icon

Má matka právo odmietnuť návštevu starých rodičov?

17. jún 2025

Keď sa nám narodilo bábätko, zrazu sa všetko zmenilo – dni aj noci, nálady, únava... Bolo toho veľa. A hoci starí rodičia patria k rodine, ich návštevy pre mňa vtedy neboli pomoc, ale skôr stres. Potrebovala som pokoj, čas sa zžiť s dieťaťom, dať si veci dokopy. Povedala som „nie“ – slušne, úprimne. Namiesto pochopenia som ale dostala výčitky a urážky. Prečo je také ťažké prijať, že aj mama má svoje hranice? Nechcela som nikomu ublížiť, len sa chrániť. Bábätko ma potrebovalo pokojnejšiu, nie roztrasenú z cudzích názorov. Stále to vo mne leží, hoci viem, že som urobila to, čo som cítila ako správne. Ale niekedy mám chuť sa ospravedlniť len preto, aby bol pokoj.

svetlonos
17. jún 2025

Ked sa naučia skutočne pomáhať po porode, ok, su vítaní. Ale to skôr pochopi kamaratka ako rodina. Keby mam možnosť, kludne nech prídu ipratat, donesú uvarené a su nenapadne.
Ano znie to hrozne pre mnohých, ale iní to pochopia správne.
A preto nepochopenie je jednoduchšie jedlo objednať, dat si upratať a "pomahajucu" návštevu odmietnuť.
A nie, nie som vychcana lenivá hnida.
Pri prvom som 3 mesiace idsavaka kazde 3 hodiny pri kolíková babetku. Počas spánku som sa od neho takmer nemohla pohnut. Tých pár minút voľného času by som najrafsej kombinovaná jedlo cestou na vc a hajde spať!
Mat do toho blaznonca este 300 premudrelych rád, to by bolo príšerne.
A tak radšej muz navaril, nejako sa urobil mini základný poriadok a ja som to prežila v zdraví bez "pomoci".
Akonáhle pokojnom toho obdobia návšteva došla, bol priekak na svete!
Takže vážená rodina- chcete pomôcť- super ale tak ako považuje za pomoc matka.
Chcete byť múdry, ostante doma s mudrovanim. Návštevy ked sa mlada nová rodina zosúladiť 🙂.
A reci typu ach kedysi za mojich čias..... su prd platné.
Autorka, nemáš divid sa ospravedlňovať. Prava ostatných končia tam, kde sú porušené tie tvoje 😉

minenkaa
17. jún 2025
@nyusika

@minenkaa aka cudzia zena ??
ma uplne rovnake postavenie, ako jej matka...obe su babky dietata. obe su ROVNKE babky.

ale dakujem za vysverlenie, uz aspon rozumiem, preco su niektore zeny takk dr.nute a maju problem so svokrami....

@nyusika odpisovala som nie na babku ale na matku a svokra je čo matka tej nevesty alebo zaťa?

nyusika
17. jún 2025
@minenkaa

@nyusika odpisovala som nie na babku ale na matku a svokra je čo matka tej nevesty alebo zaťa?

@minenkaa sorry...ale matka dietata nie je pupok sveta, konkretne v tomto pripade ide o DIETA, ktore ma dve babky a obe maju rovnake pravo tam sediet.

maciatkolulu
17. jún 2025
@minenkaa

@maciatkolulu To kde píšem,že ma držať hubu a krok,snáď sa ty píše i normálnych ľuďoch a nie ,že u niekoho sedí rodič čele dni,ja sim písala o návštevách

@minenkaa písala si,že si vie upratať matku....a je pre ňu svokra cudzia žena... Tak pre otca je tá druhá cudzia a vie si upratať tú svoju. Rozumieme si? Normálni ľudia sa vedia normálne dohodnúť. To je bežné aj na sk a aj v zahraničí. Ale uznávam,MK je žiaľ svedectvo,že s tou normalitou to na sk naozaj občas pokrivkáva. Opakujem,pár týždňov v kľude,nakoniec aj dlhšie,ako to vyhovuje danej rodine,ale dohodnúť sa,by sa patrilo nikto nie je ostrov.... Nebude väčšne ta MATKA,ale bude aj normálna žena,teda mala by.

