Má sa tá svadba zrušiť?
Ahojte
Poprosím Vas o radu
Sestra sa ma vydavat o dva mesiace..uz len pro forma sa maju dat pozvanky ale vsetci sa ma svadbu chystajú,rodicia su verejne znamy v okrese aj v obci,vydavat sa chce ale..
Ale ten jej snúbenec je divny
Chodi do kostola a aj jeho mama chodí na pute a su velki katolici a aj moja sestra,on si vsak ide svoje uz dost,co ju donutil s nim byvat roky pred svadbou,teraz rozbieha karieru a od vcera riesia ze on sa na svadbu este neciti
Vôbec neuznava sestrinu vieru,tvari sa,ze aj on ju ma ale nezije tak 😥nevazi si jej postoj, rodinu, svadbu chce zrusit,pohadali sa a ze na tom trva,ze nech si vsetci riesia svoje,ze on zalohy platil a je s tym v pohode,ked to zrusi,pritom maju fotografa napr kt sa zajednava rok dopredu,to nie je svadba z rozmaru,su spolu 6rokov zasnubeny skoro 2 roky
Sestra vratila snubak ale neuvedomuje si akemu pranieru ju vystavuje a aku hanbu utrzi sestra,podla mna je to sebec,mehladi vôbec na to,co sa v obci udeje ako to rodicia preziju, objednali kolace,zveladuju zahradu na odobierku, maľujú,su starsi proste to bude tazke ak to naozak zrusia..nechapem to
Tvrdi ze ju miluje ale cudne sa sprava proste toto sa robi?
Sestra spi na gauci,je tam este ekonom.situacia koli nemu opustila dream Job a odisla strasne daleko byvat a robi kratko v novej praci,nema nic usetrene ani nema kam ísť proste uplne cele zle
Este to neoznamili snazila som sa mu aj so setrou vysvetlit ze musi proste nejaký tlak vydrzat,robi si karieru a je tam uz 2 r este tak 3-4 kym bude nejaka pozicia..sestra sa vydat chce je to jej prirodzena tuzba a nie len tak zit akoze.. to nie je pre ňu..
Pozri, autorka, stále tomu úplne nerozumiem. Ale ak sa ty pýtaš, prečo nemať potom svadbu, keď on tvrdí, že ju miluje...tak jednoducho preto, že on JU NEMILUJE.
A to je celá pointa tejto otázky.
Ak skutočne chceš, aby ona žila s človekom, ktorý ju neľúbi, tak prosím, prehovarajte ho a prosikajte, aby si ju vzal, lebo dedina to čaká a rodina chystá záhradu...
Určite nech sa nevydáva. Týždeň si budú ľudia šepkať okolo toho, a no a čo. Ak sa vydá, pokazí si život.
Ja vám nerozumiem, čo ste to za rodina? Vy ju chcete silou mocou vydať, lebo sestra po tom túži, rodičia investovali kopu peňazí do príprav a sestra nemá ani úspori a nemá ani kam ísť.... Keď jej tak veľmi chces pomôcť, ponúkni jej peniaze na depozit, nech s ním nemusí ostávať v jednom byte...A nie presviedčať ex ženícha, nech si ju zoberie keď ju miluje.
Mne moja mama v piatok večer pred svadbou povedala, že ak som si náhodou nie istá sobášom, že sa nemusím v sobotu vydávať. Že jej je fuk kto čo povie a že je všetko vyplatené... Moja mama už vtedy videla, čo som ja nechcela vidieť. 🤦 Už som dávno rozvedená.....
Nútila by si sestru do svadby ak by to nechcela ?? A bolo by to naopak čo by si pomyslela o nastávajúcom ?
Ktorý je veriaci a dodržiava alebo chce dodržiavať všetko čo má ale sestra by si nebola istá alebo by len nechcela svadbu a on by na tom trval inač rozchod .Asi by si nebola nadšená s toho že núti tvoju sestru do niečoho na čo sa ona necíti čo je doležitejsie viera alebo pochopenie a porozumenie a rešpektovanie rozhodnutí toho druhého.
@jaskolka Podľa vás ten čo nechce svadbu nedokáže milovať alebo nemiluje . Ja som zasnubena 6 rokov a absolútne neriešime čo bude keď nás napadne tak to urobíme keď nie tak nie a čuduj sa svetu Milujeme sa. Svadba nieje dôkaz lásky ale v podstate zmluva o Tom že budete spolu a máte to na papieri . Napr.nam toto netreba mi máme sľub jeden pre druhého.Sme tu pre seba chceme spolu zostarnúť a vieme že to chceme nepochybujeme o Tom preto možno ten papier nepotrebujeme poistku aby som sme si udržali milovaného pri sebe .
