Mala by mať žena vlastné úspory?
Mam 45 rokov, s muzom sme spolu cez 20 rokov. On vzdy riesil vsetky velke vydavky – hypoteku, auto, energie. Ja som robila, prispievala, ale „financny sef“ bol vzdy on. Teraz som uz na ciastocnom dochodku, mam par privyrobkov, a z toho si odkladam. Nie preto, ze by som mu neverila, ale proste pre pokoj v dusi – ked sa nieco pokazi, ked chcem nieco kupit detom, vnucatam, alebo len tak pre seba. Nedavno nahodou zistil, ze mam svoj ucet a nasetrila som si tam okolo 2000 eur. A bol poriadne urazeny. Vraj preco som mu to nepovedala, ci mu neverim, a ze v manzelstve sa ma vsetko delit. Ja si ale myslim, ze kazda zena by mala mat nieco bokom. Nejde o tajnosti, ale o istotu. Mylim sa?
Ak ste manzelia (a najskor teda mate BSM), tak su vsetky peniaze spolocne, takze nie ze on uhradzal a ty si uhradzala (prakticky mozno ano, zo svojich uctov, ale zo spolocnych penazi)... tak isto si tazko jeden z manzelov nasetri "vlastne" peniaze (okrem dedicstva alebo daru alebo restitucie)... kedze su vsetky spolocne...
To akou formou ich mate kde ulozene (vlastne ucty, spolocne ucty...) je uz druha vec...
Ano, mala by mat. Vlastne. Z pred manzelstva.
Každý máme svoje úspory a neriešime kto koľko a už vôbec si nič nevyčítame. U vás je problém, pretože ako píšeš, finančný šéf rodiny bol doteraz on. A to nie je v poriadku. Šéfom v manželstve nemá byť nikto.
....Teraz som uz na ciastocnom dochodku, mam par privyrobkov, a z toho si odkladam.... to je v poriadku. Sú to tvoje peniaze. Z čiastočného dôchodku dávaš na chod domácnosti.
Muž je hlava rodiny a žena je krk. Krk hýbe hlavou
My máme jeden účet. Každý vie o všetkých peniazoch, investíciách aj nákupoch.
Bolo by zaujímavé čítať odpovede, keby napísal chlap, že má bočkom peniaze o ktorých žena nevedela.
Mna zaujal ten ciastocny dochodok, to je invalidny dochodok?
My mame kazdy svoj ucet. Mam svoje uspory spred manzelstva, muz ma tiez svoje uspory. Nic divne na tom nevidim.
Tak vcit sa do neho..ak by to bolo naopak? Ze on by mal skryte peniaze pred tebou..akoby si sa citila?reagovala?
Bolo by zaujímavé čítať odpovede, keby napísal chlap, že má bočkom peniaze o ktorých žena nevedela.
@autorka ja mam na účte niekoľko násobne viac ako ty, môj mm detto. Aj ked sú to de facto spoločne peniaze, jeden druhému si do toho "nekecame".
@martul je to presne to iste. A to, ze tu niektoré vypisujete, ze mate iba spolocne účty ešte vonkoncom neznamená, že svoje vlastné nemajú. Kamoskin muz takto mal ešte svoj "privatny", kde si odkladal cast peňazí z fusiek. Výpisy si nechával zasielať k maminke, kamoška sa to dozvedela uplne náhodou keď u svokrovcov nasla na stole obálku...údajne to robil preto, aby keď ona všetko pomina, mali ešte aj "železnú rezervu". No jasne 🤣 btw, už sú rozvedení a z tej železného rezervy samozrejme ona nevidela ani cent, hoci to boli spoločne peniaze. Ona samozrejme nemala nič. Mimo to, aj tu je kopec príbehov, ako ženy "doverovali" a ži dňa na deň ostali na dlažbe s holou ritou. Cize asi tak.
Polož si skôr otázku ako by si reagovala ty, keby sa dozvieš že muž si odkladá peniaze bokom....tiež by sa ti to asi nepáčilo....ak o tom muž ale nevie, tak to budú re neho a aj pre všetkých peniaze na zadné vrátka, keby niečo....
Áno ,áno mám ale vie o ňom manžel a vznikol presne kvôli tomu keby niečo...
@autorka ja mam na účte niekoľko násobne viac ako ty, môj mm detto. Aj ked sú to de facto spoločne peniaze, jeden druhému si do toho "nekecame".
@martul je to presne to iste. A to, ze tu niektoré vypisujete, ze mate iba spolocne účty ešte vonkoncom neznamená, že svoje vlastné nemajú. Kamoskin muz takto mal ešte svoj "privatny", kde si odkladal cast peňazí z fusiek. Výpisy si nechával zasielať k maminke, kamoška sa to dozvedela uplne náhodou keď u svokrovcov nasla na stole obálku...údajne to robil preto, aby keď ona všetko pomina, mali ešte aj "železnú rezervu". No jasne 🤣 btw, už sú rozvedení a z tej železného rezervy samozrejme ona nevidela ani cent, hoci to boli spoločne peniaze. Ona samozrejme nemala nič. Mimo to, aj tu je kopec príbehov, ako ženy "doverovali" a ži dňa na deň ostali na dlažbe s holou ritou. Cize asi tak.
