Mala by mať žena vlastné úspory?
Mam 45 rokov, s muzom sme spolu cez 20 rokov. On vzdy riesil vsetky velke vydavky – hypoteku, auto, energie. Ja som robila, prispievala, ale „financny sef“ bol vzdy on. Teraz som uz na ciastocnom dochodku, mam par privyrobkov, a z toho si odkladam. Nie preto, ze by som mu neverila, ale proste pre pokoj v dusi – ked sa nieco pokazi, ked chcem nieco kupit detom, vnucatam, alebo len tak pre seba. Nedavno nahodou zistil, ze mam svoj ucet a nasetrila som si tam okolo 2000 eur. A bol poriadne urazeny. Vraj preco som mu to nepovedala, ci mu neverim, a ze v manzelstve sa ma vsetko delit. Ja si ale myslim, ze kazda zena by mala mat nieco bokom. Nejde o tajnosti, ale o istotu. Mylim sa?
Aj ja si setrim a ked chcem z tych penazi nieco vacie zafinancovat vzdy mi muz povie,aby som z nich neminala,ze mam nechat nasetrene. Jemu nevadi,ze mam aj svoj sporiaci ucet. Takisto,ak by si on bokom setril,nevadilo by mi to. Nikdy nevies,co sa stane. Ja to neberiem ako len moje peniaze. Beriem ich ako nase na najhorsie casy. Uz len z praktickeho hladiska je dobre mat taketo peniaze. Nahodou sa mu nieco stane,zablokuju ucet a si bez penazi.
My mame tri- ak neratam deti, ale bieme o nich- neviem sice kolko tam ma on ani on kolko mam ja. Ale nesetrjm na "tajnasa". Jednoducho jeden spolocny na ucty a tak a kaxdy ma sboj na svoje konicky a osobnu spotrebu, na vacsi darcek.... poucila som sa od kamosky- ucet manzelov ani disponent nebola, iba mala kartu od manzela kedze on ndnakupoval. On zomrel, ona ostala bez koruny( ucet sa zablokoval). Nemala detom ani na chleba. Na pohreba vsetky ucty si musela pozicat od rodiny, zmanych....az do dedicskeho. Dkkonca chodila na bicykli bo nemala na benzin- ale tri auta na dvore stali......
My mame tri- ak neratam deti, ale bieme o nich- neviem sice kolko tam ma on ani on kolko mam ja. Ale nesetrjm na "tajnasa". Jednoducho jeden spolocny na ucty a tak a kaxdy ma sboj na svoje konicky a osobnu spotrebu, na vacsi darcek.... poucila som sa od kamosky- ucet manzelov ani disponent nebola, iba mala kartu od manzela kedze on ndnakupoval. On zomrel, ona ostala bez koruny( ucet sa zablokoval). Nemala detom ani na chleba. Na pohreba vsetky ucty si musela pozicat od rodiny, zmanych....az do dedicskeho. Dkkonca chodila na bicykli bo nemala na benzin- ale tri auta na dvore stali......
@zuzinka888 presne o tom to je... potreba.. v dnešnej dobe.. nie vypočítavosť.. ale zábezpeka.. keby náááhodou... človek a musí zabezpečiť.
Pri úmrtí sa zablokuje účet.. ale štát- zákony nemyslia na to, že ten druhý nemá ako vyžiť... ani pohreb zaplatiť.
@zuzinka888 presne o tom to je... potreba.. v dnešnej dobe.. nie vypočítavosť.. ale zábezpeka.. keby náááhodou... človek a musí zabezpečiť.
Pri úmrtí sa zablokuje účet.. ale štát- zákony nemyslia na to, že ten druhý nemá ako vyžiť... ani pohreb zaplatiť.
@isis234 tak staci byt disponent ci aby bol ucet vedeny ako spolocny- ale vela ludi na to nemysli, alebo ich to ani nenapadne. Autorkin manzel je mozno urazeny ze je to u nich robene stylom "na tajnasa". Keby mu povedala ze si ide zalozit ucet na fieto ucely.....tiez by ma slkamalo kebyze zistim ze manzel ma este jeden tajny. Ma svoj ja svoj a dalsi na ucty- nam to tak vyhovuje.
