icon

Malá tuláčka. Ako by ste sa zachovali?

lenusiatko
3. sep 2013

Byvame v celkom slusnom panelaku, kde je tak do 30 rodin, takze ludia sa tu poznaju dobre, zdravia sa, porozpravaju sa. V okoli zije vela rodin, takze ihriska su cele dni preplnene detmi a zacalo sa tu potulovat male asi 5 rocne dievca, samozrejme bez rodicov. S prekvapenim som zistila, ze zije v nasom vchode, urcite tu nebyvala dlho, lebo ju registrujem len par mesiacov. Toto dievcatko sa zacalo kamaratit s mojou dcerou a akosi sa stalo samozrejmostou, ze ked ide von, zatuka nam na dvere, aby sme isli von. Zacala som si ju viac vsimat a najma sa jej vypytovat. Nevie mi povedat, ci ma 5 alebo 6 rokov a nechce/nevie povedat ani svoje priezvisko. Rano odide von, niekolokrat za den zazvoni mame, akoze sa hlasi a tula sa dalej. Cez obed ide do potravin, kde musi prejst cez cestu, nakupi si sladkosti, ktore potom rozdava na ihrisku detom. Ked je vonku zima, beha len v kratkych rukavoch a sukni. Podla mojho nazoru je podvyzivena, lieta sice ako drak aj na bicykli, aj po preliezkach, fyzicky je zdatna az moc. Taka mala divozienka. Ked sa s nou dam do reci, parkrat sa ma pytala, preco chodim von s detmi (maju 3 a 5 rokov) a nepustim ich samych a vkuse na nich kukam. Ked som jej to vysvetlila, asi ma moc nepochopila. Myslim, ze jej chybaju nejake zakladne zrucnosti, ale pritom nie je hlupa, ma proste take vychovne okno. Zacala som zistovat, ze co su zac ako rodina. Pochopila som, ze v byte byvaju na striedacku asi 10 ludia, ona ich vola ujo, teta, mama, tato, brat, atd. Jej mama nevyzera ako nejaky socialny pripad, chodi von s kocarom, maju asi tak rocneho chlapca, ale sa nezdravi, ani nekontaktuje, hoci vie, ze jej dcerka je ako keby s nami vonku a my sme vlastne taky zadarmo dozor. Nedavno sa tu objavil aj otec, ktory vyzera tiez byt normalny, nic napadne. Ked sa malej vypytujem, kde je v skolke, povie mi, ze bude chodit tam, kde aj moja dcera. Nevie povedat, k akej chodi lekarke a kde, proste ju vyzvedam, ale ona nepovie. Ked som sa jej pytala, ako oslavovali jej narodeniny, zacala teatralne vysvetlovat, ako dostala tortu a vsetci jej spievali a tlieskali, to bolo jasne klamstvo. Inak je celkom normalne oblecena, az na to nevhodne pocasie, ked som jej povedala, aby jej mamina namiesto slapiek dala na ihrisko, nejake pevne boty, na druhy den doficala v novych balerinkach. Bolo leto, bola stale vonku, este aj cez obed, celkom ma prekvapilo, ze kazdy den mala zbalenu plnu tasku (a velmi peknu) plnu hraciek a vselijakych somariniek. No a potom sa stala jedna vec. Moja dcera chodi von s kocarom, v ktorom ma 4 cernosske babiky. Su to jej deti, vkuse ich vlaci so sebou a v zapale velkej hry so vsetkymi moznymi a nemoznymi detmi na ihrisku, jedna babika zmizla. Moja