Má nevesta dochovať svokrovcov?
Ahojte, moji svokrovci uz nie sú na Tom zdravotne dobre a rieši sa kto a ako ich dochova. Majú jednu dcéru a troch synov. Jeden syn sa rovno vyjadril že on s nimi nič nebude riešiť , že on ich chce dať do domova. Zvyšný traja (Ted aj môj muž ) s tým nesúhlasia a chcú s o nich postarať. Predstavujú si to že rodičia sa budú striedať po mesiaci u každého, a vždy ten jeden sa o nich bude starať. Lenže muž si myslí že ja s nimi budem doma a budem s o nich starať, už potrebujú dennú starostlivosť, a on bude chodiť do roboty a žiť život ako predtým. Ja som s nimi nikdy ok vzťahy nemala, skrz svokrino spravanie a teda odmietam svoj život prispôsobovať im a kvôli nim riešiť prácu a iné. (Dá sa mi robiť aj z domu.muz však robí v rodinnej firme aj so sestrou). Som je povinná vždy žena (či už je to nevesta alebo dcéra) sa starať o rodičov tak ako len žena ostáva na materskej ?
@elizabet173 ja viem,že je to to isté. Práve preto som to napísala.
Ja neviem,čo by som raz chcela,či nechcela.
Starala som sa pár rokov o mamku,už posl.rok s malým synom. Bolo to ťažké. Manžel bol doma iba večer.
Ozaj je náročné starať sa o niekoho,človek si prehadze hneď priority,poodsuva kadečo.
Ale viem,že mamka pri mne zomrela šťastná.
Neviem nakoľko je vážna dg,kto.autirka spomína. Resp.viem,ale v akom štádiu je.
Ale poväčšine si ľudia nechcú komplikovat život.
Prehadzujú zodpovednosť za ľudí,kto.ich vychovali.
Sú dg,kde je nutná ústavná starosivost,no sú dg,kde to ide určitým úsilím aj doma. Len je potrebné veľa chcieť.
Jedna vec je,čo si teraz zdravé a sebestačné mýslime a druhá,keď ostaneme odkázané na pomoc cudzích ľudí.
@elizabet173 jasné,že keď sa nedá, nedá.
Ale to autorkin prípad nie je.
A k ženám,samoživiteľkam. Pred nimi sa hlboko skláňam.
Akurát,že v mojom okolí sú všetko mamičky samoživiteľka,my.byvaju s priateľom v jeho byte,majú jeho auto,aj kreditku a dostávajú ešte výživné od otca.
Tak tieto mamicky-samozivitelky určite nie sú.
Lenže vždy sa človek musí nejako rozhodnúť.
Buď ten domov musí platiť alebo ostať doma. Niekedy na výber nie je.
@evica17 moja mama takto dochovala svojich svokrovcov , teda otca rodičov. Nikdy sa ku nej dobre nesprávali. Otec bol stále v práci. Pri tom otec mal ešte dvoch bratov.
Má úplne zničené zdravie, ma problémy so štítnou žľazou, ja ako dieťa len pamätám ako mama plakala a všetko riešila sama, mňa a brata, domácnosť , tedy ešte 2 poľa mali a záhradu o ktorú sa tiež starala iba mama a samozrejmo chorá babka a dedko. Tak keď oni niečo potrebovali my s bratom musieli byť na poslednom mieste.
Takže keď chceš naozaj byť zdravá a šťastná s deťmi a manželom buď úplne odmietnu starostlivosť alebo majte to aspoň rozdielne s manželom tak že by on sa staral tých 60-70 % sám , ty máš ešte aj deti takže bude to fér.
@evica17 ak si chcete zachovať aké-také vzťahy medzi sebou, a neznenavidiet dvoch chorých ľudí, dajte ich do zariadenia. To, čo majú v pláne je Zlé riešenie.