@isis234 tak staci byt disponent ci aby bol ucet vedeny ako spolocny- ale vela ludi na to nemysli, alebo ich to ani nenapadne. Autorkin manzel je mozno urazeny ze je to u nich robene stylom "na tajnasa". Keby mu povedala ze si ide zalozit ucet na fieto ucely.....tiez by ma slkamalo kebyze zistim ze manzel ma este jeden tajny. Ma svoj ja svoj a dalsi na ucty- nam to tak vyhovuje.
@zuzinka888 ... Keby mu povedala ze si ide zalozit ucet na fieto ucely..... nepoznáme ho, autorka vie, ako by on reagoval.. Keď chce mať "kasu" len on.. Smola, že jej na to prišiel.
Ideálne je, ak si manželia dôverujú a o všetkom komunikujú... lenže.. sme rôzni.. poznala som jedného človeka, ktorý chcel všetko vlastniť, o všetkom rozhodovať a druhého mať "pod papučou"
@zuzinka888 ... Keby mu povedala ze si ide zalozit ucet na fieto ucely..... nepoznáme ho, autorka vie, ako by on reagoval.. Keď chce mať "kasu" len on.. Smola, že jej na to prišiel.
Ideálne je, ak si manželia dôverujú a o všetkom komunikujú... lenže.. sme rôzni.. poznala som jedného človeka, ktorý chcel všetko vlastniť, o všetkom rozhodovať a druhého mať "pod papučou"
@isis234 ale to je potom proble toho druheto partnera ze pristupi na tuto " hru". Financie, deti, a byvanie( miesto kde sa bude byvat) ma byt vyriesene este pred vstupom do manzelstva.
@isis234 ale to je potom proble toho druheto partnera ze pristupi na tuto " hru". Financie, deti, a byvanie( miesto kde sa bude byvat) ma byt vyriesene este pred vstupom do manzelstva.
@zuzinka888 preto treba komunikácia zo začiatku. O všetkom. Dohoda. Nedať na sebe rúbať drevo
A kde sú teraz tie reči ze všetko sa ma platiť pol na pol? Toto je v poriadku ze muž zaplatí všetko, a žena nič, a ešte si odkladá z toho co dostane? Tu tiež niektoré dávate také rady, ako sa vám akurát hodí.
A kde sú teraz tie reči ze všetko sa ma platiť pol na pol? Toto je v poriadku ze muž zaplatí všetko, a žena nič, a ešte si odkladá z toho co dostane? Tu tiež niektoré dávate také rady, ako sa vám akurát hodí.
@zuzinka888 keby mu to povedala, že si spori/chce sporit, pravdepodobne zase by mal problém ze načo, ze vsak on jej zaplati, on jej dá.. a to je ten ten problém on nema co rozhodovať, nie je jej pan.
@bielasovicka pol na pol platím vtedy, ak zarábam rovnako ako muž. Nie keď on ma 2000 a ja 300€ ID. A aj keď, to akoze si nemôže nechať nieco pre seba??? Teda ja som nikdy pol na pol neplatila, lebo môj mm našťastie nie je chamtive hovädo. A chape, z sme každý svojpravny. Pokial je všetko poplatene tak ako ma, je mi naozaj šum a fuk, co si robí s peniazmi, co mu "ostali".
Podľa mňa je upne v poriadku sporiť si niečo bokom, presne na typ výdavkov o ktorých píšeš, alebo len tak, preistotu . Nikdy nevieš, napríklad pri úmrtí banka zmrazi spolocne účty až do dedičského.
Ale bolo by fér aby o tom ten druhý vedel.
U vas väčšinu ťahá financne manžel, ty si na čiastočnom dôchodku a je úplne pochopiteľne ze sa citi podvedene.
Nie preto ze si sporis, ale ze to robíš poza jeho chrbát.

Samozrejme. Mám stále svoj účet, od 18-tich. A na ňom svoje peniaze. Muž má tiež svoje. A zbytočne tu budú písať, že v manželstve sú spoločné peniaze. Nie nie sú. Poplatí sa spoločne to, čo treba a zvyšok si každý rieši sám.