minenkaa
17. jún 2025
@maciatkolulu

@minenkaa písala si,že si vie upratať matku....a je pre ňu svokra cudzia žena... Tak pre otca je tá druhá cudzia a vie si upratať tú svoju. Rozumieme si? Normálni ľudia sa vedia normálne dohodnúť. To je bežné aj na sk a aj v zahraničí. Ale uznávam,MK je žiaľ svedectvo,že s tou normalitou to na sk naozaj občas pokrivkáva. Opakujem,pár týždňov v kľude,nakoniec aj dlhšie,ako to vyhovuje danej rodine,ale dohodnúť sa,by sa patrilo nikto nie je ostrov.... Nebude väčšne ta MATKA,ale bude aj normálna žena,teda mala by.

@maciatkolulu veď a čo iné som napisala

minenkaa
17. jún 2025
@nyusika

@minenkaa sorry...ale matka dietata nie je pupok sveta, konkretne v tomto pripade ide o DIETA, ktore ma dve babky a obe maju rovnake pravo tam sediet.

@nyusika ešte raz nepíšem o bankách ale o matkách
V tejto téme ide predsa o matku

nyusika
17. jún 2025
@minenkaa

@minenkaa v teme ide o zenu, ktora chce prist pozriet babatko...nejde na navstevu k matke dietata, ide na navstevu do domacnosti svojho syna a jeho manzelky - pozriet ich spolocne dieta

minenkaa
17. jún 2025
@minenkaa

@minenkaa babkach

minenkaa
17. jún 2025
@nyusika

@minenkaa v teme ide o zenu, ktora chce prist pozriet babatko...nejde na navstevu k matke dietata, ide na navstevu do domacnosti svojho syna a jeho manzelky - pozriet ich spolocne dieta

@nyusika autorka píše o svojich pocitoch a ona ich odmietla koli sebe ,predpokladám obe strany

kristinka92
17. jún 2025

Tieto navstevy po pôrode by som dala zakázať. A este sa niektorí tvária že idu pomáhať!
Len sa zrazu dovalí celá delegácia, každý si rozkaze aku kavu pije, či s mliekom alebo bez, s cukrom alebo bez, a nezabudnú hodiť poznamku či by kolac ku káve nebol… Zatiaľ čo novopečená matka to ma brat akože prišla “pomoc”. Pomoc je v takom prípade radšej neotravovať, nech v sestonedeli môže behat v tých sexy sietkovanych nohavickach, bez podprsenky hoci jej tečie mlieko, a ist do sprchy kedy sa jej zachce a nie sa prispôsobovať nejakej návšteve. A ešte sa citit previnilo, za to že chce chvíľu kľudu v tejto novej situácii

rybkoava
17. jún 2025

Aj Ty raz budeš a svokra budeš chcieť vidieť svoje vnúča. Tak sa nato pozri z tohto uhlu pohľadu. Je úplne jedno či ide o svokru alebo tvoju mamu. U nás boli návštevy, každá na chvíľku. Vypili kávu trošku popeľhali malú a odišli. Zakázali mi čokoľvek chystať, ale tak muž pred príchodom z pôrodnice urobil nákup. Takže sušienky ku káve a niečo slané bolo. A návšteva koláče doniesla. Takže žiadny stres sa u nás nekonal. Čo sa týka poriadku a čistoty, to si myslím, že je pri bábätku samozrejmosť. A rodinu som nedelila na mužovu a našu. Akurát Tí čo boli za mnou v pôrodnici, tak ku nám po príchode domov z pôrodnice neprišli, okrem rodičov. Kávu robil muž alebo sa návšteva obslúžia. Veď predsa rodina nie sú cudzí. A keď prišli kamarátky, tak manžel doobeda všetko nachystal a keď prišli, tak si išiel robiť niečo na dvor, že aby sme mohli v kľude pokecať.