dcera chytila obrovsky hisak, strasne plakala, cela sa triasla, prosila cele ihrisko, aby jej babiku vratili. Tak som vymyslela, ze vytlacim papieriky s textom, ze kto omylom (mohlo sa stat) nasiel takuto babiku, nech ju vrati + telefonne cislo. Mali sme pokazeny cely den, mala plakala snad 3 hodiny. Potom vecer sme isli domov a po ceste sme stretli tuto nasu malu susedku. Vzdy sa pristavila, baby sa stiskali, rozpravali si a tentokrat nam susedka zacala utekat, mala so sebou bicykel, sadla nan a zdrhala. Nieco mi zaplo a vyletela som za nou, najma ked som videla tu obrovsku tasku, ktoru vlaci stale so sebou. Zastavila som ju len tak, ze som ju poprosila, nech neleti, ze sa jej iba nieco chcem spytat. Poprosila som ju, nech mi ukaze, ake hracky ma v taske. Vtom z nej vyletelo, ze ona si od mojej dcery pozicala tu babiku. Prve co som bola schopna urobit, babiku som zobrala a povedala jej, ze si neprajem, aby viac klopala na nase dvere, pytala s k nam na navstevu, ze to budem musiet povedat jej mamine. Isla som teda zaklopat na dvere tej zvlastnej rodiny, otvorila mi nejaka prispata teta, ze malej mamina nie je doma, tak som jej slusne vysvetlila, co sa stalo a aby malej vysvetlila, ze ked si chce nieco poziciat, musi poprosit a nie ukradnut. Este som ju poziadala, aby malu nepustali samu von, ze ludia su dnes zli a moze sa jej rychlo nieco stat. Na to moj manzel stretol este aj malej tatina, tak mu tiez povedal, co sa stalo, naco tato reagoval, ze on chodi do roboty (asi to nepochopil). Chcela som tak trochu tu malu riesit, uz ma napadlo, ze sa na nu spytam mojej lekarky, alebo na urade skolstva, ale ked oni maju na schranke napisanych asi 7 priezvisk, tak neviem, ktore je jej. Na to uz zopar detom na ihrisku zmizli hracky, dokonca kocar pre babiky, nam zase formicky a vsetky mozne veci, ktore si deti nosia von. Uz mi jedna mamina hovorila, ze nasa mala susedka im nieco potiahla. Neviem sa vymotat z tejto situacie, o to je to horsie, ze ta mala vlastne za nic nemoze. Uz som ju videla parkrat vonku s tatom, asi mu nieco doslo, ale aj tak ma napadaju scenare, ze si ju niekto vyhliadne, nieco jej spravi, alebo uz ju viac neuvidim, proste ma to hryze. Ked sa tak sama flaka cele dni, kamosi sa uz s velkymi chalanmi ☹ . O to viac, ze toto spravila mojej dcere, ktora sa akosi nevie spamatat z toho, ze kamaratka jej nieco ukradne, mala som dost problem jej to vysvetlit. A este perlicka na zaver : pred rokom bola nas vchod chyteny od plostic. Dlho sa do deratizovalo a vysetrovalo, stalo to vela penazi, ktore zaplatilo spolocenstvo vlastnikov a nakoniec sa zistilo, ze povodcom je tato rodinka. Ako sa vobec tvarit a spravat ??? Malu vidim stale na ihrisku, vyhyba sa nam, ale stale na nas pozera, je mi z toho tazko, je to chudatko ...

