Mám 16 rokov a podľa mojej maminy často periem
Ahojte, toto je úplne seriózna diskusia, chcem zistiť či len ja som divný alebo čo..
Moja mama sa rozčuľuje z toho, že periem moc často ( mam 16 rokov , chlapec ak na tom zalezi.. )
Predstavme si situáciu. Prídem v piatok z internátu s plnou taškou ( aspon pre mňa ) špinavých vecí. Tričká, rifle, obliečky atď. Mama sa rozčuľuje, že za celý týždeň išla práčka iba raz, a ja v piatok zapnem 1 ( niekedy možno 2 ale to sa stalo párkrát ) práčky plné mojich vecí.
Neviem ako vy, ale ja si nedám na seba tričko, ktoré som mal na sebe už 2 krát. Alebo že by som si týždenne nevymenil posteľné prádlo.
Pritom nejde ani o to, že by sme si to pranie "nemohli dovoliť" alebo niečo podobné, ale moja mama je z toho večne rozčúlena. Pritom som si začal aj vyprate veci vešať sám..
Je ta chyba vo mne?
Tak čo jej vadí? Ze robíš niečo inak, ako je doma zaužívané?
Môžete ešte spraviť kompromis, že ona pranie vecí nechá na piatok - sobotu, kedy donesieš veci z intraku a operie sa to spolu s ich vecami. Taktiež obliečky, nech ti kúpi viac sád, a nemusíš pustiť pracku kvôli tomu každý týždeň, ale iba každé 2.
@anonym_autor Normalne som nechapala ci dobre citam, lebo teda 16 rokov a sam periem a chlapec mi nejde dokopy 😅
@domkakvet a niekedy sa musím prispôsobiť spolubyvajucemu a nechať zatvorené okno 😶
@anonym_autor divná je tvoja mama, nie ty. Nie každý chalan v tvojom veku je taký čistotný, ostaň, aký si
@anonym_autor to by ona mala vyprať tvoje veci, a nie ešte nadávať ti ze veľa peries.
podľa mňa je to absolútne v norme. 🙂 sú aj šibnutejší ľudia ako ty, neboj sa 😀 mám kamarátku, ktorá 2x do týždňa vymieňa obliečky, a to zakaždým všetko musí povysávať a poumývať potom podlahu. čo mne teda až také normálne nepríde a ani si neviem predstaviť robiť to tak často, ale tak každý sme nejaký 😀 alebo švagriná vysáva každý boží deň. bez výnimky.
Ja sa len chcem opýtať, to si vážne nedáte 2x na seba to isté tričko? Alebo nohavice, sukňu apd? Jasné, že spodné prádlo sa mení každý deň, aj ponožky. Ale ostatné veci perieme vtedy keď sa zašpinia. Čiže pokiaľ je tričko čisté, nesmrdí od potu, tak kľudne aj pár dní ho vieme vynosiť. Posteľné prádlo perieme raz za 14 dní. V lete nepoužívame periny a paplóny, máme inú variantu. Rodina: Manžel, manželka, dospelé dieťa. Perieme 2-3x týždenne - skôr teda uteráky, spodné prádlo, ponožky, a potom teda ostatné veci, keď sú špinavé alebo smrdia.
u nas ide velmi casto prácka, máme kalsicku, ale periem skoro kazdy den - ked kazdy zhodi oblecenie, uteraky, utierky, postelne, atd... mne sa nazbera aj na 5-6 praciek týždenne. syn si uz dlhe roky perie rovnako sám - u neho je to najhorsie, ze si perie svoje a nie ako ja plnu pracku - on sa proste rozhodne, ze potrebuje biele, cierne, atd... ale zase netoci prázdnu prácku, to urcite nie... takze u nas by tvoja mama asi neprezila - kedze sa perie stále a cez vikend aj 2-3x.