la_dolce_vita
17. jún 2025

Mne to tiez prislo normalne, ze rodina, aj sirsia, prisli pozriet babatko, nieco mu priniesli, chvilu posedeli a odisli. Brala som to ako mily zvyk, prejav zaujmu. To az tu som sa docitala, ze je to otravne, najma z muzovej strany. Dufam, ze moje nevesty budu mat pochopenie.. A ano, dokonca aj do porodnice prisli navstevy. Keby sa nikto nezaujimal o to, ze je novy prirastok v rodine, mne by to bolo luto :((

jankalukasova
17. jún 2025
@majus2323

@janinah prvé týždne nie je vhodná žiadna návšteva pokiaľ si ju matka priamo neželá. Hlavne kvôli bábätku , to je čas pre rodinu matka otec dieťa. Ak si žena želá svoju mamu tak príde jej mama a nikto iný. Bodka. Dieťa bude dieťaťom ešte dlhé roky a príde veľa času kedy sa mu všetci môžu venovať . Ako sa povenujete bábätku ktoré je, spi , kaká a zase je a spí? Zaujímavé je že keď je dieťa väčšie zrazu všetci záhadné zduchnu. Puf a niet ich.
Proste kto nemá empatiu k žene čo práve rodila a nevie kde je sever tak je to jeho problém. Na spoločný čas bude času habadej. Načo sa všetci pchaju k bábätkam nechápem... Ich telíčko ma čo robiť aj bez ich zbytočných baktérií... A nech si tu každá svokra myslí čo chce a hlavne taká čo sa k neveste chová ako 🐮.

@majus2323 toto si trafila úplne presne. Ja mám tiež dojem, že všetci sa chcú starať vtedy, keď netreba. Keď dieťa, je a spí alebo spí a je. V čase keď jediná vec, ktorú na svete potrebuje, je mamino prso. Vtedy chcú všetci horlivo budovať vzťahy a starať sa. Ale keď príde k tomu, že dieťa trochu podrastie, je interaktívne, potrebuje pozornosť, tak to už nie je zábava a vtedy nikde nikto a ani vzťah netreba budovať.

diewcatqoo
17. jún 2025

Necitala som vsetky prispevky, ale k tomu len tolko, ze ak citis, ze sa potrebujes ospravedlnit, ospravedln sa. Kazdy normalny clovek (obzvlast zeny, matky, babky, ktore uz maju porod a sestonedelie za sebou), by to mohol pochopit. Tie hormony po porode su strasne a je uplne v poriadku, ak potrebujes po porode cas len pre seba a pre babatko.

som_realistka
17. jún 2025

máloktorý chlap si urobí poriadok s matkou, z mojej skúsenosti, v pôrodnici sa ma mama opýtala či môže prísť, keďže bývala ďaleko od nás, tak že by prišla na týždeň dva pomôcť. Prišla, spýtala sa čo chcem mať navarené, urobila si zoznam, muž ju zobral do obchodu dokúpiť čo sme doma nemali, nemusela som nič, okrem malej. Nechodila mi do spálne, ožehlila čo bolo treba a samozrejme bola aj s malou ale počkala kým som ju zavolala, že či si ju vezme (keď som išla do sprchy, najesť sa a pod), potom nastúpila "svokra", ona variť nebude, lebo každá kuchyňa je iná, ona si vezme malú, nech navarím. Dobre chápem nie je problém, navarila som. To čo si uvarila, Fero (môj muž, jej synovec) to nemôže je to mastné, kyslé, také maké onaké, toto nemôžeš jesť, tamto nemôžeš jesť, ona to nemôže, lebo neviem čo. A prečo tu nič nemáš na raňajky, hovorím, povedz čo chceš, muž ide na nákup, vraj prečo ho posielam na nákup, veď gazdiná si má kupiť čo potrebuje. Prečo ju dávaš na balkón v kočíku spať, nemôžeš ju kojiť a pozerať pri tom telku, lebo dostane leukémiu, do spálne vrazila kedykoľvek, "však sexovať aj tak nemôžete", no po pár dňoch som začala predstierať migrénu. Ožehlila doslova 20 plienok a ešte keď malá išla do školy tak spomínala, že ako ona ožehlila plienky. Popravde, hneď ako som ju dostala z domu, zaplatila som si výpomoc. A bol kľud.

chrobak7
17. jún 2025

Ako na jednej strane je to tvoj život. Ale ak raz budeš potrebovať pomoc tých starých rodičov, napr. povarovať, tak ti môžu povedať, že potrebujú aj oni mať svoj pokoj, že majú dosť svojich starostí.

Život nie je čierny alebo biely. Je medzi tým veľa iných odtieňov. Ty sa ešte nevieš vžiť do kože zvyšných členov rodiny, ktorí sú z príchodu vnúčika, netere, sesternice, bratranca ... unesení a aspoň trochu by chceli byť toho súčasťou. Sú z neho nadšení a chceli by ho aspoň sem - tam vidieť.