sisaha
5. sep 2013

@maminuska ja som nikde nenapisala, ze tie deti treba odobrat preboha.. Ja som napisala, ze situaciu v tej rodine treba preverit.. To socialka iba odobera deti? S matkou sa mozno staci porozpravat.. Pre mna nie je prirodzene, ze dieta sa ma tulat do vecera po vonku v 6tich rokoch, nechodit do skoly (ok, mozno ma odklad.., ale mozno aj nie).. Dieta by som pustila von same v uzavretom dvore, kde sa mu nic nemoze stat. Ak ho zrazi auto, kto bude niest zodpovednost? Matka? vodič?
Tak ako pisali predo mnou, to, že dieta zazvoni domov na zvoncek, neznamena, ze sa pravidelne hlasi, ked sme my boli deti, tak sme to robili preto, ze sme sa nudili vonku, ale ako som uz spominala - to bolo pred 30timi rokmi, ina doba, zavrete hranice, o drogach sme ani nesnivali (a ak sme aj nieco videli v TV, tak sa nas to netykalo, lebo to bolo z hnusneho kapitalistickeho sveta do ktoreho sme my nepatrili)..

maminuska
5. sep 2013

@sisaha každá máme iný pohľad na výchovu a zrejme aj tá matka. Ako som napísala moje deti behali po vonku od školského veku a skusil by mi niekto povedat že svoje deti zanedbávam. Tak ako je tvoje sväté právo deti von nepuštat , tak ona má právo na svoju výchovu , ktorá sa tebe ale nemusí páčiť. Jej môže zas príst nenormálne že tam s tými deťmi sedávaš zas ako kvočka.
Mne príde nenormálne obliekat deti ako cibule a moje deti chodia oblečené skôr menej ako viac. Ešte aj v oktobri behaju vonku v tričkách alebo ľahkých mikinách , nechávam to na nich . Celý rok nemaju nádchy , kašle o prieduškách ani nechyrujeme. Taktiež mi príde nenormálne ak deti navštevuju viac ako dva kružky ( záujmy ), len aby sa rozvíjalo , ide skôr o nenaplnené ambície rodičov, príde mi nenormálna angličtina pre dojčatá , MC obchádzam oblukom .
Množstvo vecí mi príde na dnešnej výchove chorých tak ako možno tej matke. Vás poburuje niečo čo mňa teda vôbec.
Čo má teda sociálka preveriť ? O čom sa teda má s tou matkou porozprávať ? Čo tu vlastne chcete riešiť ? Zanedbanie ?

maminuska
5. sep 2013

@sisaha

Tak ako pisali predo mnou, to, že dieta zazvoni domov na zvoncek, neznamena, ze sa pravidelne hlasi

hm už vidím šestročné dieta ktoré í len tak z pasie matke vyzváňa, takéto deti to maju zväčša na háku , tam zas ja to vidím že jej to ta matka káže.

jabadaba
5. sep 2013

@maminuska vytahovat tu romov je podpasovka jak svina mila maminuska, pretoze veeeelmi dobre vies ako je to s tymto etnikom a poukazovanim na nevyhovujuce podmienky, v ktorych sa ich deti ocitaju. A rovnako velmi dobre vie ako selektivne sa pristupuje k nim a ako k inym clenom spolocnosti. Jednym zoberu deti bez mihnutia oka a druhym ani len naznakom neprejavia, ze je coi v neporiadku inak si hned za rasistu! Takze poprosim, nevytahujme tu kto spravil nieco pre tie chudata v osade. Lebo to je o inom.

ZA je zem zaslubena bez kriminality, nebezpecnych ciest a podobne? Nezda sa mi. Zavisi kde sa pohybujes. Asi sotva budes kludna ak sa tvoje dieta bude hrat popri tych frekventovanych cestach na zaciatku mesta, kde su same fabricke dvory, rozne zavody ci sklady. O trati ani nehovorim.

No a prave z dovodu, ze dievcatko je bystre a komunikativne tak by som sa ako matka mala na pozore, take dieta sa pusti do reci ozaj s kdekym, ale vzhladom na vek nevyhodnoti potencialne riziko.

maminuska
5. sep 2013

@jabadaba tak ja to vôbec ako podpásovku nepociťujem. Ale, tu sa rozciťujete nad dieťaťom , ktoré podla mna nemá zlé podmienky a tam na romčatami mávnete rukou.
Ja som veľmi často osočovaná že som rasistka, tak s tými chúďatami na mňa nechoď. Ale, rovnako aj romske dieta potrebuje pravidelne jesť, potrebuje hračky, byť dobre oblečené ale to nikto nerieši tak horlivo - lebo je to cigáň a ešte by ste mohli aj jednu schytať, keby sa to dozvedeli, tak tam treba dat ruky preč. Tu už nikto hrdina nie je.

V Žiline som žila 13 rokov, tak ju velmi dobre poznám , bývala som v okrajovej štvrti , panelák pri ceste len nie v tej fabrikovanej časti . Takže ano ,moje deti chodili von .

zuzlicek44
5. sep 2013

sociálka sa nezaobera len prípadmi týrania..treba ich UPOZORNIT a samozrejme anonymne..
🙂

maminuska
5. sep 2013

@zuzlicek44 prečo anonymne , však ked si myslím že niečo nie je v poriadku , tak si za tým stojím nie ? 🙂