@dana802 pozri pre niekoho je to papier pre niekoho to nie je papier
Osobne si myslim,ze keby to bol len papier maju ten papier vsetky páry ale kedze to nie je len papier nemaju ho
Pre mna osobne je to zmluva,hoci je manzel evanjelik a ja som bola vychovávaná prisne v katolickej rodine deti nechávame az si vyberu vieru sami,osobne si myslim, že aj sobas ma urade je rovnakou zakladnou dohodou a specatenim lasky dvoch ludi
My by sme sa vzali hned a mladucki so zivotnymi skusenostami nula bodov,rok sme.planovali vsetko, vybrali pekny datum kt bol volny a cely rok vsetko chystali a.planovali to sa tak robilo,bratia dokoncili napr plot a tak,take dedinske,niektore veci mi prídu usmevne ako sme co riesili..
Viem ze je doba ina,ved oni sa aj spovedaju napr z toho a aj na nauke im povedali,ze to nie je až taky hriech ked uz sa idu brat
Je to ich názor a ich vec ako to maju
Fakt je ze ona ho miluje chce mu pomoct to prekonat,ale on tvrdi ze ju rad ma ale
Stale je tu to ale,kt nechápeme,nerozumieme preco,ked od začiatku vedel ze ona chce chodit len s niekym kto si ju vezme a nie taky vztaj ze si ju nevezme
Vsetky spomenuté veci ako pozicanie penazi sestra odmieta,chce zostat s nim,podla mna ju oklamal,klame a ťahá za nos,aj ked na druhej strane sme zas aj videli, že nie je zly človek a uprimne mam strasne zmiesane pocity..
Lenze sestra sa na svadbu strasne tesila a tesi a on toto,mu to chce fakt prepacit ak sa rozhodne inak nahodou..
Este nikomu nevolali,takze oficiálne ta svadba zrusena nie je,dava tomu cas do konca tyzdna a ze zavola a zrusi saty,kolace,salu,dj, fotografa, kameramana,kostol atd.. a samozrejme si uvedomuje ze rodicom to velmi ublíži a ja vidim, že oni nevedia ako by potom s nim komunikovali
Tazke to je,lebo rodicia napr dnes znova sa rozpravali so susedami o odobierke a tu sa robia take zastavovania,proste zvyky,tradicna svadba,vsetci hostia idu od domu do kostola,tak sme aj my mali.. jedna vec je ze sa zrusi ked niekto umrie a presunie ..
@laila22 tak dobre,lenze ona ho chce,ona sa chce vydat on to vedel a vie,ma co s nou je?
@jaskolka nie, nepochopila si to,prepac,ak je to tak napisane ono sa to cele vyvijalo lebo sme volali spolu kym santo nevyriesi,tu vyssie som to opisala viac
Volal aj muz s nim a nerozumieme ze ked s nou chce byt preco si ju uc nechce vziat ked je vsetko dohodnute,pretoze podla mna by sa mala rozist uplne odist ale to nechce a.. nemam čo ďalej nerozumiem tomu sama v podstate tu radia baby co som aj ja jej ako prvé,nech odide na dobro a najde si lepsieho muža
@autor nerozumiem tomu načo sa ma čakať do konca týždňa, že zázračne zmení názor? Keby to aj tak bolo konal by pod vaším tlakom a aj tak by ti nedopadlo dobre. Či chceš aby sestra žila nešťastný život v lepšom prípade sa do roka rozviedla . Tiež nerozumiem tomu prečo nemá kúska sebaucty a neodíde od neho nadobro, možno ju tam drží ta možnosť, že sa nejako uchyti v BA a nebude sa musieť s hanbou vrátiť domov.Tazko povedať.