@lienka.7 ...ako píšeš... a viaceré im tu radili, aby si odkladali bokom, lebo sa majú zabezpečiť, ak by náhodou...
Jasne, ze ma kazdy mit sam pro sebe na strane penize, se kterymi muze hospodarit dle libosti.
Jen mi prijde skoda, ze se to tvuj manzel dozvěděl „nahodou“ a ze o tom nevedel, ze si setris. Tak ma dojem, ze jsi delala neco za jeho zady, ze mu z nejakeho duvodu neduverujes.
My mame od začátku manželství každý svůj účet a jeden společný, do kterého přispíváme na běžný chod a fungovani rodiny, vydelavame oba stejne, takze jedem na pul. Svemu muzi duveruju, ale zivot je svine, a nikdo z nas neví, co bude za par let. A me uz jednou moje finanční nezávislost ve vztahu zachránila prdel.
A ja to teda vidím inak. Koľko máš čiastočný invalidný? 300 eur? On koľko zarobí? Ak napríklad ty máš ID 300 eur a on zarobí 2000 eur a všetko v podstate ťahá a ty nedáš pomaly peniaze ani na to čo preješ a ak si nejako privyrobíš tak namiesto toho aby si to dala do rozpočtu a domácnosti si odkladáš bokom a minieš na blbosti nebola by som s tým tiež spokojná na jeho mieste.
Súhlasím s tým, že je v poriadku a dokonca rozumné mať aj "svoje" (aj keď sú spoločné) peniaze, na vlastnom účte, pre každý prípad, či ide o ženu alebo muža... ale tiež nevidím dôvod to tajiť, a ja sa vôbec nečudujem, že ho to prekvapilo a sklamalo, môže to vyzerať, že šetríš, lebo sa chystáš odísť napr... najmä ak teraz asi ťahá väčšinu on...
Nejde o to ci si setris - ale v manzelstve su peniaze spolocne. Miesto dokladania na tajnasa bokom, by si sa mala viac zaujimat o financovanie, naklady a investicny (setriaci) plan vasej rodiny. Budes mat prehlad ak by prislo k najhorsiemu. Vsetky prijmy su spolocne. Takze v principe manzelovi rozumiem - polovica tych 2000 eur je jeho.
Problem neni ze mas peniaze, ale to ze ty o jeho peniazoch vies a on o tvojich peniazoch nevie. Verim ze ked mu to normalne vysvetlis ako si to vysvetlila tu, pochopi to a nebude mat viac dovod byt urazeny
@autorka každá žena by mala mať vlastný účet aj preto, aby si sa nemusela "panovi" doprosovat za peniaze, keď chceš niečo kúpiť len tak sebe ci vnúčatám. Pokial on zaraba niekoľko násobne viac, je fér ze on aj viac prispieva. Absolutne nevidím dôvod na to, aby si mu "odovzdavala všetko do jediného centu" a on rozhodoval, ako bol patrne cely život takto zvyknutý. Treba byť realista a nemať ružové okuliare a byt pripravený na akékoľvek neočakávané situácie. Btw, dúfam, že aspoň nie je vylucnym majiteľom toho účtu.
Odkladám si sama, mam sporiaci účet. Manžel vie ze mam.nejake sporenie, ale presne koľko tam je nevie. Minule sem sa bavili a pýtal sa, vtedy som mu povedala ciastku a bol milo prekvapený ze az toľko. Čakal menej keďže rada nakupujem. 😄a šetrím si keby niečo...
Nevidim dovod preco nemat aj "svoje" peniaze. No nie natajnasa. Tiez by si bola sklamana keby ti toto spravil muz. Co je na tom keby si mu povedala, ze si potroske setris a dovod?
My mame svoje ucty a fungujeme tak 12 rokov. Obaja vieme,ze ten druhy si nejak setri, nemame problem sa opytat jeden druheho kolko ma ten druhy nasetrene. Setrime na rodinu,nie ako bocak a poistku co ak. Mne muz kedysi vyhovaral setrenie, ze si z 220€ rodicaku setrim 20€, no za tie roky ta suma narástla tak,ze mozem detom prerobit izbu a muz je rad. Komunikovat ale treba na rovinu
Ano mala by mat uspory pre pripad keby nieco.
2000 eur nie je vela. A je to rozumne, keby sa muzovi cokolvek stalo, ze by zomrel, automaticky sa mu zablokuje ucet az do dedicskeho konania. A nikto sa nebude pytat manzelky, ci ma z coho zit, alebo ci to nie je BSM, lebo to sa vysporiada az pri dedicskom. Takze je to urcite rozumne a treba mu to takto aj vysvetlit. Ak manzelstvo funguje, nevidim dovod to tajit, ale to uz kazdy podla svojej situacie... 🙂

však jasné, že by každý mal mať niečo na svojom účte, keby sa náhodou tomu druhému niečo stalo, aby vedel existovať. Ale nevidím fakt jediný dôvod načo to tajiť. Ja mám na účte, muž má na účte a netajíme si nič.