maruska24
5. sep 2013

inak nám v škôlke pred 30 rokmi 😅 ešte aj súdružky učiteľky prízvukovali že sa po vonku nemáme flákať, brať cukríky od cudzích ľudí, ani len od kamarátky z dvora, nieto ešte sa napchávať sladkosťami nam iesto normálneho obeda /a to do nás ešte aj pchali také malé hnusné tabletky vraj na zuby a my deti sme ich pchali do kvetináčov 😀 ). Akonáhle učiteľka videla že sme niekde bez dozoru, nielen že bol pokec s rodičmi, ale dokonca aj VB chodilo. a to bolo pred 30 rokmi, kedy ani ta premávka nebola až taká hustá a ľudia boli predsa len troška ohľaduplnejší a nie ako blázni na autách. Takže podľa mňa nie je úplne košér, aby sa nejaká matka nezaujímala kde má celý deň dieťa, čo robí a či sa aj normálne stravuje /a nie ho vybaviť eurom a nech si kúpi čo chce. / Ja napr. by som sa za euro na raňajky neprestravovala, lebo aj jogurt s rožkom ma vyjde viacej.

sendy1977
5. sep 2013

@zuzlicek44 kamarátku boli "navštíviť tety zo sociálky " a keď sa pýtala, či môže vedieť kto ich poslal , tak jej povedali meno, že má pravo vedieť kto ich poslal.

dai
5. sep 2013

@maruska24 to myslis vazne? moje spomienky na ranne roky su ze som stale vonku - sama s bratom - brat 5 rokov, ja 3...byvali sme v meste o 20 tis. obyvatelov v malom cinzaku - vonku sme boli bez dozoru vsetky deti v podobnom veku ako ja a brat - sami, cele poobedia... raz zacas niekto na nas pozrel z balkona...
od 6tich rokov sme sa smiali ked niekoho rodic sedel na lavicke... nechapem kde ty si zila ale u nas na sidlisku sme boli stale vsetci bez dozoru - bol dany cas kedy bolo treba ist domov, doteraz si pamaetam ako rodicia z okna vyhukovali mena- ked sme poculi svoje bolo uz zle😀 ja mam len krasne spomienky na detske roky a je mi strasne luto ze teraz zijem v ba a nemozem dat detom to co ja som mohla - je to ale hlavne problem toho ze zijem v centre a som poplasena ako klasicka sk mamicka🙂

lenusiatko
autor
5. sep 2013

Mile maminy, velmi pozorne citam kazdu jednu odpoved, za co Vam mockrat dakujem, ze ste si nasli cas, zamysleli sa a odpovedali. Dozvedela som sa, ze socialka uz v tomto byte niekolkokrat bola, kvoli jednej rodinnej prislusnicke, ktorej v 10 rokoch auto zabilo mamu (videla som to, bola som tehotna a nikdy na to nezabudnem hroza), je to uz 6 rokov. Toto dievca sa tak spustilo, ze sa dostalo do polepsovne, prisla tehotna a nejaky cas v tejto rodine byvala, kym pre nu a babatko nenasli ubytovanie - zjavne sa o to postarala ta socialka, kedze teraz ma asi 16 rokov a je neplnoleta. Viem ze v tejto rodine zila, parkrat som sa s nou rozpravala a zrazu zmizla, myslela som, ze sa odstahovala. Ale neviem, aky rodinny vztah medzi nimi bol. Viem, ze maju psa, ale v zivote, v zivote som nikoho s nim nevidela vonku, co je divne, nechodit von vencit psa. Malu som vcera videla vonku od 8.00 do 19.00 bez prestavky, trocha som to odsledovala. Inak som stretla jej otca s kocikom, babku, ale mamu uz dlho cca 2 tyzdne nie. Mala sa nam vyhyba od tej kradeze, pre mna je to kradez, nic ine. Moj syn ma 3 roky a uz od 1 roka, ked nieco vidi a chce to, krici : Mozem toto? Ako som hovorila, uz 2 maminy sa ma na nu pytali, pretoze ich detom nieco ukradla, tak ze si to ani nevsimli a kedze vedia, ze je z nasho vchodu a mamu nepoznaju, tak sa o nu zaujimaju, ze kto je a co je. Taktiez nesuhlasim s akymykolvek porovnanim situacie spred 30 rokov a teraz. Ja zijem v bezpecnej stvrti, kde sa ludia dobre poznaju, mozno to si mysli aj tej malej rodina, preto ju nechaju sa flakat 11 hodin bez prestavky. Ale - za 1 den stretnem 5 opitych individui, niekolko bezdomovcov, co sa tu zatulaju, niekolko desiatok aut a motoriek, co si to tu valia 90kou po polnej ceste a navecer sa 2-3 ozrani valaju za miestnymi potravinami. Ja ked som mala 3 roky, ma zrazil bicykel na ktorom isiel stary dedko, ktory dostal srdcovu slabost a cely sa na mna zosypal, zlomil mi nohu a dodnes mam nasledky. Nie som nijako precitlivena mama, tiez som skor benevolentnejsia a deti neofukujem, ale toto je nieco, co sa neda, nevsimnut si.... sorry 11 hodin SAMA vonku. S tym nahlasovanim sa zvoncekom, to ju naucil moj manzel, ze zazvon sem-tam mame, zi se vonku, aby o tebe vedela a nebala sa. Raz sme isli cez obed spolu domov a ona zazvonila mame, ze sa hlasi, cakala som, ze jej otvori branu a povie - pod hore jest a ona na nu vyletela, ze co vkuse otravujes a vyzvanas, asi nevedela, ze stojim vedla malej a pocujem to. Tak som ju poslala hore na obed, ona vysla schody hore, potom naspat dole a odisla zase behat von, vonku 38 stupnov ... bez vody, bez nicoho.