Ma ju rad ale nemiluje ju natoľko aby si ju vzal za ženu a čím to vy skôr pochopíte tým lepšie pre vás. A zrejme po čase na to prišiel. Vy asi budete tiež skôr len ti pokrytecki katolici
Úprimne ak staráte a robíte nátlak len z časti tak ako tu vypisujes tak sa chudákovi ani nečudujem ze sa do zväzku už nehrnie, lebo nikdy by neboli oni rodina, vždy by ste za nich rozhodovali vy
@monillia tazko povedať,sestra sa trapi,neviem ani čo jej poradit iba sa jej pytam co ma taku a takú možnosť hovori a nic sa jej nepaci,chcelq sa vydat a teraz nebude mať ani svadbu a ocividne je vo vztahu kt.musi ukoncit nadobro ale on ju mota tym,ze ju miluje
@sense praveze nic nerobia tak ako by sa podla dediny "patrilo" vsetko robia inak😁 tu nebyvaju takde vztahy ze 6-10 rokov sa chodi s niekym,mladi sa veru,v ke kde zijeme aj áno,ale na tych malych dedinach vôbec
Mne je smiešne, že stále tu spomínaš tu dedinu čo by sa patrilo a čo nie.... Ja žijem na dedine a je mi úplne jedno kto tu s kým koľko žije, či sa zoberú, nezoberú. Nemyslím si, že ,,u nás v dedine,, je nejaká norma, že po dvoch rokoch chodenia sa treba zobrať... A že žiť v BA bez svadby je hriech.. Neviem kto rieši takéto sprostosti, ale ja prídem z práce zavrem za sebou branicku a som rada, že som rada.. idem si robiť do záhradky a vôbec neriešim či nejaká Anička ,,z dolného konca,, by sa už mala vydávať, alebo zrušila svadbu..
@laila22 to su ine komunity proste,chapem,ze to maju inak ludia,rodicia sú takíto, jednoducho sú..
@monillia ďakujem
Tak ich nechajte zit podla seba a nemontujte sa do nich... ake uz chaoemnze preco sa sestra silou mocou drzi zubami nechtami kde je a nehrnie sa domov napriek vsetkemu.
Je jasne, ze on sa zenit nechcel, tlacila na neho a dotlacila do zasnub...potlacte svoje dolezite dedinske ega a nechajte ho zit si svoj zivot...su rozideni co este riesite? Vsetko zrusit a hotovo....rozvod o par rokov by tvoji dolezity rodicia na dedine lahsie stravili?...aspon vymalovali dom a zveladili zahradu 🤦♀️, toto su mi priority
Ok rešpektujem ale nútiť niekoho do niečoho nieje to proti viere. Nemala by byť svadba dobrovoľná a rozhodnutie slobodne nemali by ste sa brat dobrovoľne bez toho aby vás k tomu niekto nútil. A možno preto nemajú ten papier všetci lebo vedia že to dvoch ľudí nespája a nemajú potrebu ho mať nie preto žeby ho chceli ale nemôžu ale preto že nemusia. Prísne katolíckej ako dlho ste spolu ?
@dana802 čítala si celý príspevok? Všetky komentáre autorky? Tam je toho viac, čo poukazuje, že je problém vo vzťahu. Nie len to ze "budú žiť spolu bez papiera"
A okrem toho,môj názor je ze ak dvaja žijú bez svadby, tak je to v poriadku, ak to vyhovuje obom stranám. No tu očividne ide o niečo iné. On zrejme vedel, ze autorkinej sestre záleží na tom, aby bola vydatá, nežila len na "hromadke" a preto ak napriek tomu s tým súhlasil a teraz to odvolal, tak jednoznačne je tam problém. A nemá zmysel spolu ostávať, lebo je jasne, ze ona takto spokojná nebude. Rovnako ako ani jeho nemožno nútiť do sobáša. No v tom prípade oni jednoducho k sebe nepasuju. Pretože vždy by to bolo o tom, že jeden by bol k niečomu donútený, s čím by v vnútorne nesúhlasil.
@jaskolka Ja by som to hneď neukončovala čo keď to je strach, panika nie každý sa tým vie vysporiadať zrazu ťa napadne milión veci rodina hlava rodiny všetko na jeho pleciach aj keď nie ale tak hovorí sa že chlap sa musí postarať o všetko čo keď to nebude zvládať prídu deti a to všetko. Nieko má paniku s takého záväzku a keď súhlasil a začalo sa to chystať a požiadal ju o ruku chcel isť pred oltár.Zrazu to na neho doľahlo pri Tom plánovaní chystani čo všetko treba že to nieje len tak prídem poviem áno a ideme sa zabávať.Podľa mňa keby nechcel tak by sa nič nezačalo chystať ani planovať určite to riešili už pred tým rozprávali sa o dátume a tak a keď bol s tým ok vtedy tak si myslím že aj on chcel svadbu . Nutiť ho samozrejme nemá zmysel ale dala by som mu priestor ten tlak okolia a očakavania mu len robia dalši stres a preto možno cúva
@dana802 Vieš poznám páry čo sa vzali po 20 rokoch.A nie preto žeby im to neako vadilo žiť takto ale kvôli rodine. Zasnúbená bola roky a milovali sa a milujú sa aj teraz. Ja len že tam nieko komentoval že ju neľubi a to by som hneď netvrdila a čo je dôležitejsie viera a svadba alebo to aby sa lúbili možno len ešte potrebuje čas nič viac. On prišiel s tým aby spolu bývali takže s toho je jasné že ju pri sebe chce mať .