Raz aj ty budeš babka a potom si spomenieš, aké je to, keď ťa dieťa nepustí za vnukom, lebo chce mať svoj pokoj. Raz príde ten čas, potom pochopíš. Teraz si užívaj svoj pokoj a kľud.

sova7
17. jún 2025
@maciatkolulu

@sova7 no len pritom nemôže niekto vytesnovat svokrovcov a privilegovať rodičov. tonje taká slovenska obycaj.

@maciatkolulu logicky sa lepšie cíti s rodičmi svokrovci sú v podstate cudzí ľudia a ešte aj majú snahu k blbym komentárom a riešeniu všetkeho necudujem sa. A väčšinou je normálne že zene je blizsia jej matka ako svokra

sabi1223
17. jún 2025
@nyusika

@maciatkolulu pozor...iba svokry su zle.
ked sedi matka zeny kazdy bozi den, je to v poriadku. ked chce prist matka otca dietata, tak je to stara, otravna jezibaba 😀

@nyusika u nas je to naopak, svokru by som privítala skor ako mamu😃

sara07
17. jún 2025
@rybkoava

Aj Ty raz budeš a svokra budeš chcieť vidieť svoje vnúča. Tak sa nato pozri z tohto uhlu pohľadu. Je úplne jedno či ide o svokru alebo tvoju mamu. U nás boli návštevy, každá na chvíľku. Vypili kávu trošku popeľhali malú a odišli. Zakázali mi čokoľvek chystať, ale tak muž pred príchodom z pôrodnice urobil nákup. Takže sušienky ku káve a niečo slané bolo. A návšteva koláče doniesla. Takže žiadny stres sa u nás nekonal. Čo sa týka poriadku a čistoty, to si myslím, že je pri bábätku samozrejmosť. A rodinu som nedelila na mužovu a našu. Akurát Tí čo boli za mnou v pôrodnici, tak ku nám po príchode domov z pôrodnice neprišli, okrem rodičov. Kávu robil muž alebo sa návšteva obslúžia. Veď predsa rodina nie sú cudzí. A keď prišli kamarátky, tak manžel doobeda všetko nachystal a keď prišli, tak si išiel robiť niečo na dvor, že aby sme mohli v kľude pokecať.

@rybkoava asi som divná ale budem rešpekovat nevestu , spytam sa, aké pravidal nastavi také budú, dufam že kym budem babkou nezabudnem aké to je bolo u mna byť čerstvou maminou ...

sova7
17. jún 2025
@chrobak7

Ako na jednej strane je to tvoj život. Ale ak raz budeš potrebovať pomoc tých starých rodičov, napr. povarovať, tak ti môžu povedať, že potrebujú aj oni mať svoj pokoj, že majú dosť svojich starostí.

Život nie je čierny alebo biely. Je medzi tým veľa iných odtieňov. Ty sa ešte nevieš vžiť do kože zvyšných členov rodiny, ktorí sú z príchodu vnúčika, netere, sesternice, bratranca ... unesení a aspoň trochu by chceli byť toho súčasťou. Sú z neho nadšení a chceli by ho aspoň sem - tam vidieť.

Raz aj ty budeš babka a potom si spomenieš, aké je to, keď ťa dieťa nepustí za vnukom, lebo chce mať svoj pokoj. Raz príde ten čas, potom pochopíš. Teraz si užívaj svoj pokoj a kľud.

@chrobak7 neryp. Tu ide o začiatok života a zzitie sa s bábätkom každý empatický človek a zvlášť svokra sama matka a žena všeobecne by hádam mala mať pre toto citlivé obdobie pochopenie a nechať na žene či chce či nechce a aké návštevy. Tu je požiadavka chcem pre seba kľud úplne v poriadku

sara07
17. jún 2025
@chrobak7

@chrobak7 tak teraz si odporuješ lebo ak zaživa teraz toto a nezabudne na to , tak bude rešpektovat že nášteva neskôr, teraz padám na hubu, ja si to ešte pamätám
nie každý má na to byt v tielku na ramienkach pred svokrom otcom jedno ked potrebuješ mat na vzduchu rozhryzenu bradavku ... atd
sa mi fakt pači ked piše o tomto chlap čo to zažil na vlastnej koži

majus2323
17. jún 2025
@jankalukasova

@majus2323 toto si trafila úplne presne. Ja mám tiež dojem, že všetci sa chcú starať vtedy, keď netreba. Keď dieťa, je a spí alebo spí a je. V čase keď jediná vec, ktorú na svete potrebuje, je mamino prso. Vtedy chcú všetci horlivo budovať vzťahy a starať sa. Ale keď príde k tomu, že dieťa trochu podrastie, je interaktívne, potrebuje pozornosť, tak to už nie je zábava a vtedy nikde nikto a ani vzťah netreba budovať.