silvinuska
5. sep 2013

@lenusiatko ☹ smutne...

slozika
5. sep 2013

@lenusiatko ja uz mam 9 rocnu dceru, ale von sama nechodi. Svet je zly, skor ci neskor sa nieco stane!! Ani neviem ako poradit, toto sa mi vobec nepaci, urcite to teni ,,normalne,, hlavne izolujte Vasu dcerku a ked Vam bude nieco podozrive, tak naozaj navstivit tu socialku, niekedy susedia mozu odhalit take veci, naco by ani nepomysleli. Smutne je , ze ludia nechcu nic vediet , aby mali pokoj, musime byt vsimavy, pozorni!!

mamalina
5. sep 2013

@lenusiatko z rozpravania manzela viem, o ktore dievcatko ide. Kamarati sa aj s mojou dcerou. Tiez som bola v soku,ked mi muz hovoril, ze take male dieta nechaju tulat sa po sidlisku. Tu nejde o hranie sa pred barakom, ako niekto pisal! To dieta rodicia nemaju sancu ustriehnut z okna, nedovidia na nu. Raz sa hra na jednom ihrisku, potom na dalsom - musi tam prejst cez cestu a parkovisko - teraz si predstavte, ze ju tam niekto supne do auta a uz ju zivu nikto nikdy neuvidi. Toto by nemalo zostat nepovsimnute ☹

pesa29
5. sep 2013

písala som už reakciu ako prvá,ale nedá mi nereagovať zase a povedať prečo som napísala to,čo som napísala.Ako študentka som opatrovala 2 dievčatká 2 a 4 roky. Manželia boli v rozvodovom konaní a ja som sa to dozvedela postupne. Ich matka sa o ne vôbec nestarala,robila niekde v Rakúsku (tancovala pri tyči),nie raz sa stalo,že neprišla domov a dievčatá mi ostali na krku a ja som mala v škole skúšky. Ich otec sa od nich odsťahoval a keď som bola s dievčatami potajomky ich chodil navštevovať,lebo tá harpia to nedovolila...Zašlo to až tak ďaleko,že som ju udala na sociálke (deti spávali na jednej posteli,doma,keď som nenakúpila za vlastné dievčatá nemali čo jesť) . Prečo som sa na to nevykašlala ? lebo som tie dievčatá nevedela nechať...veľmi som si ich obľúbila. No a čo sa nestalo ? všetko sa obrátilo proti mne. Vyšla som z toho ako najhoršia a ona ako milujúca matka,sociálka to uzavrela tak,že som ju išla udať len preto,lebo som mala "zálusk" na ich otca ,pritom som bývala s priateľom...Matka dievčat ma aj fyzicky napadla..,preto som napísala ,radšej sa nestarať ak máš vlastné deti.Za svoje si zodpovedná,za cudzie nie !!!