Ja viem, že to nie je rada. Ale keby mňa môj muž nútil do svadby so 170 hosťami, odobierkou, s nejakými zastavovaniami po susedoch a celá dedina by prišla okukovať, tak som slobodná doteraz. A to nie som žiaden introvert. Ale v tomto divadle podľa rodičov nevesty a jej rodiny by som hlavnú úlohu nezobrala☺ Nechcel chlapec iba malú svadbu?
On ju proste nechce, nechce ju mať celý život na krku.. rozhodol sa z toho vycúvať..že ju má rád povie len aby sa nepovedalo… a nechce ani vašu rodinu a robiť čo sa patrí a páči Vám.. bohužiaľ.. a rada je, nech sestru výplati zo zariadenia bytu a až potom nech odide..
@dana802 ok, ale toto sú veci ktoré by mal mať dospelý a zrelý človek vysporiadané rýchlo. Zrejme od začiatku vedel ze pre ňu je svadba podstatná, ako píše autorka.
Teraz ona má čakať, ako sa on rozhodne? Sú spolu 6 rokoch, zasnúbeni 2 roky, tak hádam mal dosť času "pripraviť sa"
Koľko času akože ešte potrebuje? Ďalší rok? Tri? 10?
Veď to je postoj a správanie nezrelého pubertu aká nie dospelého chlapa. Pretože ja mam názor, že skutočného chlapa nerobia slová, ale činy.
@dana802 inak presne také niečo som zažila osobne. Od začiatku bývalý vedel ze ja nechcem žiť s nim len tak, proste ak byť spolu, tak aj sobáš. Ok, nie hneď ale tak boli sme už takisto dlhšie spolu a on stále vravel ze na ľúbi, že chce byť so mnou a chce si aj ma vziať. Len nič sa nedialo. Napokon prišiel s prsteňom, aj sa začala riesut svadba. Torz bolo všetko zajednane, termín, sála, menu, pozvánky a podobne. A presne tak isto on začal, že nie a načo a prečo, veď budme len tak a podobne... Povedala som mu jasne, ze vedel od začiatku, že aky nám názor na to ja a ze ak teda chce to skutočne tak, lepšie bude zrušiť to a poďme od seba.a skutočne po pár obrovských hadksch sa svadba zrušila. On si myslel ze potom budeme pokračovať akoby nič. Veľmi sa prekvapil keď pre mna to bol aj definitívne koniec vzťahu.
Jednoducho nemalo význam pre mňa pokračovať v tom.
Dnes som vydatá, dve deti, spokojná. On ma pred 50,je stále slobodný, sám.
Ježišu kriste. Tak radšej sa majú vziať a o rok rozvádzať? Alebo aha to by bol tiež pranier, takže pekne po starosvetsky žiť v nešťastnom manželstve až do smrti, hej? Ak sa jeden z tých dvoch na svadbu necíti, najlepšie, čo sa dá spraviť, je svadbu zrušiť, lebo na 99% bude niekedy v budúcnosti nasledovať rozvod. On spravil dobre, že sa vymáčkol pred svadbou a sestra spravila ešte lepšie, že mu vrátila snubák. A ty spravíš najlepšie, keď im do toho nebudeš pchať nos a takisto celá vaša a jeho rodina...
@jaskolka Tak to je tiež pravda.Aj tak sa nakoniec budú musieť rozhodnúť oni dvaja či tomu dajú šancu alebo nie. A ženich tiež musel rátať s tým že to može dopadnúť tak že ju stratí úplne . Ak majú byť spolu nech je to ich rozhodnutie nie rodiny.Ved to oni budú spolu žiť a nikto by ich nemal k ničomu nútiť a už vôbec nie preto že čo povedia susedia suseda je do toho veľke hov....ak mám byť úprimná.A rodina ok možu si povedať svoj názor ale nemožu dospelému hovoriť buď si našu dcéru vezmeš alebo vypadni bezohľadnu na svoju dcéru či ho ľúbi alebo neľúbi.

Ale kto vlastne chce tu svadbu? Lebo na začiatku si písala, že aj ty si vysvetľovala jemu, že nejaký tlak musí vydržať, tak z toho som pochopila že aj ty chceš, aby bola svadba.
Tak ako to je vlastne? Plus tie reči že "vystavuje ju pranieru" a podobne