Ja sa len chcem opýtať, to si vážne nedáte 2x na seba to isté tričko? Alebo nohavice, sukňu apd? Jasné, že spodné prádlo sa mení každý deň, aj ponožky. Ale ostatné veci perieme vtedy keď sa zašpinia. Čiže pokiaľ je tričko čisté, nesmrdí od potu, tak kľudne aj pár dní ho vieme vynosiť. Posteľné prádlo perieme raz za 14 dní. V lete nepoužívame periny a paplóny, máme inú variantu. Rodina: Manžel, manželka, dospelé dieťa. Perieme 2-3x týždenne - skôr teda uteráky, spodné prádlo, ponožky, a potom teda ostatné veci, keď sú špinavé alebo smrdia.
@anonym_43935e presne. Aj my.
@anonym_43935e ja si neoblečiem oblečenie 2 x po sebe . Jedine pyžamo a to mám max 2 noci na sebe
@anonym_43935e tricka, bluzky nenosim 2krat...byva to spotene, aj ked to uplne ze nesmrdi...domace oblecenie periem podla potreby, tak 3-4 dni mam to iste tricko..pyzamo, rifle, teplaky raz za tyzden..ale napr. rifle nenosim kazdy den tie iste, tak asi po 3-4 noseniach periem
@anonym_43935e viac krát nosime skor bundy, hrube svetre, mikiny - ale decka nenosia rifle. ked ma mala tricko, suknu a pancuchy (leginy), ponozky - tak vsetko dáva prat, a to este som nepocitala, ze perieme kazdy týžden 2x kimono - to perieme na rýchlom programe a separe, kedze je mohutné a manzel chce na inej teplote ako zvysok....
Každý to má inak, mama má asi hygienický štandard nižší ako ty, ale teda ak si perieš sám a nemá s tým žiadne starosti neviem čo ju na tom štve a irituje.
@anonym_43935e Pokiaľ mám tričko na holom tele (na podprsenke), tak je to to isté, ako spodné prádlo. Dotýka sa priamo pokožky, zachytáva pot.
Tiez ked sme so synom, tyzdenne dve pracky operiem, niekedy tri. Takze si myslim, ze to je uplne v pohode frekvencia.
Tak ja mám aj 7 práčok za týždeň. Väčšinou si to nechávam na víkend. Uteráky, mužove monterky, biele, červené, bledo tmavé a 2x tmavo tmavé periem. Plus nerátam obliečky. Si super že si perieš sám a mamča si zvykne, neboj.
@anonym_43935e Pokiaľ mám tričko na holom tele (na podprsenke), tak je to to isté, ako spodné prádlo. Dotýka sa priamo pokožky, zachytáva pot.
@ha_ha aj rifle mám na holom tele. Aj nohavice mám na holom tele. A neperiem si ich každý deň. Nerobíme nikto z nás manuálne, ani fyzicky. A teraz pozor - vyvrcholenie - tričko, ktoré nie je špinaví a nie je spotené, smradľavé, dokonca aj uložíme do skrine. Na stoličkách, po kreslách nechcem vidieť veci. Tie sú buď v skrini, alebo v koši na pranie. I Našťastie máme dosť ponožiek, spodného prádla, tričiek, nohavíc, košieľ, že si vieme dovoliť prať 2-3x do týždňa. Viac effortu tomu nevenujem. A btw, takmer nežehlíme. Iba nevyhnutné veci.
@anonym_autor podla mna je tvoje pranie uplne v poriadku. Ja si na seba tiez nedam 2x tu istu vec, jedine rifle. Keby tvoja mama byvala so mnou a videla kolko periem,tak ju na mieste porazi :D
@anonym_autor uz len z hladiska materialov a farieb si neviem predstavit prat 1x tyzdenne.
1x tyzdenne periem biele
2x asi cierne
1x post.pradlo, uteraky alebo kuchynske utierky
A toto je minimum co periem. Niekedy ide pracka kazdy den a to sme dvaja, ja a 17rocny syn.
Syn chodi do posilovky 5x tyzdenne, takze to co si tam oblecie po treningu hned ide do prania a oblieka si ciste. Mame zahradu, ked ideme tam nieco popracovat, tak ked prideme dnu, hned vsetko ide do prania.
