Mal by byť chlap vo vzťahu ten, ktorý by mal prevažne živiť rodinu?

21. mar 2024

Mal by byť chlap vo vzťahu ten, ktorý by mal prevažne živiť rodinu a robiť všetko preto aby sa vedel postarať ?
Jednoducho chlap nosiť peniaze, a žena sa starať o domácnosť…samozrejme nehovorím že žena by mala sedieť iba doma na riti, to nie…ale mal by byť chlap ten hlavný čo sa týka financií ?

ivik4
21. mar 2024

Za mna jednoznacne ANO a bodka . Je mi uplne jedno ako to berie xy dalsich inych ludi

viestta
21. mar 2024

Nie. Nie, pretoze by sa nemal chlap vediet postarat o rodinu, hlavne ak je zena bez prijmu, lebo sa stara o dieta, ktore je aj jeho, ale rodina, domacnost a deti su rovnako jeho ako zenine, takze kazdy sa ma podielat na jej chode a aj na starostlivosti o deti a aj ich vychove. Nosenim vyplaty uloha muza v rodine nekonci ale ani zena nie je len "servisny zamestnanec". Kazdy z dovojice sa ma na chode spolocnej domacnosti podielat podla svojich moznosti a zaroven ma byt rovnocenny a rovnopravny partner.

zuzanockamt
21. mar 2024

Nie, rodinu/vzťah tvoria dvaja.

minenkak
21. mar 2024

Každý podľa možnosti a je jedno či je to žena alebo muž ,kto domov nosí viac peňazí ,rodina je spoločná

maminkadeticiek
21. mar 2024

Ak je zena chora,chroma,neschopna,mentalne zaostala ci na materskej/rodicovskej dovolenke,tak urcite ano.Ak vsak zena ma dobru karieru,pekny zarobok,a muz tiez stabilny slusny prijem,tak nevidim dovod pretekat sa a hnat to do extremov.

majlo1234
21. mar 2024

Nie, za mna sa musia podielat obaja. Odhliadnuc od toho, ze si myslim, ze kazdy by mal mat svoje financie, tak ja by som proste asi nezvladla sama sa starat o vsetko. Pristala by som na model, kde by mi chlap platil za hodiny, kedy je mimo domu, ale po navrate z prace by sa musel aj on starat😂taka som ja zienk

minsi
21. mar 2024

Nie, obidvaja sú rovnocenní partneri. Áno, väčšinou sú muži ti, ktori ťahajú domácnosť, ale nevidím nič zle na Tom, ak napríklad žena zarába viac a možno viac prinesie do spoločnej kasy a s mužom hospodária spoločne .

tiezjedna
21. mar 2024

Ak to myslíš v obecnej rovine, tak asi áno, už len z titulu toho, ako to príroda zariadila - žena je v určitej etape života výrazne limitovaná (tehotenstvo, pôrod, materstvo). Takže tu vidím priestor na to, že muž by mal byť primárny živiteľ rodiny. Ale osobne mi naprosto postačuje vedomie, že konkrétne môj muž by to zvládol. Mám istotu, že keby sa mi niečo stalo, rodina bude po finančnej stránke vždy dobre zabezpečená.

vanilkovazmrzka
21. mar 2024

V case ked je zena na materskej ano, inak je to jedno, idealne co najrovnejsim dielom.

fairyy
21. mar 2024

za mna nie... neviem si predstavit, ze ak sa stane nejaka zivotna udalost, ktora z akychkolvek pricin stopne financie muzovi, ze by som sa nedokazala postarat o celu rodinu sama...samozrejme aj naopak ...teda moje vnimanie je, ze sme rovnocenni... dokonca vnimam tak aj matersku a otcovsku, teda nevidim dovod preco iba zena ma byt doma cely cas ... neexistuju pre mna ani domace prace cisto pre zenu a cisto pre muza ...ked raz muz nie je doma a potrebujem spilit konare tak ich spilim a moj chlap tiez nebude cakat na mna kym pridem z prace, ale pusti pracku

kuki13
21. mar 2024

urcite nie...ta bezbreha fin. zavislost musi byt hrozna. Z nizkeho prijmu maly dochodok, muzovi sa nieco stane alebo prehodi vyhybku, co bude potom taka zena robit?

simsalabim
21. mar 2024

Pre mna nie. Zblaznila by som sa v domacnosti, trapilo by ma, ze nemam vlastne peniaze, ze som na niekom zavisla. Bol by to z mojho pohladu velky krok naspat.

danieli
21. mar 2024

Povedzme si, ze su aj muzi, ktorych zena slusne zabezpeci a potom sedia doma na riti, ci doma varia peru a robia manzelke full service neviem, ale asi sa tym nechvalia, to by maloktore muzske ego unieslo…

mamutka
21. mar 2024

Väčšinou to tak prirodzene vyde, nech si píše kto chce čo chce o rovnoprávnosti a o tom ako sa majú obaja rovným dielom podieľať. U nás to tak bolo, mala som vedúcu pozíciu a samozrejme aj vyšší plat. Po pôrode som odmietla návrat do prace od ročného dieťaťa, takže som o pozíciu prišla. Muž zatiaľ makal na sebe, takže si značne zvýšil príjem. Ja sa nepotrebujem pri deťoch naháňať v nejakej vedúcej pozícii, som po práci viac s deťmi. Poznám ženy, ktoré to v rodine ťahajú a všetky sa museli vrátiť z materskej predčasne. To nám ako rodine za to nestojí.