slozika
5. sep 2013

@mamalina suhlasiiim!!! tolko zleho som uz pocula!!! Na slovensku ako unasaju cinania aj dospelych. Nadroguju, ostrtihaju! aj v zahranici deti v nakupnych centrach zmizli, nasli sa nadrogovane a tiez ostrihane!! Toto nie je sranda! Smutne je , ze vlastnej matke to nedochadza!!! Take dieta je korist na zlatej tacke a to lahka, ked je to ozaj tak ako sa pise!!!

jabadaba
5. sep 2013

@maminuska no to je dost odvazne tvrdenie, ze nad romcatami mavneme rukou. Niekto to tu otvorene povedal? Nemala by si si domyslat a dedukovat. Plus, tema romovia a ich tazko zanedbavane deti su kapanek o inom, pisala som vyssie. Ci ideme sa tvarit, ze ziadni pseudohumanisti nevyskakuju a kazdy ma teda ruky volne, aby zasiahol a deti vytrhol z biedy? Hm? Toto je naozaj tema, ktora si zasluzi individualnu diskusiu, kludne mozes zalozit. Ale nie je fer to vytiahnut ako" zbran", v snahe vyfuknut argument strane, ktora sa snazi nebyt lahostajna. Zavana mi to takym malym vydieranim na sposob ak si nespravil nic pre hole romca tak sa nestaraj vobec. Tot moj dojem. 😉

mamalina
5. sep 2013

@pesa29 neber to, prosim, ako vyryvanie... Ale ani Tebe to na zaciatku nebolo lahostajne a o tie dievcatka si mala snahu sa postarat. Nemohla si to nechat len tak! Nemohla si sa pozerat na tie chudence deti, ktore nemaju co jest. Tento pripad je nieco podobne. Vidis to dievcatko, je Ti ho luto. Ty si na to skaredo doplatila - a to si sa snazila pomoct bezbrannym detom. A tu je tiez niekto, kto sa snazi pomoct a hlada riesenie... Ale dobre, ze si napisala svoju skusenost, vsetko sa moze zvrtnut opacnym smerom. Po tom, cim si si presla sa ani necudujem Tvojmu postoju k veci.

jabadaba
5. sep 2013

@lenusiatko no prosim a stale tu bude vacsina tliachat ako je toto normalny pristup k dietatu. Nuz, asi maju obdobny styl vychovy a la mam na salame kde mi decko lieta, hlavne, ze je klidek! 😝

katrinka8
5. sep 2013

Baby, ale preco by mala @lenusiatko patrat, zistovat atd.? Ved zase ona na to ani nema paky, VZDY to budu len jej dohady, lebo dievcatko moze klamat (nemusi), jej rodicia mozu klamat (nemusia).. Proste podla mna je prave socialka od toho, aby preverila, ci to, co si mysli zakladatelka temy - cize ze o dieta nie je adekvatne postarane - je alebo nie je pravda. Zakladatelka ma urcite indicie, ktore vypozorovala, a ktore ju vedu k nazoru, aky ma. Osobne si nemyslim, ze socialka na Slovensku momentalne (nehovorim o buducnosti) funguje tak, ze tetusky vletia do domu na zaklade akehokolvek "udania" a zoberu dieta (ako je to v UK a inde). Ja osobne, ak by som mala pocit, ze dieta nie je v poriadku a ze ja s tym urobit nic nedokazem (co teda v tomto pripade rozhodne asi mozne nie je - tu asi dohovor nepomoze), obratila by som sa na miestny socialny odbor - aspon by som sa popytala, co v takom pripade, ako sa postupuje a pod. Keby mala cakat, kym si vsetko overi (co je v skutocnosti nemozne), moze byt uz davno neskoro pre to dievcatko. Moze sa stat, ze to naozaj nie je take, ako sa to javi a vsetko je v poriadku, ale myslim, ze to uz socialka dokaze posudit.
Mimochodom, tu je napisane, ako to priblizne funguje zakonne: http://www.employment.gov.sk/vyhlasenie-k-aktua...

maruska24
5. sep 2013

@dai ja v blave a srandu si fakt nerobím 🙂

acko
5. sep 2013

@lenusiatko mas moj respekt. neviem poradit ze co robit, a suhlasim s tym, ze treba byt extremne opatrny, hlavne v pripadnom nahlaseni uradom... aby to nenarobilol viac skody ako uzitku ako tebe, tak aj ich rodine... skus dalej pomalicky zistovat informacie o nej, dopracovat sa postupne k jej priezvisku, atd...

