔
@maybee fúha, kruté slová, ale žiaľ pravdivé... nuž toto sa stalo aj mne... ked som bola druhýkrát tehotná.. môj muž si neodpustil jednu poznámku na ešte nenarodené deiťa... a žiaľ stalo sa ... MA ... Ale neboj sa, hlavu hore, my sme silné, my ženy ...
a k tomu spoločnému účtu - ja som tuším tu už raz v nejake téme písala , že manželstvo neznamená mať spoločené doslova všetko... ja som toto odmietla... a dobre som urobila. Hoci nemáme problém (aspoň zatiaľ) s fiinanciami, dohodnem sa kedy a čo platiť.. a nemusíme mať ani spoločný účet.
Ja na Tvojom mieste sa teraz hneď pobalím najlepšie keď by nebol doma a príde domov z prace a všetky Tvoje veci by boli preč. 😀 Uvidíš ako mu vytrieš zrak. 🙂 Haha vieš si predstaviť ako by si ho naštvala? Ty si pre neho len pes, do ktorého si beztrestne kope a ešte si Ťa na to aj pripravuje, že ty sa brániť nebudeš, pretože Ti roky do hlavy nahráva nový program, že si neschopná a bez neho nie si nič. Máš to šťastie, že môžeš ihneď odísť k mame, určite Ťa prichýli. A na peniaze kašli, koľkým ľudom zhorí dom alebo čokoľvek sa stane a žijú aj napriek tomu. 🙂 A veď určite sa po rozvode aj s tým domom nejako podelíte. Nemáš žiaden dôvod zotrvať pri ňom minútu. Ani ak ho ľúbiš. Koľko je takých lások neopätovaných a ľudia to prežijú. Prežiješ to aj ty. Mysli na to aký krásny život budeš mať s novým mužom. Ten na Teba niekde čaká a tým, že si s týmto hovädom ako keby si podvádzala svoju novú lásku, ktorá si Ťa zaslúži. Nebuď blbá, keby si s ním zostala, akurát tak budeš všetkým naokolo na ľutosť a na smiech aká si hlúpa že s ním si.
po precitani uvodneho prispevku som ostala zdesená..... sa ti divim ze na takeho chlapa mas este nervy ☹ mna napadlo len jedine, bavit sa s nim v jeho "reči", odpovedat mu tak sprosto ako on tebe, t.j po vybrati penazi ti zavola kde zas ides peniaze o.ebat tak mu povedat "minut na k*k*tiny..... a podobne. a potom uvidis co sa bude diat... ci sa mu to bude pacit alebo sa trosku uvedomi, alebo sa to cele len zhorsi a utvrdis sa v odchode z takeho manzelstva.... pravdupovediac bud rada ze v nom este nie su deti.... 😔
@maybee odid k rodičom...bud rada, že mas za kym ist....a neboj sa, nebude to len igelitka s čím odides...vezmes si oveľa viac - svoju hrdosť a neuveriteľne sa ti vydychne nad takým životom, ktory by ťa čakal s takým tvorom. Nesmies cuvnut...ak raz odides, nesmies sa dat omotat slubmi, že sa zmení, lebo cakaj, že ťa bude stale otravovat, aby si sa vrátila...že sa zmeni a bla bla....naplanuj si svoj odchod...postupne si odnes nejake veci, ale tak, aby na to neprišiel...az vo finále, ked nebude doma, zbal oblečenie, naloz do auta /ak ti má kto pomôcť, nech ti pomôže/ a choď...choď...choď...
Daj žiadosť o rozvod!