@jankalukasova a ešte z matky urobia kravu čo odmieta návštevy. Čo sa majú tešiť všetci tak namiesto toho intrigujú a robia peklo v rodine. Smutné proste ... Nikto nemá z toho bábätka prvé mesiace absolútne nič lebo jediné čo potrebuje je mamina a tatova náruč. V dnešnej dobe fotiek a videí čo sa dajú poslať môžu sa tešiť rovnako ako keby s tým babom boli. Ale nie. Treba robiť zlo 🥲 už sa nikdy ta žena nebude pozerať rovnako na tých ľudí. Nikdy

sabi1223
17. jún 2025

@autorka, ja mam jedno 1,5 ročne dieta a novorodenca. Požiadala som rodicov o pokoj počas 600N s tým ze ak chcú vidiet staršiu môžu ju vziať hocikedy na ihrisko blizko nas a ze pridem aj s bábätkom von v kociku. V nemocnici pozriet boli. Navstevy som nechcela keďže su pre mna viac stres, žiadna pomoc iba kritika a nevyžiadané rady. Svokrovci bývajú dalej takze prisli az mesiac po porode tiez na moju prosbu. Svokrovci mi rozhodnutie ani raz nevyčítali. Moji rodicia mna ani deti este nevideli lebo sa im nechce prist ale od dvoch týždňov po porode robia nátlak ze by sa patrilo ich prist pozriet 😃 takze ja som názoru ze by si mala matka babatka sama povedat kedy sa cíti na navstevy ci psychicky alebo fyzicky, samozrejme každá sme ok po porode individuálne

sara07
17. jún 2025
@som_realistka

máloktorý chlap si urobí poriadok s matkou, z mojej skúsenosti, v pôrodnici sa ma mama opýtala či môže prísť, keďže bývala ďaleko od nás, tak že by prišla na týždeň dva pomôcť. Prišla, spýtala sa čo chcem mať navarené, urobila si zoznam, muž ju zobral do obchodu dokúpiť čo sme doma nemali, nemusela som nič, okrem malej. Nechodila mi do spálne, ožehlila čo bolo treba a samozrejme bola aj s malou ale počkala kým som ju zavolala, že či si ju vezme (keď som išla do sprchy, najesť sa a pod), potom nastúpila "svokra", ona variť nebude, lebo každá kuchyňa je iná, ona si vezme malú, nech navarím. Dobre chápem nie je problém, navarila som. To čo si uvarila, Fero (môj muž, jej synovec) to nemôže je to mastné, kyslé, také maké onaké, toto nemôžeš jesť, tamto nemôžeš jesť, ona to nemôže, lebo neviem čo. A prečo tu nič nemáš na raňajky, hovorím, povedz čo chceš, muž ide na nákup, vraj prečo ho posielam na nákup, veď gazdiná si má kupiť čo potrebuje. Prečo ju dávaš na balkón v kočíku spať, nemôžeš ju kojiť a pozerať pri tom telku, lebo dostane leukémiu, do spálne vrazila kedykoľvek, "však sexovať aj tak nemôžete", no po pár dňoch som začala predstierať migrénu. Ožehlila doslova 20 plienok a ešte keď malá išla do školy tak spomínala, že ako ona ožehlila plienky. Popravde, hneď ako som ju dostala z domu, zaplatila som si výpomoc. A bol kľud.