nemozem suhlasit s tymi nazormi ktore tu odzneli - ze kasli na to, staraj sa len o seba. lebo keby to robil kazdy, tak svet by bol velmi zlym miestom. chapem, ze niektori maju za sebou zle skusenosti, ale jedna zla skusenost nemoze cloveka odradit - treba najst mozno nejaku cestu ktora je kompromisom... @pesa29 musela to byt velmi neprijemna skusenost, ale mozno tym dievcatkam si do zivota vela dala aj za tych par tyzdnov / mesiacov... mozno to z toho objektivneho hladiska stalo za tie neprijemnosti. ale vzhladom na tvoju skusenost chapem tvoj postoj. aj ked nesuhlasim, ale chapem 🙂

@lenusiatko jedna vec - drobnost - ta kradez babiky tvojej dcery... skus s malou nejak opatovne nadviazat kontakt - povedat jej ze ak sa tvojej dcere ospravedlni za tu potiahnutu babiku, a ak slubi ze uz to neurobi, tak jej to odpustis a nebudes sa na nu hnevat. ved ona je chuda, ked jej nema kto povedat ze co je spravne a co nie... myslim ze hociktora z nas, eby sme ako deti boli na jej mieste, tak by sme asi nejaku tu hracku "stipli". ona je taky samorast... suhlasim s tym, ze tvoja primarna starost je len tvoja rodina. ale mozno si jeden z mala ludi, ktori tej malej mozu vstepit nejake dobre hodnoty - ist jej dobrym prikladom, mozno ju tvoj pozitivny vzor (a aj tvojej dcerky) moze v dobrom ovplyvnit viac ako si myslis. drzim ti palce, si dobry clovek.

maruska24
5. sep 2013

@lenusiatko môj názor je taký, že o dieťa je záujem mizivý a stotožňujem sa s tvojim názorom, že normálne to nie je. Veď je to predsa 6 ročné dieťa!!! Dieťa!!!! Jednak žeby mala chodiť do škôlky, alebo by mala mať aspoň aký taký dozor a nie hentakú matku. /i keď si skôr myslím že to jej mama nebude/. Čo je to preboha za názor že je v poriadku že 6 ročná behá od rána do večera povonku a kade tade. Si predstavte mamičky že by to robilo vaše dieťa. Akože v pohode by to nevadilo? Žiadna zodpovedná matka, či otec by toto nedovolil. Ktovie či malú aj oni sami kradnúť neposielajú. Ktovie čo je to za rodinu.

jabadaba
5. sep 2013

@dai zazila som obdobne . Nie sice v takom veku, ale aj nas zvolalavali rodicia z okien. Avsak. Ked som bola uplne mala byvala som v ovela mensom meste, mensej bytovke, v komornej ulici kde jedna cesta bola absolutne nepouzivana vozidlami a ta druha bola frekventovana minimalne vzhladom na socik a pomery kedy auto vlastnilo malo ludi, ze ano. Preto by so nezrovnavala co bolo za nasho detstva. Ked sme sa prestahovali do BA bola som stale dost mala, ale sidlisko vacsie, cesty sice frekventovane malo, ale predsa len sa po nich premavala MHDcka, okolie take, ze kadetade ladom leziace lany plne roznych burinou zarastenych sacht a kanalov. Riziko jak hrom potlkat sa len tak, kam ma vietor zaveje! Za dalsie, vonku som bola ale v limitovanom case a nie 11 hodin. Mna vychovavala predovsetkym rodina, nie ulica. Podla toho som na nej aj travila svoj cas. Dnes byvam opat v rovnakej lokalite kde som vyrastala, sice tu niet volnych zelenych luk s nebezpecnymi sachtami zato tu je prehustena zastavba, s cim suvisi ovela vacsi pohyb ludi, aut a pod. Premavka je neporovnatelna vtedy a dnes cez rovnaku lokalitu. Su tu cesty, ktore su uz na moj vkus prilis frekventovane a to sa tiahnu rovno popred vchody bytoviek. Vypustit tu volne 5-6 rocne decko je znacny adrenalin a chce to riadnu davku benevolencie. Rada zaparkovanych aut a za nimi cesta, po ktorej lietaju idioti 60 a viac. Vyhlad pre nizke decko nulovy. 30 ka totiz slovaci casto nic nehovori preto sa na to netreba spoliehat. Jedna lokalita a predsa tak ina. Vidis....ja osobne by som si v klidku kavu veru nevypila mat dieta samo v okoli nasho baraku. A to sme ta kludnejsia lokalita z danej oblasti.