@mm2008 pred svadbou sme chvíľu bývali spolu tiež, a mali sme zvlášť účty a bolo to super. Skôr mám pocit, že po svadbe má potrebuje kontrolovať výdavky. Aj keď... pracujem ako ekonómka, doslova vyrátavam čo kde platiť, koľko nám zostane, nákupy sa snažím minimalizovať.. on keď ide von s kamarátmi, nie je mu ľúto tesne pred výplatou, keď máme fakt posledné peniaze v peňaženke, minút 20e. A tých 20e naleje do seba a doma vypustí... vždy som si vravievala, keď som bola mladšia, že kvôli peniazom sa hádať nebudem. A ani to nerobím. Nehovorím mu nič. A zapisujem si na lístok každý jeden výdavok, aby ma nezožral, keby som mu nevedela vysvetliť, kde odišlo 50e... Zarába dobre, neviem si ani len predstaviť, čo by bolo, keby sme mali oveľa menší príjem, ako mávajú niektoré rodiny. Často ma necháva po večeroch doma samú, ide von s kamarátmi. Ku nim sa správa dobre.
nečítala som diskusiu ale dievča spamätaj sa bež od neho kým nemáte deti je to debil takto sa zo ženou nehovorí nie si jeho slúžka ani kuva, nieže mu ešte porodíš dieťatko on si ho nezaslúži si mladá a nájdeš si lepšieho !!!!!! bež kým je čas
Ja ti musim tiez povedat- nastastie ze s nim nemas dieta, utekaj od neho prec. Lahko vas rozvedu, ja by som si par krat vecer pustila nahravanie a mas hned domaz a rozvedeni ste za 5minut. Vela sil zelam, tvoj muz je psychopat, debil, sadista, prec od neho, prosim ta.
@maybee zlatko je uplne normalne, ze po takej dlhej dobe si uz realitu vnimala skreslene. Zila si v tom naplno a nemala si nadhlad, navyse ked ho lubis, stale v nieco dufas a veris. Pises, ze jeho otec sa rovnako chova k jeho mame - myslela som si. On toto spravanie berie ako uplne normalne a bezne, pretoze takto vyrastal. On nevidel otca chovat sa k mamke s uctou a respektom. On videl otca (svoj vzor) mamku iba ponizovat, nicit, kricat po nej, nadavat jej, tyrat ju. Takyto clovek si ani neuvedomuje, ze to nie je spravne a chovat sa tak bude vzdy, lebo inak sa chovat nevie. A presne takyto clovek by vyrastol z vasho syna. Dcera by si zase pravdepodobne nasla ako zivotneho partnera rovnakeho tyrana, pretoze by brala ako normalne, ze zena je vo vztahu povazovana za handru.
Nic mu nehovor, neupozornuj ho vopred, nevies co by si na teba vymyslel. Jednoducho sa zbal, ked nebude doma, a odid k rodicom. Porozpravaj im uprimne preco si odisla - podporia ta, podrzia a s laskou ti pomozu nastartovat si zivot nanovo.
som veľmi,ale velmi konzervatívna,neuznávam rozvod,neveru......
Tento človek je manipulátor,alkoholik a tyran,je otázkou času,kedy ťa udrie.Bude týrať aj tvoje dieťa.Už teraz zabudaš slová,trasieš sa ked má prísť domov,trasieš sa,ked ideš na nakup,o rok o dva skončíš na liekoch a ako pacient na psychiatrii .Žiadn peniaze sveta,žiaden majetok ti nestojí za to,aby si tam ostávala.Si mladá žena,potrápiš sa,ale prebolí to a pôjdeš dalej.....
okamžite volaj mame a otcovi,nech po teba prídu a odnesú ta od toho šialenca
@maybee Ahoj, ja myslím, že chyba je aj na tvojej strane - ty sa mu vo všetkom prispôsobuješ a nestaráš sa o seba. Veď si založ znova svoj účet, máš svoje peniaze, kúp si niečo pre seba, dbaj o svoje zdravie, nakupuj si len pre seba, nech si to sám vyskúša, keď už od neho nedokážeš odísť. On ani nevie ako sa k tebe správa, keď sa vo všetkom prispôsobíš, tak si myslí, že je to ok.