@ha_ha aj rifle mám na holom tele. Aj nohavice mám na holom tele. A neperiem si ich každý deň. Nerobíme nikto z nás manuálne, ani fyzicky. A teraz pozor - vyvrcholenie - tričko, ktoré nie je špinaví a nie je spotené, smradľavé, dokonca aj uložíme do skrine. Na stoličkách, po kreslách nechcem vidieť veci. Tie sú buď v skrini, alebo v koši na pranie. I Našťastie máme dosť ponožiek, spodného prádla, tričiek, nohavíc, košieľ, že si vieme dovoliť prať 2-3x do týždňa. Viac effortu tomu nevenujem. A btw, takmer nežehlíme. Iba nevyhnutné veci.
@anonym_43935e Je rozdiel, ako sa človek potí na stehnách, či lýtkach a ako sa potí pod pazuchami. Tričko prepotíš skôr, ako rifle.
Uplne normal, ja ked sme u svokry a pridem domov idu dve pracky. A to sme tam 3-4 dni. Takze neviem co mama vyvadza.
@anonym_43935e keby toto cita moj muz, tak do tej pracky napcha aj Teba 😂 Ten by v zivote nic na seba druhy raz nedal a perie u nas vacsinou on 😂😀 Jeho styl je vsetko co islo mimo skrinuihned hodit do prania.
Môj chlap si perie sám, 1x týždenne tričká, trenky,ponožky atď, 1x týždenne pracovné oblečenie, uteráky, obliečky keď sa mu to nazbiera na plnú práčku. Tak si to zrataj, že je to normálna vec. Podotýkam, že pracuje manuálne, tak tých špinavých vecí je viac. Tým,že je v práci cca 10 hodín denne, tak "civil" až tak nespoti, keďže sa osprchuje na fajront a oblečie sa do čistého, čiže tričká, tepláky alebo teraz kratasy nemení každý deň. Povedz mame,že to,čo robíš, je normálne, ba až nadštandard, lebo ja osobne nepoznám žiadneho 16-ročného chalana,ktorý by si pral sám. Inak,na internáte nemáte práčovňu? Že by si si tam vypral aspoň obliečky, uteráky?
@anonym_43935e keby toto cita moj muz, tak do tej pracky napcha aj Teba 😂 Ten by v zivote nic na seba druhy raz nedal a perie u nas vacsinou on 😂😀 Jeho styl je vsetko co islo mimo skrinuihned hodit do prania.
@kiki68 ani nikdy som nemala takého partnera, čo by mal potrebu si neobliecť tričko 2x. A to mám 45 rokov a dosť vzťahov za sebou, kým som našla svojho manžela. My máme všeobecne veľa oblečenia, čiže nemáme si problém ad1) obliecť niečo 2x ad2) nechať v koši na prádlo, kým sa bude prať. Nikto z nás nemá OCD, aby pral v jednom kuse. A mimochodom, ja mám viac tendenciu kúpiť nové ako prať. Napríklad silonky a silonkové ponožky idú automaticky na vyhodenie, tie neperiem. To isté je s ponožkami, akonáhle je tam žmolka vyhadzujem a kupujem nové. Akonáhle má tričko nejaký flek, čo nejde dole bežným praním, žiadne hlúposti na to nedávam, ide do koša a kupuje sa nové.
Tricko podprsenku ani saty si ja teda nedam 2x nikdy.moj muz ano ale max 2x a.potom hadze do prania. to neriesim jednoducho ja uz ho citim pod pazuchami ze neni uplne fresh dam si ciste a vybavene kratasy suknu rifle kludne dam aj viac dni.. nase deti su take prasiatka ze tam je zatial nepredstavitelne obliect im dva dni po sebe nieco trava zmrzlina prach z kamienkov z ihriska piesok ovocie.. periem ked je treba nepocitam to. Teraz v lete mi staci aj kratky program vecer vsetko vyzlecieme ideme do sprchy postupne nahadzem do pracky pustim na rychlo na 30-40 minut zavesim a rano je to suche.. rovnako veci z kupaliska plavky a uteraky davam takto preplachnut.. na dlhych programoch periem len spinave oblecenie s flakmi ktore namacam robotne navlecky handry a uteraky.