@som_realistka presne takto si to ja predstavujem že budem ako tvoja mama ked budem babkou, a presne takto som to chcela ..a nebolo , bolo to skôr to druhe

elianto_01
17. jún 2025
@nyusika

@nyusika a kedze ide O DIETA a za dieta zodpoveda matka a otec tak je na ich rozhodnuti, kto k nim pride alebo nepride. Neviem co maju vsetci potrebu sa napchat k tomu novorodencovi hned ako s nim pride matka domov z porodnice, ujde im cosi? A kedze ide O DIETA, uprimne, vacsinu dna je otec v robote a o dieta sa stara matka a to dieta potrebuje matku oddychnuti a vyspatu a maju sa na seba naladit, obzvlast ak je to prvorodicka, ktore po vacsine nevie kde je sever a nie mat doma nasackovaneho kohokolvek. Nikomu z rodiny nic neujde ale tej matke ujde dost…nechajte tie matky dychat.

sabi1223
17. jún 2025
@chrobak7

@chrobak7 nehnevaj sa ale toto je strasne odveci. Cize starí rocicia môžu vydierať matku dieťaťa ze ked nechce navstevy oni nepovaruju vnúča? Mimo to ze chlap si nevie ani len predstavit co to je vynosiť a porodiť dieta, nie to este ťažké obdobie po porode. Ženu ktorá rodila xy hodín, je zasita az za ušami, nevyspata a ubolena sa môže zvysoka vykašľať na to ze babka alebo sesternica su unesení z babatka a chcú byt toho súčasťou. Dôležitá je matka. Rodina môže byt unesena aj ked bude mat babatko dva mesiace.

michaela329
17. jún 2025

A zase sa tu zlietli svokry, čo zabudli, že tiež boli čerstvé matky a už bojujú o svoje imaginárne práva 🤦 Čerstvá matka potrebuje kľud, novorodenec potrebuje pokojnú matku. Bodka. Staré matky budú mať svoju príležitosť, keď sa nová rodina ustáli a nová matka zahojí. Kedysi sa k žene v sestenedeli nechodilo, teraz mám pocit, že ideálne až do postele sa jej treba vopchať hneď ako príde s malým domov, ak nie, je to zlá nevesta. Ja som k sebe návštevníkov pustila po dvoch týždňoch, dva týždne u mňa nebol nikto, boli o tom informovaní a prišli vtedy, keď sme ich zavolali. Nikto s tým nemal problém, prežila to ako moja mama, tak aj svokra - lebo sú našťastie pri rozume. Ak by som sa hojila dlhšie, zavolala by som ich neskôr. Ja mám niekedy pocit, že ženy v istom veku toto robia novým matkam z pomsty, lebo aj ony museli držať hubu a krok. Autorka, Ty musíš vedieť ako sa cítiš, čo je pre Teba momentálne správne a podľa toho sa riad. Nemaj výčitky.

sabi1223
17. jún 2025
@majus2323

@jankalukasova a ešte z matky urobia kravu čo odmieta návštevy. Čo sa majú tešiť všetci tak namiesto toho intrigujú a robia peklo v rodine. Smutné proste ... Nikto nemá z toho bábätka prvé mesiace absolútne nič lebo jediné čo potrebuje je mamina a tatova náruč. V dnešnej dobe fotiek a videí čo sa dajú poslať môžu sa tešiť rovnako ako keby s tým babom boli. Ale nie. Treba robiť zlo 🥲 už sa nikdy ta žena nebude pozerať rovnako na tých ľudí. Nikdy

@majus2323 presne tak. Ja mam na svoju rodinu velmi ťažké srdce ako sa ku mne chovali počas tehotenstva a po porode a je velmi smutne ze matky po porode maju casto tak malo rešpektu

betulinka1
17. jún 2025

Ja som rodila v juli a povolené navstevy boli az na Vianoce 🤣🤣🤣 to bolo pred 10 rokmi. Ano bola som sialena matka. Bolo mi to jedno 😉 ale u nas to vsetci akceptovali. Sem tam nejaka poznamka padla ale ziadne vycitky ani vyhrážky. Fotky som posielala do rodinnej skupiny, lebo ani to sa mi nechcelo posielat zvlast.

maciatkolulu
17. jún 2025
@sova7

@maciatkolulu logicky sa lepšie cíti s rodičmi svokrovci sú v podstate cudzí ľudia a ešte aj majú snahu k blbym komentárom a riešeniu všetkeho necudujem sa. A väčšinou je normálne že zene je blizsia jej matka ako svokra

@sova7 nie vždy....nuž a neoprávňuje jubto k vymenovaniu druhých starých rodičov. Ako je to na sk zvykom.