@natalienka12 tak to povedal že však somdoma,že to v pohode,nemusí on riešiť v robote voľno. A jasne,možnosti teraz ešte není také zle,že nebude treba neviem aku starostlivosť. Ale časom ,ktovie kedy to bude,bude treba fakt celodennú náročnú opateru a povedia že vsak doteraz to bolo tak ,tak zvládneme ešte ďalej.
nie je povinná, ten mesiac čo bude u vás zaplatit opatrovaltelku a manžel nech pekne dviha kupe natahuje sa, ty tiež nebudeš po nom chciet aby sa uplne komplet staral o tvojich ako pomôct ano ale nie to čo ty píšeš
@evica17 neblázni, pri takých malých deťoch máš čo robiť okolo nich, nie aby si sa starala o ďalších dvoch ľudí s demenciou, veď by si o chvíľu skončila na psychiatrii
@eeffka úplne súhlasím. Toto vôbec nevyzerá na to, že by potrebovali starostlivosť. To sú ešte relatívne mladí dôchodcovia, možno fakt len niekoho, kto by ich denne chodil pozrieť. Babka ak je depresívna treba ju nastaviť na liečbu, to jej nepomože, že budú pendlovať po deťoch, dedko alkoholik, ten bude nervózny, keď nebude môcť piť, obidvaja vytrhnutí zo svojho domova, známeho prostredia, zauživanej rutiny, budú sa nudiť a hľadať zadrapky, ani neverim, že ak sú pri zmysloch by s tým súhlasili.
Tiež by som rozmýšľala, čo je za tým, dedko alkoholik a depresívna babka nie je dôvod na celodennú starostlivosť. A ta laicky stanovená diagnoza - demencia… to by som trvala na odbornom vyšetrení, lebo šanca, že obidvaja by zrazu trpeli demenciou mi nepríde reálna
@evica17 Tak mu daj precitat tuto diskusiu a ja mu odkazujem, ze je sebec! O svojich rodicov sa ma starat on, co ty si mulica, deti si mu porodila, vychovavas ich a este o gerontov cudzich sa budes starat! Ty si sa vzdala kariéry on bude pracovat, za 10 rokov budes vyzerat ako stara zúbožena znicena starena a potom si najde mladsiu a teba vyhodi s odkazom, ze co chces, vsak ty si nic nezarobila. Kolko bolo takych smutných osudov? Tak taku este nehrali aby som sa ja starala o starych cudzich dementných starcov. Nikdy!
Toto moze navrhnut len niekto, kto to nezazil. Moj otec s jeho bratom dochovali doma babku (ich mamu), ktora mala ku koncu tazku demenciu a bola len leziaca. Teraz sa to moze zdat v pohode, ale tito ludia casom nikoho nespoznavaju, napr u nas to bolo dlho tak, ze babka si ma pamatala vo veku 15 rokov, ja uz som bola davno starsia a prave sestra mala vtedy tento vek. Mna babka uplne ignorovala, bola som pre nu cudzia a moju sestru oslovovala mojim menom a myslela si, ze som to ja... Moj stryko sa musel k babke prestahovat (bol sam, cize s tym nebol problem) a po par rokoch, ked babka zomrela, bol psychicky uplne zniceny. Demencia je velmi narocna na psychiku zdraveho cloveka. Moj otec chodil k babke kazdy den, pomahal strykovi babku sprchovat, krmit, prebalovat, plus tam chodili 2 opatrovatelky na striedacku. Toto si vobec neviem predstavit absolvovat s 2 malymi detmi.
@natalienka12 cudzí dementni starci?
Tak keby mojich rodičov takto nazval môj manžel,keby neviem ako som ho ľúbila,je koniec.
Raz ti ti dementni starci vychovali muža,tak hádam nie sú o nič horší ako tvoji rodičia.
Trošku úcty.
@terezka1947 Pre mna su moji svokrovci cudzi ano vychovali mojho muza, ale to je vsetko. Ja by som sa nikdy o nich osobne nestarala. Nikdy! Nemam k nim ziadny citový vztah, ony ma dokonca nenávidia aj celu moju rodinu, myslim ze ony by nieco take odo mna ani nežiadali ale keby im nahodou prepne, riesit si to bude pekne manzel s bratom a nezaujima ma ako.
@natalienka12 ach jo.
Mám dvoch synov...tak asi sa začnem modliť za dobrú nevestu.
Hlavne nech si raz výberu dospelého a empatického jedinca. Zrelého pre život,v dobrom,aj zlom.
@terezka1947 Ja som dobra nevesta ale bohuzial, zlyhali ony. Musela by si ich poznat a poznat, aki strasne zakerni a závistliví su. So mnou nikto nema problem len ony.