domkakvet
21. mar 2024

Ano malo by to tak byt.

scila
21. mar 2024

@autor záleží od konkrétnych pováh tej ktorej dvojice. Ak je v rodine vzorec, že muž je ten silnejší a orientovaný na kariéru a žena je zase tá "materinskejšia" a jej prioritou je rodina a domácnosť tak áno, vtedy by mal muž viac zarábať, pretože žena berie na svoje plecia jeho podiel čo sa týka starostlivosti o rodinu a domácnosť tak on má logicky pokryť jej podiel čo sa týka financií.
Ale ak je to tak, že "žena nosí v rodine nohavice" a muž je ten, čo nemá potrebu kariérne rásť, tak tam je zas logické, že to bude naopak.
Problém je, keď sú obidvaja orientovaný na rovnakú oblasť.

nikaeli
21. mar 2024

Nie, určite nie.
Ak je muž v práci a žena iba doma, lebo deti a domácnosť, je úplne závislá od jeho príjmu. A potom sa stane, že pôjdu od seba a žena ostane s holým zadkom bez akýchkoľvek skúseností, pracovných návykov a ešte aj s deťmi na krku. Za mňa sa má žena spolupodieľať ma finančnom zabezpečení rodiny a muž sa má spolupodieľať na výchove detí a starostlivosti o domácnosť.

sheila121
21. mar 2024

Nie. Živiť rodinu majú obaja rodičia. Keď chlap umrie alebo ochorie, žena musí byť pripravená starať sa ďalej.

vilma7
21. mar 2024

A.lwby to tak.akoze malo byť, to sa.ani nemá venovať deťom, podieľať na domácnosti, lebo veď nosí peniaze a dosť?
Za mňa určite nie, prečo? Potom sú ženy neschopné, nevzdelane, závislé na chlapoch a keď chcú od neho odísť, nemajú áno kam a ani centa v peňaženke.

scila
21. mar 2024

@nikaeli @vilma7 ale veď v nápise diskusie je "prevažne živiť" a nie že má živiť LEN on a žena nepracovať vôbec.

vilma7
21. mar 2024

@scila chlap nosiť peniaze a žena sa starať o domácnosť...A ešte nech žena aj robí.
Koľkí chlapi vykrikuje doma, keď od nich žena niečo.chce, že oni predsa.nosia domov peniaze. Tak toto.ozaj nepotrebujem počúvať celý život.

walentina7
21. mar 2024

Áno. Za mňa chlap ktorý sa nevie postarať o rodinu je antisexi a beriem ho ako zoženštelého.

scila
21. mar 2024

@vilma7 ale veď je tam citujem "ktorý by mal prevažne živiť rodinu?" prevažne logicky znamená, že vo väčšej miere ako žena. A niektoré ste to hneď otočili, že len chlap.
A ak má žena doma chlapa čo jej vykrikuje, že on nosí peniaze tak to si sakramentsky zle vybrala.

nikaeli
21. mar 2024

@scila a v texte pokračuje: "Jednoducho chlap nosiť peniaze, a žena sa starať o domácnosť…" Za mňa platí, čo som napísala. Ďakujem, že rešpektuješ môj názor 🙋‍♀️

scila
21. mar 2024

@nikaeli a ďalej v texte pokračuje "samozrejme nehovorím že žena by mala sedieť iba doma na riti"

prunee
21. mar 2024

Za mna nie, my sme si s manzelom rovnocenni, a je jedno kto kolko zaraba. Citila by som sa menejcenne, nie preto, ze by som menej zarabala, ale preto, ze by som cakala, ze manzel nas ma zivit.

livi123456
21. mar 2024

Ja to poviem iba na jednom priklade...zena 10 rokov na materskej a potom zena v domacnosti lebo muz zarobil super a naco by robila. Pred 60tkou sa rozviedli. On je v pohode na dochodku, ona bez penazi lebo ceky zivot ju zivil on a ona nic neodvadzala tak nic nedostava...takze asi tak. Nie nemal by zivit rodinu chlap. Rodinu tvorua dvaja dospeli a dvaja by sa mali podielat na jej chode financne.

bloger
21. mar 2024

Určite áno vždy to tak bolo.

wolf_
21. mar 2024

Za mňa NIE. Tak ako sa ja nemienim vo väčšej miere starať o domácnosť len preto, že som žena, tak neočakávam, že sa bude muž vo väčšej miere starať o financie len preto, že je muž.

lenkakravcova
21. mar 2024

Za mňa áno. 🙂 toľko by som nezarobila ako on.. a doma má to viac baví.