lenusiatko
autor
5. sep 2013

@jabadaba
Presne tak, sme v BA, vyrastla som v mensom meste, ale ta doba je otocenie nie o 30, ale o 300 rokov. Ja uz som dokonca prestala aj vecer chodit cvicit, dakemu primitivovi preskoci v hlave, lebo si bude mysliet, ze mam mobil, alebo 20 EUR v penazenke (budem mat len 5) a kludne ma zaskrti, alebo zareze. Nie som paranoidna, kym som nemala deti, najma kvoli nim si davam pozor a vidim aj to, co mozno ini ludia nie. Moj znamy je ochrankar a ten si vidi aj 200 m za chrbat, ked ide s detmi po chodniku, ostrazity je ako pes, nepovie nic, ale vidim tu bystrost. Staci mi, ked idem na nakup do Tesca alebo do Kauflandu a tam otravuju tie ozrate ksichty, pomaly sa mi sackuje do auta a ked mam 2 deti, dakujem pekne, radsej chodim sama, alebo ideme cela rodina. Ja nakupujem a manzel strazi deti a to sme dvaja. Preto nemozem pochopit, ci je to nevsimavost tych ludi, lahostajnost, nezaujem, alebo su to taki primitivi, ktorym nedocvakava. Zachvilu snad na ulici vyhodia aj toho maleho a budu behat dvaja ☹

jabadaba
5. sep 2013

@lenusiatko no ved tot par dni dozadu napadli za bieleho dna vysokotehotnu. Lebo sa nejakemu individuu zapacil jej vacik a ked nedala tak dostala. Tehotna netehotna. A ked tu vokol nas vidim tu cvargu mladych, sucich chlapov, ktori sa valaju cele dni po lavickach tak mam dost. Zlieza sa to tu z celeho SK zial bohu a potom sa to poneviera po uliciach ako bezdomovci. V nasom okoli je ich nebyvale vela, rovnaka lokalita ako som pisala a nebe a dudy co sa pocitu bezpecnosti tyka. Kedysi ziaden bezprizorny bezdak, dnes tu tiahnu cele tlupy pekne po promenadke aj s kocikmi plnymi haraburd. Sti to tu poza kriky, pari sa to tu v krikoch a ine chutovky. Polisi nespravia nic lebo vsak co im mozu. Na jednej strane je ich cloveku luto, na strane druhej som doprdena obcas od strachu ked mam ist peso po tme domov. Nie je tomu tak davno co ma oslovili dosst divne persony este divnejsieho razenia, ci dieta v kociku je moje. Smirovali ma hodnu chvilu a kedze som tiez ako taky policajny pes tak mali smolu a prekvapila som ich ja prudkym otocenim, kedze za mnou cupitali. No o co im tak asi mohlo ist? Jedine, ze mi chceli kmasnut tasku odzadu ci ma nebodaj aj hlobnut rovno po hlave. Ale kedze som prudko zastala a otocila sa tak deva asocialneho razenia len vyblakotala ci je decko moje...bohovska otazka len co je pravda. 🙄 A to bolo za bieleho dna a nie, nebyvam v okoli Pentagonu.

dai
5. sep 2013

@maruska24 hm... bratislava je asi nieco ine... ja sama tu teraz zijem a deti von nepustim☹ zial...

dai
5. sep 2013

@jabadaba ja som napisala kde som vyrastala... teraz som tiez v ba a suhlasim - tiez by som deti von nepustila - ale na druhej strane to som ja😉 nie kazdy rodic musi byt taky ako ja😉

pesa29
5. sep 2013

@mamalina nebolo mi to jedno ,ale z dovodu takeho,ze ja som sa o ne starala a mala som za ne zodpovednost,ked boli so mnou...zakladatelka temy tu zodpovednost nema ,tam je ten rozdiel