@domkakvet ja to beriem podla mojho syna,, teraz v puberte sa hodne v noci poti, takze urcite treba menit kazdy tyzden...
@anjelicek26 a autor tak potom ano ☺
Skus poprosit mamu nech cez tyzden neperie, ale caka na teba a budete prat tak, akp ste pravali kym si byval doma, nepojde poloprazdna pracka a vsetci budete spokojni. Na internate nemate pracky? Mohol by si usetrit nosenie uterak9v, obliecok a tazkych veci
Inak ked som bývala s mamou iritovala aj mňa aj otca lebo to vždy bolo tak, že kôš na pranie plný a tam 90 percent vecí jej a 5 percent mojich a 5 otcove a proste stále sa pralo len jej. Teraz žije sama a perie vkuse skoro každý deň, ona sa síce aj dosť potí, takže chápem že ak má tričko aj hodinu hodí do prania, ale najväčší problém je to, že mení oblečenie aj v priebehu dňa hoci napríklad je celý deň doma. Ale ráno je napríklad zima a dá si hrubšie 3/4 nohavice a tričko a o 2 hodiny je teplo jej, tak si dá tenšie 3/4 nohavice alebo šaty a to odhodí nabok a nakoniec aj tak to skončí v koši na prádlo. Rovnako nechápem ako napríklad môže za 4 dni dať prať 10 párov ponožiek a tak. No proste otras. Ale ty teda si perieš sám a neblokuješ iným práčku tak neviem čo mame vadí.
U nas ide pracka 2x za den keď je teplo tak 3x za deň. Takže prať 2 práčky za týždeň je fajn. Deti a ani ja sa prezliekame každý deň tazke je to u teba v pohode
@anonym_autor Z môjho pohľadu sú Vaše hygienické návyky v poriadku a to,ze si svoje prádlo aj sám operiete,je chvályhodné/môj syn to robí len v prípade,ze som veľmi chorá/Je možné, že mamke prekáža,ze je práčka pri praní Vášho prádla poloprázdna,ale tu je pomoc ľahká.Mamka ponechá aj domáce prádlo na čas víkendu a tak nebude problém mať plnú práčku prádla, ktoré sa má prať spolu.Zaroven okrem šetrenia energiou,vodou a práškom na prianie/avivazou aj pomôžete mamke, lebo jej pomôžete a vyvesanim, pozbieranim a poskladanim aj toho prádla,o ktoré by sa musela sama postarať
podľa mňa je to absolútne v norme. 🙂 sú aj šibnutejší ľudia ako ty, neboj sa 😀 mám kamarátku, ktorá 2x do týždňa vymieňa obliečky, a to zakaždým všetko musí povysávať a poumývať potom podlahu. čo mne teda až také normálne nepríde a ani si neviem predstaviť robiť to tak často, ale tak každý sme nejaký 😀 alebo švagriná vysáva každý boží deň. bez výnimky.
@sandra_kul ja vysavam aj niekolko x do dna,ale teda mame 3 male deti.v kuchyni mam tycovy vysavac po ruke,ked deti dojedia vzdy prebehnem pod nimi,ked,e mame obdobie "ja sam".ale teda som na materskej.ked som pracovala,kazde rano sme pustili pri odchode do prace vysavac,obehal aj umyl cely barak.cez vikend som potom povysavala poriadne.

@anonym_autor jedna, dve pracky za tyzden na jedneho je v poriadku. Akurat prat postelne pradlo kazdy tyzden sa mi zda casto.
@domkakvet a niekedy sa musím prispôsobiť spolubyvajucemu a nechať zatvorené okno 😶