@izabelkas jeden taký muž v mojom živote je... teda je, aj nie je. Je to z mužovej rodiny, ale vzdialená. Nikdy sme nič spolu nemali, nikto nikdy nič nepovedal... sú len také jemné náznaky. Medzi nami je nejaké také zvláštne silné puto. Cítim to už rok. Počas toho roka sme sa náhodne postretávali toľkokrát, že za celý čas, čo ho poznám, sme tak veľa krát na seba nenatrafili. Aj svokra niečo naznačila, že sa on mal ku mne... Ale neurobil nič a ani neurobí, pretože je to jeho rodina. A nechcem riešiť druhého muža, keď nemám vyriešeného môjho manžela.
rozvod
@maybee uprimne....keby sa ku mne takto chova moj co len spolovice,utekala by som uz davno kade lahsie...ze 10 eur na tri dni,ako prepac....si mlada,zivot mas pred sebou,tak neviem preco by si ho mala travit s niekym kto ta evidentne ma na haku,pravdepodobne ta ani nemiluje,a to hlavne absolutne si ta nevazi,ak mas v sebe aspon trocha sudnosti,musis to uznat aj sama....a necakaj ze sa zmeni...a na druhej strane ,mat deti s niekym takym....urcite nie...a preco vlastne si s nim este? milujes ho po tom vsetkom?
@maybee
Určite od neho odíď čo najskôr aj napr. napsäť k rodičom - neboj sa, nebudeš ani prvá ani posledná, takých "exemplárov" ako je tvoj mm je viac.....ale radím ti dopredu sa poradiť ohľadom domu a hypo s právnikom, aby si náhodou neostala na suchu, prípadne iba s dlžobou na krku na zvyšok života....kto platí hypo, a ako??? aby si mala vydkoladované, že napr. na polovicu mu prispievaš a pod....
ja som totižto zažila aj to, že mm prestal po opustení ženou platiť hypo len tak z trucu - kamoška to však následne nemala šancu utiahnuť a tak prišli o byt (mm si myslel, že sa k nemu tým pádom vráti)...
@maybee "Jeho mama mi povedala, že nám by trebalo dieťa, že on by sa zmenil."
To je skopírovaná veta z tvojho príspevku o 12:47.
Zamysli sa, či je to pravda - jeho mama mala dieťa (tvojho "milého" mužíka) a zmenil sa jeho otec ?
Nebuď hlúpa.
Nikdy v zivote sa takto nespraval moj otec k mame, moj dedko k babke a ani moj manzel ku mne...a asi nepoznam ani z okolia nijaku kamaratku, ktora by take cosi zazivala...ja nechapem, preco s nim si, len trpis a jemu je to fuk a povedz si sama, ked je teraz vas vztah takyto, aky bude o par rokov? to uz bude bitka na dennom poriadku a ver mi, bude. A nedajboze pridu deti, co s nimi chudatkami bude? kam pojdes potom? kam pojdu oni? nikam, cele roky sa budu mlcky prizerat, ako je ich mama tyrana, a jedine co z toho raz vzide je, ze pripadny syn bude na 90% rovnaky sviniar ako tvoj muz, pretoze co dieta vidi odmalicka, tomu sa uci. Dcera zas bude mat "stastie" na takych muzov, lebo bude mat pocit, ze zena ma byt podriadena muzovi, pretoze tak to videla aj doma a bude takeho vyslovene vyhladavat nie priamo, ale nevedomky a tak dalej a tak dalej...ked uz nevies nabrat silu kvoli sebe, naber ju kvoli buducim detickam, aby mali raz otca, akeho si kazde dieta zasluzi...takeho, ktory bude lubit nie len ich, ale aj ich mamu. Si mladunka, v tvojom veku mnohe moje kamosky este ani priatela nemaju, nie to manzela, mas kopec casu vyudovat si rodinu s novym normalnym muzom...tak prestan vahat a co najskor nech odide z tvojho zivota...navzdy.

@maybee.... jeho mama je fakt vtipná 😀 nech si také rady strčí...dieťa by bolo to posledné čo by ho prinútilo k zmene, už by ťa mal poistenú, už by si na ňom bol závislá, ešte len potom by ti nastalo peklo. Nedajbože by si všetko nestíhala, nedajbože by si ešte pribrala, nedajbože by to dieťa niečo stálo...radšej ani pomyslieť čo by si si musela vypočuť a zažiť.